Főoldal Balaton 37+1 Balatoni látnivaló a Balaton felvidéken és a tó körül

37+1 Balatoni látnivaló a Balaton felvidéken és a tó körül

416
Kedvelt balatoni látnivaló a Tihanyi Apátság

A Balaton látnivalók tekintetében nagyon gazdag. Egyre népszerűbb a Balaton-felvidék és sok más kirándulóhely is a tó környékén. Strandolás helyett, mellett, borúsabb időben vagy a nyári szezonon kívül is érdemes meglátogatni ezeket a helyeket. Tavasszal a virágzó fák és bokrok illata, ősszel a színes táj ezer árnyalata nyújt további élményt a nevezetességek megtekintésén túl.

Balaton látnivalók térképen

Az alábbi térképen meg is jelöltük a bemutatott helyeket. Ha már megvan az úti célunk, akkor egyből meg lehet tekinteni annak a balatoni környéknek a látnivalóit, amerre a nyaralásunkat, pihenésünket tervezzük.

A számokra vagy a bal felső sarokban lévő apró nyílra kattintva jönnek elő az adott hely részletei, pontos címe. A cikkben az egyes helyek az itt megadott számozásnak megfelelően vannak feltüntetve.

1. Tagore sétány, Balatonfüred

A balatonfüredi Tagore-sétány csodálatos promenád a Balaton partján, hangulatos nyáresték tökéletes helyszíne. A gyönyörű platánfák, a parkban található képzőművészeti alkotások, szobrok és a Balaton látványa miatt ez az egyik legvonzóbb sétány a Balaton környékén.

Érdemes kisétálni a mólóra is, ahol a város jelképének is tekinthető két szobor, a Halász és a Révész mellett szezonban a Jókai és Kisfaludy hajókat is láthatjuk, sőt fel is ülhetünk rájuk.

Tagore sétány

2. Jókai villa

A Tagore sétány felett, a Honvéd utca 1. szám alatt található az 1954 óta múzeumként működő Jókai-villa. Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza színésznő villája 1870-re készült el az akkori pesti divatnak megfelelően kora eklektikus stílusban. A múzeumban egykori nyaralójának bútorai, berendezési tárgyai, írói munkásságának relikviái tekinthetők meg. Itt írta egyébként Az Aranyember című regényét, és sok más írásában is felfedezhető a Balaton szeretete.

3. Gyógy tér

A villától a hangulatos, esténként különösen pezsgő Blaha Lujza utcán keresztül érdemes elsétálni a Gyógy térre is, ami évszázadok óta központi szerepet töltött be a város életében. A Szívkórház előtti téren lévő Kossuth Lajos-ivócsarnok gyógyító hatású forrásvizéről híres, a gyönyörűen felújított Horváth-házat pedig többek között a minden évben itt megrendezésre kerülő Anna-bál helyszíneként ismerhetjük.

A Gyógy-tér Balatonfüreden

4. Lóczy-barlang és Koloska-völgy

Balatonfüreden a Tamás-hegy alján, az Öreghegyi út végén lévő Lóczy-barlangot kőbányában dolgozó munkások fedezték fel 1894 nyarán, és 1930-ban kezdték meg feltárását. Különlegességét a hévíz vájta üregek, a kőzet szabályos rétegződései és a gömbfülkék adják.

Kellemes erdei sétát tehetünk a Balatonarácsról induló Koloska-völgyben is, ami kedvelt Balaton környéki kirándulóhely.

5. Jókai kilátó

A Kilátó utcai parkolóból indulva a Tamás-hegyi kereszt felé vegyük az irányt. Meredek szakaszon gyorsan a város felé emelkedünk, a kereszt elérésénél érdemes is megfordulni és körültekinteni, meg persze pihenni egy percet. Innentől erdős, mezős, erősen emelkedő úton érjük el a kilátót.

Kb. 15 perc alatt fel lehet érni a csúcsra, de érdemes megállni az Aranyember útja tanösvény tájékoztató tábláinál, amelyek érdekes információkat tartalmaznak a környék természetrajzával kapcsolatban. A 315 méter magasan található kilátó fából épült, a feljutás meredek lépcsőn történik. A háromszintes Jókai-kilátó tetejéről elbűvölő panoráma nyílik a városra, a Balatonra és a környékre egyaránt.

