Főoldal Hasznos tanácsok Szlovén autópálya matrica 2022-ben – térképpel

Szlovén autópálya matrica 2022-ben [FRISS] – térképpel

797
Szlovénia autópálya a hegyek között

Szlovénia az utóbbi években egyre népszerűbb nemcsak a nyaralni vágyók, hanem a túrázást, síelést kedvelők körében is. A tengerpart és a hegyek közelsége miatt legtöbben autóval kellnek útra, de motorral is sokan utaznak. A következőkben bemutatjuk a szlovén autópálya matrica rendszerét, illetve adunk néhány gyakorlati tippet és tanácsot ahhoz, hogy minél zökkenőmentesebb, nyugodtabb legyen az út déli szomszédunk autópályáin.

A szlovén autópálya rendszer

A szlovén autópálya matricás rendszere hasonló a korábban itthon is működő rendszerhez, így sokaknak ismerős lehet. Az országban 5 autópálya van jelenleg, amelyek több mint 500 km hosszúságban hálózzák be az országot. Ennek köszönhetően például a szlovén tengerpart és Szlovénia látnivalói is végig kiváló minőségű autópályán közelíthetők meg, de a Bledi tóhoz kirándulók is megtapasztalhatják, igaz, csak rövidebb szakaszon. A megengedett sebesség személygépkocsival 130 km/h.

Tartalomjegyzék, gyorslinkek az egyes információkhoz:

 1. Szlovén autópálya térkép
 2. Szlovén autópályadíj 2022-ben
 3. Hol kapható szlovén autópálya matrica?
 4. Hasznos tanácsok
 5. Benzinkutak, pihenők
 6. A Karavankák alagút díja

Szlovén autópálya térkép

Az alábbi térképen láthatók a szlovén autópályák A1 és A5 közötti számozással. Az autópályák mentén található pihenőhelyeket, benzinkutakat az apró kék körök jelzik.

Szlovén autópálya térkép pihenőkkel

Szlovén autópályadíj 2022-ben

A szlovén autópálya matrica ára évek óta nem változott. A leggyakrabban vásárolt típus a heti matrica, amely személygépkocsik számára 15 euróba kerül, a havi matrica díja pedig 30 euró. Sajnos az euró viszont egyre drágább számunkra, így a forintban kifejezett ár évről-évre növekszik valamelyest. Jelenleg a heti matricáért kb. 5.500 forintot, a haviért a dupláját kell kifizetni az autósoknak.

Nézzük meg a részletes árakat, ugyanis az egyes járművek különböző kategóriákba vannak sorolva, és ennek megfeleően a díjak is különböznek. Az alábbi besorolás és árak érvényesek jelenleg.

 • Motorkerékpárok:
  Heti: 7.50 EUR
  Féléves: 30 EUR
  Éves: 55 EUR
 • 2A – Személyautók és lakóautók (megengedett össztömeg kevesebb mint 3,5 tonna – utánfutóval vagy anélkül -, és az első tengely feletti magasságuk kevesebb mint 1,3 méter):
  Heti: 15 EUR
  Havi: 30 EUR
  Éves: 110 EUR
 • 2B – Kéttengelyes gépjárművek (megengedett össztömeg kevesebb mint 3,5 tonna – utánfutóval vagy anélkül -, és az első tengely feletti magasságuk több mint 1,3 méter):
  Heti: 30 EUR
  Havi: 60 EUR
  Éves: 220 EUR

A legtöbben nyaralási, kirándulási, télen síelési céllal utaznak Szlovéniába, így számukra a heti szlovén autópálya matrica tökéletes választás lehet. Az érvényességénél arra kell figyelni, hogy a 7 napba beletartozik a vásárlás napja teljes egészében, attól függetlenül, hogy reggel 8 órakor vagy este 9 órakor vásároltuk meg. Azaz nem a vásárlás időpontjától indul az egy hét érvényesség.

A havi matricát átalában azok veszik, akik egy hétnél hosszabb időre érkeznek, esetleg átutazóban vannak Horvátország, Olaszország felé és a visszafele út idején már nem lenne érvényes a heti matrica.

Éves matricát inkább azoknak éri meg vásárolni, akik sűrűbben járnak Szlovéniába vagy esetleg Olaszországba is errefelé szoktak átutazni. Előnye, hogy az adott évre vásárolt matrica az évet megelőző december 1-től a lejárat évét követő év január 31-ig érvényes.

A fenti három kategórián kívül létezik még egy negyedik is. Azoknak a gépjárműveknek (teherautók, kamionok), amelyek megengedett össztömege több mint 3,5 tonna, a megtett kilométer alapján egyedi díjat kell fizetniük. Ehhez a DarsGo rendszerét használják, amely automatikusan érzékeli, hogy a jármű hol hajtott fel, illetve le az autópályáról. A rendszer részletes bemutatása ezen a linken érhető el.

Szlovénia vidéki út

Hol kapható szlovén autópálya matrica?

