Főoldal Úti élmény Alberobello, az olasz meseváros

Alberobello, az olasz meseváros

158
Megosztom:
Alberobello hangulatos utcáinak egyike

Ha van város, amiről Aprajafalva jut eszünkbe, akkor az egyértelműen Alberobello. Nincs még egy ilyen hely a világon, nem is csoda, hogy különleges látnivalói, kis épületei, a trullók az UNESCO világörökség részei.

Olaszország déli részén, Puglia tartományban található Alberobello, a tündéri olasz kisváros, ami méhkashoz hasonló tetejű épületeiről, a trullókról híres. A trullók hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek fehérre meszelt falakkal, süveges tetővel.

Trullo házikók Alberobelloban

A trullók, azaz Alberobello híres látnivalóinak története

A XVI. század végén, XVII. század elején építették többségüket, kizárólag kőből, mindenféle kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül. II. Giangirolamo di Acquaviva gróf volt az, aki segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak e házikók felépítésével, de hogy elkerülje a területén álló házak utáni adó megfizetését, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. A habarcs nélkül épült trullók tökéletesen megfeleltek elképzeléseinek.

Alberobello, a világörökség része

Hosszú évekig működött ez a trükk, mert a király emberei mindig csak romokat találtak házak helyett. Amikor viszont a királyi adószedők elhagyták a „kőkupacokkal” teli helyet, pillanatok alatt felépültek újra a trullók, és visszaköltözhettek a lakosok. Végül azonban fény derült a turpisságra, és a gróf börtönbe került adócsalás miatt.

Alberobello jellegzetes látnivalói, a trullok

A házikók viszont megmaradtak és ma már igazi turistamágnessé váltak. Bár nyáron már-már bazári a hangulat a főbb utcákon, és az ottani házikók többsége ajándékboltként működik, lehet találni egy-két érdekes kis üzletet, ahol a kézműves termékeket helyben gyártja a mester.

Panoráma Alberobello híres trulloira

Vannak természetesen lakóházként funkcionáló trullók is, melyek vastag falaiknak köszönhetően nyáron hűvösek, télen melegek. Ezt a hatást segíti az is, hogy a rendkívül vastag, kétrétegű falakba csak apró ajtókat-ablakokat vágtak, hogy minél kevésbé szökjön a hő. Aki szeretne, akár meg is szállhat 1-1 trullóban, a kb. 1500 házikó közül ugyanis jó néhány hotelként üzemel.

Érdemes jól megfigyelni ezeket a különleges épületeket:  a süvegekre ugyanis különféle jeleket festettek. Vannak köztük ősi szimbólumok, keresztény jelképek, állatövi jegyek, sőt, volt, hogy egyszerűen csak a szerelmükről vallottak így az egykori lakosok. Van egy úgynevezett ikertrulló is a városban, ezt állítólag egy ikerpár építette, akik a legenda szerint ugyanabba a lányba voltak szerelmesek, de a lány nem tudott választani közülök, így aztán hármasban éldegélték életüket az ikertrullóban.

Őszi délután Alberobello utcáin

Tipp: Érdemes átsétálni a város másik részére is, ahonnan az egész trulló városrészre rá lehet látni, és ahol hangulatos kis utcákon csatangolhatunk.

Sokan mondják, hogy nyáron nagyon zsúfolt, ezért érdemes inkább tavasszal vagy ősszel felkeresni Alberobellot. Egy pugliai hosszú hétvégének igazi fénypontja lehet egy itt eltöltött délután. Mi szeptemberben voltunk, amikor a nap még szépen sütött (a képek is ekkor készültek), de már nem volt sok turista a városban.

A legközelebbi repülőtér Bariban van, ahova egyébként Budapestről is van közvetlen járat. Érdemes Bari látnivalói közül is megnézni néhányat, mielőtt elindulnánk a tartomány felfedezésére.