Főoldal Városok, látnivalók Minden, amit a Big Benről tudni akartál

Minden, amit a Big Benről tudni akartál

6998
Big Ben, London egyik jelképe

Ha azt mondom, London, mi jut eszedbe? Fogadjunk, hogy a top 3-ban benne van Ő, a Nagy Ben, a Big Ben, a jelkép, a londoni nevezetesség, a szimbólum, a szuvenír kulcstartók és hűtőmágnesek fő témája, a harangjátékok nagy mestere.

A Westminster palota, vagyis az Egyesült Királyság parlamentjének épülete 1970 óta elsőrendű műemlék, 1987 óta pedig az UNESCO világörökség része, nem is akármiért. Először a 11. században építették fel a királyi palotát, de számos tűzvész és a háborúk miatt a századok során rengetegszer lett renoválva, átépítve, megújítva, míg elnyerte mostani kinézetét. Még a 20. században is végeztek rajta belső díszítőmunkákat.

A turisták számára azonban nem csak grandiózus külseje és kiemelkedő szerepe miatt fontos látnivaló a Westminster. Az óratorony, amit Big Benként ismernek a legtöbben, London egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, Anglia egyik fő jelképe, igazi híresség lett mára. A Big Ben magassága 96 méter.

Big Ben : Az egyik legnagyobb tévhit

Rengetegen gondolják azt, hogy a Big Ben az óratorony neve, valójában azonban a benne lakó fő harang, a 13,5 tonnás óriás viseli ezt a nevet, nagy valószínűséggel az építés vezetője, Benjamin Hall előtt tisztelegve. Az eredetileg 14 tonnára tervezett, de 16-ra sikeredett nagy harang az elkészítése után nem sokkal megrepedt, a tervező szerint az öntöde hibájából, a készítést elvállaló Warner szerint viszont a túl nehéz kalapács miatt. A mostani, ma is működő harang 1858-ban készült el.

A pontos és hatalmas: az óra

A pontosságáról híres óramű John Dent és unokaöccse műve. A 7 méter átmérőjű, 312 darab opál üvegből álló óralap is úgy lett tervezve, hogy lehetőleg minden természeti körülménynek ellenálljon, ennek ellenére egy csapat seregély, illetve egy erős hóvihar miatt egyszer négy és fél, majd tíz percet késett.

A Big Ben híres órája

A híres harangjáték

A világszerte ismert dallamot, a Westminster-harangjátékot és az időt jelző harangütéseket rengeteg más harang is átvette, 1922 óta pedig a rádió is közvetíti egy, a toronyban elhelyezett mikrofon segítségével. A háború alatt egészen fontos szerepe lett, lejátszása után ugyanis általában fontos híreket mondtak be.

A Big Ben felújítása

2017 és 2021 között felújítás miatt a főharang nem szólal meg csak kivételes alkalmakkor, de a kisebb harangok továbbra is megkondulnak 15 percenként. A Big Ben mellett az órák külsejét és szerkezetét is ellenőrzik, felújítják.

London további nevezetességeit a következő cikkben gyűjtöttük össze: London nevezetességei


EUB utasbiztosítás
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com