Főoldal Városok, látnivalók Tömegközlekedés Prágában, közlekedési jegy árak

Tömegközlekedés Prágában, közlekedési jegy árak [2021-ben]

106
Prágai villamos az óvárosban

A tömegközlekedés Prágában nagyon jól szervezett, metróval, busszal, villamossal és hajóval egyaránt utazhatunk. A legtöbb prágai látnivaló megtekintéséhez nem szükséges feltétlenül a tömegközlekedés igénybevétele. A belvárosban, óvárosban egymáshoz nagyon közel helyezkednek el a leghíresebb helyek, de ha elfáradunk vagy a szállásunk kicsit kintebb található, esetleg a reptérről szeretnénk gyorsan bejutni, akkor mindenképpen érdemes használni a tömegközlekedést. Vegyük sorra a lehetőségeket!

Prága közlekedési jegy ára

Kétféle jegy közül választhatunk, ha csak rövid ideig akarunk utazni. Ezek tökéletes megoldások például arra, hogy a szállásunkról reggel beutazzunk az óvárosba, majd városnézés után este vissza. A kétféle jegytípus között az árukon kívül abban van különbség, hogy mennyi ideig használhatók. A felhasználási idő alatt át is szállhatunk másik járatra, azaz nem kell új jegyet váltani. Tetszőlegesen válthatunk a tömegközlekedési eszközök között, metróról buszra éppúgy átszállhatunk, mint például villamosról hajóra.

 • 90 perces jegy ára: 40 korona/jegy. 15 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes, az életkor igazolásához igazolvány bemutatása szükséges. Busz és villamos esetén felszálláskor, metró esetén a megálló bejáratánál kell érvényesíteni. 90 percig érvényes korlátlan átszállásra az első érvényesítéstől kezdve.
 • 30 perces jegy ára: 30 korona/jegy. 15 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes, az életkor igazolásához igazolvány bemutatása szükséges. Busz és villamos esetén felszálláskor, metró esetén a megálló bejáratánál kell érvényesíteni. 30 percig érvényes korlátlan átszállásra az első érvényesítéstől kezdve.

Prága közlekedés napijegy használatával

Akik néhány napra érkeznek a cseh fővárosba vagy többet szeretnék használni a tömegközlekedést, azoknak érdemes elgondolkozniuk a napijegy vásárlásán. Ebből is kétféle létezik, mindkettő korlátlan átszállásra érvényes a megadott időszakban, metróra, buszra, villamosra és hajóra egyaránt. 15 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes a jegy, az életkor igazolásához igazolvány bemutatása szükséges.

 • 24 órás napijegy ára: 120 korona/jegy, és 24 órán keresztül érvényes az első használattól kezdve.
 • 72 órás jegy ára: 330 korona/jegy, és 72 órán keresztül érvényes az első használattól kezdve.

Jegyvásárlás

A különböző jegyeket megvásárolhatjuk a megállókban található sárga automatákból, esetleg újságárusoktól. A villamosokon, a kocsi közepén van lehetőség felszálláskor bankkártyával, érintéssel jegyet vásárolni, ekkor egy kinyomtatott jegyet kapunk, amely már érvényes is, így nem kell külön érvényesíteni. A PID Litacka mobil alkalmazáson keresztül is vásárolhatunk bankkártyával, ekkor a jegyet aktiválni kell utazás előtt az alkalmazásban. Az aktiválás után két perccel válik érvényessé a közlekedési jegy, úgyhogy ne felejtsük el időben aktiválni.

A város tömegközlekedési hálózata

Prágában 3 metró-, 26 villamos-, és számos buszvonal található, illetve közlekedik 6 hajójárat is. A villamosok, a buszok és a metrók már reggel 5 órától egészen éjfélig közlekednek. Egyes villamosok éjjel is közlekednek, így éjszaka is el lehet jutni a legtöbb helyre, még ha több időbe is telik. Részletes információk olvashatók a közlekedési társaság weboldalán.

A villamosok közül a 22-es sok látnivaló közelében megáll az óvárosban és az „A” jelzésű metróvonal alábbiakban említett Malostranska megállójánál is, ezért ezeket kombinálva sok sétát meg lehet spórolni, ha már fáradunk. A járatok 5-10 percenként követik egymást.

Metró vonalak:

 • „A” jelzésű vonal – zöld színnel van jelölve, a látnivalókhoz közeli megállók:
  -Malostranska megálló, közel van a Prágai várhoz, a Kisoldalhoz
  -Staromestska megálló, közel van a Károly-hídhoz, az Orlojhoz, az Óvárosi térhez
  -Mustek megálló, kicsit kintebb van már, közel a Vencel térhez és a Lego Múzeumhoz, és itt lehet átszállni a B jelű metróra
 • „B” jelzésű vonal – sárga színnel van jelölve, az A vonalra a Mustek megállóban, a C vonalra a Florenc megállóban lehet átszállni
 • „C” jelzésű vonal – piros színnel van jelölve, az A vonalra a Museum megállóban, a B vonalra a Florenc megállóban lehet átszállni

A reptérről a városba legkönnyebben a 100-as vagy a 119-es busszal tudunk bejutni, amelyekre szintén érvényesek a fentebb említett közlekedési jegyek.

Az alábbi térképen megjelöltük az óvároshoz közeli metrómegállókat, hogy könnyebben megtervezhető legyen a városnéző túra.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com