Főoldal Városok, látnivalók 12 érdekesség a Sagrada Famíliaról

12 érdekesség a Sagrada Famíliaról

193
Megosztom:
Sagrada Familia kívülről

A Sagrada Família Barcelona egyik jelképe. Antoni Gaudí máig épülő mesterművét több millió turista látogatja meg minden évben. Összegyűjtöttünk 12 érdekességet, amit érdemes lehet tudni, mielőtt meglátogatnánk a műemléket.

 • A Sagrada Família építése 1882-ben kezdődött és még nem fejeződött be. A munka közösségi adakozásból kezdődött el Francesc de Paula Villar klasszikus neogótikus tervei alapján. 1883-ban Antoni Gaudí vette át az építés irányítását, saját modernista stílusában alakította azt tovább.
 • Az építkezés kezdeti időszakában Gaudí épített egy iskolát is a területen az építő munkások gyermekei számára. Az 1909-ben tervezett, hullámos homlokzatú téglaépület 2002-ig állt eredeti helyén. Ekkor lebontották és távolabb újra építették, hogy teret biztosítsanak a bazilika további építéséhez. Az épületben ma kiállítás tekinthető meg.
 • Gaudí szinte egész életét az építkezésnek szentelte. Utolsó 15 évében kizárólag ezzel foglalkozott. Az építész egy tragikus villamos balesetben szerzett sérülések következtében hunyt el 1926-ban. Sírja a bazilika alagsorában lévő El Carmen Virgin kápolnában található.
 • A spanyol polgárháború során 1936-ban az anarchisták betörtek a Sagrada Familiába, egy részét lerombolták és felgyújtották. Számos modell és tervrajz megsemmisült, ami nagyon lelassította az építkezést.

A Sagrada Família belülről

 • 1980 óta számítógépek segítik a tervezést és a kivitelezést, ami jelentősen felgyorsította a munkálatokat. Most az építkezés Jordi Bonet i Armengol vezetésével folyik.
 • 2015-ig kb. a 70 %-a készült el, jelenleg a hat központi tornyon dolgoznak. Becslések szerint a tornyok és az épület szerkezete 2026-ra, Gaudí halálának századik évfordulójára készülnek el. A díszítő elemek várhatóan 2030-32-re kerülnek a helyükre.
 • A kereszt alaprajzú római katolikus bazilikának 18 tornya lesz: 12 reprezentálja majd az apostolokat, 4 az evangelistákat, 1 Szűz Máriát, a középső legmagasabb pedig Jézus Krisztust. A Sagrada Família magassága eléri majd a 170 métert, ami kb. egy méterrel alacsonyabb Barcelona legmagasabb pontjánál, a Montjuic domb csúcsánál. Gaudí ugyanis hitt abban, hogy az ember építménye nem lehet magasabb Isten teremtményénél.
 • A bazilikát úgy építették meg, hogy a város minden pontjáról látható legyen. A tervek szerint 60 m széles és 95 m hosszú lesz. A legmagasabb tornyokat díszítő üveg mozaikokról visszaverődő nap- vagy holdfény irányjelzőként szolgálhat a hazatérő hajósoknak is.
 • A Sagrada Família belső kinézetét a természet inspirálta. Gaudí nem szerette az egyenes vonalakat, mivel azok ritkán fordulnak elő természetes módon. A belső boltozatot fákat szimbolizáló kőoszlopok tartják, amelyek a tetejükön szétágazva beleolvadnak a mennyezetbe. A belső tér magassága a főoltár felett eléri a 75 métert. A spirális, homokvárszerű tornyok tetejét bonyolult mértani alakzatok díszítik.
 • A festett üveg ablakok a föld 4 elemét képviselik. A hideg kék- és zöldszínű ablakok a levegőt és a vizet, a meleg vörös- és narancsszínű ablakok pedig a tüzet és a földet reprezentálják.
 • A főoltár alatt egy kör alakú kripta található, amely még azelőtt elkészült neogótikus stílusban, mielőtt Gaudí átvette az építkezés irányítását. Annyit módosított a kriptán, hogy megemelte a magasságát, hogy fentről beengedje a fényt és a levegőt.
 • Három bejárati homlokzata lesz a bazilikának, melyek közül a Születés Kapuja (Fachada de la Navidad) még Gaudí életében csaknem teljesen elkészült. A Szenvedés Kapuját (Fachada de la Pasión) 1952-ben kezdték építeni és már közel van a befejezéshez. A központi hajóba vezető fő bejárat a Feltámadás Kapuja (Fachada de la Gloria) lesz. Ennek építése 2002-ben kezdődött el.

Sagrada Família belseje

A Sagrada Familia belépő vásárlásával tekinthető meg, a legolcsóbb jegy 2018-ban 15 euróba kerül felnőtteknek, de lehet vásárolni vezetett túrát, toronylátogatást tartalmazó jegyet is. A toronyba 6 éven aluli gyerekek nem mehetnek fel biztonsági okokból.

Barcelona további nevezetességeit a következő cikkben gyűjtöttük össze, nyitva tartásokkal, belépő árakkal: Barcelona látnivalók, nevezetességek