Főoldal Hasznos tanácsok A kézipoggyász tartalma – Mit lehet, és mit nem 2022-ben?

A kézipoggyász tartalma – Mit lehet, és mit nem 2022-ben?

283166
Kézipoggyász tartalma a repüléshez

Amikor az utazásra készülődünk, akkor általában az első kérdés az, hogy mekkora kézipoggyász vihető fel a fedélzetre. A repülőre felvihető kézipoggyász mérete légitársaságonként változik, ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy milyen mérethatárok vonatkoznak ránk. Ez nagyon fontos információ, ezért külön cikkben gyűjtöttük össze az egyes légitársaságoknál a fedélzetre vihető kézipoggyászok méretét. Ha ezeket a méreteket meghaladja a bőröndünk, akkor a repülőtéri ellenőrzésnél pótdíjat vethetnek ki kézipoggyászunkra, ráadásul lehet, hogy csak feladott poggyászként fogja elszállítani a légitársaság, ami azt jelenti, hogy a repülőtéren kapkodva kell majd a legértékesebb, legfontosabb dolgokat átpakolni a zsebeinkbe, hogy magunkkal vihessük a repülőgép fedélzetére. Ha a méret megvan, akkor jöhet a következő kérdés megválaszolása, vagyis, mi lehet a kézipoggyász tartalma, mit lehet, és mit nem lehet felvinni a repülőgépre. Biztonsági okokból ugyanis szabályozva van a repülőre felvihető tárgyak köre.

 1. Mit lehet felvinni a repülőre?
 2. Folyadék szállítása repülőn
 3. Mit nem lehet felvinni a repülőre?
 4. A kézipoggyász tartalmának ellenőrzése

Mit lehet felvinni a repülőre?

A kézipoggyászba elsősorban azokat a dolgokat tegyük, amelyekre az utazás közben szükségünk lehet, a feladott poggyászt ugyanis csak a leszállás után kapjuk vissza újra. Persze a kézipoggyász mérethatárai miatt fel kell állítani egy fontossági sorrendet, ugyanis nem biztos, hogy minden fontosnak gondolt tárgyunk be fog férni a kézipoggyászba. Nézzük, mit érdemes felvinni a repülőgépre! A legfontosabb dolgok listája:

 • személyi és úti okmányok (útlevél, repülőjegy, beszállókártya, biztosítási kötvény, szállás visszaigazolása, autóbérlés visszaigazolása, jogosítvány)
 • pénz és bankkártyák
 • kulcsok (pl. lakáskulcs, kocsikulcs)
 • mobiltelefon, laptop, tablet, fényképezőgép, kamera, nagyobb értékek
 • mobiltelefon töltő és egyéb töltők
 • üzleti vagy magánjellegű iratok
 • könyv, újság, keresztrejtvény (egy hosszú, esetleg átszállásos repülőút esetén nagyon hasznosak lehetnek
 • gyógyszer – ha szükséges, legyen hozzá orvosi igazolás is (a folyékony gyógyszerekre vonatkozó szabályok később)
 • szendvics, „túlélő” keksz, ropi, csoki
 • két évnél fiatalabb gyermekek részére étel-ital (a kézipoggyászon felül összecsukható babakocsi is felvihető, amelyet közvetlenül a fedélzetre szállás előtt elvesznek, majd kiszállás után egyből visszaadnak)
 • zsebkendő
 • meleg ruha, pulóver (a repülőgépeken előfordul, hogy túl hideg levegőt fúj be a légkondicionáló, és nincs annál bosszantóbb, mint megfázva elkezdeni egy régóta várt nyaralást)
 • váltásruha (arra az esetre, hogyha esetleg a feladott poggyászunk elkallódna, akkor ne az úti célunk egyik üzletének próbafülkéjében induljon a „pihenésünk”)
 • esernyő (főként akkor lehet hasznos, hogyha nem fedett beszállítókaputól indul a járatunk, hanem ki kell gyalogolnunk a repülőgéphez, ahol ráadásul még várnunk is kell a lépcsőn általában lelassuló beszállás miatt)(nem lehet szúrásra alkalmas, hegyes a vége)
 • tartalék maszk
 • kézfertőtlenítő kendő vagy folyadék

Vannak akik szeretnének kisállattal utazni. A kutyák, macskák, kisállatok szállítása is lehetséges egyes légitársaságoknál, de csak nagyon szigorú szabályok szerint.

Repülőgépbe beszállás kézipoggyásszal fedetlen lépcsőről

Lítiumos elemek, akkumulátorok, power bank repülőn szállítása

Amennyiben akkumulátorral, lítiumos, lítium-ionos cellával rendelkező mobiltelefont, laptopot, kamerát stb. visz magával, akkor a tartalékakkumulátor vagy a powerbank kizárólag a kézipoggyászban, a fedélzeten szállítható és külön védelemmel kell ellátni a rövidzárlat esetére. Ehhez az eszközt az eredeti csomagolásába, esetleg műanyag zacskóba kell tenni, vagy más módon kell szigetelni a csatlakozókat.

