Főoldal Horvátország nyaralás Rovinj látnivalói és különleges óvárosi hangulata

Rovinj látnivalói és különleges óvárosi hangulata

2359

Horvátország legszebb települései között tartják számon Rovinj városát. Az egykori sziget ma már félsziget, ugyanis a szárazföld felé eső csatornát a 18. században feltöltötték. Rovinj látnivalókban gazdag óvárosi részét szinte minden évszakban előszeretettel keresik fel az Isztriai-félszigetre látogató turisták. Egészen a 19. század végéig Rovinj volt a legnagyobb kikötővel rendelkező város az Isztrián. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb nevezetességeket, és sok más hasznos információt például a megközelítési és parkolási lehetőségekről. A cikk végén egy térképen is bejelöltük a bemutatott helyeket, ezzel is megkönnyítve a városnéző túra megszervezését.

Rovinj látnivalók

A szigetre épült korábbi halászfalut még Ruvigno néven említik az írásos emlékek. Több nagyobb isztriai városhoz hasonlóan a szigetet falakkal vették körül védelmi célokból, amelyek maradványai ma is láthatók. Ikonikus látnivalója, az Euphémia-templom a fészigeten található domb tetejére épült, kiemelkedik a házak közül, ezért már messziről magára vonja a tekinteteket. Szerencsére a háborúk nem okoztak nagyobb károkat, így a nevezetességek többsége ma is jó állapotban tekinthető meg. Nemcsak az óvárosban, hanem a környéken is számos látnivaló található, amit érdemes felfedezni, ezekből is bemutatunk néhányat.

Rovinj óvárosi utcái

A Marsala Tita térről indulva vethetjük bele magunkat Rovinj keskeny óvárosi utcáinak rengetegébe. A félsziget szűk utcáira autóval behajtani tilos, úgyhogy nyugodtan sétálhatunk és bámészkodhatunk, ráadásul a magas épületek szinte mindenhol árnyékot is biztosítanak. A városban rengeteg a művész, főként a Grisia utcában egymást váltják a galériák és a műtermek a középkori épületek között. A nappal is hangulatos, romantikus utcák este még inkább megtelnek élettel, érdemes ilyenkor is ellátogatni a városba, és élvezni a nyüzsgést.

Rovinj óvárosi szűk utcáin

Marsala Tita téri díszkút, Grisia utca

A tér közepén az egybefüggő, színes házsor ölelésében egy köralakú díszkút látható, a kút tetején pedig egy tengerre néző kisfiú szobra, aki halat tart a kezében. A szobor alatt egy domborművet figyelhetünk meg, amelyen az emberek éppen vízért érkeznek.

Az első Rovinj nevezetesség a díszkút a Marsala Tita téren

Az óratorony

A kút mellett induló házsor első épületei közé ékelődött be az óratorony, néhány emelettel a házak fölé magasodva. Homlokzatát a velenceiek uralkodására emlékezteő oroszlán díszíti.

Az óratorony épülete Rovinjban

Helytörténeti Múzeum

A kúttól ötven méterre találjuk a Helytörténeti Múzeumot. A négyszintes múzeum nem különálló épület, de a közepén elhelyezkedő jellegzetes erkélyéről, homlokzatának barokk stílusú, szimmetrikus elrendezéséről könnyen felismerhetjük. Egykor a Califfi család tulajdonában állt a palota. Manapaság az épületben ideiglenes és állandó kiállítások, korabeli bútorokkal berendezett halászlakás és kisebb pékműhely tekinthető meg.

A Helytörténeti Múzeum épülete

Szent Kereszt kapu

Kicsit visszasétálva a tér felé az óváros bejáratához, a Szent Kereszt kapuhoz érünk, amely két épület szoros ölelésében emelkedik. A boltív feletti domborművön egy újabb velencei oroszlánt tekinthetünk meg.

Rovinj bejárata, a Szent Kereszt kapu

Városháza

A kapun belépve a bal oldalon látható a kőből készült régi címerekkel, domborművekkel díszített Városháza vörös falú épülete. Korábban ez volt a Praetori palota, de működött benne városi börtön is. Innentől már tényleg a szűk utcák fényes kövei között találjuk magunkat.

