Főoldal Hasznos tanácsok Kinek éri meg? WIZZ GO: új viteldíj kategória a Wizz Airtől

Kinek éri meg? WIZZ GO: új viteldíj kategória a Wizz Airtől

7176
Wizz Air repülőgép indulás előtt

2016. november 29-én a Wizz Air bevezetett egy új viteldíj kategóriát, amelynek WIZZ GO lett a neve. Mit is jelent ez pontosan? Kinek éri meg ezt a csomagot választani? A viteldíj kategóriák különböző szolgáltatásokat tartalmaznak az utazáshoz, a repülőjegyhez kapcsolódóan. Nézzük az aktuális feltételeket!

BASIC csomag:

Eddig kétféle viteldíj kategória volt. Az egyik a BASIC csomagnak nevezett, amely a repülőjegy mellett tartalmazza az ingyenes kisméretű kézipoggyászt, illetve az ingyenes internetes utasfelvételt. Minden más szolgáltatásért – feladott poggyász, ülőhelyválasztás, elsőbbségi beszállás stb. -, amit az utas választ, egyenként kell fizetni és így, mindent összeadva jön ki a repülőjegy fizetendő ára. Ebben a megoldásban az a jó, hogy mindenki csak azért fizet az alapszolgáltatásokon túl, amire szüksége van.

Viszont van az utasoknak egy csoportja, akik szeretnek kényelmesebben utazni, illetve emelt szintű szolgáltatásokra van szükségük, és ezért aránylag sok szolgáltatást vesznek igénybe. Hogy nekik ne kelljen minden egyes szolgáltatást külön bejelölni, a Wizz Air összeállított egy másik viteldíj kategóriát, amelynek ára ráadásul kedvezményesebb, mintha a benne lévő szolgáltatásokat külön-külön vásárolnánk meg. Ez lett a WIZZ PLUS.

WIZZ PLUS csomag:

Ez a viteldíj kategória leginkább az üzleti utasokat célozza meg, illetve azokat, akik a hagyományos légitársaságok szolgáltatásaihoz vannak szokva, rugalmasabb feltételekkel szeretnének utazni és ezért hajlandóak a magasabb szintű szolgáltatásokért magasabb árat fizetni. Ez a kategória egy kattintással tartalmazza a következő szolgáltatásokat:

 • internetes vagy repülőtéri utasfelvétel
 • nagyméretű kézipoggyász, garantáltan a fedélzeten (méret max. 55x40x23 cm)
 • egy kisebb kézipoggyászt (méret max. 40x30x20 cm) is magunkkal vihetünk a fedélzetre a nagyobb kézipoggyász mellett
 • feladott poggyász (max. 32 kg)
 • szabad ülőhelyválasztás
 • elsőbbségi beszállás és utasfelvétel
 • Wizz Flex szolgáltatás (ennek lényege, hogy a repülőgép indulása előtt legkésőbb 3 órával törölhetjük a foglalást (a pénzt tetszőlegesen egy másik járatra használhatjuk fel), de meg lehet változtatni interneten az indulásunk dátumát, idejét, és akár még az úti célt is (de nevet sajnos nem). Ez egyébként a Wizz Flex igénybevétele nélkül elég sokba kerülne, ám így sem teljesen ingyenes, ugyanis az új járatra szóló és a jelenlegi repülőjegy ára közötti különbséget és a poggyászdíjak közötti különbséget (általában a hosszabb utakra magasabbak a poggyászdíjak) ki kell fizetni.)

Ennek a viteldíj kategóriának az ára utanként 20-40.000 forinttal növeli meg a repülőjegy árát, azaz egy retúr repülőjegy esetén akár 80.000 forint pluszt is jelenthet az alap csomagot tartalmazó repülőjegyhez képest, igaz, hogy így is sokkal olcsóbb, mintha egyenként vásárolnánk meg ezeket a szolgáltatásokat a repülőjegyünkhöz. Valószínűleg relatíve kevesen választották a Wizz Plus csomagot, ezért most létrehozta a légitársaság a Wizz Go csomagot.

WIZZ GO csomag:

A Wizz Go árában és tartalmában is a Basic és a Wizz Plus közé lett kitalálva, bár árában közelebb van a Wizz Plushoz. A következőket tartalmazza:

 • internetes vagy repülőtéri utasfelvétel
 • kézipoggyász, garantáltan a fedélzeten (méret max. 55x40x23 cm)
 • egy kisebb kézipoggyászt (méret max. 40x30x20 cm) is magunkkal vihetünk a fedélzetre a nagyobb kézipoggyász mellett
 • feladott poggyász (max. 20 kg)
 • ülőhelyválasztás (az első sor és a vészkijáratok melletti üléssorok kivételével)
 • elsőbbségi beszállás és utasfelvétel

Látható, hogy ez az a csomag, ami egy átlagos nyaraláshoz szükséges elemeket tartalmazza, amelyeket amúgy is meg kellene vásárolnia annak, aki hosszabb időre utazik. Így viszont egy kattintással, egy csomagban megkaphatja az utas a legszükségesebbeket, ráadásul olcsóbban, mintha egyenként tenné az egyes szolgáltatásokat a repülőjegy mellé a foglalás során.

Az már más kérdés, hogy a Basic és Wizz Go között 15-28.000 forint a különbség utanként, míg a Wizz Go és a Wizz Plus között általában csak 5-12.000 forint, ami miatt utóbbi plusz szolgáltatásait, ár/érték arányát is figyelembe véve már lehet, hogy elgondolkoznak néhányan a Wizz Plus választásán a Wizz Go helyett, így végül mégiscsak többet költve a repülőjegyre mint eddig. Lehet, hogy ez is cél volt valahol, végeredményben ez a lényege az értékesítésben használt upsell módszerének.

De nézzük most meg inkább három útvonalon, hogy mekkora lenne a különbség az árakban, ha a Basic csomaghoz egyenként raknánk hozzá azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a Wizz Go tartalmaz.

Wizz Go összehasonlítása más díjcsomagokkal

A táblázatból az látszik, hogy minél távolabbra repülünk, annál többe kerülnek a plusz szolgáltatások és a Wizz Go csomag ára is, így a megtakarítás összege utanként 4-5,000 forint lehet. Viszont ha azt nézzük, hogy mekkora a megtakarítás mértéke, akkor az látszik, hogy minél rövidebb útra készülünk, annál többet tudunk megtakarítani a Wizz Go-val ahhoz képest, mintha egyenként választottuk volna a plusz szolgáltatásokat. Milánó esetében ez a megtakarítás jelentős, 45%, míg Tenerife estében már csak 22%. Azaz minél közelebbi városba utazunk, valószínűleg annál inkább megéri a Wizz Go csomag választása.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!