Főoldal Hasznos tanácsok Repülőjegy foglalás lépésről lépésre

Repülőjegy foglalás lépésről lépésre

2525
Megosztom:
Repülőjegy, repülőtér

Az úti cél kiválasztása után az utazás megszervezése általában a repülőjegy keresésével kezdődik. A számunkra ideális repülőjegy kiválasztásánál sokféle szempont merülhet fel. Lehet, hogy az a cél, hogy minél olcsóbb legyen a repülőjegy, de az is lehet, hogy például egy tengerentúli repülés esetén az a célunk, hogy minél kevesebb átszállással jussunk el a kiszemelt városba. A repülőjegy foglalásához mindenképpen érdemes egy olyan repülőjegy keresőt használni, amely több száz légitársaság ajánlatait hasonlítja össze, így egy hatalmas kínálatból választhatjuk ki a szempontjainknak leginkább megfelelő repülőjegyet. Repülőjegy keresőből sokfélét lehet találni az interneten, de az egyes keresők felépítésében, jellemzőiben sok közös vonás van, ezért a cikkben leírtak szinte mindegyik keresőben érvényesek. Ez a cikk azoknak próbál elsősorban segítséget nyújtani, akik először szeretnének interneten repülőjegyet foglalni, de remélhetőleg azok is találnak majd benne hasznos tanácsokat, akik még kevés gyakorlattal rendelkeznek ezen a téren.

1. lépés

Az első lépés még nem is az úti cél kiválasztása, hanem általában azt érdemes megadni, hogy retúr (oda-vissza útra szóló) repülőjegyet szeretnénk keresni vagy csak egy útra szólót, mert vissza már például busszal vagy vonattal fogunk utazni. Néhány keresőben van még egy harmadik opció is, amellyel több várost érintő utazást is tervezhetünk, ugyanis akár szabadidős, akár üzleti célból előfordulhat olyan eset, hogy az úti célunkról tovább kell repülnünk egy újabb városba és nem egyből hazafelé vesszük az irányt.

2. lépés

Jelöljük meg, hogy melyik városból szeretnénk indulni. Itt általában több várost is meg lehet adni, amit akkor érdemes használni, hogyha több repülőtér is található a közelünkben. A magyar keresőkben általában előre megadják Budapest mellett Bécs és Pozsony városát is, mint lehetséges indulási helyet. Persze ezeket tetszés szerint változtathatjuk. Ha például Hollandiából indulunk, akkor érdemes lehet Amszterdam mellett Eindhovent és Rotterdamot is megadni, mert lehet, hogy így olcsóbb repülőjegyre tudunk bukkanni. Úti célnak pedig természetesen azt a várost adjuk meg, ahova el szeretnénk repülni. Több várost érintő utazás esetén külön sorokban kell megadni az indulási és érkezési helyeket.

3. lépés

Jöhet az indulási és érkezési dátum kiválasztása. Itt megadhatjuk azt a napot, amelyen indulni szeretnénk és azt, amelyiken szeretnénk visszaérkezni. Ha csak egyirányú repülőjegyet szeretnénk foglalni, akkor a visszaút dátumát hagyjuk üresen, de a legtöbb repülőjegy kereső eleve nem is engedi a kitöltést. Ha az időpontokat tekintve rugalmasak tudunk lenni, akkor jelöljük be az ennek megfelelő opciót. Van amelyik kereső eleve keres a megadott napok körüli dátumokra is, de van ahol meg lehet adni, hogy pl. a megadott dátumokat megelőző, illetve követő 3 napra is keressen az ajánlatok között a kedvezőbb repülőjegyek megtalálása érdekében.

4. lépés

Ebben a lépésben adhatjuk meg az utazó személyek számát, illetve a kívánt osztályt (pl. turista, üzleti, első osztály). A gyerekek számának megadásánál arra érdemes figyelni, hogy legalább annyi felnőtt utazzon, mint ahány 2 éves kor alatti gyerek utazik, ugyanis ők még nem külön széken, hanem a szüleik, felnőttek ölében utazhatnak csak, kiegészítő biztonsági övvel.

5. lépés

Sok keresőben van még egy opció, amellyel kiválaszthatjuk, hogy csak a közvetlen repülőjáratok között keressen a repülőjegy kereső vagy átszállásos verziók is szóba jöhetnek a megadott városok között. Így lehet, hogy talál olyan verziót számunkra, amellyel ugyan hosszabb ideig tart az utazás, de akár jelentős összeget is megspórolhatunk a repülőjegyen. Ha azonban a gyors eljutás mindennél fontosabb, akkor nem érdemes kikerestetnünk az átszállásos verziókat.

Repülőjegy foglalás: keresgélés a találatok között

Miután kitöltöttük az eddigi mezőket, kattintsunk a keresés gombra, és elindul a repülőjegyek keresése. Ez igénybe vehet néhány másodpercet, mert ilyenkor a repülőjegy keresők hatalmas adatbázisból próbálják kiszűrni a beállításainknak megfelelő repülőjegyeket.