Szent Euphémia templom, Rovinj leghíresebb látnivalója

Több utcán is eljuthatunk a félsziget legmagasabb pontján elhelyezkedő templomig, de érdemes először a már korábban is említett Grisia utcát választani, amely tulajdonképpen az óváros főutcája. A ma már háromhajós templom eredetileg egyhajósnak épült, mai formáját a 18. században nyerte el. A 63 méter magas harangtornyot egy kicsivel korábban építették, a tornyából gyönyörködhetünk az óvárosi utcák elrendezésében és az egész félszigetet körülvevő tengerben. A torony tetején két méter magas Euphémia szobor áll, amely a széliránynak megfelelően el tud fordulni.

A leghíresebb Rovinj látnivaló, a Szent Euphémia templom

A templom a nevét Euphémiáról kapta, aki keresztény vértanú volt. A legenda szerint oroszlánokkal ölették meg, ennek ellenére nem keletkeztek sérülések rajta. A testet márványszarkofágba tették a kersztények, és egy konstantinápolyi templomban őrizték. Azonban egy viharos napon eltűnt a templomból és Rovinj partjainál kötött ki a szarkofág, amelyet jelenleg a jobb oldali apsziskápolnában lehet megtekinteni.

Szent Tamás templom

Kilépve a templomból, majd balra tartva, a Bregovita utcára jutunk, ahol a Szent Tamás templom (Sveti Toma) lehet a következő állomásunk. Szinte vigyázni kell, hogy az ember el ne tévessze, annyira be van ékelődve a többi ház közé. Jellegzetes eleme a kis harang a templom tetején.

Tengerparti sétány, fürdés

Sétánkat folytatva a főutcára, majd a Matteotti térre érkezünk, ahonnan vegyük most az irányt a kikötő felé, majd a part mentén induljunk el a félsziget csúcsa felé. A kikötő után egy szakaszon a házak között vezet az út, ugyanis az első sor ház közvetlenül a tengerpartra épült. Itt hangulatos éttermek, bárok sora várja a megpihenni vágyó turistákat, és az üdítő elfogyasztása közben tényleg közvetlenül a tenger mellett üldögélhetünk. A sétányra kiérve találunk néhány helyet, ahol napozhatunk a sziklás parton, sőt még a vízbe is beereszkedhetünk a rögzített létrákról. Innen vagy visszafordulhatunk a kikötő felé, vagy körbesétálhatjuk a teljes félszigetet, és a végén a helyi piacon találhatjuk magunkat.

Rovinj kikötője este

Rovinj környéki látnivalók

A város közelében számos kirándulási és szórakozási lehetőség, nevezetesség várja a turistákat. Jöjjön ezek közül néhány, amelyek az egész család számára érdekesek lehetnek!

Katarina sziget

Az óvárossal szemben fekszik az apró sziget, amelyről a legjobb, képeslap szintű fotók készíthetők Rovinjról. A szigeten korábban egy kolostorban papok éltek, majd a kolostorból kastély lett, ma pedig már szállodaként üzemel. A sziget és az óvárosi kikötő között folyamatosan ingáznak a hajók, amelyekkel át lehet kelni, és élvezni az ottani strandokat.

Katarina sziget szemben Rovinj óvárosával

Monkodonja

A városból 10 percnyi autózás után érhetjük el Monkodonja maradványait, amely egy bronzkori település lehetett. Az i. e. 1800 körül alapított város több száz évig fontos része volt a kereskedelmi útvonalaknak. A kb. 40,000 nm kiterjedésű, ellipszis alakú területen jelenleg is folynak a régészeti, helyreállítási munkák. A várost közel 3 méter vastag fal vette körül, amelynek több ezer éve fennmaradt és rekonstruált, néhol több méter magas részei között sétálgathatunk. Nemcsak a történelmi emlékek, hanem a kilátás miatt is remek kirándulási lehetőség a hely meglátogatása. Kevés a turista, a panoráma pedig káprázatos a hegyről a tengerre és a környező kis szigetekre, különösen, ha a naplemente idejére is maradunk.

