Főoldal Úti élmény Granada és leghíresebb látnivalója, az Alhambra

Granada és leghíresebb látnivalója, az Alhambra

5404

Spanyolország déli részén, Andalúziában akár heteket is el lehet tölteni. A tengerparti nyaralás mellett akár ősszel és tavasszal is érdemes felkeresni ezt a régiót, sőt, még akár télen is, mert nagyon jókat lehet kirándulni a környéken, például Granadában. Granada látnivalói közül az egyik legszebb az Alhambra. Ráadásul könnyű eljutni a városba, ugyanis Budapestről rendszeres, közvetlen repülőjáratok közlekednek Malagába, ahonnan kb. 2 óra az út autóval.

Az Alhambra Granadában

Az Alhambra egy mór építésű erőd és palota, a Darro folyó mentén elterülő Sabika dombon. Az épületegyüttes 1984 óta az UNESCO világörökség része. Neve a spanyolban az arab al-hamra (vörös jelentésű) szóból származik, teljes neve ugyanis arabul Kaszr al-Hamra, „A vörös erőd” volt. (Bár sokan azt gondolják, valójában nem egyházi, hanem világi épületről van szó.)

1223-ban, az első Naszrida uralkodó, I. Muhammad, a granadai mór birodalom alapítójának idején kezdték meg az építkezéseket, és 1408-ra készült el teljesen. A középkor ostromait és történelmi eseményeit épségben túlélte az erőd, 1812-ben azonban a francia megszállók távozáskor felrobbantották az Alhambrát. A restaurálást szinte azonnal megkezdték, és a mai napig tart.

Több épületből áll az erőd, az Alcazaba, a Naszridák palotái és a Generalife arab épület, míg V. Károly palotája és a Szűz Mária-templom már a keresztény spanyolok alkotása volt. Teljesen más, mint a hagyományos európai királyi paloták, itt a víz, a növényzet az épületek szerves része, a fedett terek mellett kellemes kis belső udvarok, kutak, csobogók vannak.

Egyik leghíresebb épületrésze a Granada főterénél 140 méterrel magasabban fekvő Alcazaba, vagyis a fellegvár, amelyet a 13. század után tornyokkal, falakkal és kapukkal vetettek körül, hogy meg tudják védeni az Alhambra citadelláját és palotáját. (A mai épület már más, mint az eredeti, annak csak régi külső falai és tornyai maradtak fenn.)

Hasonlóan híres és különleges része az Alhambrának az Oroszlános udvar is, közepén az Oroszlános-kúttal, amelyet 12 márványoroszlán tart. Ez azért is különleges, mert az iszlám művészetben állatok és ember ábrázolását tiltja a vallás.

Az oroszlános udvar a Naszridák Palotájában

Az Alhambrával szemben található, és egy rövid sétával (és ugyanazzal a belépőjeggyel) elérhető a Generalife-palota (Palacio del Generalife) is, amit 1319-ben építettek (parkosítottak) és a granadai királyok nyári pihenőhelye volt.  A gyönyörű parkból fantasztikus a panoráma a városra, érdemes ide is átsétálni az Alhambra után.

A Generalife az Alhambrában

Granada, Alhambra jegyvásárlás és más praktikus tippek

Granada belvárosából busszal lehet feljutni az Alhambrához, de van egy óriási parkoló is előtte, így autóval is nyugodtan meg lehet közelíteni. Hatalmas az érdeklődés az Alhambra iránt, ezért érdemes a jegyet – akár egy hónappal – előre megvenni, sőt, főszezonban szinte csak így lehet bejutni. Az interneten előre megvásárolt belépőket a jegypénztárban kell átvenni, majd további sorban állás nélkül, könnyedén bejuthatunk.

A belépőjegy ára 14 euró felnőtteknek, 8 euróba kerül 12 és 15 éves kor között, amihez online vásárlás esetén még némi foglalási díj is hozzáadódik. 12 éven aluli gyerekeknek ingyenes, de egy időben a többi jegy vásárlásával nekik is meg kell “vásárolni” a belépőt. Az Alhambra hétfőtől vasárnapig minden nap 8:30-kor nyit, a jegypénztárak 8:00-kor.

A Naszridák palotája a legnépszerűbb az Alhambra látnivalói közül, így oda külön időpontot kell foglalni a jegyvásárláskor és aztán az adott időpontra oda is kell menni a palota bejáratához, mert szigorúan betartják a foglalásokat. A Naszridák Palotája az Alhambra bejáratától még kb. 700 méterre van, ezért érdemes úgy kalkulálni, hogy minimum egy, de inkább két óránk legyen még az érkezéstől számítva, hogy ne kelljen végigrohanni a gyönyörű parkokon és az Alhambra többi részén a foglalt időpont miatt.

Naszridák palotája belülről

Az Alhambra és a Generalife egész napos program, sok-sok sétával, de ha a nap végén még marad energia, vagy több napunk van Granadára, akkor este, naplemente előtt érdemes felmenni a Mirador de San Nicolas térre. Ez, a belvárosból busszal és gyalog is megközelíthető tér egy gyönyörű kilátópont. Tökéletes panoráma nyílik az Alhambrára és a mögötte húzódó Sierra Nevada hófödte hegycsúcsaira. Hangulatos kis tér utcazenészekkel, kis kávézókkal és igazi hippi hangulattal. Mindenképpen érdemes beiktatni ezt a programba, megéri!

Parkolás Granadában

A városban nehéz parkolóhelyet találni és nem is praktikus a szűk utcákban vezetni, ezért érdemesebb az Alhambra mellett kialakított hatalmas parkolóban hagyni az autót, akár egész napra. Az első óra 2,80 euróba kerül, minden további óra pedig 1,80 euró. A parkolóban egyébként főként este fantasztikus a levegő illata a rengeteg levendula bokornak és narancsfának köszönhetően.

Extra tipp, a Sierra Nevada

Ha van idő egy kisebb kirándulásra, kb. 1 órás autózással el lehet jutni a Sierra Nevada sípályáira is akár. Pradollano városában igazi alpesi hangulat vár ránk. Ha síelni épp nem akarunk, akkor is fel lehet menni a felvonóval a sípályákhoz. Páratlan élmény egy napsütéses granadai nap után belecsöppenni a mini télbe, és pulóverben hógolyózni.

Granada térkép

Granada legnépszerűbb látnivalóinak elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com