Főoldal Hasznos tanácsok Wizz Air check in, utasfelvétel – hogyan csináld lépésről lépésre

Wizz Air check in, utasfelvétel – hogyan csináld lépésről lépésre

38484
Wizz Air check in kezdőknek

Ebben a cikkben elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik először repülnek Wizz Airrel. A Wizz Air check in vagy más néven Wizzair utasfelvétel folyamatának alábbi bemutatása után már rutinosabban fog menni élesben is a becsekkolás és a beszállókártya kinyomtatása.

Mi is az a Wizz Air check in?

A repülőjegy megvásárlása után egy visszaigazoló emailt kapunk arról, hogy melyik járatra, mikorra váltottunk repjegyet, de ezzel a visszaigazoló emaillel még nem szállhatunk fel a repülőre. Ahhoz szükség van a check-inre, azaz az utasfelvételre, ami megelőzi a repülést. A check in elvégzése után kapjuk meg a beszállókártyánkat, amellyel a repülőtéren végigengednek majd a biztonsági folyamatokon, végül pedig felszállhatunk vele a repülőgépre. De nézzük részletesen a folyamatot.

Wizzair utasfelvétel részletesen

Ott tartunk tehát, hogy megvettük a repülőjegyet és megkaptuk a visszaigazoló emailt, amely tartalmaz többek között egy 6 karakterből (betűkből, számokból) álló foglalási kódot. Erre a kódra lesz szükségünk az utasfelvétel folyamán, amelyet interneten célszerű elvégezni, ugyanis így ingyenes lesz.

Az internetes utasfelvétel részletes bemutatása előtt még egy fontos információ: Jelenleg az internetes utasfelvételre az utazást megelőző 30 napon belül van lehetőség, de legkésőbb a járat indulása előtt 3 órával mindenképpen el kell végezni. DE!

  • a 30 napon belüli lehetőség csak akkor él, ha a repülőjegyhez ülőhelyet is vásároltunk a foglalás folyamán
  • ha nem vásároltunk ülőhelyet, akkor az internetes utasfelvétel lehetősége csak 48 órával az utazás megkezdése előtt nyílik meg
  • ha a visszaútra is megvettük a repülőjegyet, de ülőhelyet nem vásároltunk, akkor az online check in erre az útszakaszra a kimenő járat utasfelvételének megnyitása után nyílik meg, legfeljebb 15 nappal a repülőjáratunk indulása előtt.

Azaz ha például 18 napra utazunk el, akkor a visszaútra történő utasfelvételhez keresnünk kell majd internetes és nyomtatási lehetőséget a kinttartózkodásunk alatt vagy a Wizz Air mobil alkalmazásában kell elvégeznünk a check-int, de erről majd később. Most jöjjön a Wizz Air check in bemutatása lépésről lépésre.

Bejelentkezés/Utasfelvétel és foglalások

Menjünk a Wizz Air weboldalára. Ha tudjuk a kódot és a vezetéknevet, amit foglaláskor megadtunk (a Wizzair esetében mindig ékezetek nélkül kell megadni a nevünket), akkor nem kötelező belépni a felhasználói fiókunkba. Elég csak a felső menüsorban az Utasfelvétel és foglalások menüpontra kattintani, majd beírni a két adatot, és máris megjelennek a foglalás részletei.

Ha nincsenek előttünk ezek az adatok, akkor a Bejelentkezés menüpontra kattintsunk, ahol a repülőjegy foglaláskor megadott email címünkkel és jelszavunkkal be tudunk jelentkezni a felhasználói fiókunkba. Itt sok más adat mellett láthatjuk a közelgő utazásunk adatait, többek között itt is szerepel a foglalási kód, az útvonal dátummal és a foglalás során megadott név.

Az adatok ellenőrzése után kattintsunk az Utasfelvétel gombra. Ilyenkor is lehet még plusz szolgáltatásokat vásárolni, például választhatunk ülőhelyet, adhatunk plusz bőröndöt a foglalásunkhoz stb.

