Főoldal Úti élmény Csodaszép máltai látnivalók

Csodaszép máltai látnivalók

9289
Málta látnivalók a fővárosban

Máltán még soha nem jártam, és a sziget nagy részét most is csak repülőből láttam, de úgy alakult, hogy Vallettában eltölthettem egy napot, és azóta tudom, hogy Máltára, a máltai látnivalók miatt még mindenképpen vissza kell mennünk egyszer. Valletta nevezetességei mellett bemutatom a sziget többi látnivalóját is, és a cikk végén egy térképen is elhelyeztem őket a könnyebb tájékozódás kedvéért.

A reptérről a városig

Egy áprilisi napon érkeztem Máltára, akkor még itthon egész hűvös volt, ott viszont kellemes – már-már nyári meleg fogadott, így a hangulatom már a reptérről kilépve is nagyon jó volt, és bár először örültem, hogy éppen időben odaértem a buszmegállóba, később rájöttem, hogy korai volt az öröm. Az X4-es busz visz be a városba, menetrend szerint 30 percenként indul és kb. 25 perc a menetidő, ehhez képest én majdnem egy órán át vártam rá – több más naiv útitársammal együtt – mire végre befutott a busz. Már a városba bevezető úton megfigyelhető volt a sárga szín dominanciája – a citromsárgától az okkersárgán át a narancsos-rozsdavöröses árnyalatokig minden felbukkan a vallettai épületeken, és ez a belvárosban is érzékelhető volt. A belvárosban, ahova egész gyorsan meg is érkeztem, a városfal előtti hatalmas körforgalomban szálltam le, hogy egyből neki is vághassak a városnéző körútnak.

A Barakka-kert

Első utam a (Felső) Barakka-kerthez vezetett, mely egy csodaszép kert a városfal tetején, gyönyörű növényekkel, szökőkutakkal, árnyas kis padokkal és egy kilátóterasszal, ahonnan ráláttunk az alatta lévő kikötőre (Grand Harbour) és a szemközti félszigetekre. A tiszta, virágos kert kihagyhatatlan program: gyönyörű kis zöld és virágoktól színes paradicsom a mediterrán városka szélén – én ugyan ezzel kezdtem a túrámat, de ha a végére marad a programnak, akkor is megéri elmenni oda, és kipihenni az egész napos városnézés fáradalmait.

Málta látnivalók, Barakka-kert
A gyönyörű Barakka-kert

Séta a hangulatos utcácskákban

Az alsó kertbe én most nem mentem le, hanem megkezdtem sétámat a helyes kis vallettai dimbes-dombos utcákon. A macskaköves sétálóutcákon csatangoltam, és meg-megálltam, hogy gyönyörködjek a különleges látnivalókban, beépített erkélyeken, melyek szinte minden ház homlokzatán ott vannak. Egyik szebb, mint a másik, komplett fotósorozatot lehetne készíteni a vallettai erkélyekről! Állítólag egyébként arab eredetűek, és azért építették őket, hogy a nők – akiknek nem volt szabad kimenniük a házból, csak a férjük jelenlétében – innen nézelődhessenek, láthassák, hogy mi történik az utcákon.

Utcakép a kiugró erkélyekkel

A séta közben odaértem a főutcára, a Triq ir Repubblika utcára, de mivel az inkább bevásárló utcának tűnt, ezért gyorsan le is tértem róla, gondoltam, hogy jobban járok, több szépséget találok, ha a kisebb utcákon sétálgatok. Így is lett, már a főutcával párhuzamos nagyobb utca, az Old Bakery Street is sokkal barátságosabb, a kisebb keresztutcák meg aztán különösen bájosak. Nem is kell szinte térkép a városhoz, mindössze 9 hosszanti és 12 keresztutcából áll az óváros – eltévedni lehetetlen, és akármerre indulunk, biztos, hogy nem járunk rosszul.

