Főoldal Városok, látnivalók Eindhoveni látnivalók

Eindhoveni látnivalók

4908
Megosztom:
Eindhoven, bicikli

Hollandia déli részén fekszik Eindhoven, a kicsit több mint 200.000 fős település. Az első írásos emlék már 1232-ben megjelent a városról, ahol akkoriban mindössze 170 ház volt. Hetente vásárt tartottak, így fokozatosan szépült és fejlődött, azonban az 1400-as évektől kezdve több megpróbáltatáson is átesett – kifosztották, hatalmas tűzvész pusztított, a városfalakat pedig többször is lerombolták. A kiutat a 19. századi ipari forradalom jelentette – ekkor csatornákat, utakat és vasúthálózatot építettek, aminek köszönhetően a város rohamos fejlődésnek indult, a látnivalók száma is növekedett. Eindhoven tökéletesen hozza a holland városok hangulatát, rengeteg bicikliút még több biciklissel, hangulatos belváros régi épületekkel, sétálóutcákkal, piaccal.

Eindhoven, főtér

Hatalmas zöld területek

Az öt legnagyobb holland település közül Eindhovenben a legnagyobb a zöld területek aránya, a város köztereinek közel 1/3-a park. A lenyűgöző Stadswandelpark a tökéletes kikapcsolódás helyszíne, ahol néhány órát, de akár egy fél napot is el lehet tölteni. Ez a gyönyörű terület egyben egy szoborpark is, így sok híres emberrel találkozhatnak az idelátogatók. A Gennepper Parkban remek lehetőség nyílik a sport- és szabadidős tevékenységekre – úszócentrum, jégkorcsolya lehetőség és még múzeum is található itt. Ezek mellett érdemes meglátogatni a Wandel- és a Philips van Pennep parkokat is.

Eindhoven, Frits Philips szobra a belvárosban

Kulturális látnivalók

Az Eindhoven Múzeumban egy történelmi kiállításra bukkanhatunk, amelynek középpontjában az Észak-Brabant vidék vas- és középkori időszaka áll. A kiállított tárgyak az emberek mindennapi életéről, az akkori épületekről és szokásokról mesélnek. A múzeum berendezése lehetővé teszi, hogy testközelből tapasztaljuk meg az akkori időszak jellemzőit, például a nyitott tűzhelyen való főzést vagy az iskolás gyerekek játékait. A múzeum a város déli területén, a Genneper Parkban található.

Eindhoven, Sint-Catharinakerk, Szent Katalin templom
Sint-Catharinakerk, Szent Katalin templom
Henri van Abbe a modern művészet szerelmese volt, és ennek a szenvedélyének Eindhovenben is hódolni akart, így 1936-ban megalapította a ma is működő Van Abbe Múzeumot. A kollekciót több mint 2700 kortárs mű alkotja, amelyek között festmények, installációk és szobrok is vannak. A Dommel folyó partján található épület a maga 9.825 négyzetméterével igen monumentálisnak számít.

Eindhoven, modern épület

Eindhoven rengeteg lehetőséget rejt, amelyek garantáltan remek kikapcsolódást ígérnek. A természet szerelmesei és a kulturális élet iránt érdeklődők ugyanúgy megtalálják a programokat, mint a csupán kikapcsolódásra és egy kiváló sörre vágyó látogatók. Eindhoven után pedig érdemes ellátogatni Amszterdamba is, ami 1,5-2 óra alatt vonattal és busszal is könnyen elérhető.

Eindhovenbe a Wizz Air légitársaság repül közvetlen járattal Budapestről és Debrecenből, ebben a cikkben részletes információkat olvashat arról, hogyan lehet bejutni a repülőtérről a városba.

Eindhoven, belváros