Főoldal Városok, látnivalók Larnaca látnivalói

Larnaca látnivalói

1662
Megosztom:
A kikötő Larnacában

Ciprusra közvetlen repülőjárattal juthatunk el Budapestről. A mindössze 3 órás repülőúttal egy teljesen más klímába érkezhetünk, hiszen itt még télen is kellemes a hőmérséklet. A Budapestről induló gépek a tengerparton található Larnacába érkeznek, ami 60 km-re fekszik a fővárostól, Nicosiától. Larnaca látnivalóit nehéz felsorolni, mert nagyon sok a történelmi nevezetesség és a természeti szépség, de a leghíresebbeket igyekeztünk összegyűjteni.

A sziget déli partján található, mindössze 50.000 lakosa van. Larnaca vagy Larnaka Ciprus legrégebbi városa, az évezredek folyamán több civilizáció is nyomot hagyott a területen, ennek megfelelően számos műemléket találhatunk a városban és környékén.

A kikötő és a Finikoudes strand

Az egyik napot érdemes a kikötőnél kezdeni. Innen elindulva végigsétálhatunk Larnaca fő strandja, a Finikoudes strand mellett futó széles sétányon, amelyet pálmafák kísérnek, közben gyönyörködhetünk a tenger látványában, de a homokban is mehetünk a sétány helyett. Az út másik oldalán kávézók, éttermek, bárok találhatók, így akár egy hangulatos vacsora színhelye is lehet a sétány.

Larnaca, Finikoudes strand és sétány

A larnacai erőd

A sétány végén található a larnacai erőd, amely közvetlenül a tengerparton fekszik, évszázadokon keresztül jelentős szerepet töltött be a város életében. Végső formáját 1625-ben, az ottomán uralom alatt kapta. Volt bizánci és ottomán kézben, majd az első világháború után angol fennhatóság alá került és börtönt alakítottak ki belőle. Ma már Larnaca Középkori Múzeuma található benne, többek között fegyverkiállítással és fotógyűjteménnyel. Az erőd falaira felsétálva a tenger gyönyörű látványa tárul elénk.

A larnacai erőd

A Szent Lázár templom

Az óváros közepén található templomot (Agios Lazaros) VI. Leó bizánci császár építtette a IX. században. A névadó Lázár, miután Krisztus feltámasztotta, 30 évig élt Larnacában (amit akkor még Kitionnak hívtak), és ő lett Kition első püspöke. Halála után a templom helyén temették el. A templomban jelenleg már csak Lázár üres szarkofágja tekinthető meg, ugyanis a maradványait VI. Leó elszállíttatta, majd nyomuk veszett. A templomnak négy kupolája van a főhajó felett, a tetőt pedig négy dupla oszlop tartja.

A Szent Lázár templom

Larnaca közeli látnivaló: Hala Sultan Tekke

A repülőtérről a városba vezető út mellett látható a sóstó. Régebben a só a terület egyik legfontosabb exportcikke volt, de időközben felhagytak a kitermeléssel, mert gazdaságtalanná vált a folyamat. A tó egyébként védett terület, számos madárfaj él itt, tavasszal például flamingók, kacsák és más madarak ezreit lehet itt látni.

A tó körül gyalogos ösvény fut végig, kiváló délutáni program lehet egy séta a környéken. A tó partján, az ösvény mentén, Larnacától kb. 3 km-re található a Hala Sultan Tekke, Mohamed próféta nevelőanyjának, Umm Haramnak a szentélye. A legenda szerint ezen a helyen esett le a szamaráról és meghalt. A sírja felé emelték a mecsetet.

Hala Sultan Tekke a sóstó partján

Kamares vízvezeték

A római vízvezetékek mintájára 1746-ban épült vízvezeték egészen az 1930-as évekig használatban volt, és ellátta vízzel Larnaca városát. A Limasszol felé vezető úton található építmény megmaradt 33 íve még ma is lenyűgöző látványt nyújt, az esti órákban ráadásul ki is van világítva. Helyi buszokkal is könnyen megközelíthető, a parttól kb. 35-40 perc az út.

A Kamares vízvezeték

Ciprus, Larnaca időjárása

Cipruson a telek enyhék, a nyarak szárazak és nagyon melegek. Az eső többsége a téli hónapokban esik. A téli hónapokban 16-17 fok van, a tavaszi és őszi hónapokban pedig a 20-22 fok a jellemző, nyáron 30-35 fokra lehet számítani. A tenger a téli hónapok végére kb. 17 fokosra hűl le, de nyáron egészen 26-28 fokig is felmelegszik, így még ősszel is lehet fürödni benne.

Larnaca látnivalóinak megtekintése után elindulhatunk az ország többi részének a felfedezésére is, de ez már egy másik cikk témája lesz.

Hasznos cikkek, információk: