Főoldal Hasznos tanácsok Időeltolódás számítása, avagy hány órára állítsuk át az óránkat?

Időeltolódás számítása, avagy hány órára állítsuk át az óránkat?

8578

Az utazás tervezésénél fontos figyelembe venni az időeltolódást, azaz, hogy az úti célunk és a kiindulópontunk helyi ideje között hány óra az eltérés. A repülők indulási idejét például mindig az adott városban érvényes helyi idő szerint adják meg a légitársaságok, ezért elég kellemetlen lehet, ha valamilyen tévedésből kifolyólag nem állítjuk át az óránkat, és lekéssük a repülőnket. Igaz, ma már ez kisebb probléma, mert a mobiltelefonok automatikusan átállnak a helyi időre, miután érkezéskor bekapcsoljuk őket.

Még egy rövidebb repülés során is átléphetünk egy másik időzónába, ahol érkezésünkkor érdemes egyből átállítani az óránkat a helyi időre. Például egy angliai utazás során 1 órával vissza kell állítanunk az órát az itthonihoz képest, de ha Görögországba utazunk, akkor 1 órával előre felé kell tekernünk.

Hogyan lettek kialakítva az időzónák?

Az időzónákat elméletben a földrajzi hosszúsági körök határolják. A 0. hosszúsági kör Anglián – Greenwich-en – fut keresztül, amelyet egy nemzetközi megállapodásban fogadtak el kiindulópontnak. Mindegyik időzónát az itteni időhöz, a koordinált világidőhöz (UTC – Universal Time Coordinated) viszonyítják. Innen kelet felé haladva pozitív értékű órával térnek el az időzónák, nyugat felé haladva pedig negatív értékű órával.

Időeltolódás Európában

A gyakorlatban praktikus okokból inkább az országok határaihoz igazítják az időzónákat. Az európai országok nagy része egy időzónán belül fekszik, tőlünk nyugatra csak akkor kell átállítani 1 órával az óránkat, ha Angliába, Írországba, Portugáliába vagy Izlandra utazunk. Érdekesség, hogy a „szárazföldi” Spanyolországban nincs időeltolódás a magyarországi időhöz képest, de a Kanári-szigetekre érkezve 1 órával mégis visszafelé kell tekernünk az óránkat.

Kelet felé haladva már sokkal több ország esetében kell odafigyelni az időeltolódás miatti óraátállításra. Például Románia, Bulgária, Görögország, Ciprus, Ukrajna, a Balti országok és Finnország esetében 1 órával, Törökország és pl. Moszkva, Szentpétervár esetében pedig már 2 órával kell előreállítani az óránkat.

Az időeltolódás mértékének megállapításához segítséget nyújt ez a hasznos weboldal, amely tulajdonképpen egy időzóna átváltó. Csak be kell írnunk a tartózkodási helyünk és az úti célunk nevét, és máris kiírja, hogy hány óra az eltérés.

Időzóna térkép, Európa

Az alábbi térkép az európai országok időzónáit mutatja be.

Időzónák Európában
Forrás: Wikipedia

Időeltolódás a világ más tájain

A népszerű úti célok közül az időeltolódás Amerikában, illetve az USA-ban mínusz 6 óra, ha a keleti partra utazunk, azaz pl. New York, Miami esetében. A nyugati parton – pl. Los Angeles esetében – viszont már mínusz 9 órával kell számolni, Hawaii utazás esetén pedig 11 órával kell visszaállítani az óránkat az itthoni időhöz képest. Dél-amerikai utazás során kisebb időeltolódásra számíthatunk, pl. Brazília esetében mindössze 3 vagy 4 órával kell csak visszaállítani az óránkat attól függően, hogy melyik részére érkezünk a hatalmas országnak.

Ha a másik irányba indulunk el, akkor pl. Dubai esetében plusz 3 óra (nyáron csak +2 óra) az időeltolódás Magyarországhoz képest. Thaiföld 6 órával (nyáron 5), Japán 8 órával (nyáron 7), Ausztrália hozzánk közelebbi része 7, távolabbi része – pl. Sydney – 10 órával jár az itthoni idő előtt. Ausztrália azért ennél sokkal bonyolultabb, mert az itthoni időpontokhoz képest máskor van a téli- és nyári óraállítás időpontja, ráadásul nem is minden állam áll át nyári időszámításra, úgyhogy érdemes használni a fentebb említett időeltolódás kalkulátort a pontos eltérés meghatározásához.

Időzóna térkép, világ

A lenti térkép a világ időzónáit ábrázolja.

Időzónák a világban
Forrás: Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com