Dimbes dombos utcácskák

Különleges máltai látnivalók

Az óváros közepén található Valletta egyik leghíresebb látnivalója, a Szent János társkatedrális, ami azért kapta ezt a nevet, mert van egy párja Mdinában, ahol a mindenkori máltai érsek székel. A vallettai katedrális a barokk stílus egyik tökéletes példája, a katolikus egyház egyik leghíresebb és legszebb barokk székesegyháza. A katedrálisban ráadásul Caravaggio híres, Keresztelő Szent János lefejezését ábrázoló festménye is megnézhető.

Szintén az óvárosban van a Grand Master’s Palace is, ami a köztársasági elnök székhelye, és ahol korábban a máltai parlament is ülésezett– de nem emiatt érdekes, hanem azért, mert az alsó szintjének folyosóján sorakoznak a Johannita Lovagrend életnagyságú lovagi páncéljai teljes fegyverzetben – ami egy várak és középkori lovagok bűvöletében élő kisfiúnak/felnőttnek maga a kánaán.

Hajókázás és látnivalók az óvároson kívül

Sétálgattam még egy kicsit a belvárosban, majd kimentem a partra és megkerestem a kikötőt, ahonnan a Sliema-ba tartó hajó indul. Én azért mentem oda, mert ott volt a szállásom, de ha valaki nem ott alszik, akkor is érdemes felülni erre a hajóra, mert gyönyörű a kilátás róla az óvárosra. A kikötőből aztán a vízparton még hosszan lehet sétálni, kisebb-nagyobb színes hajók mellett vezet a sétány – innen indulnak egyébként a különféle hajós kirándulások is (nekem most nem volt időm erre, de van 1-2 olyan túra, amire állítólag érdemes befizetni). A sétányon haladva aztán el lehet jutni a Manoel félszigetig, ahol egy hatalmas jachtkikötőn keresztül vezet az út az erődhöz. A Manoel erőd sok minden mellett például arról híres, hogy itt játszódott a Trónok harca egyik részének pár jelenete. (Egyébként nem ez az egyetlen máltai forgatási helyszín, több jelenet is készült itt – ha valakit érdekelnek az ilyen filmes kötődések, érdemes utánanézni, egészen sok információt lehet találni az egyes helyszínekről.)

A máltai tengerpart
Valletta, városfal

Egy kis izgalom az út végére

Egy könnyű vacsora után a szállodába mentem, ami a sliemai sétány partján volt, és így tetőteraszáról még esti fények között is ráláttam Valletta óvárosi részére és a sliemai kishajókkal teli kikötőre. Másnap aztán reggeli után egyenesen a repülőtérre indultam. Helyesebben indultam volna. Bár a buszmegállót könnyen megtaláltam, és az előző napi tapasztalatok után idejében elindultam, sajnos a máltai tömegközlekedés megint cserben hagyott. A reptéri busz nem jött, nemhogy menetrend szerint, de utána 30-40 perccel sem. Így végül pár másik – a buszmegállóban várakozó idegen – társammal együtt úgy gondoltuk, hogy közösen fogunk egy taxit, de mielőtt taxiba ülhettünk volna, jött egy leleményes autós/kisbuszos, aki a buszjegynél kicsit drágábban, de a taxinál olcsóbban kivitt minket a reptérre. Állítólag ez mindennapos jelenség, több ilyen autó is jött, amíg várakoztunk: végigmennek a busz útvonalán és a (hiába) várakozó utasokat gyűjtik össze. Hogy mikor jött volna a busz, és hogy tényleg fel sem tudtunk volna szállni rá a korábbi megállókban összegyűlt tömeg miatt – ezt már soha nem tudjuk meg, de így végül időben kiértünk a reptérre.

Málta, tengerparti sétány

Szállás Máltán

A hatalmas kínálatnak köszönhetően szállást nagyon könnyű találni a fővárosban vagy Málta más részén, de a nyári szezonra hamar elkelnek a legjobb helyek, ezért érdemes legalább néhány hónappal előre foglalni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Ráadásul szálláskereső partnerünk több szállásközvetítő ajánlatát hasonlítja össze, így biztos, hogy végül a legalacsonyabb áron foglalhatunk. Keresek egy jó ajánlatot!