Magyarországon és Szlovéniában is több helyen megvásárolható a matrica, de akár online is beszerezhetjük. Nézzük először, hogy fizikailag hol juthatunk hozzá. A szlovén autópálya matrica vásárlás az M7-es autópálya összes határközeli MOL kútjánál lehetséges, de a határhoz közeli egyéb benzinkutaknál is elérhető általában. Ez a legegyszerűbb módja a vásárlásnak, de ha valaki szeret jó előre felkészülni, akkor Budapesten és néhány megyeszékhelyen is kaphatók a matricák, illetve a Magyar Autóklub is értékesíti őket. Itthon természetesen forinttal, Szlovéniában csak euróval fizethetünk, bankkártyát vagy készpénzt egyaránt használhatunk.

Vásárláskor az eladó a kért dátumnak megfelelően kilyukasztja a matricát. Felragasztás előtt még egyszer célszerű ellenőrizni az érvényességi időt, illetve a matrica típusát. Ha minden rendben, akkor még az autópályára történő felhajtás előtt ragasszuk fel a matricát a szélvédőre, jól látható helyre.

Ha Ausztria felől érkezünk, akkor ott is a határhoz közeli benzinkutak jelentik a matrica legegyszerűbb beszerzési formáját. Szlovéniába átérve is van lehetőségünk a vásárlásra, de nem érdemes kicentizni, mert ha bármi közbejön, például be van zárva a kiszemelt benzinkút, akkor kerülnünk kell valamerre, ami bosszantó és a pihenésre szánt időnkből vesz el.

A szlovén autópálya matrica online is megvásárolható, de anyagilag semmiképpen sem éri meg, ugyanis fizikailag kipostázzák a matricát, ezért egyrészt jó előre meg kell rendelni, másrészt pedig jelentősen drágább, mintha valamelyik benzinkútnál vennénk meg a határhoz közeledve.

Szlovénia Izola látképe

Hasznos tanácsok

 • Nemcsak szlovéniai, hanem horvátországi nyaralás esetén is megfontolandó, hogy Szlovénián keresztül utazzunk, legalábbis ha az Isztriai félszigeten van az úti célunk. Sokan azért választják ezt az útvonalat, mert jelentős költséget lehet vele megtakarítani a horvát autópálya díjakhoz képest, ráadásul ez az útvonal kevésbé forgalmas. Ebben az esetben az M7 után az M70-es rövid szakasza, majd a szlovén oldalon az A5-ös, utána pedig az A1-es autópályán lehet haladni egészen Koperig. Innen a horvát határig vezető kb. 20 km-es utat autóúton tudjuk megtenni. Horvátországba átlépve sem muszáj felmenni az autópályára, mert az ingyenes 21-es főút használata nagyon jó alternatíva lehet az utolsó kilométerek megtételéhez. Így akár 12.000 forintot is megtakaríthatunk az útdíjakon.
 • Indulás előtt érdemes letölteni a Promet+ alkalmazást a telefonunkra, amelyen keresztül elérhető például az aktuális forgalmi helyzet, fennakadások, útfelújítási munkák helyei stb. A weboldalon is elérhetők angol nyelven az aktuális információk az útviszonyokról.
 • Ha felragasztás előtt megsérülne a matrica, akkor semmiképpen ne ragasszuk fel a szélvédőre, hanem ragasszuk vissza az alapjára és vigyük vissza valamelyik árusítóhelyre, ahol kicserélik. A sérült matrica ugyanis érvénytelen, ezért jobb kicserélni, mint a büntetést kockáztatni.
 • Ha gyerekkel utazunk, akkor arra kell figyelni, hogy a 150 cm magasság alatti gyermekek rögzített gyermek ülésben utazzanak. A 135 cm és 150 cm közötti magasságú gyerekek esetében elegendő az ülésmagasító használata is a hátsó ülésen, és a biztonsági öv használata természetesen kötelező.
 • Ha az utazási tervünk miatt pont kicsúsznánk a heti matrica érvényességi idejéből, akkor alternatíva lehet, hogy vagy odafele úton vagy visszafele úton a nem fizetős autóutakat, mellékutakat használjuk. Ezzel a megoldással ugyan lassabb lesz a haladás, de az utak minősége, illetve nagyon sok helyen a táj látványa kárpótolhat cserébe.

Benzinkutak, pihenők

Szinte 15-30 kilométerenként van egy pihenő vagy benzinkút, esetleg mindkettő az autópályák mentén, ahogy a fenti térképen is látható. Ezek többségében a tankolási lehetőség mellett lehet enni-inni is, sőt néhány pihenőben játszótér, étterem, ingyenes internet is elérhető.

Benzinkút a szlovén autópályán

A Karavankák alagút díja

Általában kevés itthonról induló utazót érint, de azért érdemes megemlíteni a Karavankák alagút díjait is. Az 1991-ben megnyílt alagút a szlovén A2-es autópályát köti össze az osztrák A11-es autópályával 7864 méter hosszúságban. A használatáért a motorosoknak és autósoknak egyaránt 7.60 eurót kell fizetniük.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com