Főoldal Balaton Balatonfüred csodás látnivalói

Balatonfüred csodás látnivalói

541
Balatonfüred kikötője

A város egyre népszerűbb a turisták körében, ami annak is köszönhető, hogy Balatonfüred látnivalók tekintetében nagyon gazdag. Akár néhány napot is el lehet tölteni a környék nevezetességeinek megtekintésével. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb látnivalókat és néhány kevésbé ismert helyet. A cikk végén egy térképen is feltüntettük az említett helyeket, így könnyebbé téve a tervezést.

Tagore sétány

A balatonfüredi Tagore-sétány a gyönyörű platánfák, a parkban található képzőművészeti alkotások, szobrok és a Balaton látványa miatt az egyik legszebb sétány a Balaton környékén. Nevét Rabindanath Tagore Nobel-díjas indiai költőről kapta, aki 1926-ban gyógykezelés miatt pár hetet Balatonfüreden, a szívszanatóriumban töltött, és mivel egy hindu legenda szerint ha valaki fát ültet, maga is megéri a fa lombosodását, ültetett egy hársfát a sétányon. Ebből hagyomány lett, a városba érkező híres emberek közül többen is ültettek itt fát.

Az emlékfák mellett számos szobor is van a sétány melletti parkban. Láthatjuk itt Kőrösi Csoma Sándor mellszobrát, Gróf Széchenyi István szobrát és Blaha Lujza emlékpadját is, míg a kikötőben a város jelképének is tekinthető két szobor, a Halász és a Révész, a Vitorlás téren pedig Bujtor István szobra is fontos nevezetességei Balatonfürednek.

A közel 1 km hosszú, gyönyörű Tagore sétány mellett éttermeket, kávézót, fagyizót és szuvenírboltokat is találunk. Nyáron rajzolók, utcazenészek, mutatványosok, élő szobrok teszik még hangulatosabbá a sétányt, és a legnagyobb rendezvényeket is itt, a sétányon és környékén tartják. A móló, a Vitorlás tér, a mellette lévő szabadtéri színpad és a Tagore sétány ad helyszínt többek között a Kékszalag vitorlásverseny kísérőrendezvényeinek, valamint az augusztusi Borhetek programjainak is, de rendeznek itt gasztronómiai fesztiválokat, sportversenyeket, kulturális programokat is.

Kisétálva a mólóra érdemes leülni egy padra vagy felülni egy nosztalgiahajóra és gyönyörködni a rengeteg vitorlás, a Balaton és a csodálatos Tihanyi-félsziget látványában.

Megéri felsétálni a sétány mellett található Gyógy térre és a környékbeli utcákba is, remek kávézókat, cukrászdát, éttermeket is találunk itt.

Bodorka Vízivilág

A Tagore-sétány közepén található Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont 2014-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is kedvelt célpontja osztálykirándulásoknak, kiránduló családoknak és bárkinek, aki érdeklődik a Balaton élővilága iránt. 19 akvárium, 2 terrárium és egy kis tó is van a közel 500 m2-es Bodorkában, valamint sok-sok érdekes, interaktív, modern információs eszköz, amelyek segítségével nemcsak a Balaton élővilágát, hanem annak keletkezését is megismerhetjük.

Jókai villa

A Tagore sétány felett, a Honvéd utca 1. szám alatt lévő ház egykor Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza színésznő villája volt. Jókait elvarázsolta a Balaton és környékének szépsége, és műveiben is egyre több balatoni élmény jelent meg, közülük is kiemelkedik Az arany ember, amit teljes egészében itt, Balatonfüreden írt. Az 1954 óta múzeumként működő házban Jókaiék bútorai, berendezési tárgyai, írói munkásságának relikviái tekinthetők meg.

Gyógy tér

A villától a nyári esték egyik leghangulatosabb utcáján, a Blaha Lujza utcán keresztül érdemes elsétálni a Gyógy térre is. A Szívkórház előtti gondozott, virágokkal teli téren nyaranta hangversenyeket, koncerteket is szoktak tartani, a tér közepén lévő, 12 oszlopból álló Kossuth Lajos-ivócsarnok gyógyító hatású forrásvizéről híres.

