Főoldal Városok, látnivalók 19+1 érdekesség az Uffizi Képtárról

19+1 érdekesség az Uffizi Képtárról

21
Az Uffizi Képtár épülete Firenzében

A világ egyik legnagyobb képtára, Firenze és a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja az Uffizi Képtár. Évente közel 2 millió turista keresi fel a híres galériát. Főszezonban megesik, hogy akár 5 órát is kell várakozni, ezért mindenképpen érdemes előre foglalni jegyet. Összegyűjtöttünk számos érdekességet és hasznos információkat: belépőjegy árak, nyitvatartás.

 • Az épület 1560 és 1580 között épült, Giorgo Vasari tervei alapján, és az ő irányítása mellett 1574-es haláláig, amikor Bernardo Buontalenti vette át az építkezés vezetését.
 • A Medici család számára, I. Cosimo herceg hivatalainak elhelyezésére építették az épületet. Irodákat (uffizi) szerettek volna itt kialakítani, hogy kényelmesebb legyen a firenzeiek számára az ügyintézés. Időközben azonban felszabadult az egyik palotaépület (Vecchio palota), így a hivatal nagyrésze odakerült, az új épületben viszont csak az alsó szinten voltak irodák, az emeleti helyiségekben a Medici család képzőművészeti gyűjteménye kapott helyet.
 • 1574-ben I. Cosimo halála után Francesco de Medici lett a nagyherceg, aki amellett, hogy a Mediciek festménygyűjteményét az Uffizi-be helyeztette, fiatal művészek számára iskolát is alapított és a kereskedelem fejlesztésében is aktívan részt vett. Nagyon érdekelték a tudományok, kérésére az Uffizi épületének egy kis helyiségében alkimista laboratóriumot hoztak létre, ahol csodagyógyszerek kifejlesztésén dolgozott.
 • Vasari az épület megerősítéséhez vasszerkezetet használt, később ennek a masszív szerkezetnek köszönhetően volt lehetőség a felső szinten az üvegfal kialakítására.
 • Az épület U-alakú, a két szárny között keskeny udvart alakítottak ki.
 • A festők, aranyművesek, üvegesek és egyéb mesteremberek szinte az Uffiziben éltek. A földszinten lévő helyiségeket pihenőhelyként és műhelyként is használhatták.
 • Az évszázadok során a Medici család folyamatosan bővítette, gazdagította a képzőművészeti gyűjteményt, egyre több helyiséget töltöttek meg a műalkotások, így mára a világ egyik legjelentősebb gyűjteményével rendelkezik az Uffizi Képtár. Eleinte sokkal több volt a szobor, mint a kép, de aztán az ókori görög és római szobrokból álló Medici-gyűjtemény a keresztény kultúra elterjedésével folyamatosan bővült képekkel, és mára már sokkal több a festmény, mint a szobor.
 • Az első emeleten színházat alakítottak ki, melynek nagy újdonsága volt a lejtős nézőtér, így mindenki egyformán jól láthatta a színpadon zajló előadást. A színház révén az Uffizi nemcsak múzeum, hanem a társasági élet színtere is volt.
 • A legbecsesebb műalkotásokat 1584 óta a nyolcszögalakú Tribuna teremben állítják ki, és bár a Medici-család kihalása (1743) után az újabb és újabb átrendezések során teljesen lerombolták, 1971-óta újra ez a terem az Uffizi Múzeum ékszerdoboza.
 • Miután kihalt a Medici-család, szerződésben rögzítették, hogy a gyűjtemény felett onnantól kezdve Firenze városa rendelkezik, annak egy darabját sem vihetik el a városból.
 • 1765-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, 1865-ben lett hivatalosan is múzeum.