Málta látnivalók, egy jellegzetes kapu

Látnivalók Málta többi részén

Az én utam itt véget is ért, de remélem, még visszajutok Máltára. Valletta hangulatos óvárosa messze meghaladta várakozásaimat, és legközelebb – ha több időm/nk lesz – biztos, hogy elmennék a sziget más részeire is. De ugyanez igaz fordítva is: egy máltai tengerparti nyaralás alatt érdemes egy napot/délutánt rászánni a fővárosra! Most jöjjenek a sziget további nevezetességei!

Mdina, a csendes város

A Valletta utáni legnépszerűbb úti cél Mdina. A hangulatos középkori városban mintha megállt volna az idő. A Csendes város néven ismert település területére a turisták nem mehetnek be autóval. A monumentális városfal mögött keskeny macskaköves utcákat, sikátorokat, árnyékos udvarokat és hatalmas, régi homokkő épületeket találhatunk, a legújabb épületek is csak a 18. századból valók. Az elegáns arisztokratikus paloták a város korábbi jelentőségére emlékeztetnek, ugyanis Mdina a 12. századtól Málta nemesi származású családjainak volt a lakhelye. Később a Máltai Lovagok barokk templomokat építettek gyönyörű belső terekkel. Ma már nagyon sok épület múzeumként működik. A város közepén található a Szent Pál székesegyház, amelynek különösen mennyezeti festményei lenyűgözőek. A Bastion térről gyönyörű kilátásban lehet részünk a várost körülvevő tájra.

Mdina falai között

Dingli sziklák

Mdinától néhány kilométerre délnyugatra, a tenger felé haladva találhatók a Dingli sziklák. Itt van Málta legmagasabb pontja, és hatalmas, függőleges sziklafalak, lélegzetelállító panoráma tárul elénk érkezéskor. Ha fokozni szeretnénk az élményt, akkor naplemente idején célszerű ellátogatni a sziklákhoz.

A Dingli sziklák felülről

Marsaxlokk

Vallettától mindössze 10 kilométerre délre fekszik Marsaxlokk, egy régi máltai halászfalu. A hely nevezetessége a kikötőben a türkizkék vízen ringatózó több száz színes halászhajó látványa. A máltai halászhajókat, helyi nevükön a luzzukat élénk, erős színekkel festik be, és két szemük van elöl. Ezek az Osiris szemei, amelyek távol tartják a gonosz szellemeket. Annak ellenére, hogy Marsaxlokk már régóta Málta halászati fővárosa, mégis igyekszik megőrizni hagyományait és falusias varázsát.

A legjobb időpont a falu meglátogatására a vasárnap reggel, amikor hatalmas halpiacot tartanak. Az itteni éttermeket is érdemes kipróbálni, frissen fogott halakból, tenger gyümölcseiből egyszerű, máltai stílusban elkészült fogásokat kínálnak. Ha megtetszett a hely, akkor a szomszédos faluba, Marsaskalába is célszerű tenni egy kitérőt, ahol hasonló élményekben lehet részünk.

Marsaxlokk kikötője

Blue Grotto, a Kék barlang

Málta Kék barlangja hasonlít az olaszországi Capri-szigetén található híres kék barlanghoz. Az itteni barlangrendszer a part mentén egy hat mészkőbarlangból álló lenyűgöző természeti képződmény, amelyeket a hullámok az évezredek alatt hoztak létre. Egy kanyargós úton tudunk elérni Wied iz-Zurrieq kikötőjéhez, ahonnan a vezetett túrák hajói indulnak a Blue Grotto barlangrendszeréhez. A legjobb időszak a látogatásra reggeltől egészen 13 óráig tart, ekkor a napfény elárasztja a barlangokat, és a tengervizes medencék ragyogó kobaltkék fényekben úsznak.

