Főoldal Hírek, új repülőjáratok New York-i repülőjegy egy tank benzin árából?

New York-i repülőjegy egy tank benzin árából?

2019
Megosztom:
New Yorkba repül a Norwegian

Ezt ígéri a Norwegian diszkont légitársaság. Európa harmadik legnagyobb fapados légitársasága 2017 nyarától új járatok indítását tervezi a skóciai Edinburgh, illetve az ír Cork és Shannon repülőtereiről New York felé. A repülőjegyek ára egy irányba 56 fonttól indul majd, ami kb. 20,000 forintnak felel meg. Nem rossz ígéret.

Kár, hogy nem Budapestről indulnak ezek a járatok, de azért mi is sokkal olcsóbban juthatunk el a tengerentúlra a hagyományos légitársaságok áraihoz képest a Norwegiannel. Ha pedig egyébként is tervezünk ír vagy skót utazást, akkor egybeköthetjük akár egy olcsó New York-i kiruccanással.

Hogyan tudja majd ilyen olcsón kínálni a repülőjegyeket a Norwegian légitársaság?

A légitársaság szóvivője szerint az új útvonalakon a Boeing legújabb, Dreamliner típusú repülőgépeit fogják használni, amelyek a korábbi típusokhoz képest sokkal olcsóbban üzemeltethetők. Továbbá New York másodlagos repülőtereivel tárgyalnak, amelyeken alacsonyabbak a költségek.

Emellett az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy ez az alacsony ár a fapadosok árképzéséhez híven csak a kézipoggyászt foglalja magában, a feladott poggyászért, a fedélzeti étkezésekért és a további szolgáltatásokért plusz díjat kell majd fizetni.

Igaz lehet-e ez a hír vagy csak egy újabb marketingfogás?

Simán igaz lehet, mivel a Norwegiannek már most is rengeteg közvetlen járata van az Egyesült Államok különböző nagyvárosaiba a londoni (Gatwick) és skandináv bázisairól, Oslóból, Stockholmból, Koppenhágából. Azaz nem egy teljesen új ötletről van szó. Persze, nyilván nem az összes repülőjegy kerül majd ennyibe, az 56 font egy induló repülőjegyár lesz.

De! Például a Boston-London útvonalon már most is kínál a légitársaság 65 fontért, kb. 24,000 forintért repülőjegyeket egy irányba, és januári, februári, márciusi időpontokra is bőven lehet belőle találni. Ettől az ártól az ígért 56 font az új járatokra már nincs is messze. Igaz, az útvonal másik fele, a London-Boston repülőjegy 134 fonttól indul, de összességében még így is 75,000 forintból kijön a legolcsóbb retúr repülőjegy.

Bostonba is közlekedik a Norwegian

Olcsóbb lesz Budapestről is New Yorkba repülni?

Már most is olcsóbb lehet legalább 25,000 forinttal, és nem csak New Yorkba. Mindjárt jönnek további városok és árak is, de előtte dióhéjban az üzleti modellről, ami lehetővé teszi ezeket az árakat.

A Norwegian ugyanis ötvözte a hagyományos légitársaságok modelljét a fapadosokéval, amelynek köszönhetően már Budapestről is olcsóbban elérhető az USA több nagyvárosa. Jelenleg a nagy hagyományos légitársaságok Budapestről valamelyik európai bázisukra szállítják az utasokat, majd átszállás után onnan repülhetnek tovább az utasok a tengerentúlra.

A Norwegian ugyanezt a modellt alkalmazza, de a fapadosokon megszokott szolgáltatásokkal, azaz a kézipoggyász ingyen van, de minden másért fizetni kell. Ez egy ilyen hosszú úton már kényelmetlenebb lehet, mint egy néhány órás európai kiruccanás alkalmával, de mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mennyit ér meg az alacsonyabb áron való repülés lehetősége.

Mennyivel olcsóbb a repülőjegy Budapestről?

Három budapesti indulású Norwegian retúr repülőjegy árát hasonlítottuk össze a legolcsóbb repülőjegyekkel, amelyeket a hagyományos légitársaságok kínálnak ugyanarra az útra és időpontra (a teszt időpontja: 2017.01.03).

New Yorkba (2017. márc. 8-16.) 103,000 forintért lehet eljutni a Norwegiannel, erre az időpontra a legolcsóbb repülőjegy 127,000 forint a hagyományos légitársaságoknál.

Bostonba (2017. ápr. 25- máj. 1.) szintén 103,000 forint a repjegy a skandináv fapadosnál, és 150,000 forinttól indul a többi légitársaság kínálata ebben az időpontban.

San Franciscóba (2017. ápr. 26- máj. 6.) 125,000 forint a Norwegian ajánlata, és 185,000 forinttól indul a hagyományos légitársaságoké.

San Franciscóba is repül a Norwegian

Figyelem! Ezek az árak a legolcsóbb árak és ahogy már fentebb is kifejtettük, nem ugyanazt a szolgáltatást tartalmazzák. A hagyományos légitársaságok árában benne van a feladott poggyász és a fedélzeti étel-ital ellátás ára is. Látható azonban, hogy elég sokat lehet spórolni a Norwegian repülőjegyeivel, ha bevállalunk néhány kompromisszumot.

Az ingyenesen fedélzetre vihető kézipoggyász mérete egyébként 55x40x23 cm és max. 10 kg lehet. Ekkora csomagban szerintünk simán el lehet férni egy hétre, és még néhány szendvics is beférhet az útra. Azaz az innivaló kivételével meg lehet oldani az utat plusz szolgáltatások nélkül is.

Ha mégis a hagyományos légitársaságoknál megszokott szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni, akkor arra is van mód. A feladott bőrönd és a fedélzeti étel-ital ellátás díja viszont már kb. 45,000 forinttal emeli a repülőjegy árát, így ebben az esetben a Norwegian már jórészt elveszíti árelőnyét a hagyományos légitársaságok áraihoz képest.

Összességében tehát akkor tudjuk kihasználni a Norwegian kínálta olcsóbb repülőjegyek lehetőségét, ha lemondunk néhány kényelmi szolgáltatásról. Ha a nagy légitársaságokkal azonos szintű szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, akkor már jobban körül kell nézni az ajánlatok között.

Mindenesetre ha megjelennek a Norwegian nyári, 20,000 forintos New York-i repülőjegyei, akkor mindenképpen beszámolunk róla. Ha elsőként szeretnél értesülni, iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd Facebook oldalunkat!