6. Papsokai templomrom

Balatonfüreden a Vázsonyi és a Régi temető utca között, kis dombon állnak a középkori Papsoka gótikus templomának romjai. A Szent Mihály templom egy római kori épület maradványaira épült a 12. században román stílusban, majd a 13-15. században gótikus stílusban átépítették. Évszázados síremlékek vannak mellette, és itt van eltemetve Keöd József is, az első balatoni gőzhajó kapitánya is. Kevesen ismerik ezt a helyet, pedig a romoktól csodálatos panoráma nyílik a városra és a Balatonra.

Papsokai templomrom

7. Tihanyi Apátság és Tihany

A Balaton egyik leghíresebb, a partról és a tóról is messziről látható ikonikus épülete a Tihanyi Apátság. 1055-ben alapította I. András, aki itt is van eltemetve. Az Apátság altemplomában lévő sírja az egyetlen olyan királysír az országban, ami eredeti helyén található közel 1000 év elteltével is. A Pannonhalmán őrzött alapítólevele pedig az egyik legrégebbi, írott magyar nyelvemlékünk.

Kedvelt balatoni látnivaló a Tihanyi Apátság

Érdemes elsétálni az Apátságtól a közeli Visszhang-dombra, valamint a Kálváriára is (közben láthatjuk Kolodko Mihály Gombóc Artúr miniatűrszobrát). A hangulatos kis utcákon sétálgatva betérhetünk a Babamúzeumba, és népszerű a fazekasház, a mesterségek utcája, és a skanzen is.

A Belső tó közelében található Levendula Látogatóközpont is kedvelt turisztikai célpont, és szezonban természetesen maguk a levendulaföldek is turisták sokaságát vonzzák.

8. Tihanyi levendulás

Minden évben sokan keresik fel a tihanyi levendulásokat az illatuk és a látványuk miatt egyaránt. Az egyik legszebb és legkönnyebben megközelíthető levendulás a 71-es út mellett található a Lepkesoron. Itt évről évre növelik a levendulatövek számát, amelyek mára többezres nagyságot értek el. Szép, gömbformájúra nyírt bokrokban lehet gyönyörködni és közben magunkba szívni a levendula fantasztikus illatát. A levendulamező mellett árusítóhely is található, ahol a levendulából készült termékeket, olajokat, szappanokat stb. lehet vásárolni. Az egyik legnagyobb élmény, hogy be lehet menni a virágzó levendulabokrok közé, és akár néhány fotót is készíthetünk.

Ha szeretnék hazavinni is a levendulából, akkor a 71-es útról lefordulva a Tihany felé vezető út bal oldalán, a Gödrösi lehajtó környékén fogjuk látni a hatalmas levendulamezőket, ahol néhány héten keresztül Szedd magad rendezvény keretében vághatunk is magunknak a levendulából. Az időjárástól függően a levendula virágzása június elejétől akár július közepéig is eltarthat, ebben az időszakban lehet megcsodálni a Balaton legszebb helyei közé tartozó tihanyi levendulásokat.

Tihanyi levendulás

9. Őrtorony kilátó, Tihany

A 216 méter magas Apáti-hegyen lévő Őrtorony-kilátó a túrázók nagy kedvence lett 2017-es megnyitása óta. A csodálatos panorámával rendelkező háromszintes kilátó szerkezete hasonlít a régi őrtornyokra, ezért kapta ezt a nevet. Két irányból is megközelíthető, a Belső tótól induló turistaútvonal egy kicsit hosszabb, a főút melletti parkolóból indulva kb. 30 perc alatt juthatunk fel. Maga a kilátó 16,5 méter magas, és egész évben ingyenesen látogatható. Részletek a túraútvonalról, parkolásról: Őrtorony kilátó

A hatalmas Őrtorony kilátó

10. Kövesdi templomrom, Aszófő

A Tihany után következő kisebb települések is tartogatnak látnivalókat. Aszófőn a Kövesdi templomrom egy gyönyörű fasor végén található a Balaton közelében. A 13. századi templom romja remek kirándulóhely, közvetlenül mellette sütögetésre is alkalmas helyet alakítottak ki.

