Főoldal Horvátország nyaralás Pula látnivalói, avagy kirándulás az ókorba az Isztrián

Pula látnivalói, avagy kirándulás az ókorba az Isztrián

2070
Pula amfiteátrum

Az Isztriai-félsziget legnagyobb városa Pula, amelynek gyökerei még az ókori Rómához köthetők. A több mint 60.000 lakosú Pula látnivalók tekintetében nagyon gazdag, a legrégebbi fennmaradt remekművek a római korból származnak, de a középkorból és az újkorból is maradtak ránk jelentős műemlékek. Horvátországnak ez a része gyorsabban érhető el számunkra is, így nagyon népszerű a magyar turisták körében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legtöbb turista által felkeresett nevezetességeket, a távolabbi városokból autóval érkezők számára pedig a parkolási lehetőségeket. A hasznos információk mellett egy térképen is megjelöltük a bemutatott helyszíneket a városnézés tervezésének megkönnyítése érdekében.

Pula látnivalók

A várost egykor fal vette körül, ami ma már ugyan csak nyomokban látszik, de ennek köszönhetően a látnivalók többsége koncentráltan helyezkedik el az egykori városfalon belül, így néhány órás sétával felfedezhető a történelmi része. Pula az ókori rómaik korában indult fejlődésnek, egy időben fontos kikötő, és a császárok kedvelt üdülőhelye is volt. Később egymást váltották a város felett uralkodók. Bizánciak, frankok, velenceiek is irányították a várost, az 1800-as évektől pedig az osztrákok szántak neki jelentős védelmi szerepet. Az 1900-as években Olaszországhoz csatolták az első, majd Jugoszláviához a második világháború után.

Pula amfiteátrum, a legkedveltebb nevezetesség

A pulai Colosseum Augustus császár uralkodása alatt épült Kr. e. 30 és Kr. u. 14 között, majd Vespasianus idejében bővítették a végleges méretére. Az amfiteátrum Pula ikonikus építménye, tagadhatatlanul hozzátartozik a városképhez, sőt meghatározó eleme. A közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő műemlék ovális alaprajzú, hosszában 133 méter, keresztben pedig 105 méter hosszú. A tenger felőli oldala háromszintes, az ellenkező oldal a domborzati viszonyokhoz igazodva viszont csak kettő. A boltíves ablakok egymástól egyenlő távolságban futnak végig az épületen. Római rokonához hasonlóan itt is gladiátorok küzdöttek meg egymással, az alsóbb szinteken megtekinthetők az egykori folyosók, ahol a gladiátorok és a különböző vadállatok várakoztak. Később sajnos az amfiteátrum köveit elkezdték széthordani és felhasználni más építkezésekhez, de szerencsére még idejében sikerült leállítani a folyamatot, sőt mára egy részét pótolták is a hiányzó elemeknek. Manapság a nyári hónapokban különböző rendezvényeknek ad otthont.

A legnépszerűbb pulai látnivaló, az amfiteátrum belülről

Régészeti múzeum

Ha az amfiteátrumban átitatódtunk a római kor hangulatával, akkor érdemes betérni a közeli múzeumba, ahol illír, római és középkori műemlékeket, korabeli használati tárgyakat tekinthetünk meg, de többek között Salamon királyunk sírköve is itt található. Az egykori német királyi gimnázium épületében 1930-ban alakították ki a múzeumot.

Ikerkapu

Annak idején a fallal körülvett városba 12 kapun keresztül lehetett bejutni, amelyek közül az egyik a Porta Gemina, amelyet ikerkapunak is neveznek, mert két egyforma ívből áll. Egykoron az ősi színházhoz lehetett bejutni rajta, de ma már nincs ilyen funkciója.

Herkules kapu

Az ikerkapu után egy másik megmaradt kapuhoz, a 4 méter magas Herkules kapuhoz érünk. Ez a boltíves kapu az első században épült, így a legrégebbi fennmaradt kapu Pula óvárosában. Még most is látható rajta a névadó jellegzetes, szakállas kőszobra. Körülötte pedig a korábbi városfal egy része tekinthető meg.

