Főoldal Hasznos tanácsok Repülés terhesen? Minden, amit érdemes tudni

Repülés terhesen? Minden, amit érdemes tudni

877
Megosztom:
A repülés terhesen is lehetséges

Ha valaki szeret utazni vagy például a munkájából adódóan repülnie kell, akkor terhesség esetén valószínűleg az első kérdései között lesz, hogy lehet-e terhesen repülni? Ha lehet, akkor meddig lehet? Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni a repülés előtt és alatt, hogy a repülés terhesen se okozzon problémát.

Szabad-e terhesen repülni?

Amennyiben problémamentes a terhesség, semmi akadálya a repülésnek terhesség alatt. A légitársaságok általában a 36. hétig (ikerterhesség esetén a 32. hétig) engedélyezik a repülést a kismamáknak. Ha a határán vagyunk, akkor figyelni kell arra is, hogy még az esetleges visszaút során se legyünk túl a 36. héten.

A repülés tehát mindhárom trimeszterben lehetséges, a terhesség korai szakaszában és később is. Szakértők szerint a második trimeszterben a legbiztonságosabb a repülés, ilyenkor már a kismamák energiaszintje magasabb mint az első trimeszterben, és nagy valószínűséggel a reggeli rosszullétek is elmúltak már.

Milyen esetekben nem javasolt repülni?

Ha bármilyen komplikáció felmerült a terhesség során vagy túl magas rizikófaktorral járó tünetek vannak, akkor nem javasolt a repülés, illetve fokozott elővigyázatosság szükséges. Ilyen lehet például a cukorbetegség, az elhízás miatti magas testsúly, a terhesség alatti magas vérnyomás, súlyos vérszegénység, 35 év feletti életkor. Nem javasolt továbbá a túl gyakori, mindennapos repülés terhesség esetén, amely például a női légiutaskísérőket, női pilótákat érinti.

Általános kérdések a terhesség alatti repüléssel kapcsolatban

 • Biztonságos-e átmenni a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseknél használt kapukon? Igen, a biztonsági kapuk általában alacsony intenzitású mágneses mezőket vagy alacsony energiájú rádióhullámokat használnak a fémeszközök érzékelésére, amelyek nem jelentenek veszélyt.
 • Okozhat-e gondot a repülőgép kabinjában lévő légnyomáskülönbség? A repülőgépek belsejében a légnyomás alacsonyabb mint a tengerszinten. Kevesebb a levegő oxigéntartalma, olyan mintha 1500-2500 méter magas hegyekben üldögélnénk, így problémamentes terhesség esetén nem okoz problémát. Akiknek szív- vagy tüdőbetegségük van, azoknál viszont jelentkezhetnek panaszok, ezért mindenképpen javasolt a repülés előtti egyeztetés a kezelőorvossal.
 • Van-e kockázata a repülési magasságon jelenlévő magasabb kozmikus sugárzásnak? A repülőgépek általában 10.000 méter körüli magasságon repülnek, mert ez ideális a gyorsaság és a repülőgép üzemanyagfogyasztása szempontjából. Ezen a magasságon már jóval nagyobb a kozmikus eredetű sugárzás szintje mint a tengerszinten, de a repülőgép belsejében ez a sugárzás alig magasabb mint a földön, köszönhetően a repülőgép testének, ezért a szakértők véleménye szerint veszélytelen mértékű a sugárzás mind a magzatra, mind a kismamára nézve. Ez alól a nagyon gyakori repülés jelenthet kivételt, ezért nem repülnek terhesen a női légiutaskísérők és női pilóták.
 • Mit lehet tenni a trombózis veszély kockázatának csökkentésére? A repülőgépen szárazabb a levegő (a relatív páratartalom 20 % körüli) és kevesebbet mozgunk, ami a vér besűrűsödéséhez vezethet, a vérkeringés lassul. Ezért főként a hosszú távú repüléseken, de a rövid távú repüléseknél is fontos a mozgás. Legalább óránként sétáljunk egyet a repülőn, ülő helyzetben pedig időnként feszítsük meg a vádlinkat, “lábujjhegyezzünk” párat, és ne tegyük keresztbe a lábunkat. Folyamatosan igyunk folyadékot, de kerüljük a szénsavas üdítőket. Lehetőleg viseljünk egészségügyi harisnyát, másnéven gumiharisnyát, kompressziós harisnyát.

