Főoldal Úti élmény Bolognai látnivalók, séta a középkorban

Bolognai látnivalók, séta a középkorban

6610
Bologna Piazza Maggiore tér

Bologna az a város, ahova soha nem készültünk igazán, mindig is tudtuk, hogy szép lehet – mert milyen is lehet egy olasz középkori város –, de amikor repülőjegyeket vadásztunk az elmúlt 5-10 évben, valahogy soha fel sem merült, hogy odautazzunk. Most viszont volt egy délutánom, amit eltölthettem Bolognában, és bár ez nyilván csak egy kis betekintést engedett a bolognai látnivalók sokaságába, a város hétköznapjaiba, az már ennyi idő alatt is kiderült, hogy nagyon is érdemes Bolognába utazni.

Bologna egy igazi középkori reneszánsz város, belvárosa egy délután alatt kényelmesen bejárható. Szállásom a sétálóutcához közel volt (Via G. Marconi úton) így buszra nem is kellett szállnom, csak sétálgattam órákon át a hangulatos utcákon. A Via Ugo Bassin indultam, és mivel ez még egy zsúfoltabb, szélesebb utca, hamarosan letértem a mellékutcákra, ahol sokkal jobban éreztem magam. Kis utcák, színes házak, kevesebb ember, hangulatos éttermek mindenhol. A végén aztán a kis utcák is visszavittek a főtérre, a Piazza Maggiore-ra.

Bologna, Piazza Maggiore, a főtér

Bologna leghíresebb látnivalói

Bologna látnivalóinak listáin mindenhol első helyen szerepel a főtér, amit gyönyörű középkori épületek vesznek körül. A XIV. és XV. században épült palazzók által körülvett téren rengeteg a nézelődő turista, akiket utcazenészek, kisebb koncertek szórakoztatnak – hétvégén különösen nagy élet van itt, érdemes elidőzni egy kicsit a téren.

Basilica di San Petronio

Itt van közvetlenül mellette a hatalmas bazilika, a Basilica di San Petronio, mely több szempontból is érdekes: egyrészt, bár 1390-ben kezdték meg az építését, csak a XX. században szentelték fel, másrészt azért is érdekes, mert homlokzatát soha nem fejezték be. Az óriási templom nemcsak érzetre hatalmas: a világ 15. legnagyobb temploma, állítólag 25.000 ember is elfér benne, amit elképzelni is hihetetlen. Már így is óriási, pedig ennél egyébként még sokkal nagyobb templomot szerettek volna a tervezői. A római Szent Péter Bazilikánál is nagyobb épületet terveztek, de az akkori pápa nem támogatta a terveket, így végül „csak” ekkora lett.

Bologna látnivalói, a bazilika

Santuario di Santo Stefano

Innen továbbsétáltam a kis utcákon és megcéloztam a Santuario di Santo Stefanot. Ez igazából egy templom együttes, ami úgy született, hogy a hitbuzgó városi polgárok elhatározták, hogy megteremtik itt maguknak a saját Szentföldjüket. Érdemes elsétálni oda, egy igazi kis különlegesség, nem nagyon látni ilyet máshol.

A Santo Stefano előtti tér egyébként hangulatosabb, mint a főtér, már csak emiatt is érdemes elsétálni oda, a környező kis utcácskák miatt pedig különösen ajánlom. Gyönyörűek az árkádok, rengeteg a kis kávézó, étterem, és tényleg lenyűgöző a középkori „díszletszerű” utcák hangulata.

Bologna látnivalók, San Stefano

Az ikertornyok

A Santo Stefanotól a város felé haladva el is érünk a város két „felhőkarcolójához”, a híres Asinelli és Garisenda ferde tornyokhoz. A 97, illetve 48 méter magas tornyok a város közepén díszelegnek már az 1100-as évek kezdete óta. Belegondolni is hihetetlen, hogy lassan 1000 éve állnak itt stabilan ezek a tornyok. Több is volt egyébként a városban, de azok vagy ledőltek, vagy lerombolták őket. Ez a kettő viszont a mai napig tartja magát, sőt, a magasabb toronyba fel is lehet mászni. Gyönyörű lehet a kilátás, én most egy korábbi bokasérülés miatt nem kockáztattam a lépcsőzést, de ha legközelebb Bolognában járok, biztos, hogy felmegyek, mert fantasztikus lehet a panoráma a középkori városra.

Bologna, ikertornyok

Via Pescherie Vecchie

A tornyok után még egy kicsit csavarogtam a kis utcákban, kedvencem a Via Pescherie Vecchie volt, amit magamban csak vacsorautcának neveztem: időközben ugyanis már este lett, és amikor ott jártam, ez a kis utcácska olyan életre kelt, mintha megrendezték volna – pedig nem. A kis éttermek az utcára kitett asztalokkal zsúfolásig tele voltak, az emberek ettek-ittak, akik pedig éppen nem vacsoráztak, bámészkodva sétálgattak, vagy épp a zöldségesnél vásároltak. Itt zártam én is a túrámat, az egyetemhez már nem sétáltam el, mert időközben besötétedett.

Bologna, vacsora utca

Szállás Bologna városában

A látnivalók többsége sétatávolságon belül található, ezért ennek megfelelően érdemes keresgélni a szállások között. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Ráadásul szálláskereső partnerünk több szállásközvetítő ajánlatát hasonlítja össze, így biztos, hogy végül a legalacsonyabb áron foglalhatunk. Keresek egy jó ajánlatot!

Bologna látnivalói térképen

A város látnivalói közül a leghíresebbek, legnépszerűbbek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

Hasznos cikkek:

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!