Amennyiben a schengeni övezeten kívülre utazunk, akkor külön meg kell még adni az úti okmányban szereplő adatokat is. Fontos figyelni arra, hogy az itt megadott úti okmány legyen nálunk végig az utazás alatt is.

Miután az utasfelvétel megtörtént, egy új képernyőre jutunk, ahol az utazás adatai mellett láthatjuk a háromféle módon letölthető beszállókártyát is. Ezek közül a pdf verziót mindenképpen érdemes letölteni, amelyhez egyszerűen csak kattintani kell a szövegre: PDF beszállókártya letöltése.

A beszállókártya letöltése után nyomtassuk is ki, és rakjuk be a kézipoggyászunkba, hogy mindenképpen velünk legyen a repülőtérre induláskor. Minden utasra, aki egy foglaláson belül szerepel, el kell végezni külön-külön az utasfelvétel fent leírt folyamatát.

TIPP: Küldjük el magunknak e-mailben is a beszállókártyát, így bármikor ki tudjuk nyomtatni újra, ha esetleg például a visszaútra szóló beszállókártya elveszne útközben.

Mobil utasfelvétel

A fenti, asztali számítógépes bejelentkezés mellett az utasfelvétel elvégezhető a Wizzair hivatalos mobil alkalmazásán keresztül is. Ehhez le kell tölteni az alkalmazást (Androidra a Google Play-ből, iPhone-ra pedig az App Store-ból), majd a felhasználói adatainkkal belépve tudjuk az Utasfelvételt végigcsinálni. Az így kapott beszállókártya online és offline verzióban is működik, tehát nem szükséges internetelérés a bemutatásához a repülőtéren.

TIPP: Bár talán ez a legkényelmesebb módja a Wizzair utasfelvétel elvégzésének, hiszen gyorsan meg lehet csinálni, nem kell hozzá számítógép, és a papírra kinyomtatott beszállókártyákkal sem kell szöszmötölni a repülőtéren, azért a biztonság kedvéért jó, ha van a kézipoggyászunkban egy kinyomtatott verzió is arra az esetre, ha a telefonunkkal bármi történne.

Repülőtéri utasfelvétel

Adódhat olyan helyzet, hogy sem számítógépen, sem mobilon nem tudjuk elvégezni az utasfelvételt. Ilyenkor a repülőtéren is kinyomtattathatjuk a beszállókártyákat, de a fentebb említett két verzióval szemben ez nem ingyenes, sőt jelenleg 13.000 forintot (35 EUR) számítanak fel érte, ami akár több is lehet, mint amennyibe a repülőjegyünk került, és például egy négyfős család esetében már több mint 50.000 forinttal rövidítheti meg a nyaralás költségvetését.

TUTI TIPP: Minél több helyen van meg a beszállókártyánk (papíron, mobilon, email fiókban), annál jobb. Ugyanis ha otthon felejtjük induláskor vagy elvész valahol az utazás alatt, és nincs a mobilunkra se letöltve vagy éppen csak azon van meg, de történik vele valami, akkor a repülőtéren kell újra kinyomtattatni, aminek mint láttuk elég magas a költsége.

Kivételek:
Van néhány európai és Európán kívüli repülőtér, ahol nem működik még az internetes utasfelvétel. Ezekben az esetekben a repülőtéri utasfelvétel ingyenes, a repülőtérre kiérkezve be kell állni azokhoz a check-in pultokhoz, ahova a feladott poggyászokkal utazók is sorakoznak. Ezek a repülőterek a következők: Dubaj, Korfu, Mallorca, Tirana, Moszkva

A Wizzair beszállókártya használata a repülőtéren

A beszállókártyát a repülőtérre kiérkezve érdemes előkészíteni és egészen a repülőre történő felszállásig elöl tartani. Már a tranzitba való bejutáshoz is kérni fogják, majd a repülőgéphez is csak egy ellenőrzés után mehetünk ki, de még a repülőgépen is kérhetik a fedélzetre lépéskor. Sőt, a duty free shopokban is sokszor elkérik a beszállókártyát a pénztáraknál, úgyhogy jó, ha mindig kéznél van.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com