Főoldal Hasznos tanácsok Check-in, online check-in – hogyan csináld lépésről lépésre

Check-in, online check-in – hogyan csináld lépésről lépésre

2938
Check in sor a repülőtéren

Ezzel a cikkel főként azoknak szeretnénk hasznos információkkal szolgálni, akik először repülnek. A check in, online check-in alábbi bemutatása után már rutinosabban fog menni élesben is mind a repülőtéren, mind az interneten a becsekkolás.

Mi is az a check in?

Ha a repülőjegyet interneten vásároljuk meg, akkor egy visszaigazoló emailt kapunk arról, hogy melyik járatra, mikorra váltottunk repjegyet, de ezzel a visszaigazoló emaillel még nem szállhatunk fel a repülőre. Ahhoz szükség van a check-inre, vagy ahogy a köznyelvben is sokan használjuk, a becsekkolásra, ami megelőzi a repülést. A check in elvégzése után kapjuk meg a beszállókártyánkat, amellyel a repülőtéren végigengednek majd a biztonsági folyamatokon, végül pedig felszállhatunk vele a repülőgépre. De nézzük részletesen a folyamatot!

Online check in, online becsekkolás menete

Kezdjük a leggyakoribb verzióval. Ott tartunk tehát, hogy megvettük a repülőjegyet és megkaptuk a visszaigazoló emailt, amely tartalmaz általában egy karakterekből (betűkből, számokból) álló foglalási kódot. Erre a kódra lesz szükségünk az utasfelvétel folyamán, amelyet interneten célszerű elvégezni, ugyanis így biztosan ingyenes lesz.

Az internetes utasfelvétel részletes bemutatása előtt még egy fontos információ: az internetes becsekkolásra az utazást megelőzően néhány nappal van lehetőség, de az nagyon eltérő, hogy melyik légitársaság mennyi idővel az utazás előtt nyitja meg a lehetőséget erre. Van amelyik 48 órával, van amelyik 45 nappal, úgyhogy mindenképpen tájékozódjunk az adott légitársaság hivatalos honlapján vagy ügyfélszolgálatán, de általában emailben is küldenek automatikus tájékoztatást. Az is fontos, hogy az online check in lehetősége a járat indulása előtti 1-3 óráig áll rendelkezésre, de ez is változhat az adott légitársaság szabályzatának megfelelően. Most jöjjön a check in folyamat főbb pontjainak bemutatása, a részletek légitársaságonként eltérőek lehetnek.

Bejelentkezés/Utasfelvétel és foglalások

Nézzük meg, az online check in hogyan működik a gyakorlatban! Első lépésként menjünk az adott légitársaság weboldalára. Sok légitársaságnál nem kötelező belépni a felhasználói fiókba, elég, ha tudjuk az emailben megkapott kódot és a vezetéknevet, email címet, amit foglaláskor megadtunk, és máris megjelennek a foglalás részletei. Ez a lehetőség Utasfelvétel, Foglalások, Check-in vagy valamilyen hasonló néven szokott szerepelni a légitársaságok honlapján.

Ha nincsenek előttünk ezek az adatok, akkor a Bejelentkezés, Login, My Account vagy hasonló menüpontra kattintsunk, ahol a repülőjegy foglaláskor megadott email címünkkel és jelszavunkkal be tudunk jelentkezni a felhasználói fiókunkba. Itt már általában láthatók a közelgő utazásunk adatai, a foglalási kód, az útvonal dátummal és a foglalás során megadott név. Ezután következnek a check in lépései, amelyek általánosságban az alábbiak:

  • Az adatok ellenőrzése, hiányzó adatok, születési dátumok, úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) adatainak megadása.
  • Plusz szolgáltatások kiválasztása, vásárlása. Választhatunk például ülőhelyet, adhatunk plusz bőröndöt a foglalásunkhoz stb.
  • Beszállókártya megjelenése különböző letölthető formátumokban. Ezek közül a pdf verziót mindenképpen érdemes letölteni.

A beszállókártya letöltése után nyomtassuk is ki, és rakjuk be a kézipoggyászunkba, hogy mindenképpen velünk legyen a repülőtérre induláskor.

