Főoldal Úti élmény Valencia látnivalói

Valencia látnivalói

17954
Valencia modern városrésze

Valencia közel 800.000 lakosával a harmadik legnagyobb spanyol város. A valenciai látnivalók között egyaránt találhatunk lenyűgöző középkori és elképesztően látványos ultramodern épületeket, de a régi és az új rész nagyon határozottan el van különítve a városon belül, így egyik sem zavar be a másik látképébe. Sőt, olyan távol vannak egymástól, hogyha át akarunk menni egyikből a másikba, akkor nem árt ha buszra szállunk. A látnivalók mellett pedig ott van még a hatalmas tengerpart is, úgyhogy néhány napot mindenképpen érdemes eltölteni a városban.

Valencia, a kikötői hatóság épülete

Valencia tengerpartja

A valenciai tengerpart hatalmas, de tényleg. Fantasztikus méretekkel rendelkezik. 3,5-4 km hosszú, a tenger és a parti sétány közötti homokos strand legalább 100 méter széles. Nem is csoda, hogy a melegebb nyári napokon akár 80-100 ezer ember is sütteti magát a napon.

Valencia tengerpartja

A tengerpartig nem megy le közvetlenül a metró, az utolsó megállótól villamossal vagy busszal lehet leérni a kikötőbe és a mellette kezdődő strandra. A hatalmas méretek miatt viszont érdemes inkább biciklit bérelni a metró környékén valamelyik biciklikölcsönzőből, illetve van a Bubihoz hasonló rendszer is, ahol nem vagyunk a kölcsönzőhöz kötve, hanem a felvételi ponttól eltérő helyen is otthagyhatjuk a biciklit, ahol van tároló, akár az óvárosban is.

Valencia kikötője

Valencia tengerparti sétánya

A part első pár száz méterét leszámítva, ahol van néhány étterem és szálloda, egyébként nem túl látványos a strand mögötti lakóövezet, sőt néhol eléggé leromlott állapotban vannak az épületek. Igaz, mivel a homokos strand legalább 100 méter széles, amihez jön még a kb. 30 méter széles, parkosított tengerparti sétány, plusz az autóutak, az épületek már olyan messze vannak a tengertől, hogy az állapotuk szinte fel sem tűnik.

Strandröplabda Valenciában

Strandkosár a valenciai tengerparton

A tengerpart jól fel van szerelve szórakozási lehetőségekkel, strandröplabda és kosárlabda pályákkal, zuhanyzókkal és kb. 100-150 méterenként egy-egy étteremmel, kávézóval. A strand végében sétálva részletesen kidolgozott homokszobrokat, ötletes homokkreációkat láthatunk.

Homokszobor készülőben, Valencia

Szállás Valenciában

A hatalmas spanyol városban könnyű szállást találni, viszont a városon belüli távolságok miatt célszerű inkább metró vagy busz közelében keresgélni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Ráadásul szálláskereső partnerünk több szállásközvetítő ajánlatát hasonlítja össze, így biztos, hogy végül a legalacsonyabb áron foglalhatunk. Keresek egy jó szállást Valenciában!

Különleges valenciai látnivaló: Művészetek Városa

A tengerparttól felfelé haladva juthatunk el a Ciudad de las Artes y las Ciencias-hoz, azaz a Művészetek és Tudományok városához, amely egy futurisztikus épületkomplexum és egyben Európa egyik legimpozánsabb kulturális és tudományos kiállítási központja.

Művészetek és Tudományok városa, Valencia

A Turia folyó, illetve annak egykori medre mentén, két kilométeres területen elterülő, Santiago Calatrava és Felix Candela által tervezett épületegyüttes számos lenyűgöző példát mutat az avantgárd architektúrára. A komplexumnak hat fő területe van, amelyek között hatalmas, csodálatos türkízkék színű vízfelszín terül el.

A Hemisfèric IMAX Cinema, ahol 3D digitális filmeket nézhetünk.

