Főoldal Városok, látnivalók Milánói dóm: 23 érdekesség

Milánói dóm: 23 érdekesség [Plusz hasznos információk]

167
Milánói dóm közelről

Milánó ikonikus építménye a milánói dóm, amelyet több millió látogató keres fel évente (olaszul Duomo di Milano). A több száz évig épült hatalmas katedrálisról összegyűjtöttünk 23 érdekességet, amit érdemes tudni, illetve néhány hasznos információt azoknak, akik szeretnék megnézni.

 • A római Szent Péter Bazilika mögött Olaszország második legnagyobb temploma, míg világviszonylatban az ötödik legnagyobb templom. Az öt legnagyobb között a milánói dóm a legrégebbi templom.
 • A milánói dóm méreteit jól érzékelteti, hogy akár 35.000 ember befogadására is képes.
 • 3.400 szobor és 135 csipkézett torony díszíti a milánói dómot. Minden torony tetején bibliai és történelmi szereplőket ábrázoló szobrok láthatók.
 • A dóm alapterülete 11.000 négyzetméter, 158 m hosszú, 66 m széles, a kupolatorony 108,5 m magas.
 • Eredetileg téglából tervezték felépíteni, Visconti herceg azonban a márvány mellett döntött. Ez azonban nem volt olyan egyszerű, kreatív és új technológiai megoldásokra volt szükség, elsősorban a márvány szállítása és a hatalmas méretek miatt.
 • A Lago Maggiore mellett bányászott jellegzetes, rózsaszín árnyalatú márványtömböket vízi úton szállították a bányától több mint 100 km távolságra lévő Milánóba. Ehhez a tavak, folyók mellett mesterséges csatornákat és egy zsiliprendszert is kialakítottak.
 • A főbejárat mellett egy napóra látható, melyet a szemközti falon beáramló fény világít meg.
 • 52 oszlop van a milánói dóm épületében, az oszlopok 24,5 méter magasak.
 • A milánói dómot 1386-ban kezdték el építeni, és bár már 1572-ben felszentelték, 1812-re pedig majdnem teljesen elkészült, mai formáját, egy utolsó bronz ajtó elkészültét követően, csak 600 évvel később, 1965-re nyerte el. Ez alatt az időszak alatt volt, hogy pénz-, és volt, hogy ötlethiány miatt állt az építkezés. Összesen 78 építész dolgozott az évszázadok során a dómon, még Leonardo da Vinci is készített terveket hozzá.
 • Az évszázadokon át tartó építkezések, átalakítások valamint a német, francia és olasz építészek különféle elképzeléseinek köszönhetően reneszánsz, gótikus és neoklasszikus stíluselemek is felfedezhetők a dóm homlokzatán, de mind közül a gótikus hatás a legerősebb. A milánói dóm az olasz gótika egyik mesterműve.
 • Egy ideig a milánói dóm volt Olaszország legnagyobb temploma. 1626-ban azonban a második helyre szorult vissza a Szent Péter Bazilika felszentelésekor.
 • Bonaparte Napóleonnak is fontos szerepe volt a milánói dóm kialakulásának történetében. Amikor ugyanis bevette Milánó városát, szerette volna, ha a dómban koronázzák királlyá. Ahhoz azonban előbb még be kellett fejezni a homlokzatot, ezért Napoleon azt ígérte, hogy vissza fogja téríteni az építkezés költségeit, és bár erre végül nem került sor, az építkezés valóban felgyorsult.
 • A 8.000 négyzetméteres teraszra lifttel vagy lépcsőn juthatunk fel. Ha a lépcsőzés mellett döntünk, akkor 201 lépcsőt kell megmásznunk. A milánói dóm tetején kőből készült kis hidak kötik össze az egyes részeket, amelyekből összesen 33 készült.
 • Szép időben a tetőről nemcsak Milánó városa látható, hanem még az Alpok hegyvonulatai is kivehetők.
 • Kriptájában nyugszik Borromeo Szent Károly, aki a 16. században új lendületet adott a dóm építésének, és aki aztán 1572-ben fel is szentelte. A milánói érsek fontos történelmi személyiség Lombardiában, többek között azért is, mert az 1567-es pestis járvány idején kórházakat hozott létre és kitartóan segítette, támogatta a betegek kezelését, gyógyulását.
 • A milánói dómban őrzik ereklyeként a Jézus keresztrefeszítésénél használt 3 szög egyikét. Minden évben szeptemberben, egy háromnapos ünnepély keretében mutatják be a közönségnek ezt az ereklyét. Az év többi részében egy medallionban van a főoltár feletti boltozat mélyedésében. Arról lehet felismerni, hogy egy vörös égő világítja meg.
 • A homlokzaton van egy szobor, ami nagyon hasonlít a New York-i Szabadság-szoborra. Ez a szobor azonban 1810-ben készült, jóval az amerikai előtt, a hasonlóság ezért feltehetően csak véletlen.