Kövesdi templomrom

11. Vízimalom, Örvényes

Örvényesen, az északi part egyik legkisebb településen is érdemes megállni egy kicsit. A 18. századi, még ma is működő vízimalomban múzeum működik, és már maga a környezet is olyan bájos, hogy kár lenne kihagyni a programból.

A vízimalom épülete

12. Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Balatonudvari a főút melletti temetőben lévő 50 darab szív alakú, faragott, népies barokk stílusú sírkövéről híres. Nagyrészt a 19. század első feléből származnak a sírkövek, melyek feltehetően egy kőfaragó család alkotásai.

Udvari szív alakú sírkövek

13. Vászoly

Vászolyban a főút melletti polgármesteri hivataltól érdemes indítani sétánkat. A Kossuth utcán végigsétálva idilli környezetben nézelődhetünk. Szépen felújított nádfedeles házak, az utca mentén csörgedező patak kíséri utunkat. Jobb oldalon a Szent Jakab templomhoz bevezető, dió- és vadgesztenye fákkal szegélyezett út igazán hangulatos.

Továbbindulva egy elbűvölő apró vízimalmot csodálhatunk meg. A hatalmas fűzfa alatt a Marika malom kerekét folyamatosan pörgeti az érkező víz. A Kossuth utcát a Petőfi utca váltja fel, és a házak közül hirtelen egy tónál és az azt tápláló Szent Jakab forrásnál találjuk magunkat. A hatalmas fákkal körülvett Forrás-tavon egy víziszínpad „úszik”, szemben vele pedig lelátó rejtőzik a fák árnyékában. A piknikezésre is tökéletes helyen nyári estéken előadásokat, komolyzenei koncerteket is tartanak.

A Forrás-tó Vászolyban

14. Dörgicsei romtemplom

A Boldogaszony-templomrom a település keleti végén, egy domb tetején található, tornyának 22 méter magas falai messziről látszanak. A rom előtti tisztásról fantasztikus a kilátás, és mivel mellette padok és tűzrakásra alkalmas hely is ki van alakítva, akár piknikezni is lehet itt.

A dörgicsei romtemplom

15. Szent Péter templom és Levendárium

A falu központjában (Felsődörgicsén) található Szent Péter templomrom különlegessége, hogy itt egy kettős templom állt a 13. században. Közvetlenül mellette van a Dörgicsei Levendula Major (Levendárium), ahol idilli környezetben, hat hektáron több mint 30 féle levendulafajtában gyönyörködhetünk.

Dörgicse levendárium

16. Nagyvázsonyi vár

A Nagyvázsonyi vár magas tornya már messziről látszik a Veszprémet Tapolcával összekötő útról. A nyári szezonban a főút melletti nagyobb parkolóból néhány perces sétával közelíthető meg, szezonon kívül egészen a vár bejáratánál található kisebb parkolóig autózhatunk.

A Kinizsi-vár néven is ismert erődítmény a középkorban épült. A ma is álló lakótorony többszintes épületében kőből épült, szűk csigalépcsőn juthatunk egyre feljebb. Az egyes szinteken kiállításokat tekinthetünk meg: különböző szerszámokat, középkori lovagi ruhákat, fegyvereket, a kornak megfelelően berendezett szobát és tömlöcöt. A legfelső szintről, a nyitott tetőre érkezünk, ahonnan beláthatjuk az egész környéket.

Nagyvázsonyi vár

A várlátogatás után nagyon érdemes még megnézni a mellette található Postamúzeumot is. Érdekes postatörténeti ereklyéket, telefonokat, telefonközpontokat láthatunk, sőt ki is próbálhatunk, ami fantasztikus élmény lesz gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A várba és a postamúzeumba egyaránt érvényes kombinált jegy is váltható a vár előtti pénztárban.

