Főoldal Városok, látnivalók Tenerifei látnivalók

Tenerifei látnivalók

1544
Megosztom:
Tenerife látnivalói útvonaltervvel

Az örök tavasz szigete csábítóan sokarcú nyaralóhely, bár nevezhető telelő helynek is, hiszen nagyon sokan a hideg évszakok elől menekülnek ide, a napfény szigetére. Tenerife látnivalók sokaságával kápráztatja el a turistákat, ezért érdemes kombinálni a napozást a homokos tengerparton a sziget nevezetességeinek felkeresésével.

Tenerife tengerpartja

Kitűnő éghajlatának köszönhetően akár egy hét alatt is csokiszínűre barnulhatunk, s bár az óceán vize olykor hűvös, legtöbbször felmelegszik 20 és 24 Cº közé. A napsütéses órák száma 6 és 11 között van. Tenerife a legnagyobb és a legnépszerűbb a turisták körében a Kanári-szigetek hét szigete közül, és itt él a legtöbb ember is. A sziget déli része melegebb és szárazabb mint az északi rész, és jelentős különbség lehet a hőmérsékletben attól függően, hogy a parton tartózkodunk vagy a sziget hegyei között kirándulunk.

A nyaralók körében a sziget déli partja a legkedveltebb, ahol évi 330 napon át süt a nap. Itt helyezkedik el a népszerű Playa de las Americas nyaralóhely, ahol hatalmas a nyüzsgés, és olyan intenzív az éjszakai élet, hogy a nyugalomra vágyó vendégek számára egy csendesebb környék ajánlatos. Gyönyörű tengerparti sétányai, jól felszerelt, aranyszínű homokkal vagy fekete vulkanikus homokkal borított strandjai lenyűgözően vonzók. Ha szeretnénk közelebb kerülni az óceánhoz, akkor bármikor hajóra szállhatunk, hogy beleszagoljunk a tenger sós illatába és meglessük a bálnák és delfinek titokzatos életét.

Kikötött halászhajó Tenerifén

A legtöbb turista általában a sziget déli partján található repülőtérre érkezik, ezért a látnivalókat is innen indulva mutatjuk be sorban haladva végig a parton nyugati irányban.

Los Cristianos és Playa de las Americas

A repülőtértől néhány kilométerre fekvő két szomszédos település Tenerife legnépszerűbb üdülőhelyei, egész évben süt a nap és sok szórakozási lehetőség közül lehet válogatni. Ebben a két városban a bárok, éttermek, pubok dominálnak. Továbbá nagyon sok a sportolási lehetőség is a vízben és a szárazföldön egyaránt.

A régi időkre utaló épületeket inkább csak Los Cristianos régi kikötőjének környékén találhatunk, ugyanis a város a turizmus fellendülése előtt egy pici halászfalu volt. Los Cristianos kikötőjében rengeteg lehetőség közül lehet válogatni. Búvártúrák és horgásztúrák mellett különböző hajótúrák közül választhatunk.

Tenerife, Los Cristianos

Van például olyan hajótúra, amelyen a hajó alja üvegből van, így közelebbről megtekinthető az óceán élővilága. Innen indulnak hajók a közeli La Gomera szigetére is.

Mindkét város aranyhomokos strandokkal rendelkezik. A két település közül Los Cristianos a csendesebb, nyugodtabb hely, az éjszakai élet inkább Playa de las Americas-ra koncentrálódik.

Costa Adeje

Az előző két várossal szinte egybeépült Costa Adeje, amely szintén egy turistaparadicsom, azonban feljebb pozícionálta magát, így elsősorban ötcsillagos szállodákkal, luxus apartmanházakkal, drágább üzletekkel és éttermekkel találkozhatunk.

Sokkal csendesebb hely mint Playa de las Americas, ezért népszerű a gyerekes családok és az idősebbek körében. Az itteni homokos strandok (Playa del Duque, Playa Fanabé) a legjobbak közé tartoznak a Kanári-szigetek strandjai között. Itt is rengeteg lehetőség van a vízi sportok gyakorlására, de lehet bálna-, valamint delfinnéző hajótúrákon is résztvenni.

Costa Adeje, Playa Fanabé

A közelben van két vízi park is, a Siam Park, illetve az Aqualand, amelyek a gyerekeken kívül a szülőknek is fantasztikus élményeket tartogatnak.

