Főoldal Városok, látnivalók Szent Péter bazilika: 21 érdekesség

Szent Péter bazilika: 21 érdekesség [plusz hasznos információk]

111
Szent Péter bazilika és a tér

A Szent Péter bazilika Róma és a Vatikán egyik leghíresebb épülete, melyet a 16. század elején kezdtek építeni. Évente több millió látogató keresi fel. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a történetéről, építészetéről, méreteiről, így közelebbről is megismerhetjük ezt a kiemelkedő történelmi helyet.

A Szent Péter bazilika érdekességei

 • A Szent Péter bazilika a világ második legnagyobb temploma, méretei gigantikusak: 211,5 méter hosszú, 132,5 méter magas, alapterülete több mint 15.000 m2.
 • A bazilika 60.000 fő befogadására képes, a világon ez a legnagyobb belső térrel rendelkező épület.
 • A római katolikus egyház szíve, bár valójában a szintén Rómában található lateráni bazilika az egyház hivatalos székhelye.
 • Szent Péter sírja felé épült, és bár korábban már állt itt egy bazilika, annak egy részét lebontották, amikor 1506-ban letették a mai Szent Péter-bazilika alapkövét.
 • Eredetileg Donato Bramante kapott megbízást a tervek elkészítésére, ő azonban csak a pillérek felépítéséig jutott el. Halála után számos építész részt vett a munkálatokban, tervezésben, míg végül 120 év alatt elkészült a bazilika. Dolgozott rajta többek között Raffaello, Peruzzi, Sangallo és Michelangelo is.
 • Mivel ehhez fogható monumentális épület építésében senkinek nem volt tapasztalata, ezért sokszor kellett módosítani a terveket. A Bramante által épített kupolát tartó pilléreket például utódainak az eredeti tervekhez képest sokkal masszívabbra kellett építeni, hogy elbírják a kupola súlyát.
 • Az előcsarnok 71,5 méter hosszú és 13,5 méter széles, innen 5 ajtó nyílik a belső térbe. A jobb szélső ajtó a Szent Kapu (Porta Santa), amit csak szentévekben nyitnak meg, egyébként be van falazva. A bal szélső kaput a Halál Kapujának hívják, itt szokott ugyanis kivonulni a pápatemetési halottas menet.
 • A Szent Péter bazilika alaprajza Bramante elképzelése szerint eredetileg görög kereszt lett volna, de utódai ezt módosították, és végül latin kereszt alaprajzú lett.
 • A homlokzaton 9 erkély van, melyek közül a középső az, amelyről a pápa a téren összegyűlt tömegek előtt nagy ünnepeken elmondja az „Urbi et orbi” áldást. Ezt a balkont éppen ezért az „áldások loggiajának” is hívják.
 • A kupola Michelangelo tervei alapján készült el, és bár ő nem érte meg a munkálatok végét, halála után utódja, Giacomo Della Porta igyekezett a lehető legpontosabban követni a mester terveit, csak apró változtatásokkal élt.
 • A Szent Péter bazilika kupolája 120 méter magas, és négy 45 méter magas, 71 méter kerületű pillér tartja. A pillérek alsó részén fülkéket alakítottak ki, ahova szobrokat állítottak. Szent Longinusz, Szent Heléna, Szent Veronika és Szent András szobrai közel 5 méter magasak. A pillérek tetején erkélyeket alakítottak ki, mögöttük fülkékben a szentekhez kötődő ereklyéket őriznek.
 • A kupola díszítését Cavalier d’Arpino tervezte meg. 9 évig dolgozott a terveken 1603-12 között, ami alapján aztán a legjobb mozaikművészek készítették el a mozaikképeket.
 • A Szent Péter székesegyház kupolájába fel is lehet menni, gyalogosan, vagy félig lifttel és félig gyalog. Ez az utóbbi is csak kis könnyebbséget jelent, mert a lift után is sokat kell még lépcsőzni. (Összesen 551 lépcső vezet fel, ha liftet is használunk, akkor azután még 320 lépcsőfokot kell megmászni.)

