Főoldal Városok, látnivalók Nizzai látnivalók egy hosszú hétvégéhez

Nizzai látnivalók egy hosszú hétvégéhez

1940
Nizza tengerparti sétány

Nizza látnivalók tekintetében nagyon gazdag. A Francia Riviéra fővárosa, a Cote d’Azur egyik legszebb sétányával turisták millióinak kedvence. Mediterrán nagyváros, elegáns, de közben bájos is, hangulatos, de közben nagyvárosias is. Tökéletes úti cél tavaszi, őszi hosszú hétvégékre is, mert a tengerpart mellett sok egyebet is tartogat a turisták számára. Összegyűjtöttük Nizza látnivalóit és a cikk végén egy térképen is feltüntettük őket, hogy könnyebb legyen felmérni az egymástól való távolságukat.

Promenade des Anglais – A sétány

A tengerpart mellett húzódó széles sétány a világ egyik legszebb sétánya. Egyik oldalán a strand, másik oldalán pálmafák és gyönyörű, elegáns kertek kísérik a 7 km hosszú, ma már Nizza jelképeként is ismert promenádot, amit a helyiek sokszor csak La Prom néven emlegetnek.

Csak egy kisebb járda volt itt régen, 1820-ban építették ezt a széles, elegáns sétányt. Akkoriban már Nizza nagy kedvence volt az angol arisztokráciának, szívesen töltötték itt a telet egészségügyi és szórakozási célból egyaránt. Szerették a tengerparti klímát és a csodálatos panorámát. Lewis Way angol lelkész volt az, aki az akkor még mocsaras-sziklás partszakaszon sétány építését kezdeményezte. Ehhez a jómódú brit vendégek körében kezdett gyűjtést, és mivel sokan hiányolták a part melletti közvetlen séta lehetőségét, szívesen hozzájárultak a kezdeményezéshez. Az előző évi kemény tél miatt sok francia munkás is idemenekült az északi országrészből, nekik így munkát is tudtak adni. 1931-ben építették ki az autóutat mellette, átadása igazi angol királyi esemény volt: Viktória királynő fia, Connaught hercege is jelen volt az ünnepségen.

Ma már az autóforgalom nagy részét leterelték a föld alá, hogy minél kevésbé zavarják az autók a turistákat. A sétányt a gyalogosok mellett a futók, görkorisok és bringások is nagyon kedvelik.

A sétány mellett számos gyönyörű épület is látható: a Le Negresco talán a leghíresebb, amely egy ötcsillagos hotel fantasztikus művészeti gyűjteménnyel, de érdemes megnézni a Palais de la Méditerranée színház és a gyönyörű kerttel körülvett Villa Masséna palota épületét is.

A kikötőből egyórás, hajós körutak indulnak. Az út alatt a fedélzetről csodálatos kilátás nyílik többek között Nizzára, Saint-Jean-Cap-Ferratra és Villefranche-sur-Merre.

A Negresco szálloda épülete

Szállás Nizzában

Nizzában a rengeteg turista miatt hatalmas a kínálat a különböző minőségű szállásokból, de ha nyáron, a csúcsidőszakokban, iskolai szünetekben akarunk utazni, akkor érdemes jó előre foglalni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Ráadásul szálláskereső partnerünk több szállásközvetítő ajánlatát hasonlítja össze, így biztos, hogy végül a legalacsonyabb áron foglalhatunk. Keresek egy jó ajánlatot!

Óváros (Vieille Ville / Vieux Nice)

A tengerpart és a széles sétány feletti keskeny, macskaköves utcákkal teli óváros (melyet a helyiek Babazouk néven emlegetnek) önmagában is megér egy napot. A színes épületek, a helyes kis éttermek és üzletek sora olaszos hangulatot áraszt, érdemes itt elvegyülni a turisták és helyiek között, térkép nélkül sodródni, felfedezni az óvárost. Az óvárosban található a Palais de la Préfecture, a nizzai katedrális, a Cathédrale Sainte-Reparate, az Eglise Saint-Jacques templom és a Palais Lascaris múzeum gyönyörű épülete is. A freskók, csodaszép kertek, szoborgyűjtemények miatt érdemes ezekbe az épületekbe bekukkantani.

Nizza óvárosi része

Piac (Cours Saleya)

Az óvárosban lévő szabadtéri virág- és zöldség-gyümölcs piac (Cours Saleya) is felér egy látnivalóval, nem véletlen, hogy Franciaország egyik legjobb piacának tartják. El lehet veszni a színes kínálatban és a portékák finom illatában. Itt akkor is érdemes végigsétálni, ha csak nézelődünk, már a látványért és a hangulatért megéri!

Nizza piaca

A híres virágpiac (Marché aux Fleurs) (hétfő kivételével) minden nap látogatható, de érdemes a hagyományos zöldség-gyümölcs piacot is betervezni a programba, páratlan élmény lesz.

Kastélypark / Kastélyhegy (Parc de la Colline du Château)

A nizzai partra néző csodálatos Kastélypark területe az a hely, ahol az ókori görögök letelepedtek. A valaha itt álló Colline de Chateau nevű erődöt 1706-ban lerombolták, ma már csak parkként működik ez a terület.

