Főoldal Hasznos tanácsok Ezeket mindenképp gondold át utazás előtt!

Ezeket mindenképp gondold át utazás előtt!

2379
Megosztom:
Utazás előtt érdemes felkészülni

Aki szeret utazni, az már alig várja, hogy felszállhasson a buszra, vonatra, repülőre és végre elkezdődhessen a kaland. Az utazás előtti készülődést, az azzal járó stresszt viszont már sokan elkerülnék. Nagyon sok mindenre kell odafigyelni a tervezés során, hogy a pihenés tényleg pihenés lehessen. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány dolgot.

Repülőjegy

Manapság már nem elég megvenni a repülőjegyet, hanem az utazás előtt néhány nappal interneten, online kell elvégezni a “becsekkolást”, azaz a bejelentkezést a járatunkra. A becsekkolás végén kapjuk meg a beszállókártyánkat, amit ki kell nyomtatni és magunkkal kell vinni az útra. Ennek hiánya sok kellemetlenséget és sok plusz kiadást okozhat.

Sok légitársaságnak van mobil alkalmazása, amin keresztül szintén el lehet végezni a bejelentkezést, illetve a beszállókártyánkat akár a telefonunkon, digitális formában is bemutathatjuk a repülőtéren, de ez a lehetőség azért még nem minden repülőtéren áll a rendelkezésünkre, úgyhogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk a légitársaság honlapján vagy ügyfélszolgálatán a lehetőségekről.

Időjárás, látnivalók

Mindenképpen érdemes feltérképezni, hogy milyen időjárásra kell készülnünk abban az időszakban, amikorra az utazásunk esik. Lehet, hogy épp egy esős időszakban érkezünk, az is lehet, hogy kellemes a hőmérséklet, de jellemző a szeles idő, ami csökkenti a hőérzetet. Ha ezekre a szituációkra felkészülünk, sokkal kellemesebben telik majd az utazás. A látnivalóknak is érdemes utánajárni.

Lehet, hogy sok olyan látnivaló van a kiszemelt úti célon, ahova a belépéshez kötelező a hosszú szoknya, hosszú nadrág, esetleg egy elegáns vacsorához az öltöny. A nyári hőségben készülődve az utazásra nem biztos, hogy raknánk be megfelelő ruhákat, de ha felkészülünk, akkor nem érhet meglepetés. Sok szabadtéri látnivaló és kevés árnyék esetén a nyári hőségben például hasznos lehet a szalmakalap, a naptej, hosszú ujjú fehér ing, póló.

Költségvetés

Talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit mindenképpen érdemes átgondolni az utazás előtt. Elég bosszantó tud lenni, ha kifogyunk a készpénzből, és nincs a környéken automata, de ha van akkor meg kiderül, hogy nem megfelelően állítottuk be a készpénz felvételi limitet, így az automata nem ad elég pénzt (Tipp: állítsuk be a bankkártyához a készpénz felvételi és vásárlási limitet és legyen a tárcánkban a bankkártya mellett a bank telefonos ügyfélszolgálatának a telefonszáma, de a kódokat inkább valahova máshova tegyük, vagy jegyezzük meg).

A tervezésnél a repülőjeggyel már nem kell számolni, mert azt már ki kell fizetni előre. De írjuk fel a szállás, a közlekedés várható költségeit, tájékozódjunk a belépőjegy árakról, az éttermek, kávézók, sörözők várható árairól, gondoljuk át, hogy mennyit szoktunk költeni ajándékokra stb. Érdemes azt is kideríteni, hogy mennyire elterjedt a bankkártya az adott országban, az adott városban, kell-e sok készpénzt váltani, vagy elég csak a legszükségesebbekre. Itthon még van idő átgondolni ezeket a tételeket, és ha egy kis ráhagyással számolunk, akkor biztos nyugodtabban fogunk utazni.

Közlekedés

Mivel fogunk közlekedni az úti célunkon? A látnivalók városon belül vannak? Akkor általában sokkal olcsóbb és kényelmesebb lehet egy többnapos bérletet váltani, ami sok helyszínre belépést is biztosít, és ráadásul korlátlan utazást a tömegközlekedési eszközökön.

Egy szigetre utazunk, ahol rengeteg a természeti látnivaló, de egymástól távol vannak? Akkor érdemes megnézni a távolsági buszok menetrendjét, és mások tapasztalatait elolvasni arról, hogy mennyire megbízható. Lehet, hogy az autóbérlés lesz az, ami számunkra a legjobb lehetőség, de érdemes erről is elolvasni a tapasztalatokat, vajon a reptéren érdemes bérelni vagy inkább kisebb, helyi autókölcsönzőktől.

Szállás

Szintén nagyon fontos pontja az utazásnak. Nem mindegy, hogy takarítással kell kezdenünk a pihenést, mert például köszönő viszonyban sincs az apartman az interneten látható képekkel, vagy pedig olyan állapotok várnak, amelyek között tényleg csak a pihenés a “dolgunk”. Ma már elég sok internetes szállásfoglalási lehetőség van, mindenki választhat az igényeinek megfelelően olcsóbb hostelt, drága szállodát, nézelődhet az Airbnb lehetőségei között.

Mindenképpen olyan oldalon foglaljunk szállást, ahol sok-sok ajánlat van és lehetőleg minél több igazi visszajelzést lehet olvasni azoktól, akik már megszálltak az adott helyen. Jó, ha van közvetlen email és/vagy telefonszám, és jó ha ezeken tényleg válaszolnak a kérdéseinkre.

Fontos a szállást is körültekintően kiválasztani

Utazási biztosítás

Még mindig sokan utaznak biztosítás nélkül, pedig az utazás teljes költségvetéséhez képest minimális tétel. Arról nem is beszélve, hogy az árához képest mekkora biztonságérzetet adhat. Külföldön ugyanis bármilyen orvosi beavatkozás valószínűleg többe fog kerülni, mint a teljes biztosításunk, ráadásul az utazási biztosítás az elveszett, ellopott csomagjainkat, értékeinket is biztosítja.

Sőt olyan biztosítás is köthető, ami például rossz idő esetén is fizet, de köthetünk útlemondási biztosítást is, ami meg akkor jön jól, ha valami miatt le kell mondanunk az utat. Ilyen esetben a biztosító visszatéríti az előre kifizetett repülőjegy, szállás árát.

Érdemes tehát még itthon minél jobban felkészülni az utazásra. Váratlan dolgok így is, úgy is fognak történni az út során, de ha a cél a nyugodt pihenés, akkor jó, ha ebből minél kevesebb van. Illetve ha van is meglepetés, akkor az legyen inkább a kellemesek közé sorolható.