Főoldal Repülőjegy ártesztek Wizz Air vagy Ryanair? Teszteltük, melyik az olcsóbb

Wizz Air vagy Ryanair? Teszteltük, melyik az olcsóbb

10735
Wizz Air, Ryanair

A Wizz Air és a Ryanair kínálja a legolcsóbb repülőjegyeket a magyar piacon, de leteszteltük, hogy a két fapados légitársaság árai között van-e különbség, ha van mekkora, és végülis melyikük az olcsóbb.

Négy olyan útvonalat vizsgáltunk, amelyeken mindkét légitársaságnak van járata:

  • Budapest-London
  • Budapest-Barcelona
  • Budapest-Róma
  • Budapest-Milánó

A kiválasztott napok, amelyeknek árváltozásait figyeltük: április első hetének napjai. Azaz az ezeken a napokon induló járatok repülőjegyeinek árait másfél hónapon keresztül követtük napról napra egészen addig, amíg el nem jött az indulásuk ideje. A kapott értékeket átlagoltuk, és így jöttek ki az alábbi ábrákon látható eredmények, illetve átlagárak.

Az eredményekből nemcsak az látszik, hogy melyik légitársaság az olcsóbb, hanem az is, hogy melyik napokon érdemes repülni, ha a legolcsóbb lehetőségeket keressük. Jöjjenek az eredmények!

Budapest-London

A londoni útvonal esetében a Wizz Air, Ryanair pároshoz hozzávettük még az easyJet légitársaságot is az érdekesség kedvéért. Az ábrán látszik, hogy a két ultrafapados légitársaság átlagárai a Ryanair apró árelőnye mellett szinte megegyeznek a hét első napjaiban, a hét második felének napjaira viszont a Wizz Air már olcsóbb jegyeket árult, a vasárnapi napra pedig átlagosan már 20 %-kal olcsóbbak voltak a jegyei.

Az várható volt, hogy a három fapados közül az easyJet lesz a legdrágább, de hogy kétszer, háromszor drágább egy londoni repülőjegy, ha az easyJetnél vásároljuk, az azért meglepő.

A Budapest-London útvonal átlagos repülőjegy árai

Budapest-Barcelona

Barcelonába a Ryanairnek csak heti öt járata volt a vizsgált időszakban, míg a Wizz Air minden nap repült a spanyol városba, ezért hiányos a Ryanair vonala a grafikonon. Ezen az útvonalon a Wizz Air átlagosan legalább 20-30 %-kal olcsóbb repülőjegyeket kínált versenytársához képest a – szombati napot leszámítva -, ami például egy családi nyaralás esetén már egész jelentős megtakarítást jelenthet.

A Budapest-Barcelona útvonal átlagos repülőjegy árai

Budapest-Róma

A római útvonalon nagyon figyelheti egymást a két légitársaság (nyilván a többin is:)), mert itt szinte semmi különbség nincs az átlagos repülőjegyárak között a hét különböző napjain, kivéve a szerdai napot, amikor a Ryanairrel utazók jelentősen olcsóbban utazhattak.

A Budapest-Róma útvonal átlagos repülőjegy árai

Budapest-Milánó

A milánói járatok átlagos repülőjegy árai teljesen eltérő képet festenek az előző három útvonalhoz képest. A Wizz Air ezen az útvonalon simán verte a Ryanairt, a hétvégi járatokkal átlagosan a Ryanair árainak feléért lehetett utazni a Wizz Airrel, de a többi napon is jelentősen olcsóbb volt a Wizz. Egy kivétel azért itt is akad, a keddi napon a Ryanair tudott olcsóbb lenni.

A Budapest-Milánó útvonal átlagos repülőjegy árai

Konklúzió

A fenti adatok alapján egyértelmű következtetést persze nem lehet levonni arra vonatkozóan, hogy melyik légitársaság az olcsóbb, mert az árak folyamatosan változnak. Egyik nap lehet, hogy az a fapados kínál olcsóbb repülőjegyeket, amelyik egy másik napon viszont drágábbat, de annyi azért kijelenthető, hogy ennek a tesztnek az idején a Wizz Air átlagosan olcsóbb, egyes esetekben jelentősen olcsóbb repülőjegyeket kínált, mint a Ryanair.

Másik hasznos következtetés lehet, hogy a legolcsóbb jegyeket általában keddi és szerdai repülés esetén lehet elcsípni, a hét második felében már a legtöbb esetben drágábbak a repülőjegyek.

Ínyenceknek készítettünk egy részletesebb grafikont is, amelyen napi bontásban látszanak a Budapest-London útvonal repülőjegyeinek árai a tesztelt időszakban, amelyek aztán az átlagárak számításának és a fenti, első grafikonnak az alapját képezték.

Ezen azért tisztán látszik, hogy napi szinten a két légitársaság árai között nagy eltérés lehet, úgyhogy ha olcsón szeretnénk repülni, továbbra is érdemes mindkét légitársaság weboldalát nézgetni.

Ennek az adabázisnak az alapján készítettünk egy másik cikket is, amelyben azt vizsgáltuk, hogy mennyivel az utazás előtt érdemes megvenni a repülőjegyet.

Néhány szó az adatgyűjtésről

Ahova több járata is közlekedik valamelyik légitársaságnak naponta a négy város közül, ott mindig az adott napi legolcsóbb jegyárat vettük figyelembe. Fontos, hogy a légitársaságok Barcelona kivételével mindegyik városban eltérő repülőtereket használnak, amit a városba való bejutásnál érdemes figyelembe venni. Londonban a Wizz Air Luton repülőterére, a Ryanair Stanstedre, az easyJet pedig Gatwickre érkezik. Róma esetében a Wizz Air Fiumicino, a Ryanair Ciampino repülőterét használja, Milánóban a Wizz Air Malpensára érkezik, míg a Ryanair járatai a közeli Bergamo repülőterén szállnak le.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!