17. Zánkai Haditechnikai Park

Kisgyerekes családok és a katonai járművek iránt érdeklődő felnőttek számára is érdekes lehet a 71-es út mellett, a zánkai tábor bejáratánál található Haditechnikai Park, ahol katonai helikopter, harckocsi, vadászgép és számos egyéb érdekesség is látható.

Zánka hadipark

18. Hegyestű

A kedvelt balatoni kirándulóhelyek egyike a Káli-medence kapujában, Monoszló közelében található 337 méter magas Hegyestű. A csodálatos bazaltorgonái a természet fantasztikus alkotásai, amihez hasonló Magyarországon egyáltalán nincs, és Európában is csak nagyon kevés van. A 8 millió éves vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el, így keletkeztek az orgonasípokhoz hasonló bazaltképződmények.

A hegy északi oldalát lefejtették, így itt betekintést nyerhetünk a vulkán egykori működésébe, a bazaltoszlopok kialakulásának folyamatára. A geológiai bemutatóhely belépő ellenében látogatható.

19. Káli-medence

A Zánka vonalától egészen Ábrahámhegyig húzódó Káli medencét északról különböző formájú hegyek veszik körül, melyeknek köszönhetően mind a klíma, mind a táj mediterrán jellegű ezen a vidéken. A természeti környezet szépsége, dimbes-dombos felépítése, az erdők, rétek, szőlők látványa teszi egyedivé a Balaton-felvidék ezen részét.

Érdemes autóval, ha jó kondiban vagyunk, akkor gyalog vagy biciklivel bejárni a területet, gyönyörködni a tájban és sétálni a falvak utcáin. Ősszel a természet színeinek kavalkádja miatt még inkább lenyűgözheti a turistát a Káli-medence látványa.

A Káli medence este

20. Kőtenger

Különleges természeti képződményei a Káli-medencének a kőtengerek. Hol kisebb, hol nagyobb, változatos formájú kövek, sziklák emelkednek a mezőkön. A Balaton-felvidéken egykor hatalmas, egységes területet foglalt el a kőtenger, de a középkorban elkezdték kitermelni malomkövek készítéséhez, majd a növekvő kőbányászat csökkentette fokozatosan a kiterjedését. Manapság kőtengereket Szentbékkálla, Kővágóörs és Salföld mellett tekinthetünk meg.

Szentbékkállai kőtenger a Balaton felvidéken

21. Csobánci vár

Sok más balatoni várhoz hasonlóan, a Tapolcai-medence egyik meredek bazalthegyének tetején, fennsíkján a 13. században épült Csobánci várnak is ma már sajnos csak a romjait láthatják a turisták. A környék védelmében és a törökök elleni harcokban évszázadokig fontos szerepet betöltő várat a Rákóczi-szabadságharc idején az osztrák császári hadsereg elfoglalta és lerombolta. A Gyulakeszi mellett kialakított parkolóból a kék és zöld jelzéseket követve lehet feljutni a várhoz, az útvonal többnyire jól ki van jelölve, de esős időben csúszos, sáros, veszélyes lehet, ezért ennek megfelelően készüljünk fel.

A túraútvonalon több helyen is csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, de a legszebb kilátás a 376 méter magasan elhelyezkedő csúcsról tárul elénk. Itt Keszthelytől egészen Tihanyig be lehet látni a tájat, a tanúhegyeket, Sümeget, Szigligetet, a Káli-medencét, a Balatont és a szőlőskerteket, présházakat. Nem véletlenül mondják erről a helyről, hogy talán a legszebb balatoni panorámával rendelkezik. Megfelelő időjárási viszonyok esetén siklóernyősökkel is találkozhatunk, akik a csúcsról indulnak repülőútjukra.

22. Salföld

A festői szépségű balaton-felvidéki települést több balatoni látnivaló miatt is érdemes felkeresni. Itt van a valaha az egész Káli-medencét beborító kőhát 40-50 cm-es kövekből álló maradványa, a salföldi kőtenger, és érdekes, a családok által nagyon kedvelt program a Salföldi Major felkeresése is, ahol régi, jellegzetesen magyar állatfajtákat mutatnak be.Lovaskocsis kirándulásokat is szerveznek, a környékbeli tanösvényeket is fel lehet fedezni.

