Főoldal Úti élmény Álomszép kirándulás Faróból: Algarve látnivalói

Álomszép kirándulás Faróból: Algarve látnivalói

9042
Megosztom:
Faro tengerpart

Áprilistól Portugália déli részére, Faróba is utazhatunk a Wizz Air új járatával, így eljuthatunk a csodaszép Algarve régióba. Strandolni ilyenkor még csak a nagyon bátrak tudnak, ezért most inkább szuper kirándulási tippeket hoztunk, hogy kedvet csináljunk egy tavaszi utazásra Algarve és Faro látnivalóihoz.

A kiindulópont: Faro

Faro, a régió fővárosa egy nyüzsgő, de mégis bájos város, érdemes az első napot itt tölteni, sétálni egyet az óvárosban (Cidade Velha) és a kikötőben. Ezután viszont érdemes autót bérelni, és végigmenni néhány nap alatt az algarve-i parton egészen a legnyugatibb pontjáig, Sagresig. Szebbnél szebb partszakaszok váltják egymást (összesen 270 km-es a part), amikor már azt hinnénk, nem jöhet szebb, továbbhajtunk az autóval és néhány perc múlva megint azon kapjuk magunkat, hogy a parkolót keressük, mert olyan gyönyörű a látvány, hogy muszáj ott is nézelődnünk egy kicsit.

Albufeira

A városokban a mór időket idéző hófehér házak kísérik utunkat, a tengerparton pedig sárga sziklák, homokos tengerpart, barlangok és lagúnák – ameddig csak a szem ellát. Albufeira környékén is érdemes eltölteni egy napot, az egykor csendes kis halászfalu ma már a régió egyik legnépszerűbb célpontja. Keskeny utcáin kis üzletek, bárok és éttermek, a hegyoldalakban pedig szállodák és nyaralók sorakoznak, de érdemes megnézni a parányi halászkikötőt és a festői óváros meredek kis utcáit is. Ilyenkor, tavasszal nincs tömeg, nyugodtabb, kellemesebb arcát láthatjuk ennek a kis városnak.

Salgados (Albufeira) 04

Praia da Rocha

Ha innen továbbindulunk, a következő állomásunk legyen Praia da Rocha. A csodaszép homokos tengerpart és a hatalmas vörösessárga sziklapart az 1950-es és 60-as években lett népszerű a turisták körében, és bár a parton később rengeteg nagy (és nem túl szép) szálloda épült, a tenger látványa ma is lenyűgöző. A part menti sétány keleti végén található Szent Katalin erőd (Fortaleza de Santa Catarina) jó kiindulópont lehet egy délutáni sétának.

Praia da Rocha, gyönyörű, széles tengerparti strand

Lagos

Innen már csak 12 km Lagos, az úgynevezett Szeles part központja. Innen indult útnak a portugál felfedezők többsége, és bár az 1755-ös földrengés lerombolta a város jelentős részét, a robosztus városfalak és néhány meredek szűk utcácska megmaradt. A város szíve a Praca Gil Eanes tér, de érdemes sétálni egyet az Avenida dos Descobrimento nevű kikötő melletti sétányon is.

Lagos kikötője

Lagos belvárosa után pedig irány a világ legszebb strandjaként is ismert Praia Dona Ana (a legfelső képen látható)! A Conde Nast Traveller magazin egyik különszámában a világ 50 gyönyörű strandjára lehetett szavazni, és a lagosi Praia Dona Ana lett a legszebb. Az úgynevezett Costa D’Oiro partszakaszon található, vagyis az Aranyparton, ami nevét a part menti sárga sziklákról kapta. Ez, és a közeli Lagos Farol da Ponta da Piedade kilátópont talán az egész partszakasz két legszebb pontja.

Sagres

Az algarve-i túra utolsó állomása Sagres, Lagostól kb. 35 km-re található. Itt méltó módon zárhatjuk a tengerparti kirándulást: kisétálhatunk a Szent Vince-fokhoz (Cabo de Sao Vicente), mely az ország, és ezzel Európa legdélnyugatibb pontja, vagy ahogy sokan nevezik: a világ vége. Kopár földfok Sagrestől 6 km-re, ahol a világítótorony és az erőd mellett gyönyörködhetünk a naplementében, miközben az Atlanti-óceán hatalmas hullámai csapódnak a szikláknak. Ennél jobb zárójelenet nem is kell egy tökéletes tavaszi kiránduláshoz!

Sagres, kilátás az erődből

Hasznos információk, tippek, tanácsok: