Főoldal Városok, látnivalók Londoni fapados tippek (2.)

Londoni fapados tippek (2.)

1582

Londoni fapados tippekHa egy londoni utazást tervezünk, akkor nem feltétlenül számítunk olcsó kiruccanásra, pedig sok mindenen lehet sokat spórolni, ha gondosan megtervezzük, előkészítjük az utunkat. Cikkünk második részében a repülőtérről Londonba történő bejutáshoz, a helyi közlekedéshez és a szállás kiválasztásához adunk spórolási tippeket.

Előző cikkünk végén Stansted repülőterén landoltunk. Stansted repülőtere 60 km-re található Londontól, évente több mint 20 millió utas fordul meg itt. A reptérről London belvárosáig az út forgalomtól függően 1,5-2 órát vesz igénybe, ezért késő esti landolás esetén érdemes lehet az éjszakát a repülőtérhez közeli szállodák valamelyikében tölteni, és reggel frissen bebuszozni Londonba. Olyan szállodát érdemes választani, amelyik reptéri transzfert is kínál a szálloda és a repülőtér között, így nem probléma, ha a szállás nem közvetlenül a repülőtéren van, a repülőtérről gyalogosan elérhető szállodák ugyanis nagyon drágák. Legutóbb a Days Hotelben szálltunk meg. Ez egy új, modern szálloda, két személyre egy éjszaka 49 fontba került. Londonban ennyi pénzért ilyen minőségű szállást szinte lehetetlen találni. A szálloda ingyenes transzfert biztosít a reptérről a szállodába, vissza pedig 2 font személyenként.

A repülőtérről busszal és vonattal egyaránt el lehet jutni London központjába. A vonat természetesen gyorsabb, de a vonatjegy ára a legdrágább buszjegynek is a duplája. A buszos társaságok közül az easyBus kínálja a legolcsóbb jegyeket, 2 font/úttól. Az easyBus a fapados légitársaságok gyakorlatához hasonlóan folyamatosan emeli az árakat az üres helyek, illetve az utazás időpontja közeledésének függvényében, ezért a legolcsóbb jegyekből csak nagyon kevés van, de 4-6 fontért nem sokkal az utazás előtt is aránylag még sok jegy található. Fontos, hogy ezek az árak csak internetes vásárlás esetén élnek, a helyszínen vásárolva drágábbak. (Az easyBus egyébként Luton és Gatwick repülőteréről is közlekedtet reptéri transzfereket hasonló díjszabás mellett.)

easyBus

A repülőtér buszállomásán megvásárolt egy útra szóló jegyek esetében 9-10 fontos jegyárakkal kell számolni, a retúrjegy esetében pedig 14-17 fonttal. A buszjegyeket nem a sofőröktől, hanem a buszállomáson kialakított jegypénztárakban lehet megvenni. A Terravision társaságot érdemes keresni az olcsóbb jegyekért. Mindegyik busztársaság kínál járatot a londoni Victoria Stationre, ahol másik buszra, vonatra vagy metróra egyaránt átszállhatunk.

Terravision

Miután megérkeztünk végre Londonba, meg kell keresnünk a szállásunkat, amit ajánlatos még otthon, interneten keresztül lefoglalni. Az internetes szállásfoglalásnál érdemes arra törekedni, hogy olyan szálláskereső rendszerben foglaljunk, ahol nem kell előre kifizetni a szállás díját, illetve a foglalás akár még 1-2 nappal a tervezett érkezés előtt is lemondható, anélkül, hogy bármilyen költséget felszámolnának. Erre azért érdemes odafigyelni, mivel bármi közbejöhet, ami miatt nem tudunk esetleg elutazni, és ebben az esetben nem lenne jó elveszíteni a szállásra szánt összeget. Az egyik ilyen szállásfoglaló rendszer a Booking.com.

Londonban nagyon nehéz elfogadható áron olyan szállást találni, ami jó minőségű és a belvárosban helyezkedik el. Érdemes lehet olyan szállodalánc egyik szállodájában szobát foglalni, amelynek egy másik szállodájában már aludtunk korábban, így a minőséget illetően már nem érhet akkora csalódás. Ilyen lehet például az easyHotel- vagy az Etap Hotellánc. Előbbi például a Victoria Stationhöz közel is megtalálható, utóbbi inkább a belvárostól kicsit távolabb, de tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyeken rendelkezik szállodákkal. Mindegyikben 50 font körüli áron találhatunk 2 ágyas szobát egy éjszakára, interneten foglalva.

Végül ejtsünk néhány szót a londoni tömegközlekedésről is. Londonban nagyon sokféle típusú jegy vásárolható, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt, attól függően, hogy milyen mértékben szeretné igénybe venni a tömegközlekedési lehetőségeket. Egy 3-4 napos városlátogatáshoz mindenképpen valamilyen Travelcardot érdemes venni, ami korlátlan számú utazásra érvényes az összes tömegközlekedési eszközön. A város tömegközlekedési térképe 6 zónára van osztva úgy, hogy a belső rész az 1-es zóna és kifelé haladva következik a 2-es, 3-as stb.

Travelcard

A látványosságok szinte mindegyike megtalálható az 1-4 zónák valamelyikében, ezért az erre a területre érvényes napi Travelcardot érdemes megvenni, abból is az Off-Peak, azaz csúcsidőn kívüli verziót, amely 6,30 fontba kerül, hétköznapokon reggel 9:30 óra után, hétvégén pedig egész nap korlátlanul használható minden tömegközlekedési eszközön. Összehasonlításképpen, az egy utazásra érvényes jegy ára 4 font, azaz már két buszozás, vagy metrózás is jobban megéri, ha Travelcardot vásárolunk. Travelcardot készpénzzel, vagy bankkártyával vásárolhatunk például a metróállomások jegypénztáraiban, vagy a kihelyezett automatáknál.

A leírtak alapján összességében a 3-4 napos londoni városlátogatás kihozható 40-45 ezer forintból személyenként, persze ebben az árban nincsenek benne az étkezésre költött összegek, valamint a belépődíjak a különböző múzeumokba, egyéb nevezetességekbe.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com