Istralandia aquapark

Észak felé indulva, a várostól kb. 40-50 percre, az A9-es autópálya mellett fekszik az Istralandia csúszdapark. A hatalmas parkban rengeteg vízicsúszdát és számos nagyobb medencét is kipróbálhatnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A nyári csúcsnapokon a park elég zsúfolt, így előfordulhat, hogy akár 40 percet is várni kell egy-egy csúszásra.

Festinsko kraljevstvo

Rovinj óvárosi látnivalóitól kb. 30 perces autóútra található a Festinsko kraljevstvo cseppkőbarlang, amely nemcsak a látvány, hanem a kellemesen hűvös, 13-14 fokos hőmérséklet miatt is jó választás lehet egy kiránduláshoz. A közel 100 méteres túra idegenvezetővel zajlik, nagyjából 20-30 perces, nagyon szép képződményeket lehet megtekinteni, többnek közülük fantázianevet is adtak. Mivel csak 9 méterrel van a földfelszín alatt, ezért nem túl fárasztó, a gyerekek is bírni fogják. Plusz utána még játszhatnak is egy jó nagyot a felszíni játszótéren.

Kirándulás más városokba

Rovinj közelében Porec és Pula a két nagyobb turistacsalogató város, de a szomszédos Vrsar halászfaluját is érdemes meglátogatni, ha belefér az időnkbe. Vrsar habár légvonalban közel van, de mégis 40 percre van szükség az eléréséhez, ugyanis csak a Lim-fjord megkerülésével lehet megközelíteni vagy hajóval. Ugyanez a helyzet Porec esetében, ahova szintén kb. 40 perc alatt lehet eljutni. Pula látnivalóinak elérése is 40 perces autózásra van Rovinjtól.

Porec városába is érdemes ellátogatni
Porec kikötője

Fürdési lehetőségek Rovinj környékén

Az óvárosban egy apró, sziklás strandot találunk csak, de azon kívül északi és déli irányban is számos kiváló strandot fedezhetünk fel. Úszócipőt, vagy legalább papucsot mindig vigyünk magunkkal, amely igazán jól fog jönni a kövek és a tengeri sünök elleni védekezésként. A szárazföldi strandok általában kavicsosak, sziklásak, homokos partszakaszra ne nagyon számítsunk. A felszereltségükben természetesen vannak különbségek, de a többségük zuhanyzóval, öltözővel, wc-vel, bárokkal, éttermekkel rendelkezik. Persze vannak eldugottabb szakaszok is, ahol semmilyen szolgáltatás nincs kiépítve. A strandok többségén különböző vízisportok kipróbálására is van lehetőség. Az egyes strandokról, elhelyezkedésükről, parkolási lehetőségekről bővebb információkat a következő cikkünkben írtunk: Rovinj strandjai részletesen

Egy kiváló hely fürdéshez

Hajókirándulás Rovinj kikötőjéből

Rövidebb hajókirándulást a várossal szemben fekvő Katarina szigetre és a kicsit távolabb található Crveni szigetre lehet tenni. Ezek a tényleg csak 5-10 perces hajóutak néhány kunába kerülnek, a szigeteken pedig kirándulhatunk, fürödhetünk egyet. Népszerűek még a naplemente környéki hajóutak, mert ha szerencsénk van, akkor akár delfint is láthatunk.

Egész napos hajókirándulásra is lehet indulni Rovinjból. A közeli Lim fjordba hajózó túrákon meg lehet tekinteni a kalóz barlangot, lehet fürdeni, és igazi különlegességként a fjordban található hal- és kagylónevelő farmon megállva megkóstolhatjuk a friss halakat és kagylókat. A túraszervező cégtől és a programtól függően a hajókirándulás ára felnőtteknek 300-350 kuna, gyerekeknek 150-200 kuna, 4-5 éves kor alatt általában ingyenes.