Az idilli környezetben gyönyörű fák, csodálatos vízesés és megannyi szépség található, de ami miatt a turisták legjobban szeretik, az az, hogy a kellemes séta során a panorámában is gyönyörködhetünk. Feljuthatunk ide az óvárosból gyalog vagy a városnéző kisvonattal is, de érdemes inkább az Art deco lifttel jönni, amely a Place Garibaldiról indul. A séta után pedig kényelmesen le lehet jutni a parkból egyenesen a sétányra, közben pedig még a Bellanda-torony mellett is elhaladunk. Ez az egyetlen maradvány a középkori erődből, itt ma múzeum működik.

Régi hagyomány szerint minden délben ágyúszó hangja zengi be Nizza városát. Ez az ágyúlövés itt dördül el, a Kastélyhegyen. A legenda szerint egy angol lord kezdte használni sok-sok évvel ezelőtt, hogy így figyelmeztesse feleségét az ebédidőre, mert egyébként hajlamos volt belefeledkezni a hosszú sétákba. Ehhez a nizzaiak úgy hozzászoktak, hogy nem sokkal később rendeletet hoztak a déli ágyúszóról, így a mai napig minden nap ezzel jelzik a városnak, hogy dél van.

Nizza kikötője

Matisse Múzeum (Musée Matisse)

A Cimiel dombján található Matisse Múzeum kihagyhatatlan látnivaló a művészetek szerelmeseinek. A gyönyörű, olasz stílusú parkkal körülvett múzeumban Matisse 68 festménye, 236 terve, 218 rajza és 58 szobra látható. Művein keresztül megismerkedhetünk a művész kreatív módszereivel és zsenialitásával. Matisse családja adományozta az épületet Nizza városának, itt élt ugyanis a művész 1918 és 1954 között. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen vannak időszakos kiállítások, filmvetítések és konferenciák is.

Chagall Múzeum (Musée Chagall)

Marc Chagall festőművész – aki egyébként a közeli Saint Paul de Vence faluban született és élt élete utolsó éveiben – munkásságának legfontosabb gyűjteménye is Nizzában van, a Chagall Múzeumban. A gyönyörű, olajfákkal teli hatalmas parkkal körülvett múzeumban festmények, szobrok, mozaikok és tusképek is vannak. Az összesen kb. 400 darabból álló állandó kiállítás alapját 17 bibliai témájú festmény adja. A múzeumban található koncertterem dísze a hatalmas festett üvegfal, mely szintén csodálatos példája Chagall művészetének.

Cimiez Kolostor (Monastere de Cimiez)

A ferences rend által használt kolostort a 16. században építették, és a mai napig működik. Egy része éppen ezért nem látogatható, de van egy múzeum is itt, így azt érdemes megnézni. A különleges hangulatú kolostor önmagában is megér egy látogatást, de a gyönyörű rózsakert teszi igazán egyedivé ezt a helyet, ahonnan Nizza panorámájában is gyönyörködhetünk.

Szent Miklós ortodox katedrális

A II. Miklós cár által építtetett ortodox katedrálist az egyik legszebb, Oroszországon kívüli ortodox katedrálisnak tartják. 1903 és 1912 között épült 17. századi ó-orosz stílusban. Akkoriban ugyanis már működött a Moszkva és Nizza közötti közvetlen vasútjárat, így az orosz arisztokrácia tagjai – hasonlóan a brit nemesekhez – előszeretettel töltötték itt a telet az otthoni fagyok helyett. A cár is így, az első közvetlen vonattal érkezett a városba 1864-ben, és azonnal megtetszett neki a mediterrán klíma és a tengerparti város, majd hamarosan el is döntötte, hogy katedrálist építtet Nizzában honfitársai számára, melyet Nizzában elhunyt nagybátyja, Nyikoláj Alekszandrovics cárevics emlékének ajánlotta.

A színpompás katedrális 6 kupolájával egy igazi időutazásra visz minket, a cári Oroszország világába röppenhetünk itt vissza. Gazdagon díszített belső tere egy ékszerdobozhoz hasonló: szebbnél szebb faragott famunkákkal és szecessziós dekorációs elemekkel van tele. Számos történelmi és vallási tárgy is található itt, melyeket Oroszországból menekítettek ide a forradalom idején.

Kirándulások Nizzából

A város környékén is gyönyörű látnivalók találhatók. A közelben van például Eze, egy nagyon hangulatos hegyi falu, szűk utcácskák labirintusával, kőből épült házakkal, az ablakokban virágokkal, és káprázatos panorámával a tengerre. Eze után pedig egy 15 perces autóúttal elérhetjük Monte-Carlót, a kaszinóról, a hírességekről és a luxusról híres tengerparti várost. Ha nincs autónk az sem baj, mert Nizzából indulnak 5-6 órás buszos túrák, amelyek végiglátogatják ezt az útvonalat: Buszos túrák Nizzából

Ha már úgyis Monte-Carlóban vagyunk, akkor stílusosan kipróbálhatjuk, hogy milyen egy Ferrarit vagy egy Lamborghinit vezetni a francia riviérán.

Nizza látnivalói térképen

Nizzában számos látnivaló található, ezek közül a leghíresebbek, legnépszerűbbek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra vagy az apró jelölőkre kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com