Sergius diadalív, Aranykapu

Ha az egykori fal maradványai mentén haladunk tovább, akkor hamarosan a Kr. e. 30-ban épült Sergius diadalívbe ütközünk, amely azonban nem városkapuként funkcionált, hanem Cnejus Sergius építtette rokona, Lucius Sergius tiszteletére, aki a XXIX. légió parancsnoka volt. A diadalíven belépve az óváros utcáira jutunk.

A Sergius diadalív az óvárosban

Fórum, a főtér

Az óváros utcáin haladva, a tengerhez közeledve érünk a római fórumhoz, ahol az Augustus templom és a Városháza épületei láthatók. A főtér volt az ókori város találkozási pontja, itt folyt a politikai és a vallási élet. Az eddigi barangolás után itt megpihenhetünk az egyik étterem vagy kávézó teraszán és részletesebben is megcsodálhatjuk a templom részleteit.

Augustus-templom

A Kr. u. 14-ben épült templom 18 méter hosszú és 8 méter széles, azaz nem a világ legnagyobb templomát fogjuk látni magunk előtt, de a több ezer év után is álló, hat korinthoszi oszlop által díszített műemlék így is lenyűgöző látványt nyújt. Manapság kiállítás tekinthető meg a belsejében.

Augustus templom a főtéren

Városháza

A templom mellett közvetlenül a városháza áll, amely jóval fiatalabb épület, alapja 1295-ből származik. Az épület a római kori Diana templom maradványaira épült, egyes részei most is láthatók. Az évszázadok során többször kiegészítették, átalakították, a római kortól a barokkig számos építészeti stílus jegyei felfedezhetők rajta. Jellegzetessége a négyíves, szimmetrikus lodzsája és a falán látható domborművek. A palota városvezetői szerepét a mai napig őrzi.

A Városháza jellegzetes épülete

Pulai katedrális

Szinte már közvetlenül a tengerparton található a Mária mennybemenetele, vagy másnéven a pulai katedrális, amely többszöri átalakítás, újjáépítés után a 18. század körül nyerte el mai formáját. Belsejében korábbi korok építészeti elemei is feltűnnek. A háromhajós székesegyház előtt egy óriási harangtorony áll, háttérben a tengerrel, amelynek építéséhez az amfiteátrum kőtömbjeit használták fel a 18. században.

A Pulai katedrális és a harangtorony

Kastel, a pulai erőd

A velenceiek 1630 és 1633 között építették a Pula központi helyén lévő dombon található erődöt, amelyet Antonio de Villa francia katonai építész tervezett. Az erőd központi részét négy darab ötszögletű torony veszi körbe. A Kastel feladata volt a város és az öböl védelme. Az épületben ma múzeum működik és főként nyáron különböző rendezvényeknek is helyt ad, tornyából panoráma nyílik a városra és a tengerpartra egyaránt.

Római színház

A Kastel megtekintése után, az északkeleti lejtőn elindulva a Régészeti múzeum felé találjuk a Római színház maradványait. Az amfiteátrum mellett Pula a római korban két másik színházzal is rendelkezett. A nagyobbik a városon kívül helyezkedett el a Zaro-hegy lejtőin, amely a városfaltól délre található. A másik pedig ez a színház volt, melyet a város falai között építettek, és méretei miatt Kis Római Színház néven ismerik a helyiek. A félkör alakú lelátó és a színpad fennmaradt részeit részben rekonstruálták.

Pula környéki látnivalók

A város közelében is számos szórakozási lehetőség és nevezetesség várja a turistákat, ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek az egész család számára érdekesek lehetnek.