A Szívkórházzal szemben lévő gyönyörűen felújított copf-stílusú Horváth-ház 1798-ban épült fel és sokáig a füredi társasági élet központja, szellemi alkotóműhelye volt, ahol a reformkor nagyjai, Kossuth Lajos és Széchenyi István is vendégeskedtek. 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált is, a tulajdonos, Szentgyörgyi-Horváth Fülöp János lányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére.

Az előkelő bált az utóbbi 50 évben már a tér végén található Anna Grand Hotelben tartják meg minden év júliusának végén, mely a mai napig jelentős esemény a város életében. Itt, a szálloda árkádjai alatt található Panteon azoknak a költőknek, tudósoknak, kutatóknak állít emléket, akik sokat tettek a városért. Emléktáblája van itt többek között Krúdy Gyulának, Csokonai Vitéz Mihálynak, Ady Endrének, Czuczor Gergelynek, Kisfaludy Károlynak, Passuth Lászlónak és Lóczy Lajosnak is.

Vaszary Galéria

A Jókai villa mellett lévő Vaszary Galéria egy gyönyörű, eklektikus stílusú épület csodaszép parkkal, amit akár csak kívülről is érdemes megnézni. Vaszary Kolos egykori hercegprímás kapcsolata Balatonfüreddel ugyanúgy kezdődött, mint Tagore-é, ő is gyógyulni jött Füredre, majd később rendszeresen visszatért pihenni. Esztergomi érsekként vásárolta meg azt a területet, ahol aztán 1892-ben felépült a tornyos villa Czigler Győző tervei alapján. Halála után hosszú ideig a Honvédség tulajdonában volt az épület, de 2010-ben felújították, és azóta Galériáként működik.

Vaszary János festményeivel nyitotta meg kapuit a Galéria, de láthatták már itt többek között August Rodin, Picasso, Robert Capa, Rippl-Rónai József, Hemző Károly alkotásait is az érdeklődők. A galéria mellett alkotóház is működik a villában, kávézója a csodálatos parkban a nyugalom szigete a nyüzsgő sétány közelében.

Kerektemplom

A Tagore-sétány felett, a Blaha Lujza utca elején található klasszicista stílusú Kerektemplom 1841-46 között épült Fruhman Antal tervei alapján. A savanyúvíz miatt a városba járó vendégek részéről már a 18. században felmerült az igény, hogy szükség lenne a városban egy kápolnára, és bár épült egy másik, az szűknek bizonyult, ezért 1841-ben megkezdték a Kerektemplom építését. A tervező a római Pantheon kicsinyített mását építette fel Füreden, mely ma is fontos látnivalója Balatonfürednek, a reformkori városrész egyik ékessége.

Városi Múzeum

2010-ben költözött a Városi Múzeum a mostani helyére, a Kerektemplom mellé, a Blaha Lujza u. 3. szám alá. Az épület egykor a fürdőigazgató villája volt. A gyűjtemények és kiállítások Balatonfüred reformkori történetét mutatják be elsősorban, de különböző rendezvényeknek is helyt ad a szépen felújított épület. Sőt, szervezett, tematikus séták is indulnak innen, melyeknek köszönhetően jobban megismerhetjük a várost. A múzeum melletti épületben található a városi Tourinform iroda, ahol további információkat kaphatunk Balatonfüred látnivalóiról.

Kiserdő

A város tüdejének is nevezik a főút alatt elhelyezkedő, közel 10 hektáros parkot. A hatalmas fákkal, bokrokkal teli erdőben bármikor tehetünk egy kellemes sétát a kialakított sétányokon, de egy reggeli futásra is tökéletes hely lehet a nyaralás folyamán.

Kiserdei játszótér

A Kiserdőben találhatunk egy hatalmas, többnyire árnyékos játszóteret a gyerekeknek, erdei tornapályát, teniszpályákat, pingpong asztalokat és megtekinthetjük a Dunántúl első kőszínházának szépen felújított maradványait is.

