Főoldal Városok, látnivalók Sóhajok hídja, 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt meglátogatod

Sóhajok hídja, 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt meglátogatod

5059
Megosztom:
Velence, a Sóhajok hídja

Velence egy kulturális gyöngyszem, mindenféle szempontból különleges, ráadásul nem elérhetetlen úti cél, mivel Olaszországba repülővel és autóval is könnyű eljutni. Az “Adria királynőjét” mindenképpen érdemes útba ejtenünk, ha itáliai nyaralást tervezünk, pláne akkor, ha korábban még nem volt szerencsénk ellátogatni ide. A Sóhajok hídja Velence talán leghíresebb hídja, amit minden turista megcsodál, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat erről, a hiedelmekkel teli építményről.

Érdekességek a Sóhajok hídjáról

  1. A hidat 1597-ben építették Antonio da Ponte tervei alapján, de más források Antonio Continot említik az építés vezetőjeként. A Dózse-palotát (Palazzo Ducale) és a börtönt (Prigione) köti össze a mindössze nyolc méter hosszú íves kőhíd a Rio di Palazzo csatorna fölött. A Dózse-palotában ítélkező bíróság által elítélt embereket ezen a hídon keresztül vitték át a börtönbe.
  2. Több babona és történet is kötődik a hídhoz. Az egyik ilyen például, hogy a híd alján csapóajtó volt, amely miatt az elítélt a csatornába zuhanhatott, de ennek ma már nyoma sincs, így nem tudjuk, mennyi igaz a mendemondából.
  3. A véres történetekkel szemben egy sokak által ismert romantikus hiedelem is érdekesebbé teszi ezt a hidat. Azt tartják, hogy az a pár, aki egy romantikus gondolázás során átsiklik az építmény alatt, örökké együtt marad. Igaz, vagy sem, a turisták előszeretettel veszik igénybe a gondolások szolgálatait erre a célra.
  4. A Sóhajok hídja elnevezés nem az olaszoktól származik, Lord Byron, az angol romantika egyik legmeghatározóbb alakja nevezte el így (Bridge of Sighs), amikor Velencében töltött ideje alatt megpillantotta azt. A legelterjedtebb nézet szerint a börtönbe átvonuló elítéltek sóhaját lehetett hallani, innen a név.
  5. A híd építészetileg is elismerésre méltó, gyönyörű munka, homlokzata oszlopokkal van tagolva, s tekervényes, kacskaringós motívumok teszik különlegessé. Az ívnyílás fölött szoborfejek sorakoznak, 4-4 mindkét oldalon.

Hasznos cikkek:
Bejutás a velencei repülőtérről a városba, látnivalók, nevezetességek
Budapest Velence repülőjegy menetrendi információk