Siam Park

Tenerife legnagyobb vízi vidámparkja a 2008-ban megnyitott Siam Park. A thai hangulatban épült vízi paradicsomban a nyaralók a legkülönbözőbb csúszdákat próbálhatják ki, de akár szörfözni is lehet a mesterségesen létrehozott hullámok között.

Természetesen nyugodtabb helyek is vannak a parkban, a fehérhomokos parton lehet napozni és pihenni, de számos éttermet, bárt is találhatunk, ha megéheznénk, megszomjaznánk. A park nagyon közel van a legnépszerűbb üdülőhelyek egyikéhez Playa de las Americas-hoz, ezért még autóbérlésre sincs szükség, ha a közelben van a szállásunk.

Siam Park, a vízi paradicsom

Teide Nemzeti Park

A sziget belseje felé autózva juthatunk el a Teide Nemzeti Parkba. Az 1954-ben megnyitott parkban a ritka növények és állatok mellett látható a Teide-hegy.

A park turistaközpontjából elindulva érdemes megcélozni a Monte Verdét, másnéven a Zöld-hegyet, amely egyedülálló növényvilágáról kapta a nevét. Nem szabad kihagyni a Cueva del Hielo cseppkőbarlangjait sem. Majd következhet a kb. 300.000 évvel ezelőtt kialakult Caldera de las Canadas kráter, ami talán a park leglátványosabb pontja. A kráter szélén áll a Teide-hegy.

Teide hegy Spanyolország legmagasabb pontjával

Teide-hegy

A hegy legmagasabb pontja 3.718 méteren van. Ez egyébként egyben Spanyolország legmagasabb pontja is. A csúcs közelébe – 3.555 méter magasra – libegővel lehet feljutni, ahonnan még 30 perces sétára van a csúcs. A túrára érdemes felkészülni megfelelő cipővel és meleg ruhával, és azt is figyelembe kell venni, hogy ezen a magasságon már alacsonyabb a levegő oxigéntartalma.

Felvonó a Teide csúcsához

A csúcsra mászáshoz külön engedélyre van szükség, amit online lehet megigényelni. Az engedély ingyenes, de korlátozott számú, így előfordul, hogy 1,5-2 hónappal előre be vannak telve a helyek, ezért regisztráljunk lehetőleg minél korábban, ha biztosan fel akarunk menni a csúcsra.

Fontos tudnivaló, hogy a regisztrációt végző személynek mindenképpen meg kell jelennie, és mindenkinél lennie kell útlevélnek vagy személyi igazolványnak.

Los Gigantes

A lenyűgöző Los Gigantes kötelező látnivaló a sziget nyugati partján. Az itt látható 400-600 méter magas, függőleges bazalt sziklafalak lélegzetelállító látványt nyújtanak, melyek 30 méter mélyen landolnak a tengerben. A sziklák jól láthatók a város minden pontjáról, de ha igazán közelről akarjuk érzékelni az óriási sziklafalak nagyságát, akkor érdemes a kikötőből induló szervezett hajótúrák valamelyikére befizetni.

Los Gigantes bazalt sziklafalai

Az akár egész napos kirándulást egy strandolással is ki lehet egészíteni, a fekete lávahomokos Playa de los Gigantes strand néhány perces sétára található a kikötőtől.

Masca

A 650 méter magasan fekvő Masca egy picike település a Teno-hegységnél mindössze 90 lakossal. Nem túlzás festőinek nevezni a szigetnek ezt a részét, amelyről úgy tartják, hogy egykoron kalózok búvóhelye volt. Santiago del Teide-ből érdemes indulni, de a falu nehezen megközelíthető, meredek, szerpentines úton kell haladni, amely mély szurdokokkal és buja zöld növényzettel, ciprusokkal, pálmafákkal van övezve.

Masca, a falu

A hab a tortán pedig a lélegzetelállítóan szép látvány, amely a faluba érve fogadja a kitartó turistákat. A falu a házaival és az elhelyezkedésével a fotózás szerelmeseinek kihagyhatatlan álomhelye.

Innen 8-9 km-re, kb. három órányi sétára található a Masca-öböl. A Masca-kanyonban, a falutól az öbölig vezető út során végig szintén gyönyörű látványban lehet részünk. Érdemes észben tartani, hogy a visszafele vezető út sokkal hosszabb és fárasztóbb, de szerencsére van alternatíva, ugyanis az öbölből indulnak hajók a közeli Los Gigantes kikötőjébe, ráadásul az óriási függőleges sziklafalak előtt hajózhatunk el. Innen aztán busszal vagy taxival tudunk visszajutni az autónkhoz.