Blue Grotto, a Kék barlang

Hagar Qim megalitikus templomok

A Blue Grottótól mindössze pár kilométerre található egy másik turisztikai látnivaló is, a Hagar Qim templomok, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. Az időszámításunk előtt 3600 körül épített templomok egy magas, sziklás hegycsúcson helyezkednek el, ahonnan fantasztikus a kilátás a tengerre.

Popeye falu

A Málta északi részén, az Anchor öbölben található Popeye falut eredetileg az 1980-ban, Robin Williams főszereplésével készült Popeye című musical díszletének építették. A szórakoztató parkká átalakított falu manapság viszont már az egyik legnépszerűbb programpont a szigetre látogató kisgyermekes családok körében, elhelyezkedése és épületei miatt különleges igazán. Érdemes rászánni egy egész napot a látogatásra, mert a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt remek kikapcsolódás lesz, ugyanis nemcsak a különböző játékokat lehet kipróbálni, de hajókázni, napozni, fürödni is lehet.

A Popeye falu Máltán

Gozo szigete

Mindössze 30 perc alatt ér át a főszigetről, Cirkewwa városából a komp Gozo szigetére, ahol a kevesebb turista miatt nyugodtabban lehet pihenni. Gozo csodálatos vidéki városokkal, bájos halászfalvakkal, történelmi városokkal és lenyűgöző régészeti lelőhelyekkel várja a látogatókat. Legnépszerűbb látnivalói közé tartozik Marsalforn tengerparti üdülőhelye és a Ramla-öböl kiterjedt finom homokos strandja.

A sziget egyik legérdekesebb turisztikai látványossága az UNESCO Világörökség részét képező Ggantija templomok. A két őskori templom időszámításunk előtt 3600 és 3200 között épült. Az ötven tonnát is elérő mészkő tömbök szilárd szerkezetének köszönhetően a megalitikus templomok rendkívül jó állapotban maradtak fenn a mai napig.

Gozo szigete
Ta’ Pinu bazilika

Comino szigete

A kicsi sziget Málta és Gozo között helyezkedik el, mindkét szigetről megközelíthető menetrend szerinti hajókkal vagy szervezett túrák keretében. Autók nincsenek, szinte lakatlan, de legfőbb látványossága a Kék lagúna sok turistát vonz. Lehet itt napozni a fehér homokos tengerparton, és fürödni, búvárkodni az azúrkék színű tengerben.

Comino szigete

Málta tengerpartja és legjobb strandjai

A szigeteken mindenféle típusú strand megtalálható, van sziklás, kavicsos és homokos tengerpart is. A természet tevékenységének köszönhetően főként a sziget északkeleti partján alakult ki nagyon sok, strandnak megfelelő partszakasz. A strandok felszereltsége nagyon eltérő. A nagyobb és könnyen megközelíthető strandokon általában még kávézók, éttermek is vannak, az eldugott helyeken viszont még vízimentők és wc-k sincsenek, viszont cserébe turistából is kevesebb van.

Utóbbira példa Szent Péter medencéje Marsaxlokk közelében, ahol kristálytiszta a víz, lenyűgöző a sziklák látványa és fürdőző is kevés van, mivel a megközelítése nehézkes és semmilyen szolgáltatás sincs a parton. Előbbire pedig a Golden Bay és a Ghajn Tuffieha, amelyek gyönyörű homokos tengerpartok a sziget északnyugati részén. A fürdés mellett a snorkellinget kedvelőknek is érdemes felkeresniük. Autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Hasonlóan népszerű, szintén könnyen megközelíthető és jól felszerelt a Mellieha öböl homokos partja is, amely a legnagyobb máltai strand. A lassan mélyülő tenger ideális a kisgyermekes családok számára is.

Ha a főszigetről átruccannánk egy másik strandra, akkor Comino szigetén a már említett Kék lagúna strand, Gozo szigetén pedig a Ramla öböl strandja felé vehetjük az irányt.

A Kék lagúna Comino szigetén

Málta látnivalói térképen

Máltán és a szomszédos szigeteken számos látnivaló található, ezek közül a leghíresebbek, legnépszerűbbek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

Hasznos cikkek:

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!