Főoldal Horvátország nyaralás Trogir, egy igazi ékszerdoboz

Trogir, egy igazi ékszerdoboz

7902
Trogir pálmafákkal
Trogir pálmafás sétánya

Hangulatos utcák, gyönyörű pálmafás sétány, bűbájos óváros: Trogir egy igazi kis gyöngyszem Horvátországban. Dalmácia egyik legszebb városa, a Split közelében található Trogir mindenképpen megér egy kirándulást a nyaralás vagy tavaszi üdülés alatt. A félszigeten fekvő óváros az UNESCO Világörökség része, egy gyönyörű, hangulatos ékszerdoboz, ahol szinte azonnal azt érzed, hogy milyen jó döntés volt eljönni, és mekkora nagy hiba lett volna kihagyni.

Trogir látnivalói

Már az érkezés nagyon hatásos: a főúthoz közeli parkolóból azonnal látszik, hogy jó helyen járunk. A félszigetre autóval nem lehet bemenni, a szárazföldről egy kis hídon (Trogirski most) jutunk át a hangulatos belvárosba, és megkezdhetjük a csatangolást a keskeny, macskaköves középkori utcákon. Tavasszal és ősszel nem kell aggódnunk a nagy tömeg miatt, nyáron viszont nappal és este rengeteg a turista az óvárosban, így olyankor érdemes inkább kora reggel nézelődni, ha élvezni szeretnénk az olasz kisvárosokhoz hasonló Trogir hangulatát.

A szárazföldet a szigettel összekötő híd

Szent Lőrinc székesegyház

A főtéren érdemes elidőzni egy kicsit. Itt található a város legfontosabb temploma, a több mint 500 éve épült Szent Lőrinc székesegyház (Sv. Lovro), ami nemcsak szép, de kilátópontnak is tökéletes, a belépővel ugyanis felmászhatunk a harangtoronyba, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a városra és az egész környékre. A látnivalók itt még nem érnek véget, a lépcsőzés után megpihenhetünk a székesegyházzal szemben lévő Városháza (Loggia) előtti kávéházban, és ha már ott vagyunk, érdemes megnézni a Szent Lőrinc székesegyház mellett, a tér (utca) másik felén található Cipiko-palota gyönyörű faragott ablakait is.

Szent Lőrinc székesegyház Trogirban

Az óratorony

Trogir egyik leglátványosabb nevezetessége az Óratorony, amely egykor a Szent Sebastian templom része volt. A főtéren, amely II. János Pálról van elnevezve (Trg Ivana Pavla II), a Loggia mellett található épület jellegzetessége a hatalmas, kék óralapja és a kupolás teteje. A vele egybeépült Loggia, amely egykor a Szent Mária-templomhoz kapcsolódott, néhány lépcsőfok megmászásával érhető el. Érdemes néhány percet szánni oszlopai és domborművei megtekintésére.

Trogir főtere

Egy kis történelem

Trogirt egyébként i.e. a 3. században alapították, és a római uralom idején alakították ki itt a kereskedelmi kikötőt, hogy a közeli kőbányákból ide tudják szállítani a márványt. A félszigeten épített várost a szárazföldtől egy csatornával választották el, mint a középkorban még sok más tengerparti város esetében is, mivel ez jó módszer volt a törökök feltartóztatására. A történelem során mindig is izgalmas célpont volt Trogir. Bizánc és Velence is igyekezett fennhatósága alá vonni, és amikor épp sikerült, palotákat, erődöket építettek, de voltak itt felkelések, és az is megesett, hogy kifosztották és felgyújtották az egész várost. Trogirnak magyar vonatkozása is van: IV. Béla királyunk 1242-ben ide menekült a tatárok elől.

