Főoldal Balaton Sajkod különleges világa

Sajkod különleges világa

193
Sajkod a Tihanyi félszigeten

A Tihanyi-félsziget nyugati oldalán található Sajkod, a csendes, kevésbé ismert vízparti üdülőfalu. Németh László második otthonának tekintette Sajkodot, ami itáliai emlékeket idézett benne. Így írt róla: „A Balaton innét még ősszel is olyan, mint egy olasz öböl: a Fonyódi-hegy és a Badacsony közt mintha tengerre lebegnének a vitorlások.”

A sajkodi domboldalban római villák falmaradványaira bukkantak a régészek, de találtak itt ókori edénydarabokat és üveggyöngyöket, valamint 3. századi villákat díszítő falfestmény- és stukkótöredékeket is.

Sajkod lakosságának sokáig megélhetést nyújtott a gyógynövénygyűjtés, a virágmezők azonban ma már védettek, az egész Bázsai-öböl természetvédelmi terület, így halászni és horgászni nem lehet, fürödni is csak a strandon.

A sajkodi strand

Talán a Balaton egyik legjobb fürdőhelye a Sajkodi strand, amely távol a főúttól egy eldugott kis partszakaszon található a fákkal, bokrokkal teli, meredek Csúcs-hegy lábánál. Itt nem fogunk találkozni a nyaralók által felkapott helyekre jellemző tömeggel. A keskeny kis füves területen lévő nyugalmas, csendes strandon pici játszótér, vízibicikli- és kajakkölcsönző is rendelkezésre áll, illetve bérelhetünk napozó padokat is, de elsősorban a Sajkodi-öböl látványáé és a nyugodt pihenésé a főszerep. A stranddal szemben találunk két büfét és mosdót, öltözőt is.

Sajkod partszakasza

Túrák Sajkodon

A strandon túl a part hosszú szakaszon érintetlen állapotban maradt meg, nád, sás és vízinövények szegélyezik.

Sajkod túraútvonal

Itt kb. 2 km-es aszfaltozott – de csak gyalogosan vagy biciklivel használható -, fák árnyékával kísért úton haladhatunk tovább, közben a környék geológiai képződményeiről, botanikai ritkaságairól, a természet érdekességeiről is olvashatunk magyar és angol nyelvű táblákon, ez a szakasz ugyanis a Lóczy Lajos tanösvény.

A tanösvény Sajkodon

Az út egy ponton elágazik, itt az alsó, jobboldali utat kell választani, és ha így megyünk tovább, akkor elérünk egy régi kunyhóhoz, ami után balra felfele vezet az út, melynek tetején egy erdei iskolát találunk. Itt ér véget az aszfaltozott út, innen a sárga turistajelzéseket követve további közel 3 km-es túra következik, de már az erdőben.

Az erdei iskola

Útjelző a rév felé

A hegy peremén haladva, kisebb-nagyobb emelkedőket leküzdve, csodálatos fenyőerdőben sétálva jutunk el az Újlaki templomromig, ami után már csak a Club Tihany udvarán kell átvágni, és meg is érkezünk a tihanyi révhez.

Sajkodról, az Apáti étterem mellől indulva a falu utcáin keresztül lehet eljutni a 235 méter magas Csúcs-hegy kilátópontjára is. Ez egy remek túraútvonal, ami több más tihanyi túraútvonalat is keresztez, így akár az Apátsághoz, az Őrtorony Kilátóhoz, a Levendula Látogató Központhoz is eljuthatunk. A túra során gyönyörű kilátás nyílik a Belső-tóra, az Apátságra és a Sajkodi-öbölre, a hegytetőről pedig egészen a tanúhegyekig is ellátni.

Tihany kilátó a csúcson

Sajkod megközelítése

Sajkodra autóval, biciklivel és gyalog is eljuthatunk, bár ez utóbbi kiadós séta lesz, akárhonnan is indulunk. A 71-es főúton Balatonfüred felől érkezve, a Tihany központjába vezető elágazás után nem sokkal lesz egy bekötőút, azon kell haladni egészen a strandig. Ennek a bekötőútnak a legelején, közvetlenül a 71-es mellett van egy rövid szakasza, ahol leparkolhatunk, de ez itt főleg azok számára lehet jó hely, akik az Őrtorony-kilátóhoz vagy esetleg Aszófő irányába szeretnének sétálni vagy bringázni, ha Sajkod és környéke a cél, akkor érdemes továbbmenni.

Sajkod bekötőút

Maga az út nem túl jó minőségű és szűkös is, így figyelni kell a szembejövő forgalomra. Autóval a strand parkolójáig lehet menni, és mivel a falu utcáiba is csak a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok hajthatnak be autóval, így ez a központi parkoló a bázis, akár túrázni, akár fürödni érkezünk Sajkodra. A díjakról, fizetési időszakokról részletesen is írtunk: Tihany parkolás

A túrázók számára van még egy lehetőség. Pár autónyi hely van az Apáti étterem előtti útszakaszon is, ez még a strand előtt van pár száz méterrel, innen lehet sétára indulni a falu utcáiba és a fentebb említett csúcs-hegyi kilátóponthoz. Az étteremnek saját parkolója is van a vendégek számára.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com