Kőszínház a Kiserdőben

Vörös templom

Balatonfüred egyik jelképe a helyiek által vörös vagy piros templomként is emlegetett római katolikus Krisztus-Király templom. A belváros közepén szinte a város fölé magasodó neoromán stílusú templom 1927-ben épült, permi vöröskőből készült, tornyai 35 méter magasak.

Lóczy-barlang

A Tamás-hegy alján, az Öreghegyi út végén lévő Lóczy-barlangot kőbányában dolgozó munkások fedezték fel 1882 nyarán és 1930-ban kezdték meg feltárását. Különlegességét a hévíz vájta üregek, a kőzet szabályos rétegződései és a gömbfülkék adják. Évente 15.000 turista keresi fel a Lóczy-barlangot, ezért nemrég vadonatúj látogatóközpont is épült a bejáratánál, így igazán kulturált, elegáns környezetben indulhatunk a barlangtúrára.

Balatonfüredi Lóczy barlang

Koloska-völgy

Kellemes erdei sétát tehetünk a Koloska-völgyben is, amely kedvelt Balatonfüred környéki látnivaló és kirándulóhely. A Balatonarácsról induló utat források, látványos sziklaformák, öreg fák szegélyezik, és itt találjuk festői környezetben a Koloska-csárdát is.

A Koloska-völgy tökéletes célpont a kirándulóknak, szalonnasütő helyek, padok, rusztikus faasztalok és esővédő tetők is vannak itt, és nagy túrákat is tehetünk. Innen indulva felmászhatunk a Jókai-kilátóhoz is, vagy akár a Lóczy-barlang irányába is barangolhatunk.

A Koloska-völgyben találjuk a 2013-ban létrehozott és azóta rendkívül népszerű Koloska-völgyi vadasparkot is, ami egy kb. 2 hektáros terület. A hazánkban leggyakrabban előforduló kis- és nagyvadak élnek itt: őzek, muflonok, gím- és dámszarvasok (fehér, fekete és pöttyös-szőrű), fürj, fogoly, fácán és tőkésréce, melyekről sok érdekességet is megtudhatunk a kerítésekre kihelyezett táblákat olvasgatva. A vadaspark egész évben nyitva van és ingyenesen látogatható.

Koloska-völgy vadaspark

Papsokai templomrom

A Vázsonyi és a Régi temető utca között, kis dombon, a temető alatt állnak a középkori Papsoka gótikus templomának romjai. A Szent Mihály templom egy római kori épület maradványaira épült a 12. században román stílusban, majd a 13-15. században gótikus stílusban átépítették. Évszázados síremlékek vannak mellette, és itt van eltemetve Keöd József is, az első balatoni gőzhajó kapitánya. A romoktól csodálatos panoráma nyílik a városra és a Balatonra.

Jókai kilátó

Több útvonalon is megközelíthető a város felé emelkedő hegyen épült Jókai kilátó. Talán a legrövidebb túraútvonal a Kilátó utcából indul, ahol a néhány férőhelyes parkolót magunk mögött hagyva induljunk el a Tamás-hegyi kereszt felé, amely jól látszik már messziről is. Már a keresztnél is gyönyörű panoráma tárul elénk, de ez még csak az út eleje. 15-20 perc alatt fel lehet jutni a hegy tetejére, de ha közben elolvassuk az Aranyember tanösvény információs tábláit, akkor természetesen hosszabb időbe fog telni a túra. A 315 méter magasan található háromszintes kilátóból fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és környékére.

Balatonfüredi Jókai kilátó

Balatonfüredi látnivalók térképen

A városban számos látnivaló található, ezek közül a cikkben bemutatott legnépszerűbb helyek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő apró nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek, de lehet a megjelölt pontra is kattintani.

A városnézés tervezése során felmerülhet a parkolás kérdése is. Ehhez összegyűjtöttük a balatonfüredi parkolási lehetőségeket és díjakat.

A várostól távolabbi környék felfedezéshez hasznos lehet a következő cikk: Balatoni látnivalók a tó körül

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com