Az Umbracle egy hosszú, „félig fedett” park pálmafákkal, virágokkal, amelynek területén végigmenni olyan, mintha egy rendezett dzsungelfolyosóban sétálnánk. A park látogatása ingyenes, de a hely egyben éjszakai partik helyszíne is, ezért gyakran zárva van nappal az előkészületek miatt.

Látnivaló Valenciában, az Umbracle

A Museu de les Ciències Príncipe Felipe, azaz a Tudomány múzeuma, amely interaktív tudományos múzeum.

Museo Principe Felipe épülete

Az Oceanografic akvárium Európa legnagyobb, tengeri állatokat bemutató akváriuma 110.000 négyzetméteres területével és 42 millió literes vízkapacitásával. Több mint 45.000 élőlény van benne, köztük delfinekkel, cápákkal, rájákkal. Egyik leglátványosabb része a víz alatti hosszú alagút, ahol sétálva mellettünk, felettünk centiméterekre úszkálnak el a cápák.

A Reina Sofia Operaház inkább néz ki egy űrhajónak a Csillagok háborújából, mint operaháznak, de állítólag kiváló akusztikával rendelkezik.

Az Ágora pedig egy multifunkcionális rendezvénycsarnok konferenciákkal, sporteseményekkel, kiállításokkal.

Ágora Valenciában

Jardín del Turia

A Turia folyó egykori medrében hozták létre Spanyolország egyik legnagyobb városi parkját. A 8-9 kilométer hosszú park a Művészetek és Tudományok városától indul és végigfut az óváros mellett egészen Valencia hatalmas állatkertjéig a Bioparc-ig.

A folyó ma is megvan, de a 20. század második felében elterelték a város déli része felé, mivel gyakoriak voltak az árvízek, amelyek veszélyeztették a belvárosi lakosságot és az épületeket. A folyó helyén létrehozott parkban pálmafák, narancsfa ligetek, és más virágok, fák között lehet sétálni, de vannak itt játszóterek, sportpályák is.

Jardín de Turia park

Gyerekes családok keressék fel a parkon belül a Gulliver játszóteret, amit nem véletlenül neveztek el így. Egy hatalmas, fekvő Gulliver alakon kialakított játszótéren szerezhetnek emlékezetes élményt a gyerekek.

A Turia parkot a folyó medrének teljes átalakítása után végül 1986-ban nyitották meg. A megmaradt 18 eredeti, más-más stílusban épült hídról felülnézetből is rácsodálkozhatunk erre az egyedi parkra és annak méreteire.

Hatalmas fügefa Valenciában

Valenciai aréna

A Plaza de Toros de Valencia az óváros szélén, a korábbi városfalon kívül látható. Az 1850 és 1860 között, neoklasszikus stílusban épült aréna, amely hasonlít a római Colosseumra, jelenleg is nagyon jó állapotban van. A 4 emeletes épület 17,65 méter magas, a küzdőtere 52 méter átmérőjű. Bikaviadalokat március végétől októberig tartanak szombatonként vagy vasárnaponként.

Bikaviadalok helyszíne Valenciában az Aréna

Ayuntamiento tér

Az arénától néhány perc sétára, már az óváros egykori falain belül található a Plaza del Ayuntamiento, a város legnagyobb tere – közepén egy hatalmas, esténként kivilágított szökőkúttal – és egyben itt látható a Városháza épülete (Ayuntamiento) és a főposta épülete (Edificio de Correos) is.

Városháza, Ayuntamiento

A tér kedvelt találkozóhelye a valenciaiaknak, helyi eseményeket, fesztiválokat is gyakran rendeznek.

A Városháza előtti tér hatalmas szökőkúttal

Mercado Central – A valenciai piac

Az óváros központi részén, gyönyörűen kidolgozott épületben található a hatalmas piac, amely vasárnap kivételével mindennap délután 3-ig van nyitva. Az igazi piaci hangulat átéléséhez azonban a délelőtti órákban érdemes már megérkezni.

Mercado Central, Valencia

Gyönyörű látnivaló Valenciaban, a Mercado Central

A piacon közel 1.300 standon árulják a friss zöldségeket, gyümölcsöket, sonkákat, sajtokat. Egy külön teremben vannak a halárusok, a jéggel teli pultokon rengeteg féle friss tengeri hallal találkozhatunk.