Hajókirándulás Rovinjból

Szállások Rovinj környékén

A városban is találhatók kiadó szobák, de a nyaralók többsége inkább a környék kiépült üdülőövezetében szokott szállást foglalni. Rovinjban és a néhány kilométeres körzetében hatalmas szálláskínálatból választhatnak az ide látogatók. Az olcsóbb apartmanoktól kezdve az emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákig nagyon sokféle szállásból lehet válogatni. A sok választási szempont közül érdemes figyelni az elhelyezkedésre, például valamelyik strandhoz vagy az óvároshoz szeretnénk-e közel lenni. A parkolási lehetőségre is célszerű figyelni, ugyanis nem minden szállás kínál ingyenes parkolóhelyet a vendégei számára.

Apartmanok

A környéken különböző elhelyezkedésű és felszereltségű apartmanokból válogathatunk. A kínálat ugyan viszonylag nagy, de ha a nyári csúcs idején szeretnénk itt nyaralni, akkor érdemes már hónapokkal korábban lefoglalni, ha megtetszik egy szállás, mert a legjobb apartmanok még nyár előtt elkelnek. Az egy főre számított árak éjszakánként 7-8 ezer forinttól kezdődnek, de a jó helyen található, gazdag felszereltségű apartmanok ára ennél nagyságrendekkel is magasabb lehet. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás megtalálásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével gyorsan és kényelmesen találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb és legolcsóbb szállást. Keresek egy jó apartmant Rovinj környékén!

Rovinj apartmanok

Szállodák

A következőkben néhány szállodát is bemutatunk részletesebben, amelyeket valamilyen jellemzőjük, ár/érték arányuk, elhelyezkedésük, szolgáltatásaik stb. alapján érdemes megnézni. Mindegyik bemutatott szálloda ingyenes wifi kapcsolattal és légkondicionálóval is rendelkezik. A teljes szállodai kínálat ennél természetesen több szállodát tartalmaz, és az igények is eltérőek lehetnek, ezért a környék összes szállodájának listája ide kattintva tekinthető meg.

3 csillagos

Hotel Katarina: Különleges környezetben, az óvárossal szemben fekvő Katarina szigeten épült a gyönyörű parkkal körülvett szálloda. A szobákból vagy Rovinj nevezetességeire vagy a tengerre nyílik panorámás kilátás. Saját stranddal és kültéri medencével felszerelt, valamint többféle sportolási lehetőséget is kipróbálhatunk. A szálloda rendelkezik étteremmel és bárral is. A szobák ára tartalmazza a reggelit. A parkolás ingyenes.

4 csillagos

Family Hotel Amarin: Igazi gyerekbarát szálloda az óvárostól 5 km-re, kilátással Rovinj látnivalóira. Kültéri és beltéri medencékkel, csúszdákkal, vízi játékokkal, gyermekfelügyelettel, a felnőtteknek wellness szolgáltatásokkal, jól felszerelt fitnesz részleggel. A több étteremmel, modern, erkélyes szobákkal, saját stranddal, kültéri sportolási lehetőségekkel rendelkező szálloda közvetlenül a tengerparton helyezkedik el. Az árban benne van a reggeli, az ebéd és a vacsora is. A parkolás ingyenes.

Hotel Eden: Rovinj óvárosától 20 perc sétára, egy gyönyörű öbölben fekszik a Hotel Eden. Saját aprókavicsos stranddal, nyugágyakkal, napernyőkkel, hatalmas parkkal, kültéri és fedett medencékkel is rendelkezik. Wellness- és fitneszrészleg is van a szállodában. A modern stílusban berendezett szobákhoz erkély is tartozik. A gyerekeknek és a felnőtteknek is szerveznek programokat, előadásokat. A szobák reggelivel vagy félpanzióval is kérhetők. A parkoló ingyenes, de néhány száz méterre van az épülettől.

5 csillagos

Hotel Lone: A Hotel Eden mellett fekszik közvetlenül, így elhelyezkedését tekintve hasonló adottságokkal rendelkezik. A tágas szobák berendezése modern, tartozik hozzájuk erkély is. Saját strand, kültéri és beltéri medencék, wellneszrészleg és fitneszterem, valamint számos sportolási lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. Az ár tartalmazza a reggelit, de kérhető vacsora is a szálloda éttermében. A parkolás ingyenes.

