Főoldal Balaton Jókai kilátó, hasznos információk

Jókai kilátó, hasznos információk

102
Jókai kilátó Balatonfüred felett

A helyiek és a turisták körében is nagyon népszerű balatonfüredi kirándulóhely a Jókai kilátó. Népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy közel van a belvároshoz. Nem kell hosszú túrát megtenni, hogy gyönyörű panorámában gyönyörködhessünk. Aki viszont hosszabb túrára vágyik az sem fog csalódni, mert hosszabb útvonalak közül is lehet választani és közben még más látnivalókat is útba lehet ejteni a balatonfüredi kilátó felé.

A legszebb út a Jókai kilátó felé

Nézzük először a legrövidebb és egyben legszebb útvonalat. A Kilátó utcában van egy néhány férőhelyes parkoló kialakítva, ahonnan kb. 20 perc alatt fel lehet jutni a kilátóhoz, de érdemes inkább legalább a duplájával számolni, mert az út közben is van néhány érdekesség.

Tamás hegyi kereszt a kilátó felé
A Tamás-hegyi kereszt a kilátó felé

Egyből egy rövid, de meredek, lépcsős szakasszal emelkedünk a város fölé, amely a Tamás-hegyi keresztig vezet. Már innen is fantasztikus lesz a kilátás, de ez még csak az út eleje. Ha kifújtuk magunkat, akkor indulhatunk tovább a Jókai kilátó felé.

Az útvonal továbbra is gyorsan emelkedik, de már nem annyira meredeken. Útközben az Aranyember tanösvény tábláinál pihenhetünk meg néhány percre és megismerkedhetünk a környék természetrajzával, kialakulásával, növényeivel, madárvilágával. Ahol lehetett, úgy alakították ki a tanösvény állomásait, hogy a Balaton látványában is gyönyörködhessünk, ráadásul pihenőpadokat is találunk az információs táblák mellett.

A balatonfüredi kilátó meredek lépcsője
A balatonfüredi kilátó meredek lépcsője

A hegy tetejére érve végül megpillantjuk a 315 méter magas csúcson épült háromszintes kilátót, amelynek felső szintjéről csodálatos, 360 fokos panoráma nyílik a Balatonra és a környék településeire, erdőire, Balatonfüred látnivalóira. A kilátóba meredek lépcső vezet fel, amelyen jobb, ha háttal ereszkedünk lefele menet.

A kilátóból csodálatos panoráma Balatonfüredre

Más túraútvonalak a balatonfüredi kilátóhoz

A másik népszerű megközelítési útvonal a Lóczy-barlangtól indul, itt is található parkoló. Nemrég elkészült a barlanghoz tartozó látogatóközpont is, ahova szintén érdemes lehet betérni a túra előtt vagy után. A zöld háromszög túrajelzést követve innen is 20-25 perc alatt lehet a balatonfüredi kilátóhoz érni. Ezen az útvonalon nem olyan látványos a kilátás, mivel a Balaton a hegy másik oldalán van, és a növényzet is sűrűbb.

Lóczy barlang bejárata
Lóczy barlang bejárata

Ezt a túrát érdemes kombinálni a fenti útvonallal. Tehetünk például egy körtúrát a Kilátó utcából indulva, majd a csúcsra érve fordulhatunk a Lóczy-barlang felé, ahonnan a város utcáin sétálhatunk vissza a kiindulópontra, esetleg útközben megpihenhetünk valamelyik pincészetnél.

A hosszabb túrákat kedvelők megközelíthetik a kilátót a Koloska-völgyből is. Attól függően, hogy milyen hosszúra tervezzük a kirándulást, indulhatunk a csárdától, a vadasparktól vagy akár a völgy végében található pihenőparkból is.

Minden évszakban érdemes lehet ellátogatni a kilátóba, mert a környezet mindig más arcát mutatja. Nyáron például a tó tele van színes vitorlással, sétahajóval, a környék növényzete pedig dús és zöld. Ősszel fokozatosan csendesebbé válik az élet a Balatonon, és az ezer színbe öltöző erdők és bokrok látványa kápráztatja el a látogatót.

A térképen az ikonokra kattintva lehet megnézni az adott helyhez kapcsolódó részletes információkat.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com