Akvárium (Verudela-erőd)

Mindössze 5 km-re délre Pulától, a Verudela-félszigeten található a Pula Akvárium, amelyet az osztrák-magyar monarchia idején épült Verudela erődben alakítottak ki. A közel 100 akváriumban több száz halfaj tekinthető meg, amelyek egy része az Adriai-tengerben, egy része trópusi tengerekben, egy része édesvizekben él. Az erőd tetejéről lenyűgöző látványban lesz részünk a környékre, illetve a tengerre.

A Kamenjak-félsziget jellegzetes sziklái
A Kamenjak-félsziget jellegzetes sziklái

Kirándulás a Kamenjak-félszigetre

Pula belvárosából 20-30 perces autózással érhető el a Kamenjak-félsziget, ahol dús növényzet és Isztria legdélebbi pontja várja a látogatókat, továbbá csodálatos kilátás a tengerre és a közeli Losinj és Cres szigetére. A másik irányba tekintve pedig egy 2,5 km-re fekvő apró szigeten világítótornyot pillanthatunk meg, ahol akár egy-két éjszakát is eltölthetünk, ugyanis vannak benne bérelhető szobák.

A Porer világítótorony

Istralandia aquapark

Északi irányban, a várostól kb. egy órára, az A9-es autópálya mellett fekszik az Istralandia vízipark. Az óriási parkban rengeteg csúszdát és számos nagyobb medencét is kipróbálhatnak a kisebb és nagyobb gyerekek, de akár a felnőttek is. Csúcsidőben a hely elég zsúfolt, így előfordulhat, hogy 30-40 percet is várni kell a legnépszerűbb csúszdáknál.

Glavani park

Ha kifogunk egy felhősebb napot, akkor érdemes lehet a 30 percre fekvő Glavani parkot felkeresni. Az erdős, árnyékos, dimbes-dombos részen elhelyezkedő kalandparkban számos akadálypályán próbálhatjuk ki magunkat, de van katapult, mászófal, trükkös hinta és sok minden más is.

Brijuni Nemzeti Park

A néhány kilométerre fekvő Fazana halászfalujából indulnak a hajók a Brijuni-szigetcsoport felfedezésére. A szigetcsoport 14 szigetből áll, a hajók a legnagyobbnál a Veli Brijunnál kötnek ki. Az út kb. 20 perc. A szigeten gyalog, kerékpárral, golfkocsival vagy kisvasúttal lehet körbemenni. A szép környezet mellett a szigeten többek között római kori maradványok és egy kisebb szafari park is látható. Érdemes legalább egy napot rászánni a kirándulásra, hogy minél több mindent meg tudjunk nézni. Érdekesség, hogy a szigeteket a 80-as évek elejéig nem lehetett látogatni, mert az egykori jugoszláv elnök, Tito magánvillája volt itt.

Kirándulás más városokba

Ha a nyaralás alatt találkoznánk egy-két hűvösebb nappal, vagy szeretnénk a közelben kirándulni, várost nézni, akkor észak felé haladva Rovinj és Porec városát érdemes felkeresni. Mindkét városnak megvan a saját hangulata. Előbbi 30-40 perc autóval, utóbbi közel egy óra.

Fürdési lehetőségek Pula környékén

Az óvárosban Pula korábbi ipari és katonai szerepe miatt nem alakítottak ki strandokat, de a városhoz közel számos szép és jól felszerelt strandot találhatunk. A fürdőzéshez úszócipőt és/vagy papucsot célszerű vinni magunkkal, mert több helyen nagyobb kövek is vannak, és a tengeri sünökkel sem árt vigyázni. A strandok általában kavicsosak, sziklásak, néhol lebetonozott részek is vannak.