Rovinj szállodák

Rovinj megközelítése

A város kb. 600 km-re fekszik Budapesttől. Ez a távolság kisebb pihenőkkel számolva 7-8 óra alatt megtehető, ha a leggyorsabb útvonalat választjuk. Szinte végig autópályán autózhatunk, mindössze Fiumétől az A8-as autópályáig tartó 60 km-es szakasz autóút, itt lassabban lehet haladni, mint az autópályán. Az útdíj összege a magyarországi autópálya matrica díjából, és a horvátországi autópályadíjakból, fizetős utakból (fizetős kapuk) tevődik össze, ami átszámítva oda-vissza összesen kb. 20.000 forint. Fontos: Ha ENC készüléket szeretnénk bérelni – amelyekkel a fizetős kapuknál gyorsabban lehet átkelni, és nem kell külön fizetni – akkor jó tudni, hogy a Magyarországon bérelhető készülékek nem használhatók az Isztriai-félszigeten. Ezen a részen külön kell fizetni az autópálya használatáért. A részletekről mindenképpen tájékozódjunk a készüléket bérbeadó cégtől.

Van egy kevésbé ismert, de olcsóbb lehetőség is a megközelítésre. Magyarország után a szlovén A5-ös, majd Maribortól az A1-es autópályán haladhatunk Koperig. Innen a horvát határig autóút vezet kb. 20 km hosszan. Miután átértünk Horvátországba, az A9-es autópályán tudunk haladni, amelyről a Kanfanar kijáratnál kell letérni Rovinj felé. A menetidő ebben az esetben kb. egy fél órával hosszabb. Ha ezt az útvonalat választjuk, akkor az útdíj összege kiegészül a 7 napos szlovén matrica árával a magyar és a horvát díjak mellett (a horvát szakasz díja természetesen sokkal kevesebb ebben a verzióban). A teljes összeg oda-vissza összesen kb. 12.000 forint, tehát jelentős összeget lehet ezen az útvonalon megspórolni.

Lépcső Rovinj nevezetességéhez.

Rovinj busszal nyáron közvetlen járattal is elérhető, vagy utazhatunk zágrábi, ljubljanai átszállással is. Szezonon kívül csak átszállással tudunk menni. A menetidő 10-14 óra budapesti indulással számolva. A buszpályaudvartól az óváros mindössze 500 méterre fekszik, de átszállhatunk akár helyi buszokra is, ha a szállásunk nem a közelben lett lefoglalva. A lenti térképen bejelöltük a buszállomás helyét. Megnézem a nemzetközi járatokat!

Parkolás Rovinj óvárosához közel

Az egyik legjobb parkolási lehetőséget Rovinj kínálja a horvát üdülőhelyek közül. Az óvároshoz közel, közvetlenül a tengerparton hatalmas parkolót alakítottak ki, amelyben nagy eséllyel találunk szabad helyet, de azért a közelben vannak kisebb parkolók is. A fő parkoló, azaz a Valdibora kb. 300 méterre fekszik az óvárosi látnivalóktól. A parkoló lebetonozott, felfestett, van nyilvános wc is, árnyékos rész viszont sajnos nincs. A nyári időszakban azért itt is javasolt a délelőtti órákban érkezni, hogy biztosan találjunk szabad helyet. A parkoláshoz legyen nálunk mindig készpénz is, mert nem biztos, hogy kártyával is tudunk majd fizetni.

A rovinji parkoló a templom tornyából

Vásárlási lehetőségek

A Horvátországban nagyon jól ismert Konzum boltjaiban megoldható a kisebb-nagyobb bevásárlás, de a város szélén van egy Lidl is, és természetesen nagyon sok kisebb élelmiszerüzlet (a térképen is jelöltünk néhányat). Friss halat, zöldséget, gyümölcsöt is be lehet szerezni a városi piacon, amely a parkoló és az óváros között található.

A cikkben bemutatott látnivalók, strandok, parkolók, üzletek lettek bejelölve az alábbi Rovinj térképen. A térkép bal felső sarkában lévő kicsi nyílra kattintva a megjelölt pontok mögötti elnevezéseket, részleteket hívhatjuk elő, de a helyeket jelölő ikonokra is lehet kattintani.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!
Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com