Hentespult a valenciai piacon

Zöldség-gyümölcs a piacon

Halpult a valenciai piacon

A valenciai Selyembörze épülete

A La Lonja de la Seda, azaz a Selyembörze épülete a piaccal szemben található. Valencia emblematikus épülete, amely az UNESCO Világörökségének része, a 16. században épült gótikus stílusban. Az épület magas fallal van körülvéve, bent van egy kis park is.

La Lonja, a Selyembörze épülete

Itt értékesítették a híres valenciai selymet, amelyet aztán egész Európában továbbadtak a kereskedők. A kereskedésnek, a tőzsdei tranzakcióknak helyt adó részen kívül található itt egy kis kápolna is, a két felső emeleten pedig az adósok börtöne volt. 144 lépcsőfokot megmászva lehet feljutni a toronyba, ahonnan belátni az egész óvárost. További érdekességek a valenciai Selyembörze épületéről.

A La Lonja belső kertje

Valencia katedrálisa

A kissé zsúfolt Plaza de la Reina téren található a Valenciai székesegyház, amelynek nagy része a 13. és a 15. század között épült. Az 50 méter magas Miguelete toronyról – amely része az épületnek és a tér fölé magasodik – könnyű megismerni a katedrálist.

Valencia katedrális

Építészeti stílusában a gótikus az uralkodó, de több más stílus is keveredik benne. A katedrális előtti téren vannak éttermek, kávézók, rengeteg a turista, és kéregetőből is akad. A katedrálisban őrzik a Szent Kehely vagy Szent Grál eredetijét vagy másolatát (ez nem tisztázott), amelyből Krisztus az utolsó vacsorán ivott.

Torres de Serranos

A Serrano ikertorony, illetve városkapu az óváros és a Turia park határán fekszik. A 14. században épült torony egykor a várost körülvevő fal része volt. A falból ma már csak a tornyok maradtak meg, azok viszont látogathatók és nagyon jó állapotban vannak. A csúcsra feljutni 134 lépcsőfok megmászásával lehet.

Valenciában több látnivalóba is fel lehet mászni, de ha egyet kellene ajánlani, akkor ez lenne az, mivel ennek csúcsából az egyik irányban a Turia folyó egykori medrében létrehozott hosszú park, a másik irányban pedig az óváros látható.

A Torres de Serranos tornyai

A Torres de Serranos-on kívül van még egy másik fennmaradt városkapu is, a Torres de Quart. Az egyik toronytól kb. 10 perc sétával el lehet jutni a másikig, de elég könnyű eltévedni a szűk, óvárosi utcákban, ami azért nem olyan nagy baj, mert így legalább többet láthatunk a történelmi Valenciából.

Valenciai utcakép

Valencia közlekedése

A városban nagyon jól kiépített a metró- és a buszhálózat. Metróra elsősorban a reptülőtérről a városba való bejutáshoz van szükség. Az óvárosi rész bebarangolásához nincs szükség tömegközlekedési eszközre, viszont mind a tengerpart, mind a Művészetek és Tudományok városa csak nagyon hosszú sétával érhető el az óvárosból, ezért érdemes inkább buszra vagy metróra szállni, a látvány miatt inkább buszra 🙂

Valencia metró

Lehet vásárolni Valencia kártyát, amellyel ingyenes a tömegközlekedési eszközök használata (a repülőtéri metrózás is, ezért érdemes már a repülőtéren megvenni a Tourist Infoban), ingyenes a belépés sok múzeumba és más látnivalóba, illetve további kedvezményeket is biztosít például éttermekben, boltokban. A kártyához ingyenesen adnak egy várostérképet, valamint egy füzetet, amely tartalmazza az ingyenesen vagy kedvezménnyel látogatható nevezetességeket, és az igénybe vehető szolgáltatásokat.

A reptéri közlekedéshez részletesebb információk jegyárakkal, menetrendekkel: Valencia repülőtér, reptéri transzfer

Valencia látnivalói térképen. A számok mentén haladva akár be is lehet járni a cikkben említett helyeket.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!