Homokos partért a közeli Medulinig kell utaznunk. A szolgáltatások, az infrastruktúra kiépítettsége vegyes, vannak kevésbé felszerelt és különösen jól felszerelt partok is, tusolóval, öltözővel, mosdóval, bárokkal, éttermekkel. A strandok többségén különböző vízisportok kipróbálására is van lehetőség. Az egyes strandokról, elhelyezkedésükről, parkolási lehetőségekről bővebb információkat a következő cikkünkben írtunk: Pula strandjai részletesen

Öbölben elhelyezkedő strand

Hajókirándulás Pula kikötőjéből

Egész napos hajókirándulások indulnak Pulából például a közeli Vrsar halászfaluba. Útközben a hajó elhalad a Brijuni-szigetek mellett, majd beúszik a Lim fjordba és megáll a kalóz barlangnál. Visszafelé megáll Vrsarban, ahol fürdésre és városnézésre van lehetőség. A hajón eltöltött ebéd után a kirándulás Rovinjban folytatódik, ahol megtekinthető az óváros, utána pedig a hajó visszaérkezik Pula kikötőjébe. A hajókirándulás ára felnőtteknek 39 euró, gyerekeknek 14 éves korig 20 euró, 6 éves kor alatt pedig 5 euró.

A kikötő Pulában

Szállások Pulában és környékén

A város és közvetlen környéke sok más horvátországi úti célhoz hasonlóan népszerű a magyar turisták körében. Pulában és a környező településeken nagyon sok szállásból válogathatnak az ideutazók. A kínálatban olcsóbb apartmanok és luxus ellátást kínáló szállodák egyaránt szerepelnek. A sok választási szempont közül érdemes figyelni az elhelyezkedésre, inkább várost nézni szeretnénk, vagy fontosabb a strand közelsége. A parkolási lehetőség is kiemelt szempont lehet, nem minden szálláson lehet ugyanis ingyenesen parkolni.

Apartmanok

A kínálat hatalmas a különböző elhelyezkedésű és minőségű apartmanokból. Ennek ellenére ha a nyári csúcsidőszakban szeretnénk a környéken pihenni, akkor érdemes már néhány hónappal korábban lefoglalni a szimpatikusnak ítélt szállást, mert a legjobb apartmanok még nyár előtt el szoktak fogyni. Az egy főre számított árak éjszakánként 8-10 ezer forinttól indulnak, de a jó helyen lévő, modern apartmanok ára ennél jóval magasabb. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás megtalálásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével gyorsan és kényelmesen találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb és legolcsóbb szállást. Keresek egy jó apartmant Pula környékén!

Pula apartmanok

Szállodák

Az alábbiakban bemutatunk néhány szállodát is részletesebben, amelyeket ár/érték arányuk, elhelyezkedésük és szolgáltatásaik alapján kiemelkedőnek tartunk. A teljes szállodai kínálat ennél természetesen jóval nagyobb, és az igények is eltérőek lehetnek, ezért a környék összes szállodájának listája ide kattintva tekinthető meg.

3 csillagos

  • Hotel Minerva: A Pulától 10 km-re fekvő Medulin üdülővárosában található szálloda közel van a homokos strandhoz. A szépen berendezett parkettás szobák légkondicionálóval és ingyenes wifi-vel rendelkeznek. A szállodában egy bár is a vendégek rendelkezésére áll, a közelben pedig több étterem is található. Az ár tartalmazza a svédasztalos reggelit. A parkolás ingyenes.
  • Arena Hotel Holiday: Szintén Medulinban elhelyezkedő szálloda, a sétánytól és a strandtól 2-300 méterre fekszik. Elegánsan berendezett szobákkal, két sós vízű kültéri medencével, napozóterasszal és nagy parkkal is rendelkezik. Az ár tartalmazza a reggelit, de kávézó és étterem is működik a szállodában, félpanzió is kérhető. A parkolás ingyenes.