A Balaton legszebb helyei közé tartozó aprócska faluban érdemes egy sétát is tenni, valamint felkeresni a településtől délre, az erdőben található, Mária Magdolna tiszteletére emelt pálos kolostor romjait is.

Salföld, a legszebb helyek egyike a Balaton mellett

23. Káptalantóti piac, Liliomkert

A falu melletti árnyékos területen 2007 óta tartanak vasárnap délelőttönként termelői piacot, amely évről évre egyre népszerűbbé válik. A hangulatos környezetben mindenféle saját készítésű vagy saját termesztésű termék megtalálható: zöldség-gyümölcs, friss pékáru, méz, házi szörp, lekvár, bor, kolbász, sajt stb. Az enni-innivaló mellett régiségkereskedők, kézművesek termékei is színesítik a kínálatot. Parkolni a káptalantóti piac melletti réten lehet.

Káptalantóti piac

24. Folly Arborétum

Százéves cédrusok és ciprusok, gyönyörű balatoni panoráma és remek családi programlehetőségek várják a látogatókat a Badacsonyörsön lévő Folly Arborétumban. Az „élő fenyőmúzeumként” is emlegetett arborétum a Folly-család 1900-as évek eleje óta tartó munkájának gyümölcse. A több száz különleges fával rendelkező birtok kiváló turisztikai célpont, ahol a növényritkaságok mellett a családi borászat termékeit is megkóstolhatjuk, a gyerekeket pedig egyedi játszótér várja.

25. Szigligeti vár

A Balaton látnivalói közül szó szerint kiemelkedik a Szigligeti vár. A festői szépségű Szigligeten lévő várat sokan a Balaton várának is hívják, lenyűgöző panorámája és a település elbűvölő bája számos költőt és festőművészt is megihletett. A Vár-hegyen található Szigligeti vár 1260-62 között épült, miután IV. Béla a tatárjárás után a pannonhalmi apátságnak adományozta ezt a területet (ami akkor még egy sziget volt, innen ered a település neve is), abból a célból, hogy építsenek rajta várat birtokai és a környéken élő szegények védelme érdekében.

Magyar Bálint kapitány évtizedeken át védte vitézeivel a Balaton térségét a törökök folyamatos támadásai ellen, és bár a várat ők nem tudták bevenni, a 18. század legelején, sok más dunántúli erődítményhez hasonlóan a lerombolásáról rendelkezett I. Lipót osztrák császár. A pusztulása már előtte néhány évvel elkezdődött, amikor egy villámcsapás miatt részben leégett a vár.

A vár romjaihoz meredek gyalogút vezet, de megéri a sétát, nyaranta pedig még lovagi tornák, várjátékok is szórakoztatják a látogatókat.

Szigligeti vár

26. Szent György-hegy, bazaltorgonák

A Tapolcai-medencében, Tapolca és Szigliget között fekvő Szent György hegyen 20-25 méter magas bazaltoszlopokban gyönyörködhetünk, amelyeket a szél alakított orgonasíp formájúra. A hegy különböző részeiről káprázatos kilátásban lehet részünk a Balaton-felvidék tájaira, többek között a Szigligeti-vár, szőlőskertek, pincék sora és természetesen a Balaton is látható.

A hegy lábánál, a turistaháztól nem messze található egy jégbarlang, amibe ugyan bemenni nem lehet, mert kövek zárják el a bejáratát, de a kiáramló hűvös levegő kellemes élmény lesz a forró nyári napokon túrázók számára.

27. Balatongyörök, Szépkilátó

A 71-es út mellett található balatongyöröki Szépkilátó esetében ne klasszikus, többemeletes kilátóra számítsunk, hanem egy remek elhelyezkedésű, kiváló tájolású kilátóhelyre. Sokak szerint erről a domboldalról tárul elénk a legcsodálatosabb kilátás a Balatonra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Szigligeti-várra.

A 140 méter magasan fekvő terület könnyen megközelíthető, mászni sem kell igazán, mert közvetlenül mellette tágas parkolót alakítottak ki. A domboldalban padokat is találhatunk, a fenyőfák pedig árnyékot nyújtanak a napos órákban, piknikezésre is tökéletes hely lehet. A panoráma mellett megtekinthetjük még a Római forrást és egy római kori villa maradványait is.