TIPP: Küldjük el magunknak e-mailben is a beszállókártyát, így bármikor ki tudjuk nyomtatni újra, ha esetleg például a visszaútra szóló beszállókártya elveszne útközben.

Mobil check in

Az előzőekben bemutatott asztali számítógépes bejelentkezés mellett az utasfelvétel általában elvégezhető a legtöbb légitársaság hivatalos mobil alkalmazásán keresztül is. Ehhez le kell tölteni az adott alkalmazást (Androidra a Google Play-ből, iPhone-ra pedig az App Store-ból), majd a felhasználói adatainkkal belépve tudjuk a becsekkolást végigcsinálni. Az így kapott beszállókártya többnyire online és offline verzióban is működik, tehát nem szükséges internetelérés a bemutatásához a repülőtéren.

TIPP: Talán ez a legkényelmesebb módja az online check in elvégzésének, hiszen gyorsan meg lehet csinálni, nem kell hozzá számítógép, nyomtató, és a papírra kinyomtatott beszállókártyákkal sem kell szöszmötölni a repülőtéren, azért mindig legyen a kézipoggyászunkban is egy kinyomtatott verzió, sose lehet tudni, mikor merül le a telefonunk vagy történik vele bármi más, ami miatt nem tudjuk a digitális beszállókártyát bemutatni.

Reptéri becsekkolás folyamata

Adódhat olyan helyzet, hogy sem számítógépen, sem mobilon nem tudjuk elvégezni az utasfelvételt. Ilyenkor a repülőtéren is elvégezhetjük a becsekkolást, de a fentebb említett két verzióval szemben ez nem minden esetben ingyenes. A hagyományos légitársaságoknál többnyire ingyenes, a fapados légitársaságoknál azonban magas összeget, 10-20.000 forintot is elkérhetnek érte utasonként, ami akár több is lehet, mint amennyibe a repülőjegyünk került, és például egy nagyobb család esetében már akár 100.000 forinttal növelheti meg a nyaralás költségét.

A repülőtéren az utasfelvétel elvégzéséhez keresnünk kell egy önkiszolgáló check-in automatát (általában mindig van valaki az automaták körül, aki segít, ha elakadtunk), majd a beszállókártyák kinyomtatása után a feladandó bőröndöt egy csomagleadó pontnál adhatjuk le, vagy a másik lehetőség, hogy beállunk azokhoz a check-in pultokhoz, ahova a feladott poggyászokkal utazók is sorakoznak.

TUTI TIPP: Minél több helyen van meg a beszállókártyánk (papíron, mobilon, email fiókban), annál jobb. Ugyanis ha otthon felejtjük induláskor vagy elvész valahol az utazás alatt, és nincs a mobilunkra se letöltve, vagy éppen csak azon van meg, de történik vele valami, akkor a repülőtéren kell újra kinyomtattatni, aminek mint láttuk elég magas lehet a költsége, főként a fapadosok esetében.

Kivételek:
Vannak olyan repülőterek, ahol nem működik még az internetes check in. Ezekben az esetekben a beszállókártya kiállítása ingyenes, a repülőtérre kiérkezve be kell állni az önkiszolgáló check-in automatákhoz, vagy azokhoz a check-in pultokhoz, ahova a feladott poggyászokkal utazók is sorakoznak.

A beszállókártya használata a repülőtéren

A beszállókártyát és az útlevelet vagy személyi igazolványt a repülőtérre kiérkezve érdemes előkészíteni és egészen a repülőre történő felszállásig elöl tartani. Már a tranzitba való bejutáshoz is kérni fogják, majd a repülőgéphez is csak egy ellenőrzés után mehetünk ki, de még a repülőgépen is kérhetik a fedélzetre lépéskor. Sőt, a duty free shopokban is sokszor elkérik a beszállókártyát a pénztáraknál, úgyhogy jó, ha mindig kéznél van.

A check-in menetében lehetnek eltérések az egyes légitársaságok között, ezért érdemes elolvasni mindig az adott légitársaság szabályait is.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com