4 csillagos

  • Resort del Mar: A közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő, nagyon jó ár/érték arányú szálloda Pulától néhány kilométerre, az egyik üdülőövezetben található. A modern, egyszerűen berendezett szobákhoz erkély is tartozik, egy részük a tengerre néz. Kültéri medencével, hangulatos terasszal, fitnesz részleggel is rendelkezik. Az árban nincs benne a reggeli, de külön kérhető és van két étterem is. A parkolás ingyenes, a Pulába közlekedő helyi busz megállója 200 méterre van.
  • Hotel Modo: A tengerpart és a Valovine strand mellett található, Pula óvárosától mindössze 3 km-re. A nemrég épült szálloda berendezése modern, az erkélyes szobák részben vagy egészben a tengerre néznek. A svédasztalos reggeli benne van az árban, valamint étterem és bár is tartozik a szállodához. A parkolás ingyenes.
  • Hotel Milan: Pula óvárosi részétől 2 km-re fekszik, a Valkane strand 5 perces sétára található. A szobák tágasak, berendezésük nagyon elegáns. A reggeli árát a szoba ára tartalmazza, de az étteremben van lehetőség vacsorázni is. A parkolás itt is ingyenes.

Pula szállodák

Pula megközelítése

A város nem tartozik a legközelebbi horvát nyaralóhelyek közé, de 7-8 óra alatt oda lehet érni Budapestről a leggyorsabb útvonalat választva. A közel 600 km-es út szinte végig autópályán halad, mindössze Fiumétől az A8-as autópályáig tartó 60 km-es szakasz autóút, itt lassabban lehet haladni, mint az autópályán. Az útdíj összege a magyarországi autópálya matrica díjából, és a horvátországi autópályadíjakból, fizetős utakból (fizetős kapuk) tevődik össze, ami átszámítva oda-vissza összesen kb. 22.000 forint.

Ha Rijeka/Fiume után nem az A8-as autópálya felé vesszük az irányt, hanem a 66-os út felé, akkor kb. 6.000 forintot megspórolhatunk. Bár így kicsit hosszabb lesz a menetidő, ezért kárpótolhat az a tény, hogy az út egy része a tengerpart mellett halad. Fontos: a Magyarországon bérelhető ENC készülékek – amelyekkel a fizetős kapuknál gyorsabban lehet átkelni, és nem kell külön fizetni – nem használhatók az Isztriai-félszigeten. Ezen a részen külön kell fizetni az autópálya használatáért. A részletekről mindenképpen tájékozódjunk a készüléket bérbeadó cégtől.

Pula busszal nyáron közvetlen járattal vagy egy zágrábi átszállással érhető el, szezonon kívül csak átszállással. A menetidő 9-12 óra budapesti indulással számolva. A buszpályaudvarról az amfiteátrum és az óváros 10-15 perc sétára található vagy átszállhatunk a helyi buszokra. A lenti térképen bejelöltük a buszállomás helyét. Megnézem a nemzetközi járatokat!

Kilátás az amfiteátrum boltívein
Kilátás az amfiteátrum boltívein

Parkolás Pula városában

A városban a dalmát településekhez, például Dubrovnikhoz képest könnyebb közlekedni és parkolni. Több a parkolási lehetőség, de azért a nyári szezon csúcsán itt sem árt a kora délelőtti órákban érkezni, mert később már kisebb-nagyobb szerencsére is szükség lehet egy szabad parkolóhelyhez. Az amfiteátrum mellett található a legnagyobb parkoló, itt érdemes leállni, innen kényelmesen bejárható az óváros és megtekinthető Pula összes nagyobb nevezetessége. A parkoláshoz legyen nálunk készpénz a biztonság kedvéért, a kártyás fizetés még nem mindenhol működik.

Vásárlási lehetőségek

A helyi Konzum boltjaiban megoldható a bevásárlás, de Spar, Lidl és az ahhoz hasonló Kaufland is van Pulában és környékén (a térképen is jelöltünk néhányat), de természetesen kisebb boltokkal is sűrűn lehet találkozni. Van két nagyobb bevásárlóközpont is City Mall és Max City néven. Friss halat, zöldséget, gyümölcsöt is be lehet szerezni a városi piacon.

A cikkben bemutatott látnivalók, strandok, parkolók, boltok lettek megjelölve az alábbi Pula térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a megjelölt pontok mögötti elnevezések, részletek, de a helyeket jelölő ikonokra is lehet kattintani.


EUB utasbiztosítás
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com