Masca kanyon

Garachico

Garachico egy kicsi halászfalu Icod de los Vinos közelében, amely attól különleges, hogy 1706-ban a lefolyó láva szinte az egész települést lerombolta, ám a várost újjáépítették a kihült láva felszínén. A város és a környék hangulata teljesen különbözik a sziget déli üdülőövezetitől, itt maradt meg leginkább háborítatlanul az eredeti spanyol hangulat.

Garachico látképe

A város partján sziklás tengerpart található, amelyben azonban a lefolyó láva természetes úszómedencéket alakított ki, ezért ha különleges fürdőzési élményre vágyunk, mindenképpen látogassunk el ide.

Természetes úszómedence Garachicoban

Lenyűgöző tenerifei látnivaló Icod de los Vinos-ban

Tenerife egyik legrégebbi városa, a 16. század elején alapították a spanyolok. Leghíresebb látnivalója az 1000 évesnek nevezett, védett sárkányfa, amely valójában ennél pár száz évvel fiatalabb, de így is annyira lenyűgöző a látványa, hogy turisták sokasága látogatja meg minden évben.

1000 éves sárkányfa Icod de los Vinosban

Több templom is van a városban, amelyek közül kiemelkedik Plaza de la Pila téren látható, reneszánsz stílusban épült San Marcos templom, de a tér is különleges és hangulatos a kis kertjével és egyedi épületeivel. Érdemes leülni egy kávéra.

Icod de los Vinos főtere

Loro Park

Az 1972-ben megnyitott Loro Park több mint állatkert vagy botanikus kert. Playa de las Americastól alig több mint egy óra távolságra helyezkedik el északi irányban. A 13 hektáron elhelyezkedő Loro Park hihetetlenül gazdag növény- és állatvilága mellett hatalmas delfináriumáról híres.

Loro Park

Itt rendszeres műsorok és delfinshow-k ámítják el a nagyérdeműt, mindezek után bejárhatjuk a 18 méter hosszú cápa alagutat a hatalmas akváriumban, ahol a cápák mellett még 20 ezer egyéb tengeri állat és növény is él.

La Orotava

A Loro Parktól néhány kilométerre fekszik a sziget egyik legszebb városa, a 40.000 lakosú La Orotava, amelyben a gyarmati építészet kitűnő állapotban lévő remekműveit (pl. Casa de los Balcones – faerkélyes házak, a korhűen berendezett szobák is megtekinthetők) és zöld tájkertjeit (pl. Jardín Victoria) tekinthetjük meg. A kiemelkedő látnivalók közé tartozik a 18. századi, barokk stílusú La Concepcion templom és a 17. században épült Santo Domingo kolostor, amelyen a hagyományos ácsmunkák kiváló példája látható.

Tenerife látnivalói, La Orotava

La Laguna

A sziget északi részén fekvő La Laguna (teljes nevén San Cristóbal de La Laguna) városát 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A műemlékekben gazdag település az 1496-os spanyol hódítástól egészen 1723-ig Tenerife fővárosa volt. A rengeteg látnivaló mellett éttermek, tapasbárok, üzletek kényeztetik a turistákat.

150.000 lakosával La Laguna a sziget második legnagyobb városa, gyönyörű völgyben fekszik, közvetlen tengerpartja nincs, nem is nyaralóhely elsősorban, hanem egyetemi város. Az 1927-ben alapított helyi egyetemnek több mint 20.000 hallgatója van.

Tenerife, La Laguna

Látnivalói közül kiemelkedik a Nuestra Senora de la Concepción templom, amely a 16. században épült neoklasszicista stílusban. A hat emelet magas, háromhajós templom Tenerife legszebb temploma, fa mennyezete gazdagon díszített, a 18. században készült barokk stílusú fa pulpitusa szintén egyedülálló.

Érdemes még megnézni a Santa Iglesia katedrálist is. A monostorok, zárdák, valamint a püspöki palota, és a La Nava palota látványa is hozzájárul a város egyedi hangulatához.

