Főoldal Városok, látnivalók Zakopane látnivalói télen-nyáron

Zakopane látnivalói télen-nyáron

47334
Zakopane látképe

A város Lengyelország déli határánál fekszik. Zakopane és környéke látnivalók sokaságát tartogatja a turistáknak. A közel 30 ezres lakosságú várost fekvése teszi igazán különlegessé. Északról a Gubalówka-hegy, délről a Tátra határolja. Nem csoda, hogy télen-nyáron kedvelt úti cél. Nyáron inkább a túrázók, télen pedig a téli sportokat kedvelők kedvence a környék. A síelés mellett lehet korcsolyázni, szánkózni is, de a sífutáshoz is kiváló helyek vannak. Magyarországról autóval vagy busszal lehet a leggyorsabban megközelíteni a kb. 300 km-re található várost, az út kocsival 5-6 óra lehet a választott útvonaltól függően.

Szállás

A hatalmas kínálatnak köszönhetően könnyű szállást találni Zakopanéban vagy a környékén. A hagyományos apartmanoktól kezdve a modern szállodákig minden megtalálható. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Keresek egy jó szállást!

Zakopane látnivalói

A várost nem elsősorban a látnivalói miatt keresik fel a turisták. Inkább kiindulópontként szolgál a közeli hegyekben túrázók, síelők számára, de azért rengeteg programlehetőség közül válogathatunk, főként nyáron, amikor szabadtéri rendezvények, koncertek színesítik a város kulturális életét. Számos múzeum is található a városban, amelyek közül a Tátrai Múzeum emelkedik ki, ahol a város és környékének történelme elevenedik meg az ott élt, élő emberek életének, használati tárgyainak természeti környezetének bemutatásán keresztül.

Gáspár-csúcs

A Tátrában lévő Gáspár-csúcs (a térképeken Kasprowy-csúcsként vagy Kasprowy Wierch néven is megtalálhatjuk) 1987 méter magasan van a Tátra lengyel oldalán. Túraútvonalon, gyalog is feljuthatunk a csúcsra, de érdemes kipróbálni a lanovkát, amely Európa egyik legrégebbi felvonója, 1936-ban kezdett utasokat szállítani. Az út a csúcsra kb. 20 perc. A felvonók Kuznicéből indulnak (lásd a lenti térképen a 2-es számú pontot), a csúcsig van egy közbenső megálló is, ahol át kell szállni egy másik kabinba.

Felvonó a Gáspár-csúcsra, Zakopane híres látnivalójára

A felvonónál nem lehet közvetlenül parkolni, ahogy például az osztrák síterepeken, hanem egy távolabbi parkolóban kell letenni az autót (a térképen a 1-es pont), ahonnan gyalog vagy busszal lehet eljutni a felvonó bejáratáig. Már 30 nappal a tervezett utazás előtt meg lehet venni a jegyet a felvonóra online, amit érdemes is megtenni, mert sokszor sor szokott lenni a jegypénztárnál. Az előre megvásárolt jeggyel viszont ezt elkerülhetjük, és soron kívül felszállhatunk a felvonóra.

Gubalówka-hegy

A Gubalówka-hegyről fantasztikus panoráma nyílik a Tátrára és Zakopane városára, ezért érdemes felmenni a csúcsra. Ha túrázni szeretnénk, akkor gyalog is megtehetjük az utat, de ha gyorsabb megoldásra vágyunk, akkor kb. 3,5 perc alatt fel tudunk menni a siklóval is. A felső megállótól is indulhatunk aztán túrázni a számos túraútvonal egyikén, de akár gyönyörködhetünk a panorámában vagy megebédelhetünk egy helyi étteremben, és kipróbálhatjuk a “nyári” bobpályát is. A hegygerincen lovaskocsikázásra, télen lovasszánozásra is van lehetőség. A sikló alsó állomása könnyen megközelíthető a városból gyalog és kocsival egyaránt. A Gubalówkai siklóra online nem lehet jegyet venni, csak a helyszínen.

Tipp: Lehet venni kombinált jegyet is, ami a sikló mellett a nyáron üzemelő kétüléses felvonóra (Butorowy Wierch) érvényes, azaz felfelé mehetünk például a siklóval, lefelé pedig a libegővel vagy fordítva. A sikló és a felvonó alsó és felső állomása is kb. 2 km-re van egymástól, így egy kisebb túrának is beillik a “teljes kör” megtétele, a látvány pedig valószínűleg mindenkit le fog nyűgözni (a lenti térképen a 4-7. pontok jelölik az útvonalat).

Zakopane piac

A híres zakopanei piac a városból indul a Krupówki utca folytatásaként (lásd a térképen) és több száz méter hosszan tart egészen a Gubalówkai-sikló alsó állomásáig, de a felső állomáson is vannak még további árusok. Legnagyobb része a sajtpiac, ahol számtalan kézműves, helyi sajtból válogathatunk, és kóstolhatunk is persze vásárlás előtt. A sajt mellett leginkább bőrből és fából készült termékeket, ajándéktárgyakat lehet kapni. A piac mindig nyitva van (az ünnepeket kivéve), de szezon- és időjárásfüggő, hogy melyik nap hány óráig találjuk meg az árusokat.

Gyönyörű látnivaló a Morskie Oko

A Tátrai Nemzeti Park területén számos túraútvonal található a könnyebb, rövidebb túráktól kezdve a nehezebbekig. A legnépszerűbb útvonalak egyike a Morskie Oko-hoz, azaz a Halas-tóhoz, Tengerszemhez vezető útvonal, amely a park bejáratától indulva 9-10 km hosszú, de az utolsó 1,5 km-t leszámítva lovaskocsival is megtehető, ha valakinek túl hosszú lenne. A közel 1400 méteres magasságban, 34 hektáron elterülő tó a Tátra legnagyobb tava, mélysége 51 méter. A tavat 2000 méter feletti hegycsúcsok, fenyvesek veszik körbe, fantasztikus látványt nyújtva a turistáknak.

Morskie Oko, a Halas-tó vagy másnéven Tengerszem

Zakopaneból kisbusszal is megközelíthető a park bejárata, illetve a parkolóban kocsival is meg lehet állni, ami Lyza Polana közelében található, ahogy a lenti térképen is jelöltük (9-es pont). A Tátrai Nemzeti Parkba belépőjegy vásárlása után mehetünk be és a parkolásért is fizetni kell.

Wielka Krokiew, a zakopanei síugrósánc

A Krokiew-hegy oldalába épült síugrósáncot 1925-ben nyitották meg, jelenleg rendszeres állomása a Síugró Világkupa sorozatnak, és több alkalommal is rendeztek itt Síugró Világbajnokságot. Stadionja 40.000 ember befogadására képes, ami többnyire minden évben meg is szokott telni a népszerű eseményre.

Amikor nincsenek versenyek, akkor turistáknak is lehetőségük van felmenni a sánc tetejébe felvonóval és lenézni a völgybe onnan, ahonnan a versenyzők szoktak indulni. A tévében is elképesztő látvány az ugrásokat végignézni, de amikor ott áll az ember egy sánc tetején, akkor hihetetlen igazán, hogy hogyan mernek innen elindulni és leugrani a profi versenyzők.

Zakopane busszal

Ha Magyarországról autó helyett busszal szeretnénk kirándulni a városba vagy más lengyelországi városba, akkor a FlixBus napi több járata közül válogathatunk. Megnézem a FlixBus járatokat!

Zakopane térkép a látnivalókkal

A város és környékének leghíresebb látnivalóit és elhelyezkedésüket, Zakopane parkolási lehetőségeit az alábbi térkép mutatja. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!