Főoldal Úti élmény Utazás a francia Riviérára

Utazás a francia Riviérára

1505
Megosztom:
Nizza tengerparti látnivalói

Hosszas tervezgetés után végül úgy alakult az idei nyaralásunk, hogy repülővel elutaztunk Nizzába, ahol összesen öt éjszakát maradtunk. Három és fél napot Nizza látnivalóinak és a tengerpartnak a megismerésével töltöttünk, a többi időben pedig a közeli városokba kirándultunk.

A nizzai reptér a tengerparton található, ennek köszönhetően egészen a leszállásig gyönyörű kilátásunk volt az egész addigi partszakaszra. A szállásunkat csak délután tudtuk volna elfoglalni, ezért inkább úgy ahogy voltunk, csomaggal, nyakig beöltözve (azokban a napokban elég hűvös volt Magyarországon, hajnalban meg különösképpen elfért a hosszú nadrág és pulóver) bebuszoztunk a belvárosba és be is jártuk a város egy részét.

A reptérről a belvárosba vezető út nagyrészt a tengerparton halad, ahol óriási pálmafasor díszíti a széles utat. A buszról a vasútállomáson szálltunk le, ahonnan egy hosszú úton tartottunk a tenger felé. Éppen nagy útfelújítás zajlott itt, így az utcakép nem volt túl szép, de egyébként is olyan volt ez a városrész, mintha nem is a francia Riviéra egyik központi városában sétálnánk, hanem valami egészen átlagos déli városban. A séta végén a Place Massénán pihentünk meg, egy kicsit hűsöltünk a szökőkútból ki-kicsapodó vízgőzben, majd az Opera melletti utcán lesétáltunk a tengerpartra.

Nizza, tengerpart

A lehető legjobbkor érkeztünk. Nagyjából tizenegy óra lehetett és egy felhő sem volt az égen, így a tenger tényleg fantasztikus kék színben pompázott, össze nem téveszthetően más tengerpartokkal. Ameddig csak elláttunk, végig strandolók százait láttuk a parton, hol elegánsabb nyugágyakon, hol pedig egyszerűen a parton fekve napfürdőzött a rengeteg turista. A széles járdán még ezekben a forró déli órákban is rengeteg kocogó, bicikliző vagy éppen görkorcsolyázó fiatalt és öreget láttunk. Hosszan sétáltunk a parton, majd buszra szállva megkerestük a szállásunkat és kipihentük az utazás és az első nagy túra fáradalmait. Akkor még nem is sejtettük, hogy az igazán nagy séta még előttünk áll.

Este ugyanis busszal újra bementünk a városba, ezúttal egészen a kikötőig. Alaposan körbejártuk a kisebb vitorlásokkal és nagyobb jachtokkal teli kikötőt, majd visszasétáltunk a tengerpartra, és csak mentünk, mentünk, ameddig bírtunk. Közben megvacsoráztunk és teljesen besötétedett, így hazaindultunk. Volna. Vártuk, vártuk a buszt a menetrend nélküli megállóban, de csak nem jött. Húsz perc várakozás után átballagtunk egy másik busz feltételezett megállójába, és ott is vártunk, nem is keveset, de a busz arrafele sem járt. Végül kénytelenek voltunk gyalog megtenni a hosszú utat vissza a hotelbe.

Nizza látnivalók, Negresco

Másnap reggel kiderült, miután megnéztünk egy olyan megállót, ahol menetrend is volt, hogy a nizzai buszok többsége este maximum 8-9-ig közlekedik, utána már csak a taxi vagy a gyalogos közlekedés marad a kóbor turistáknak, mint amilyenek mi is voltunk. Nem csoda, hogy a következő nap nagyrészt a tengerparton és a hotelben pihentünk, este már nem merészkedtünk nagyobb sétára, nehogy megint úgy járjunk, mint előző este.

Jó is, hogy tartalékoltuk az energiáinkat, ugyanis a harmadik nizzai napunkon, szombaton úgy döntöttünk, elmegyünk a piacra. Elég alaposan felkészültünk az útra, sejtettük, hogy ez egy jó dolog lehet, így még azt sem bántuk, hogy nyaralás alatt nyolc óra előtt fel kellett kelnünk (ez, mármint a korán kelés utólag feleslegesnek bizonyult, mivel a piac kb. délután egy óráig nyitva tart). Nizza látnivalói közül a zöldség-gyümölcs és a virágpiac egymás mellett működik az Óvárosban, karnyújtásnyira a tengerparttól. Talán kicsit furcsán hangzik, hogy nyaralás alatt piacra mentünk, de itt másról volt szó, hiszen Provence és a francia Riviéra messze földön híres fantasztikus piacairól, amit mindenkinek érdemes megnézni, ha arra jár. A gyönyörű és sokféle zöldség és gyümölcs mellett rengeteg helyi finomság és szuvenír kapható ezeken a piacokon. Levendula minden formában, szárított paradicsom, szappanok és kandírozott gyümölcsök, ezek voltak a kedvenceink.

A piactól indulva alaposan bejártuk az Óvárost is, ahol a szűk utcákban folytatódott a helyi különlegességek megismerése. A pan bagnat és a socca nevű híres nizzai ételektől kezdve a legkülönfélébb kerámiákon át a színes, mintás terítőkig szinte minden kapható itt, ami a vidékre jellemző. A séta utáni maradék időben már csak a parton strandoltunk, a következő napokat pedig már Nizzán kívül, kisebb településeken töltöttük.

A nizzai piac