Santa Cruz

A sziget északkeleti csúcsához közel helyezkedik el Santa Cruz de Tenerife, a sziget fővárosa. 200.000 lakosával a legnagyobb város a szigeten, a közelében fekszik az északi repülőtér és hatalmas a tengeri kikötője is. Érkeznek ide hajók a Kanári-szigetek többi tagjáról, Spanyolország szárazföldi részéről és a Karib-szigetekre induló hajók is megállnak itt. Az északi repülőtérre kevesebb járat érkezik mint a déli repülőtérre, ahol az üdülőövezetek vannak.

A város hátterében emelkedik az 1000 méter magas Anaga-hegység. Híres a Santa Cruz-i karnevál, amely minden évben februárban kerül megrendezésre, pontos időpontja a nagyböjthöz van igazítva. A tenerifei karneválon, a világ egyik legnagyobb karneválján napokig több ezren vonulnak az utcákon színes jelmezekbe öltözve.

Híres látnivaló a Santa Cruz karnevál

Santa Cruz inkább modern város képét mutatja, mégis sok nevezetességgel találkozhatnak a turisták. A parthoz legközelebbi tér a Plaza de Espana, innen érdemes elindulni a városnézésre. Itt van a turisztikai hivatal egyik irodája is, ahol térképet és útbaigazítást, menetrendeket kaphatunk a látnivalókhoz. A téren látható a hatalmas Monumento de los Caídos, amely a spanyol polgárháború (1936-1939) áldozatainak emlékére készült.

Kiemelkedő még a 17. században, barokk stílusban épült San Francisco templom, és a több múzeum összevonásával létrehozott Museo de la Naturaleza y el Hombre (A természet és az ember múzeuma), ahol többek között az őslakosok (guanche vagy guancs) hétköznapi eszközeit, ékszereit, fegyvereit, barlangokban talált múmiáit lehet megtekinteni.

Ha egy kis árnyékra és zöldre vágyunk, akkor pedig a város egyik legnagyobb parkját a García Sanabria parkot érdemes felkeresni, ahol sokfajta növény, virágok, fák és szobrok között sétálhatunk, de játszóterek is vannak a gyerekek szórakoztatására.

Aki vásárolni szeretne, annak a Plaza de Espana szomszédságában fekvő Plaza de la Candelariát javasolt bejárni, ahol a vámmentes övezetben olcsóbban lehet mindenfélét beszerezni. Ha egy strandolást is szeretnénk beleilleszteni a napba, akkor a belvárostól északra fekvő, kb. 15 perces autókázással elérhető Playa de las Teresitas strandra menjünk ki. A 1,5 km hosszú, aranyhomokos part többnyire szélcsendes a háttérben húzódó Anaga hegység védelmének köszönnetően, ami látványnak sem utolsó.

Playa de las Teresitas strand

Candelaria

A fővárostól néhány kilométerre délre fekvő település híres katolikus zarándokhely, itt található a Candelariai bazilika, amely az egyik legnagyobb egész Spanyolországban. A bazilikában a Kanári-szigetek védőszentjének, Nuestra Senora de la Candelariának (Candelariai Miasszonyunk) szobra van kiállítva. A parton elhelyezkedő bazilika előtti téren Tenerife 9 kilenc őslakos, guancs királyának bronz szobra áll.

Candelaria

Hajókázás La Gomera szigetére

Ha marad még időnk Tenerife látnivalóinak a megtekintése után, akkor érdemes a közeli La Gomera szigetére is áthajózni. Az út kb. 1 órás Los Cristianosból indulva.

La Gomera teljesen más mint Tenerife, nincsenek nyaralóövezetek, inkább a kirándulók, hegymászók látogatják. A sziget szinte érintetlen, közepén található a Garajonay Nemzeti Park, ahol közel 400 növényfaj él az őshonos babér lombú erdők mellett.

Tenerife repülővel, reptéri bejutások

Budapestről közvetlen menetrend szerinti járattal közlekedik a Wizz Air Tenerife szigetére. Az út kb. 5,5 órás. Ha a közvetlen járatra szóló repülőjegy áránál olcsóbban szeretnénk eljutni a szigetre, akkor érdemes megnézni az átszállásos lehetőségeket is. Igaz, így hosszabb lesz az út, de akár a harmadából is kihozható a repülőjegy. A reptéri közlekedéshez részletesebb információk jegyárakkal, menetrendekkel: Tenerife reptéri transzfer

Tenerife szigetén Magyarországhoz képest egy óra az időeltolódás, egy órával kell visszaállítani az óránkat érkezéskor.

Tenerife látnivalói térképen. A számok mentén haladva akár be is lehet járni a cikkben említett helyeket.