Főoldal Városok, látnivalók 14 érdekesség az Eiffel-toronyról

14 érdekesség az Eiffel-toronyról

33815
Az Eiffel-torony, Párizs jelképe

Párizs jelképe, az Eiffel-torony az egyik legnépszerűbb épület a világon, emberek milliói látogatják meg évente, nincs párizsi kirándulás Eiffel-fotó és szelfi nélkül, és valószínűleg nem telik el úgy nap, hogy ne lenne a toronyban legalább egy lánykérés. De nem volt mindig ilyen népszerű az Eiffel-torony, sőt, még az sem volt biztos először, hogy Párizsban fog felépülni. Összeszedtünk 14 érdekességet, amit érdemes tudni az Eiffel-toronyról.

Az Eiffel-torony 2021. július 16-án nyílik meg újra a látogatók előtt a vírushelyzetet követően, jegyek viszont már június 1-től vásárolhatók.

 • Az 1789-es forradalom 100. évfordulója alkalmából megrendezett 1889-es világkiállításra épült, és az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.
 • Gustave Eiffel a (a kollégái által készített) tervvel először Barcelona polgármesterét kereste meg, mivel ott 1888-ban egy másik világkiállítást tartottak, de ő a tervet „kissé irreálisnak és főleg túlságosan költségesnek” ítélve, elutasította.
 • A párizsi Eiffel-torony a kor esztétáinak heves támadását váltotta ki. A megépítése ellen tiltakozó petíciót, a „művészek tiltakozását” 300 befolyásos párizsi művész írta alá. Guy de Maupassant író állítólag annyira nem szerette, hogy inkább ott ebédelt az Eiffel-toronyban, csak hogy ne kelljen néznie.

Az Eiffel-torony közelről

 • Hihetetlen sebességgel épült: havonta 12 méterrel lett magasabb, mindössze 26 hónap alatt elkészült az egész. (1887. január 28-án kezdődött az építkezés, és 1889. március 31-én készült el.)
 • Ez volt az első olyan építkezés, melynek minden fázisát végigfotózták.
 • 1930-ig, a New York-i Chrysler Building (319 m) megépítéséig a párizsi Eiffel-torony volt a világ legmagasabb építménye. (mások azt írják, hogy 1931-ig, az Empire State Building megépítéséig volt a legmagasabb – az 447,8 m)
 • Az első világháború alatt fontos szerepe volt az Eiffel-toronynak: a francia hadsereg innen fogott el rádióadásokat és fejtett meg kódolt üzeneteket.
 • 72 tudós – a svájci Breguet és a születése szerint olasz Lagrange kivételével valamennyi francia – családnevét örökítették meg rajta tudományos eredményeik elismerésének jeleként. E nevek arany betűkkel állnak az első emelet peremén.

Az Eiffel-torony távolról

 • Az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb fizetős emlékműve, évente közel 7 millió turista látogatja meg.
 • Franciaországban sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek becézik. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Egy szélhámos, Victor Lustig 1925-ben ócskavasként eladta. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni.
 • Ha szép az idő, akkor az Eiffel-torony kilátóteraszáról akár 72 km-re is ellátni, a Chartres székesegyházig.
 • Az antennával együtt az Eiffel-torony 324 m magas (300 m a torony, és 24 m rajta a tv-adóantenna), súlya 10.100 tonna és 2,5 millió szegecs tartja össze.
 • Az Eiffel-torony 3 szintes: az első szint 58 méter magasan van (360 lépcső), a második emelet 115 m (359 lépcső), a harmadik emelet pedig 276 méter magasan van.
 • Gustave Eiffel kialakított egy kis lakást is magának az Eiffel-torony tetején.

2017 vége óta egy golyóálló üvegfal áll az Eiffel-torony körül, amely 2,5 méter magas.

Párizs további nevezetességeit a következő cikkben gyűjtöttük össze, nyitva tartásokkal, belépő árakkal: Párizs látnivalók, nevezetességek

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com