Főoldal Reptéri transzferek Szófia (Bulgária)

Szófia (Bulgária)

4285
Megosztom:
Szófia látnivalók

Bejutás a repülőtérről (távolság a központtól 10 km)

Szófia a Wizz Air közvetlen fapados járatával érhető el Budapestről 2016. november 1-től.

Busz:
A reptéri buszok reggel 5:00 és este 23:00 között 10 percenként indulnak a város központjába, az esti órákban ritkábban. Az egy útra szóló buszjegyek ára 0,7 leva (0,35 EUR), a menetidő kb. 25 perc. A jegyek a buszmegállóban kaphatók. A 60x60x40 cm-t meghaladó csomagoknak külön jegyet kell vásárolni, az ár darabonként 0,7 leva (0,35 EUR).

Taxi:
A taxi átlagos ára 10 leva (5 EUR) Szófia központjába, a menetidő kb. 15 perc. Az O.K. SUPERTRANS taxik használata javasolt.

Közlekedés

A belvárosban való közlekedés legegyszerűbb módja a tömegközlekedés igénybevétele, mert nagyon nehéz parkolóhelyet találni. 21 villamos, 11 troli és 200 buszvonal található a bulgár fővárosban. A buszok és trolik reggel öt órától 23:30-ig közlekednek, a villamosok pedig reggel öt órától 0 óra 30 percig járnak. Éjszakai járatok nincsenek.

A fentieken kívül működik az épülő metróvonal egy rövid szakasza, Ploshtad Sveta Nedelya és Lyulin városrész között.

A normál jegy egy útra szól, de léteznek különféle kombinált jegytípusok is: egy órán keresztül, de maximum egy átszállásra érvényes jegy; tíz utazásra érvényes jegy, és különböző passok is kaphatóak. A jegyek megvásárolhatók újságárusoknál, a járművezetőnél és a nagyobb megállóknál található jegypénztárakban.

Árak:
Normál jegy: 0.7 leva
Egy órán át, maximum egy átszállásra jogosító jegy: 1.1 leva
Tíz jegyből álló tömb: 6 leva

Sofia Pass, amely az adott időtartamon belül korlátlan utazásra jogosít:

1 napos: 3 leva
5 napos: 12 leva
1 hónapos (összvonalas): 37 leva

A közlekedési társaság honlapja

Látnivalók

Szent Szófia (Sveta Sofia) bazilika:
A város névadójának tekintett bazilika a 4-6. században épült és máig őrzi az ismeretlen katona sírját. Közel a bazilikához található Ivan Vazov, a nagy bulgár költő és író sírja.

Nyitva tartás:
H-V: 9:00-18:00

Árak:
A bazilika látogatása ingyenes

Boyana templom:
A Vitosha hegy lábánál található külvárosi rész erről a XI. században épült templomról nevezetes, amelynek freskói a kelet-európai középkori művészet legrégebbi darabjai közé tartoznak. Falfestései az UNESCO világörökségének része.

Alexander Nevski katedrális:
A Balkán térség egyik legszebb építészeti remekműve ez a csodálatos neobizánci stílusú aranykupolás katedrális, amelynek építését 1912-ben fejezték be. Az 1877-78-as szabadságharc orosz áldozatainak tiszteletére emelt építmény freskói, ikonjai világszerte híresek

Nyitva tartás:
H-V: 7:00-18:00

Árak:
A katedrális látogatása ingyenes, a múzeumba belépő váltása szükséges.

Szent György rotunda:
Szent György vöröstéglás rotundája Szófia legöregebb építménye, amelyben ma is kitűnő állapotban vannak a középkori freskók. A negyedik században épült rotunda ma múzeumként működik.

Nyitva tartás:
H-V: 10:00-18:00 (nyáron) és 10:00-17:00 (télen)

A nemzeti parlament:
A bécsi Yovanovic által tervezett, 1884 és 1928 között épült nemzeti parlament épületét sokan a város jelképének tartják. Az előtte lévő téren egy lovas szobor állít emléket Bulgária felszabadító királyának, az orosz II. Sándor cárnak, akinek katonái Bulgária függetlenségéért küzdöttek az orosz-török háború során.