28. Tapolcai tavasbarlang és Malom-tó

A Tapolca belvárosában található tavasbarlangot 1903-ban egy kőműves fedezte fel, amikor házépítés közben a keményebb kőzetek eltávolítása miatti robbantás eredményeként egy feneketlen üreget talált. Geológiai szakemberek tárták aztán fel a barlangrendszer labirintusát, majd később kiépítették, és turisták számára is látogathatóvá tették. Kis csónakokkal járható be a kristálytiszta vizű barlang, ami igazán különleges élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tapolcai tavasbarlang

Tapolcán járva érdemes egy sétát tenni a Malom-tónál is. A működő vízimalom, a színes épületek és a tó hangulata igazán magával ragadó.

A Malom-tó Tapolcán szép látnivaló

29. Sümegi vár

A Balaton környéki látnivalók közül nagyon népszerű a Sümegi vár. A Keszthely és Badacsony közelében nyaralóknak mindössze 30 percet szükséges autózniuk, hogy Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori várát megtekinthessék. A Sümegi vár egy környezetéből meredeken kiemelkedő hegy tetejére épült, így már messziről impozáns látványt nyújt. A meredekség hátrányát a várba történő felmászáskor érezzük is majd, de a hegy lábánál található parkolóból kisbuszokkal is fel lehet jutni, ezért az erődítmény megtekintése nem jelenthet problémát.

A várban betekintést kaphatunk a vár egykori lakóinak mindennapjaiba, megnézhetünk a kornak megfelelően berendezett szobákat, és kiállítások mutatják be a vár több mint 700 éves történetét. A gyerekek különböző játékokat próbálhatnak ki a várudvaron.

A Sümegi vár tornya

A vár tövében fekvő Lovagi Arénában egész évben (szerda, szombat) rendszeresen tartanak középkori lakomával egybekötött látványos lovagi tornákat, bemutatókat, ahol a vitézek korabeli jelmezekben küzdenek meg egymással. Az élményt kiegészíti a fegyver- és kocsimúzeum, ahol gyönyörűen felújított hintók és szekerek tekinthetők meg.

30. Festetics kastély

A legszebb helyek közé tartozik a 18-19. században épült Festetics-kastély, amely Keszthely leghíresebb látnivalója. A bejárata előtt gróf Festetics György szobra kapott helyet. A barokk stílusú kastély 101 helyiségből áll, melyből közel 20 terem látogatható. Állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők a kastélyban.

Az állandó kiállítás részei a korhűen rekonstruált szobák és egyéb belső terek, melyeknek köszönhetően a korabeli főúri élet mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Lenyűgöző látványt nyújt a kastély könyvtára, amely több mint 80,000 kötetes. A Helikon könyvtárnak nemcsak a gyűjteménye, hanem az azt körülvevő miliő, a bútorok, a dekoráció is magával ragadó. A kastélyban koncerteket és egyéb kulturális rendezvényeket is rendszeresen tartanak.

A kastély melletti egyik épületben néhány éve megnyílt Amazon ház látogatóközpont a főúri utazások körülményeit, eszközeit mutatja be. A kastélyhoz tartozó káprázatos parkban áll a Pálmaház, amelyben egzotikus és mediterrán növények, virágok, fák kaptak helyet. A Pálmaház melletti Madárparkban 40-nél is több madárfélét láthatunk, amelyek a világ különböző részeiről származnak.

Érdemes még megnézni a hintómúzeumot is, amely az egykori istálló, kocsiház épületében lett kialakítva. A kiállított, eredeti pompájukban tündöklő, restaurált hintók, kocsik, szánok száma jelenleg meghaladja az 50-et.

A kastélypark végében található a Vadászati Múzeum, ahol öt földrész 200 vadfajának trófeái láthatók. A tetőtérben pedig egy hatalmas történelmi modellvasút kiállítást alakítottak ki működő szerelvényekkel. A terepasztal sínhálózatának hossza 2,7 km. A terepasztalok között megtalálhatók például zalai vonalak, az osztrák semmeringi, a német fekete-erdei vasútvonalak másolatai, a helyekre jellemző épületekkel, alagútakkal, viaduktokkal. A pályaudvarok az eredetiek méretarányos másolatai.