A milánói dóm szobrai

 • A dóm legmagasabb (108,5 méter magas) tornyán egy Szűz Mária-szobor (Madonnina) áll, aminek neve kis Madonnát jelent, de valójában nem is olyan kicsi, 4,16 méter magas. A Madonnina 1774-ben került fel a kupolatorony hegyes csúcsára.
 • A hagyomány szerint semmi sem lehet magasabban Milánó városában, mint a Madonnina (108,5 m), így ezt az építkezések során sokáig figyelembe is vették, volt két olyan épület, amit éppen emiatt csak 106, illetve 108 méter magasra építettek.
 • A 20. században azonban felépült a Pirelli-felhőkarcoló, ami magasabb (127 m) lett, ezért – hogy továbbra is Madonnina legyen a legmagasabb pontján a városnak – elhelyeztek egy 85 cm-es másolatot a tetején. Azóta épült még két felhőkarcoló, melyeknek a tetejére szintén Madonnina-másolatok kerültek, így őrizve meg a hagyományt.
 • A II. világháború alatt 5 éven keresztül le volt takarva a dóm tetején lévő Madonnina, hogy ne legyen olyan hívogató célpont egy esetleges bombatámadás során. A háború végén ünnepélyes ceremónia keretében „szabadították fel” a szobrot.
 • A Madonnina nemcsak vallási jelentőséggel bír. Azt mondják, hogy a dóm Milánó jelképe, a Madonnina pedig a város szíve-lelke, védelmezője. Nemzeti ünnepeken zászló kerül a kezébe, és még a két milánói focicsapat összecsapását is róla nevezték el, Derby della Madonnina ugyanis a rangadó neve.
 • A székesegyház belsejében is van egy másolat a Madonninából.

Belépés a milánói dómba

A dómba többféle belépő is váltható. Ezek közül attól függően érdemes választani, hogy milyen céllal látogatjuk meg a katedrálist. A dóm iránt általában óriási az érdeklődés, a sorbanállás elkerülése érdekében érdemes előre foglalni belépőjegyet, így megspórolhatjuk a várakozás egy jelentős részét. Az árakról, rendelési lehetőségekről a következő cikkben található bővebb információ: Milánói dóm belépő vásárlás

Nyitvatartás

A dóm mindennap reggel 9:00 és este 19:00 között van nyitva (utolsó belépés 18:10-kor). A terasz szintén ezekben az időpontokban látogatható. A dóm múzeuma hétfőnként zárva van, a többi napon délelőtt 10 és este 19 óra között látogatható, de 18:10 után már nem engednek be új látogatókat.

A dóm megközelítése

A katedrális Milánó központjában fekszik, így könnyen megtalálható. Ha a vasúti főpályaudvarról indulva szeretnénk megközelíteni, akkor az M3-as (piros) metróvonalon néhány megállót utazva, majd a Duomo megállóban leszállva, máris a dóm előtti téren találjuk magunkat. A város további nevezetes helyeiről olvashat a következő cikkben: Milánói látnivalók

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com