Főoldal Hírek, új repülőjáratok Nagyobb lesz az ingyenes Wizz Air kézipoggyász mérete

Nagyobb lesz az ingyenes Wizz Air kézipoggyász mérete

10499
Megosztom:
Wizzair repülőgép

A Wizz Air bejelentette, hogy 2017. október 29-től, azaz a téli menetrend kezdetétől megváltozott az ingyenes kézipoggyász mérete és a feladott poggyász súlyhatára.

Wizzair kézipoggyász mérete

Korábban kétféle kézipoggyászt lehetett a fedélzetre vinni. Az ingyenes mérete maximum 42x32x25 cm, a nagyobb, fizetős kézipoggyász pedig 56x45x25 cm lehetett, amelyért utanként 3-6.000 forintot kellett fizetni. Ez a rendszer változott meg október végétől.

  • Október 29-től minden utas egy darab, maximum 10 kg súlyú és maximum 55x40x23 cm nagyságú kézipoggyászt vihet a fedélzetre ingyenesen, azaz nagyobb lesz a díjmentesen a repülőgépre vihető csomag mérete. Ezek a méretek egyébként hasonlóak a többi fapados légitárssaság ingyenes kézipoggyász mérethatáraihoz.
  • Fontos azonban, hogy mégse viheti fel garantáltan mindenki a kézipoggyászát a fedélzetre ingyenesen, mert nem biztos, hogy lesz elegendő hely. Más légitársaságoknál is bevett gyakorlat, hogy általában az első 80-90 utas viheti fel a kézipoggyászt a fedélzetre, a többiekét el szokták venni a beszállás előtt, címkét tesznek rá, és berakják a gép gyomrába a feladott poggyászok közé, ahonnan az út végén lehet visszakapni. Ami szintén fontos, hogy ez általában a mérethatáron mozgó csomagokra, bőröndökre szokott vonatkozni, ha egy kisebb kézipoggyásszal, pl. egy hátizsákkal utazunk, ami elfér akár a lábunknál is, azt nem szokták elvenni.
  • Az ingyenes kézipoggyász feladható a repülőtéri check-in pultoknál is (ott ahol a feladott poggyászokat is átadjuk), így ha valaki nem szeretné cipelni a bőröndjét végig a repülőtéren, akkor érdemes élnie ezzel a lehetőséggel. Ekkor azonban figyeljünk arra, hogy nagyobb értéket, pénzt, bankkártyát, iratokat ne hagyjunk a poggyászban, mert a bőröndöt nem tudjuk az utazás alatt végig szemmel tartani.
  • A légitársaság bevezetett egy új szolgáltatást is WIZZ Priority néven, amely a következőket tartalmazza:
    – elsőbbségi beszállás,
    – garancia arra, hogy az ingyenes kézipoggyász felvihető a fedélzetre,
    – plusz felvihető további egy darab, maximum 40x30x18 cm méretű kézitáska is.

Azaz, ha biztosan szeretnénk felvinni a fedélzetre az ingyenes kézipoggyászunkat, akkor fizetnünk kell érte. 🙂 Ok, ez egy kicsit sarkított, hiszen a díjért további szolgáltatásokat is kapunk: plusz egy táskát is vihetünk és az elsők között szállhatunk fel, ráadásul a díj sem olyan magas (2.200 Ft/út), mint korábban a fizetős kézipoggyász esetén (3-6.000 Ft/út).

TIPP: Utazzunk a mérethatárnál kisebb hátizsákkal, ami elfér az ülés alatt, és akkor valószínű, hogy végig velünk maradhat a fedélzeten is. (Saját tapasztalatunk alapján a többi fapadosnál így szokott lenni – még soha nem vették el a hátizsákot -, de majd frissítjük a cikket október után, ha esetleg a Wizz Air gyakorlata ettől eltérne…UPDATE: eddig nem tapasztaltunk változást.) Azt is érdemes elolvasni, hogy mi lehet a kézipoggyász tartalma, így nem érhet minket meglepetés a repülőtéren.

Wizzair feladott poggyász mérete

A feladott poggyász szabályozásában annyi változás történt, hogy az eddig választható két kategória (max. 23 kg és max. 32 kg) megmarad, de az alacsonyabb súlyhatár 20 kg-ra változott. Vagyis a feladott poggyászunk maximum 20 kg lehet vagy pedig választhatjuk magasabb díjért továbbra is a maximum 32 kg-os kategóriát.