Ha olyan útvonalat választottunk, amelyen csak egy-két légitársaság közlekedik és nincs túl sok járat – például Budapest és Eindhoven között – akkor könnyen áttekinthető táblázatot kapunk az elérhető repülőjegyekről. Azonban ha olyan helyre repülnénk, ahova sok légitársaság kínál repülőjegyet, ráadásul közvetlenül és átszállásos verzióban is kínálnak repülőjegyeket, akkor jól jönnek a repülőjegy keresőkben általában bal oldalon található szűrési lehetőségek. Így a rengeteg ajánlat közül leszűkíthetjük a kört azokra a repülőjegyekre, amelyek tényleg megfelelhetnek az igényeinknek.

Szűrési lehetőségek

Mik is ezek a szűrési lehetőségek? Itt már sokféle eltérés lehet az egyes repülőjegy keresők között, de bemutatjuk a leggyakoribb és leghasznosabb opciókat. Itt is válthatunk még az osztályok között, ha esetleg mégsem turista, hanem üzleti osztályon utaznánk.

Szűrhetünk itt is az átszállás nélküli és az átszállásos repülőjegyek között, amit érdemes megtenni, mert lehetnek nagy különbségek az árakban.

Ha több várost adtunk meg lehetséges indulási helyként, akkor egyenként kijelölve a városokat gyorsan összehasonlíthatjuk, hogy melyik városból lenne például legolcsóbb a repülőjegy.

Szűrhetjük a járatokat az indulás és a visszaút napon belüli időpontja szerint is, így kiszűrhetjük például a túl korai vagy túl késői járatokat, amelyek úgysem jöhetnek szóba, mert például nem tudnánk kiérni ezekre az időpontokra a repülőtérre.

Változtathatjuk a járatok dátumát is a megadotthoz képest, attól függően, hogy mennyire rugalmas az indulási és érkezési időpontunk. Ha +/- néhány nap rugalmasság belefér, akkor lehet, hogy jelentős összeget takaríthatunk meg a repülőjegy foglalás során. Ugyanis nem mindegy, hogy olyan napon szeretnénk utazni (például pénteken), amikor egyébként is sokan utaznak, vagy olyan napon (például kedden), amikor kevesebben szoktak repülni. Érdemes tehát ezzel a szűrési lehetőséggel is összehasonlítani a repülőjegyeket.

Utazási idő szerint is szűrhetjük általában a repülőjáratokat. Egy átszállásos repülőút esetén például 12 óra vagy 40 óra alatt is eljuthatunk New Yorkba. A 40 órás utazási idő azt jelenti, hogy az átszálló repülőtéren nagyon sok időt kell eltöltenünk, ami nagyon fárasztó és kényelmetlen lehet. Persze ha az ár nagyon kedvező, akkor lehet, hogy kompenzálni tudja a kellemetlenségeket.

Ha esetleg van olyan légitársaság, amelyről különösen jókat hallottunk, akkor arra is van lehetőség, hogy az előnyben részesített légitársaságok járatait mutassa csak a kereső.

Számos lehetőség van tehát arra, hogy a repülőjegyeket, a repülőjáratokat összehasonlítsuk, és kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Repülőjegy foglalás: a járat kiválasztása és fizetés

Ha sikerült megtalálni a megfelelő repülőjegyet, akkor annak kiválasztásával, kijelölésével tudunk továbblépni a foglalás folyamatában. Amikor kiválasztjuk a repülőjegyet, akkor megjelennek a repülőút részletei: melyik légitársasággal, mikor repülünk, átszállás esetén mennyi időt kell a repülőtéren várakozni. Itt jelennek meg a kézipoggyászra, feladott poggyászra vonatkozó szabályok, díjak is, amit érdemes részletesen áttekinteni és betartani, mert a poggyászok méreteinek és súlyhatárainak túllépése extra költséget jelenthet.

Ebben a lépésben kell megadni az utasok adatait is (név, születési idő, esetleg útlevél száma, személyi igazolvány száma), valamint az elérhetőségeket (email cím, telefonszám), számlázási adatokat.

Az adatok megadása után jön a fizetés, a repülőjegy foglalás véglegesítése, amit megelőzhet még extrák felkínálása (például biztosítás, szállás, autóbérlés stb), amiket nem muszáj igénybe venni. A fizetési oldalra érve általában többféle fizetési mód közül választhatunk. A repülőjegy vásárlás bankkártyával mindig lehetséges, emellett repülőjegy keresőtől függően átutalási lehetőség, esetleg utazási irodában történő személyes befizetési lehetőség is rendelkezésre áll.

Mielőtt elindítanánk a bankkártyás tranzakciót, ellenőrizzük le még egyszer a foglalásunk részleteit, amelyeket ezen az oldalon összegyűjtve jelenít meg a rendszer, így könnyű dolgunk van. A tranzakció elindítása után meg kell adni a bankkártyánk adatait, és ha a tranzakció sikeresen végbemegy, akkor egy visszaigazoló képernyőn láthatjuk, hogy a foglalás sikerült. A tranzakcióról egyébként a megadott email címre is érkezik megerősítő email.

Ha a foglalás után bármilyen kérdésünk felmerülne a repülőjeggyel kapcsolatban, akkor a repülőjegy kereső weboldalán megadott email címen vagy telefonszámon érdemes érdeklődni.

Mindenkinek sikeres foglalást kívánunk!