31. Hévízi-tó

Keszthelytől néhány kilométerre fekszik Hévíz, amely elsősorban az egyedülálló meleg vizű taváról híres. A Hévízi-tó gyógyító hatását feltehetően már a rómaiak is ismerték, de a fürdőélet a 18. század második felétől indult be igazán, amikor a tó és környéke a Festeticsek tulajdonába került. Különlegessége, hogy a meleg vízü tavak többségétől eltérően a Hévízi-tó nem vulkanikus eredetű, hanem tőzegmedrű forrástó.

A tavat tápláló forrásból feltörő víz hőmérséklete 38 fok, ennek köszönhetően a tó egész évben fürdőzésre alkalmas. Télen sem csökken 24-26 fok alá a Hévízi-tó hőmérséklete. A lehűlést a tó felszíne felett lebegő 1-2 vagy akár több méter vastag, meleg páraréteg is jelentősen lassítja, amely ráadásul sokszor sejtelmes külsőt kölcsönöz a tónak és környezetének.

32. Balatonboglári Gömbkilátó

A déli part egyik legnépszerűbb balatoni látnivalója a balatonboglári Gömbkilátó. Egyedi formájának köszönhetően a város egyik jelképe lett, mindenki emlékezetében megmarad, aki akár csak egyszer is ellátogatott erre a helyre. A vulkanikus eredetű Várdombon elhelyezkedő, 15 méter átmérőjű építményből a Balaton és az északi part hegyeinek látványában gyönyörködhetünk.

Érdekesség, hogy magát a kilátót az 1950-es években építették, még az 1958-as brüsszeli világkiállítást is megjárta, Balatonboglárra csak ezután került. Az elmúlt évtizedekben több felújításon is átesett, időközben esti díszkivilágítást is kapott a kilátó, és a körülötte lévő területet is szépen parkosították. Remek program lehet például egy nyári naplementét innen végigkövetni.

33. Kőröshegyi Levendulás

A többhektáros területen elhelyezkedő birtokon óriási tulipán- és levendulatáblákban gyönyörködhetünk virágzáskor, lenyűgöző hátteret pedig a dimbes-dombos környezet és a Balaton kínál. A 2012 óta működő gazdaságban minden évben szerveznek „szüretet”. Előbb a sokféle színű tulipánokból gyűjthetünk csokrot magunknak, miközben a virágok között sétálunk, majd néhány héttel később levendula illatfelhőben is megismételhetjük a túrát.

Ráadásul többféle levendula is található a Kőröshegyi levendulás területén, amelyek virágzási ideje eltérő. Ennek köszönhetően a levendulaszüret június közepétől egészen augusztusig lehetséges. A szürethez kosarat és metszőollót is biztosítanak a helyszínen. A birtok a kőröshegyi Dózsa György utcáról közelíthető meg a Persevölgyi dűlő felé lekanyarodva, de táblák is jelzik az útirányt.

Kőröshegyi levendulás és tulipánok

34. Víztorony, Siófok

Siófok belvárosában, szépen megújított környezetben magasodik a 45 méter magas egykori Víztorony, amely ma már kizárólag turisztikai célokat szolgál. Az 1912-ben épült ikonikus nevezetességet 2012-ben újították fel. Azóta a látogatók 2 panorámalifttel juthatnak fel a kávézó szintjére, onnan pedig csigalépcsőn lehet átsétálni a teljesen körbejárható, nyitott teraszra.

Innen többek között a város és környéke, de még a Tihanyi Apátság is látható. Különlegessége, hogy akár egy kávé vagy üdítő mellett ülve is élvezhetjük a teljes körpanorámát, ugyanis a torony felső része lassú tempóban körbeforog.