Trogir óvárosi utcáin sétálva

A főtérről továbbsétálva érdemes elveszni a sikátorokban, szebbnél szebb utcák követik egymást. Nyitott szemmel kell járni, mert néha a kapuk mögé is beleshetünk (a Szent Miklós kolostor belső udvara például gyönyörű és a Városháza belső udvarán is van egy helyes kis lépcsősor) és bár az éttermek, kávézók árai elég magasak, egy finom bureket vagy csevapcsicsát érdemes enni Trogirban.

A város hangulatos szűk utcái

Eltévedni a belvárosban szinte lehetetlen, előbb-utóbb biztos, hogy kijutunk a partmenti részre, ami a legjobb dolog, ami történhet velünk, mert Trogir kikötője a dalmát tengerpart egyik leghangulatosabb része. A pálmafák és csodaszép középkori épületek melletti széles sétányon végigsétálhatunk egy nagy fagyival a kezünkben, majd a sétány végén leülhetünk egy kicsit a Kamerlengo erőd előtt. Trogir verőfényes napsütésben is gyönyörű, de ha van rá mód, érdemes este is sétálni itt egyet, a sétány látványa és hangulata a kivilágított erőddel a végén biztos, hogy maradandó élmény lesz.

Trogir fantasztikus sétánya

Trogir szállás

A városban és környékén a rengeteg turista miatt hatalmas a kínálat a különböző minőségű szállásokból, de ha a csúcsidőszakokban, a nyári szünetben akarunk utazni, akkor érdemes jó előre foglalni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Keresek egy jó szállást!

Trogir strandjai

Az erőd melletti kikötőből indulnak a vízitaxik a dalmát Copacabana beachnek is nevezett Okrug strandra, ami Ciovo szigetén van. Ha egy városnézős nap után jól esne egy kis pihenés, strandolás, akkor ez a hosszú, fehér apró kavicsos tengerpart tökéletes lesz. Rengeteg hangulatos bár van a parton, ezért is hasonlítják sokan a brazil Copacabanahoz.

Öt kilométerre Trogir belvárosától fekszik a Medena strand, amely már Seget Donji faluhoz tartozik. Az aprókavicsos partszakaszt a környék legszebb strandjának tartják. Gyönyörűen tiszta a vize, jól felszerelt a strand, gyerekjátékok, vízimentő szolgálat is található és kávézókból, éttermekből sincs hiány. Ráadásul jól megoldott a parkolás és a panoráma is lenyűgöző.

Trogir hajókirándulás

A városból nagyon sokféle hajókirándulás indul a rövidebbektől egészen az egész napos túrákig. Az út hosszától függően a hajókirándulás programjában szerepelni szokott strandolás a kristálytiszta tengerben, a lenyűgöző Kék barlang meglátogatása, ebéd frissen elkészített halakból, sznorkelezés a Kék lagúnában vagy más, erre alkalmas helyen, és a környező szigetek meglátogatása. Az árak is nagyon változóak, de 10 és 30 ezer forint közötti áron már nagyon tartalmas kiránduláson vehetünk részt.

Hajók Trogir kikötőjében

Parkolás Trogirban

A szigetre ne menjünk be autóval. A hídhoz közel, a szárazföldi részen több nagyobb parkoló is ki van alakítva a turisták számára (lásd a lenti térképet). Ezek kényelmesen megközelíthetők és gyalog néhány perc alatt bent lehetünk az óvárosban.

Trogir busszal

Ha szeretnénk elkerülni a parkolási nehézségeket, és Magyarországról inkább busszal indulnánk a városba vagy más horvátországi városba, akkor a FlixBus napi több járata közül válogathatunk. Megnézem a FlixBus járatokat!

Trogir látnivalói térképen

Trogirban számos látnivaló található, ezek közül a leghíresebbek, legnépszerűbbek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek. Ha a közelben szeretnénk kirándulni, akkor Zadar látnivalókkal teli történelmi óvárosát is érdemes megtekinteni vagy dél felé indulva Split nevezetességei és Makarska is érdekes lehet, de a Krka vízesés is feledhetetlen élményt fog nyújtani.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com