Folyadék szállítása repülőn

A kézipoggyászban elhelyezhető folyadékokra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. Csak meghatározott folyadékok vihetők fel a repülőgép fedélzetére, amelyeknek biztonsági ellenőrzésen kell átesniük. Minden utas egyetlen átlátszó, újrazárható műanyag zacskót vihet fel a repülőre a kézipoggyászban. A zacskó űrtartalma 1 liter lehet. A zacskóban lévő folyadékoknak – ital, hab, krém, naptej, parfüm, illatszer – 100 ml-es vagy annál kisebb kiszerelésben kell lenniük. Minden egyéb folyadékot a feladott poggyászban kell elhelyezni.

Visszazárható műanyag zacskó kézipoggyászhoz

Visszazárható műanyag zacskót általában lehet vásárolni a repülőtéri újságárusító helyeken, de előfordul, hogy a biztonsági ellenőrző pontokon is osztanak ingyenesen. Ezeken kívül a kézipoggyász tartalmazhatja még a repülés során elengedhetetlen gyógyszereket, speciális élelmiszereket, bébiételt, tápszert.

Szintén felvihetjük a fedélzetre az ellenőrzőpontokon túl, a vámmentes területen vásárolt cigarettát, folyadékokat, italokat, parfümöket, üdítőket, amelyek űrtartalma meghaladhatja a 100 ml-t. A vámmentes termékek számláját meg kell őrizni az utazás végéig, mert ezzel tudjuk igazolni, hogy vámmentes területen vásároltuk őket.Booking.com

Mit nem lehet felvinni a repülőre?

Általánosságban elmondható, hogy az éles, szúró- és vágóeszközöket, veszélyes tárgyakat, tűz gyújtására alkalmas eszközöket nem szabad a kézipoggyászba tenni, mert ezeket elkobozzák a biztonsági ellenőrzés során. Ezeket a tárgyakat mindenképpen a feladandó poggyászba kell rakni. A kézipoggyászba nem rakható termékek körét a 185/2010 EU rendelet 4C függeléke tartalmazza tételesen. Ezek közül az alábbiakat emeltük ki:

 • semmilyen lőfegyvert, pisztoly, puskát, de valódi fegyverre hasonlító játékfegyvert sem
 • íjat, nyilat, számszeríjat
 • sokkolásra, elkábításra, bénításra szolgáló eszközöket (pl. önvédelmi spray, könnygáz spray, állatrisztó szerek)
 • hegyes, éles tárgyak, amelyek súlyos sérülést okozhatnak (pl. borotvapenge, sniccer, olló, hegyes végű esernyő)
 • kéziszerszámok, amelyek veszélyt jelenthetnek vagy a repülőgép biztonságát veszélyeztethetik (pl. fúrógép, csavarhúzó, véső, fűrész)
 • tompa eszközök, amelyek ütés útján okozhatnak súlyos sérülést (pl. baseballütő, gumibot)
 • robbanóanyagok, gyúlékony anyagok, gyújtóeszközök (pl. lőszer, tűzijáték, gyufa)

A kézipoggyász tartalmának ellenőrzése

A kézipoggyász tartalmát a repülőtéri biztonsági ellenőrző pontoknál megvizsgálják. Megnézik, hogy a kézipoggyász kizárólag a repülőre felvihető dolgokat tartalmaz-e. Ennek folyamata az első repülés alkalmával még furának tűnhet, de azután egyre rutinosabbak leszünk. A vizsgálat során a kézipoggyászt és a zsebeink tartalmát műanyag tálcákba kell helyezni. A tálcák ezt követően egy röntgen készüléken mennek át, amely átvilágítja a csomagok tartalmát. Amennyiben olyan tárgyat találnak a csomagunkban, ami nem vihető fel a repülőre, akkor azt elkobozhatják, ezért még otthon, nyugodtan érdemes alaposan átgondolni pakolás közben, hogy mit teszünk a kézipoggyászba. Annál is inkább, mert mire a repülőtéren a biztonsági ellenőrzéshez érünk, addigra a feladott poggyász már leadásra kerül, így a kézipoggyászba nem való dolgokat nem tudjuk áttenni a feladott bőröndbe.

Ellenőrzésnél a laptopokat, tableteket és a folyadékokat tartalmazó visszazárható műanyag zacskót külön ki kell venni a kézipoggyászból, hogy a biztonsági ellenőrzésen megvizsgálhassák a tartalmát. Ha a zacskó mérete vagy a benne lévő folyadékok mennyisége, kiszerelése nem felel meg a szabályoknak, akkor az ellenőrző pontnál ezeket elvehetik, vagy arra kérhetik az utast, hogy dobja ki. Ezért a nagyobb kiszerelésű folyadékokat, pl. ital, naptej, dezodor, arcszesz, borotvahab, érdemes a feladott poggyászba tenni. A biztonsági ellenőrzés során kérhetik az üvegek, tubusok felbontását, hogy a tartalmukról megbizonyosodjanak.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com