35. Balatonkenesei löszfal

A Balaton körül több helyen is látható löszfal, ezek közül a meredek kenesei Magas-part a leghosszabb és a leglátványosabb, amely Fűzfőtől egészen Balatonvilágosig húzódik. A legmagasabb helyeken a 80 métert is eléri a szinte függőleges fal magassága. Érdekessége a Tatárlikak néven ismert 9 apró barlang, amelyeket a löszfalba vájtak a helyiek, és itt húzódtak meg a tatár és török támadások idején.

A kenesei löszfal

Ezek közül néhány még ma is megközelíthető a balatonkenesei Kultúra Háza elől induló Tátorján tanösvény mentén haladva, de esős időben csúszóssá, veszélyessé válik a megközelítése, ezért inkább száraz időben célszerű nekivágni. A kenesei magaspartról, illetve a Soós-hegyi kilátóról tiszta időben teljesen be lehet látni a Balatont és környékét egészen Tihanyig vagy akár még távolabb is, lélegzetelállító a kilátás. A közelben található a Balatonakarattyai magaspart, szintén kivételes kilátással.

Az egyik tatárlik a 9 közül
Az egyik tatárlik a 9 közül

36. Balatonfűzfő csillagvizsgáló

A Balaton Csillagvizsgáló Balatonfűzfő Almádi felőli végén található. Az 1967-ben létrehozott, időközben szépen felújított, modernizált épületben a csillagászattal kapcsolatos állandó és időszaki kiállításokat lehet megtekinteni, a gyerekeknek interaktív szobát is kialakítottak. A legnagyobb élmény azonban felmenni a hatméteres átmérőjű kupolába, ahol hatalmas távcsövek hozzák közelebb hozzánk a csillagokat. A megfigyelhető csillagászati jelenségek folyamatosan változnak, ottlétünk alatt épp a Mars bolygót figyelhettük meg úgy, ahogyan előtte még sosem láttuk.

Az esti megfigyelésekre, amelyeken szakértő kíséretével vehetünk részt, időpontot kell foglalni telefonon, mert a létszám korlátozott. A 1,5-2 órás program alatt a látvány mellett számos érdekes információval is gazdagodhatunk. Napközben is ellátogathatunk ide, mert a csillagvizsgáló emeleti kávézójának teraszáról gyönyörű balatoni panorámában lehet részünk.

37. Veszprémi Állatkert

Balatonfüredtől mindössze 20 km-re fekszik a Veszprémi Állatkert, amely egész napos szórakozást ígér az egész családnak. A festői szépségű környezetben, több mint 30 hektáros területen Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb állatkertjét alakították ki. 100-nál is több különleges állatfaj tekinthető meg.

Van afrikai szavanna rész elefántokkal, oroszlánokkal, zebrákkal, zsiráfokkal, orrszarvúkkal. Népszerű a Majomház, a fókák és a pingvinek, hatalmas a Madárröpde, és még lehetne sorolni. A programot látványetetések, állatsimogatók gazdagítják.

A gyerekek kedvence még a Kölyökdzsungel játszóház, aminek tényleg páratlan a hangulata. A Dinó park is népszerű, ahol közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szobrot helyeztek el a fák között, valóban lenyűgöző szembesülni ezeknek az állatoknak a méreteivel.

A Szentháromság szobor a Veszprémi várban

38. Veszprémi vár

A város közepén egy 40 méterre kiemelkedő sziklán helyezkedik el a Veszprémi vár, amely a város nagy részéről is jól látható. Érdemes tenni egy sétát akár egy hangulatos nyári estén, vagy akár az őszi hónapokban, amikor a színes panoráma is hozzájárul az élményhez.

A vár hossza kb. 500 méter, a várkapun áthaladva szépen felújított barokk és klasszicista paloták, épületek, templomok váltják egymást, gyönyörűen megmunkált hatalmas kapukkal a macskaköves út mentén. Az utca egyik kiemelt pontja a Szentháromság szobor, néhány méterrel később pedig Gizella és István szobra zárja a Vár utcát, ahonnan káprázatos a kilátás a völgy házaira és a háttérben meghúzódó dombokra. A város további nevezetes helyeit a következő cikkben gyűjtöttük össze: Veszprémi látnivalók egy hosszú hétvégére

István és Gizella szobra a várban

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!
Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com