Főoldal Városok, látnivalók Utazás meseországba: a Neuschwanstein kastély

Utazás meseországba: a Neuschwanstein kastély

246
Megosztom:
A mesebeli Neuschwanstein kastély

A Neuschwanstein kastélyt II. Lajos bajor király építtette a 19. században. A leghíresebb bajor kastélyok egyike, ma Németország legtöbbet fényképezett épülete. Hogy miért?! A kastély már messziről is mesebeli látnivaló, hiszen nem mindennapi külsejével egy szikláról emelkedik a magasba.

  • A különleges kastély lovaskocsival vagy gyalog látogatható, ahogyan egykor. A jegyvásárlástól a bejáratig vezető 30-40 perces út tökéletes lehetőség az “átszellemüléshez”.
  • A kastély megihlette Walt Disney-t is. A Hamupipőke című rajzfilmjében a kastélyt a Neuschwanstein kastélyról mintázta és a Disneylandben látható Csipkerózsika kastélynak is a bajor nevezetesség adta az alapját.
  • II. Lajos király Richard Wagner iránti tisztelete jeléül a kastély egyes termeit a zeneszerző operáinak szereplőivel díszíttette. A szobák falait királyok és lovagok, költők és szerelmes emberek díszítik. Leggyakrabban Lohengrin, a Hattyú-lovag látható a freskókon.
  • II. Lajos király mesterséges cseppkőbarlangot építtetett a kastélyába, amelyben egykor mini vízesés is működött. A színes fényekkel megvilágított barlangfalakon keresztül egyébként egy télikertbe lehet jutni.
  • II. Lajos király palotái voltak az elsők, amelyekben elektromosságot vezettek be. Az uralkodó sok mesterembernek biztosított munkát, így történhetett meg, hogy az épületben folyóvíz állt rendelkezésre és a konyhában még meleg víz is volt! A királyi rezidenciát meleg levegős központi fűtés melegítette a WC-k pedig automata öblítő rendszerrel működtek.

A kastély távolról

  • A király a politikától visszavonulva élt, szinte teljesen elzárkózott a külvilágtól. Magánya és ábrándozásai hosszú távon már nem voltak összeegyeztethetőek egy államfő feladataival. Az álomvilágban élő uralkodót 1886-ban egy állami küldöttség egy pszichiáter vezetésével őrültnek nyilvánította. Letartóztatták és a Starnbergi-tónál található elmegyógyintézetbe hurcolták. Három nappal később holtan találták a Starnbergi-tóban a királyt és az őt őrültnek nyilvánító pszichiátert is. Halálának körülményei máig tisztázatlanok. A kastély a Neuschwanstein (Új Hattyú kő) nevet a király halála után kapta, addig Új hohenschwangaui kastélynak hívták.
  • A kastély a király halála óta, 1886 óta látogatható. Évente közel 1,5 millióan tekintik meg a fellegvárat, nyáron naponta akár 6000 látogató is érkezik.
  • A közeli, 93 méter magasan található Mária hídról tökéletesen látható a kastély egésze, de rengeteg látnivaló akad odalent, a kastélyt magasba emelő szikla lábánál is! Az említett függőhíd például egy 45 méter magas vízesés felett ível át!
  • Az épület különlegességét bizonyítja, hogy 2007-ben döntős volt “A világ hét új csodája” nevű versenyben. A versenyben az emberi kéz által alkotott, 2000. évet megelőzően épített történelmi műemlékek vehettek részt.

Neuschwanstein kastély belépő 2018

Belépőt a Hohenschwangauban található jegypénztárakban lehet kapni, ahonnan gyalog, lovaskocsival vagy busszal lehet feljutni a kastélyba (még bicikli sem használható). Érdemes interneten elővételben megvenni a jegyet a kastély hivatalos oldalán, ugyanis a napi kiadható jegyek száma korlátozott, és ha kimerül az adott napi keret, akkor nem engednek fel több turistát a kastélyba. Az elővételben megváltott jegyek a látogatás napján vehetők át legkésőbb a belépést megelőző 90. percig.

A kastély egyénileg nem látogatható, csak csoportosan. A csoportokat meghatározott időpontokban indítják, ezért ha előre foglalunk jegyet, akkor a lefoglalt időpontnál azzal a 30-40 perccel is fontos számolni, amíg a faluban található jegypénztárból gyalogosan felérünk az emelkedőn a kb. 1,5 km-re fekvő kastély bejáratához.

A csoportokat pontosan indítják, ha lemaradunk a csoportunk indulásáról, akkor elvész a jegyünk, és nem tesznek át másik csoportba. Ezért nagyon fontos, hogy inkább hamarabb legyünk ott a bejáratnál. A kastély belsejében a fényképezés és a videokészítés nem engedélyezett.

A belépő ára 2018-ban:
Felnőttjegy: 13 euró
Gyerekjegy (18 éven aluliaknak): ingyenes
Csoportos jegy (15 főtől): 12 euró

Neuschwanstein kastély nyitvatartás

A kastély az év minden napján nyitva van, kivéve december 24., 25., 31. és január 1.

A kastély március 24-től október 15-ig reggel 9 órától este 6 óráig van nyitva, október 16-tól március 23-ig pedig reggel 10 órától délután 4 óráig.

A jegypénztár március 24-től október 15-ig reggel 8 órától délután 5 óráig van nyitva, október 16-tól március 23-ig pedig reggel 9 órától délután 3 óráig.

Neuschwanstein kastély megközelítése

A kastély Budapesttől kb. 800 km-re található, autóval 8-9 óra lehet az út, szinte végig autópályán lehet haladni. A kastély lábánál fekszik Hohenschwangau, ameddig autóval el lehet jutni. A faluban lehet megvenni a jegyeket is a kastélyba és innen, a jegypénztártól gyalog, lovaskocsival vagy busszal lehet megközelíteni a kastélyt.

Parkolási díj:
személyautó: 6 euró/nap
busz: 15 euró/nap
lakóautó: 8,5 euró/nap
motorkerékpár: 2 euró/nap

A lovaskocsira a jegy felfelé 6 euró, lefelé 3 euróba kerül fejenként. Előre nem foglalható, csak a helyszínen lehet megvenni a lovaskocsi vezetőjétől. Az út kb. 20 perc, de a lovaskocsi nem visz teljesen a kastélyig, miután megáll, még 10 percet kell sétálni a bejáratig. Havas, jeges körülmények között a lovaskocsik nem járnak.

Busszal is fel lehet menni a P4-es parkolóból (lásd az alábbi térképen) a Mária-hídig, ahonnan 10-15 perces sétával érhetünk el a kastély bejáratáig. A buszjegy felfelé 1,8 euróba, lefelé 1 euróba kerül, a retúrjegy 2,6 euró/fő. A jegy megvásárolható közvetlenül a sofőrtől. A buszok is csak megfelelő időjárási körülmények között közlekednek.

Hohenschwangau és a Neuschwanstein kastély térképe