Repülés terhesen Wizzair vagy Ryanair járattal

Nincs a légitársaságokra vonatkozó általános szabályozás a terhesség esetére, ezért az egyes légitársaságok szabályzatai eltérhetnek egymástól. A repülőjegy megvásárlása előtt mindenképpen olvassuk el a választott légitársaság vonatkozó szabályait és szerezzük be a szükséges igazolásokat.

Ma már a legtöbben fapados légitársasággal utaznak. Magyarországon a Wizz Air és a Ryanair szállítja a legtöbb utast, ezért ennek a két légitársaságnak részletesebben is kitérünk a terhességgel kapcsolatos szabályozására.

A terhesség során a Wizz Air a 34. hét után már nem vállalja kismamák szállítását, ami eltér az általánosnak mondható 36. héttől.

A Ryanair a komplikációmentes terhességek esetén is a 28. hét elérése után már orvosi igazolás bemutatását kéri a beszállókapunál vagy a csomagfelvételnél. Az igazolás – amelyhez a minta letölthető a légitársaság honlapjáról – nem lehet 2 hétnél régebbi az utazás időpontjához viszonyítva. A Ryanairnél egyébként az általánosnak mondható szabály van érvényben, azaz a kismamák a 36. hétig (ikerterhesség esetén a 32. hétig) utazhatnak a légitársaság járatain.

Mi szerepeljen a terhességi repülési igazoláson?

Eltérő, hogy egy légitársaság kér vagy sem orvosi igazolást az utazás jóváhagyásához, ezért mindenképpen érdemes beszerezni az utazás előtt, maximum nem fogják kérni, de ha nincs nálunk igazolás és mégis kérnék, akkor egyszerűen megtagadhatják a repülést a repülőtéren. Orvosi konzultációra úgyis javasolt elmenni a repülés előtt, ezért ha már ott vagyunk, akkor kérjünk igazolást is, amely ráadásul ingyenes. Az igazolásnak az alábbi adatokat érdemes mindenképpen tartalmaznia:

 • az utas neve
 • egy gyermekkel vagy ikrekkel terhes-e a kismama
 • a kiutazás napja; a terhesség hányadik hetében lesz a kismama ekkor
 • a hazautazás napja; a terhesség hányadik hetében lesz a kismama ekkor
 • az orvos nyilatkozata arról, hogy a terhesség komplikációmentes, a kismama utazásának nincs akadálya.
 • a szülés várható időpontja.
 • az orvos aláírása és pecsétje.

Az igazolást szerezzük be lehetőség szerint a magyar mellett angol nyelven is, hogy megelőzzük a nyelvi problémákból fakadó esetleges kellemetlenségeket.

Repülés előtt mindenképpen konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, kezelőorvosunkkal, hiszen az orvos ismeri a pontos egészségi állapotunkat és ennek megfelelően tud egyéni javaslatot tenni.

A legfontosabb tanácsok terhesség és repülés esetén

Repülés előtt:

 • orvosi konzultáció, vizsgálat, igazolás kérése
 • a választott légitársaság szabályzatának elolvasása
 • egészségügyi harisnya beszerzése
 • a szükséges egészségügyi információk, telefonszámok összegyűjtése az úti célunkról (pl. mentők, közeli kórház)
 • biztosítás kötése
 • Daedalon beszerzése hányinger megelőzésére
 • orvosi leletek bepakolása (fénymásolat)

Repülés alatt:

 • nyugalmas körülmények megteremtése
 • kényelmes ruha viselése, réteges öltözködés
 • folyamatos folyadékbevitel (pl. szénsavmentes ásványvíz)
 • mozgás, torna (legalább óránként)
 • egészségügyi harisnya viselése