Uffizi Képtár kupolája belülről

 • A 19. században a gyűjteményt három részre osztották: a képtár az eredeti helyen, az Uffiziben maradt, a szoborgyűjtemény a Bargello Múzeumba, az antik kincsek pedig a Régészeti Múzeumba kerültek.
 • Az Uffizi Képtár festményei között megtekinthető többek között Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet, Botticelli Vénusz születése és A tavasz, Michelangelo Szent család című festménye, és itt látható a római kori Medici-Vénusz szobor is.
 • Michelangelo Szent család (Doni-tondo) című festménye azért is különleges, mert ez az egyetlen olajfestménye, ő maga ugyanis lenézte ezt a fajta festészetet. Gyerekkori barátja esküvője alkalmából, annak kérésére festette, aki a feleségét lepte meg ezzel a képpel.
 • Természetesen az olasz művek vannak többségben a képtárban, de számos németalföldi, német és francia kép is van a Galériában, és a festmények mellett az Uffizi gobelin-gyűjteménye és antik szobor kollekciója is felbecsülhetetlen értékű.
 • Elhelyezkedésének köszönhetően többször is érintették az Arno folyó áradásai, de mind közül az 1966-os okozta a legnagyobb károkat. Helyiek és turisták is részt vettek a műalkotások kimenekítésében, őket azóta is „sárangyalok” néven emlegetik. Hatalmas károkat okozott a víz, de idővel szerencsére az épületet és a műkincseket is sikerült helyreállítani.
 • Amikor 1911-ben ellopták a Mona Lisát a Louvre-ből, két éven keresztül nem lehetett tudni hol van, de aztán a festmény elrablója Olaszországban próbálta meg eladni a képet, de lebukott, mert a vásárló felismerte, hogy a festmény eredeti. A képrablót letartóztatták, és amíg a festményt vissza nem szállították Párizsba, átmenetileg az Uffiziben állították ki.
 • 1565-ben I. Cosimo felkérte Vasarit, az építészt, hogy tervezzen egy titkos folyosót, ami a Pitti-palotából kiindulva az Uffiziba, és onnan a Palazzo Vecchio-ba vezet, úgy, hogy közben az Arno folyót a Ponte Vecchio tetején szeli át. A gyönyörű festményekkel díszített folyosó lehetővé tette, hogy a herceg észrevétlenül, titokban közlekedjen a palotái között, elkerülve a tömeget és egy esetleges merényletet.
 • Ma ez a titkos folyosó is látogatható, idegenvezető kíséri végig az érdeklődő turistákat a Cosimo által is gyakran bejárt útvonalon, ahol metszetek és falikárpitok mellett a világ egyik legjelentősebb önarcképgyűjteménye is ki van állítva. Épp az Uffiziból indult az a kezdeményezés, amelynek keretében felkérték a híres festőművészeket, hogy készítsenek magukról önarcképet, hogy azokat aztán ott, a firenzei galériában kiállíthassák. Népszerű volt az ötlet, így számos képpel gyarapodott a gyűjtemény, és a mai napig bővül kortárs művészek önarcképeivel.
 • Az I. világháborút szerencsésen átvészelte az Uffizi, a II. világháború alatt azonban már Firenze vezetése elővigyázatosságból a múzeum kiürítése mellett döntött. Vidéki kastélyokba, régi Medici-rezidenciákba szállították a gyűjtemény nagyrészét, és bár egy ideig valóban biztonságban voltak itt az értékes festmények és szobrok, az észak felé menekülő katonák fegyelmezetlen csapatai számos műtárgyat megrongáltak vagy magukkal vittek. A háború után szerencsére – hatalmas munkával – a többségüket sikerült visszaszerezni.

Uffizi Képtár nyitvatartás

A kiállított remekművek megtekintése több óráig is eltarthat, ezért érdemes időben érkezni a múzeumba. Fontos tudni, hogyha szombaton vagy munkaszüneti napon szeretnénk ellátogatni a képtárba, akkor legalább egy nappal korábban le kell foglalnunk online a kívánt időpontot.

 • Nyitva mindennap, kivéve hétfőnként:
  8:15-18:50 (pénztárak zárása: 17:30)

Zárva tart:

 • Minden hétfőn
 • Január 1.
 • December 25.

Uffizi Képtár belépőjegy árak 2021-ben

 • Felnőttjegy a helyszínen vásárolva: 20 EUR
 • Ha szeretnénk elkerülni az akár többórás sorbanállást, akkor 4 euró felárért lehet venni online olyan jegyet is, amellyel soron kívül mehetünk be a múzeumba. Illetve szombaton és munkaszüneti napokon csak online lefoglalt jeggyel lehet bejutni: Belépőjegy soron kívüli bejutással
 • 18 év alatti fiatalok és gyerekek számára ingyenes a belépés.
 • 18 és 26 év közötti EU állampolgárok számára csak 2 euró a belépőjegy.

Személyi igazolvány vagy útlevél felmutatása szükséges a jogosultság igazolásához.
A látogatás előtt érdemes megnézni az Uffizi honlapját is az esetleges változások miatt.

Firenze további nevezetességeit egy 1-2 napos városnézéshez a következő cikkben gyűjtöttük össze: Firenze látnivalók, nevezetességek

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!