A bazilika a Tevere folyó felől

 • A bazilikában található rengeteg festmény és szobor közül a leghíresebb, és egyben a bazilika legféltettebb kincse az egyik jobboldali oldalkápolnában található Piéta, Michelangelo alkotása. A szobor azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mária a keresztről levett Jézust gyászolja.
 • A Piéta Michelangelo egyetlen alkotása, amit szignált, az akkor mindössze 24 éves művész ugyanis megtudta, hogy másnak akarták tulajdonítani művét. 1972-ben egy magyar származású ausztrál geológus kalapáccsal támadt a szoborra, és letörte kezét és orra egy darabját, így azóta üvegfallal van védve a Piéta.
 • A bazilika felépítése után, 1657-67 között készült el a Szent Péter tér, VII. Sándor pápa megbízásából Bernini kivitelezésében. A cél az volt, hogy egy olyan teret hozzanak létre, ahol az emberek részt tudnak venni az egyházi ünnepségeken úgy, hogy közben a pápa mindenhonnan látható és akár 100.000 ember is elfér.
 • Bernini először trapéz alakú tér kialakításában gondolkozott, de aztán ezt elvetette, és – bár körnek tűnik, de – az ellipszis alak mellett döntött. Azért döntött így, mert a homlokzat kitakarta a kupolát, és olyan formát kellett találni, amivel – legalább optikailag – korrigálni lehetett ezt a hibát.
 • A tér 320 x 240 méteres, mindkét oldalán 17 méteres oszlopcsarnok (kolonnád) szegélyezi, ezek 4-4 oszlopsorból állnak. Összesen 284 dór oszlopból áll a két oszlopcsarnok, az oszlopok 13 méter magasak és mészkőből készültek. Az oszlopok a tetejükön lévő párkányzattal együtt 21 méter magasak.
 • A Szent Péter tér közepén álló obeliszk az egyiptomi Héliopoliszból származik. 8 méteres talapzaton áll, maga az obeliszk 25 méter magas. Caligula császár idején, i.sz. 37-ben került Rómába az obeliszk, de hosszú ideig a Circus Maximus mellett állt. 1586-ban, V. Szixtusz pápa kérésére helyezték át a Szent Péter térre. A hatalmas szobor átszállítása több hónapig tartott, felállításában 900 ember és 140 ló vett részt, és 26 csörlőt használtak hozzá.
 • Az obeliszk és az oszlopsorok között mindkét oldalon szökőkút áll, ezek 14 méter magasak, a belőlük feltörő víz az örök élet jelképe. Eredetileg csak egy szökőkút volt (az, amelyik most a jobboldalon van), ez 1613-ban épült, később azonban, amikor Bernini átrendezte a teret, azt a szökőkutat áthelyezte, és a szimmetria érdekében építettek egy szökőkutat a baloldalra is.
 • Az obeliszk és a szökőkutak között van 1-1 kör alakú burkolókő, amire ha ráállunk, akkor igazi optikai csodában lehet részünk. Onnan nézve ugyanis az oszlopsor egyetlen oszlopnak tűnik.
 • Bár azt hihetnénk, hogy a vatikáni Szent Péter bazilika a világ legnagyobb temploma, valójában nem az. Elefántcsontpart egykori elnöke ugyanis 1985-ben kiadta a parancsot, hogy építsenek a vatikáni bazilikánál nagyobbat. A ránézésre a Szent Péter bazilikához nagyon hasonló, de még annál is nagyobb templom Yamoussoukro városában található, és több mint 30.000 négyzetméter méretű. Mivel az ország lakosságának csak 15-20 százaléka katolikus, így a templom szinte kihasználatlanul áll, nincs pénz a fenntartására, inkább csak turistalátványosságként használják.

Róma többi nevezetes helyéről részletesebben a következő cikkben írtunk: Római látnivalók

A Szent Péter bazilika esti kivilágításban

A bazilika nyitvatartása

A bazilika és a kupola egész évben, a hét minden napján nyitva van, előbbi reggel 7 órakor, utóbbi 7:30-kor nyit. A kupola délután 5 órakor zár be, a bazilika áprilistól szeptember végéig este 7 órakor, egyébként 18:30-kor.

Belépőjegy

A bazilika látogatása ingyenes, de nagyon szigorú beléptetési procedúrára és hosszú sorra készüljünk fel. Ne vigyünk magunkkal nagyobb táskát vagy bőröndöt és fontos a megfelelő ruházat viselése, amely eltakarja a térdeket és a vállakat.

A kupolába többféle belépőjegy közül választhatunk attól függően, hogy gyalog vagy lifttel, esetleg helyi idegenvezetővel szeretnénk felmenni. Az árakról, rendelési lehetőségekről a következő cikkben írtunk bővebben: Szent Péter bazilika belépő

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com