Főoldal Úti élmény A Plitvicei-tavak, Horvátország gyöngyszeme

A Plitvicei-tavak, Horvátország gyöngyszeme

27620
Plitvicei tavak fa gyalogoshíd

Habár Horvátországot elsősorban mindenki a tengerparti részről ismeri, az egyik legnépszerűbb látnivalója, a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a szárazföldi rész belsejében, a hegyek között található. A fantasztikus természeti látnivaló 16 kisebb-nagyobb tóval és közel 200 vízeséssel rendelkezik. Légvonalban mindössze 60 km-re fekszik a tengerparttól, mégis egy teljesen más környezettel, más klímával találkozhat itt a turista.

A nyaralással egybekötve vagy akár egy másik évszakban közvetlenül ide érkezve érdemes itt eltölteni minimum egy, de akár három napot is. Az alábbiakban az autós, buszos eljutástól kezdve a parkoláson, nyitvatartáson, belépőjegyek árain keresztül egészen a választható túraútvonalak leírásáig minden információt összegyűjtöttünk azoknak, akik szeretnének ellátogatni a plitvicei tavakhoz.

A park története, kialakulása, élővilága

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park egyértelműen Horvátország egyik legnagyobb természeti csodája. A tavak, sziklák, erdők és vízesések között eltöltött nap minden kirándulót felfrissít. A lépcsőzetes vízesések fantasztikus fényekben és színekben játszanak, így nagyon hálás téma a fotósoknak is.

A területet 1949. április 8-án nyilvánították nemzeti parkká, 1979 óta az UNESCO Világörökség része. A hegyvidéki régióban, erdők és tavak borította helyen kijelölt park 300 négyzetkilométernyi területet foglal magába.

Leglátványosabb és a turisták által leginkább látogatott része a 16 kisebb-nagyobb tóból álló tórendszer, amelyet 12 felső és 4 alsó tóra bontanak. A tavakat változó magasságú vízesések kötik össze, amelyek állandó átalakulásban vannak a folyamatos mésztufa lerakódás következtében. A parkot a kialakított ösvényeken és a tavak felett megépített fa gyaloghidakon járhatjuk be.

Plitvicei vízesés

A folyamatosan lerakódó mésztufán megtelepedő növények, például az algák és mohák jelentős akadályokat képeznek a tavak között, növekedésükkel újabb és újabb vízesések, habzó zuhatagok alakulnak ki, fenntartva a Plitvicei-tavak állandó változását. Legmagasabban, 638 méterrel a tengerszint felett a Proscansko-tó fekszik, legalacsonyabban pedig az 503 méter magasan található Novakovica Brod, ahonnan a Korana folyóba ömlik a tó vize.

A park páratlan növény- és állatvilággal rendelkezik. A közel 1400-féle növény közül sok csak itt található meg Horvátországban. A területet többnyire bükk-, erdei fenyő-, és lucfenyő erdők borítják. 4 nagy ragadozóféle él a parkban, a barna medve, a hiúz, a vadmacska és a farkas, de él itt vaddisznó, vidra, róka, borz, nyest, görény, menyét és még sok más kisebb állat.

161 fajta madarat azonosítottak eddig, amelyek közül nagyon sok a veszélyeztett madarak közé tartozik. Közel 70 féle pillangó is él a parkban, ezért könnyen előfordulhat, hogy nagyobb csapat pillangóval is találkozunk a kirándulásunk folyamán.

Időjárás, mikor érdemes ellátogatni?

A parkban a változatos domborzati viszonyok miatt többféle mikroklíma is jelen van, de általánosságban elmondható, hogy a kellemes és napos nyarakat kemény, havas, telek követik. A tavasz és az ősz relatíve rövidebb. Nyáron az átlagos hőmérséklet délben 24 fok körül alakul, de még a legmelegebb napokon sincs melegebb, mint a tengerparton, ezért akinek már túl melege van a tengerparton, annak érdemes lehet megszakítani egy-két napra a nyaralást és ellátogatni a parkba.

Minden évszakban megvan a maga szépsége a parknak. Nyáron vannak a legtöbben, az ősz rövid, viszont gyönyörű színekben pompáznak a park fái, tavasszal van a legnagyobb vízhozama a vízeséseknek. A Plitvicei tavak télen teljesen más arcukat mutatják a havas, fagyos természetben.

Az utazás tervezésekor azt is érdemes figyelembe venni, hogy novembertől március végéig az időjárás függvényében közlekednek a hajók, és általában nincs mindegyik túraútvonal nyitva.

Lépcsőzetes Plitvicei-tavak

Szállások a tavak közelében

A park területén három szálloda található, a 3 csillagos Hotel Jezero és a 2 csillagos Hotel Plitvice rendelkezik étteremmel és ingyenes parkolási lehetőséggel is. A szintén 2 csillagos Hotel Bellevue inkább a szervezett csoportoknak van fenntartva.

A parkhoz közel nagyon sok a szálláslehetőség az olcsóbb magánházaktól egészen a többcsillagos szállodákig, de érdemes időben foglalni, főleg ha nyáron szeretnénk ellátogatni a tavakhoz.

Plitvicei tavak autóval

Budapesttől a park kb. 470 km-re fekszik, autóval könnyen megközelíthető, körülbelül 5-5,5 órás menetidőre lehet számítani. A távolság hasonló a szlovéniai Bledi-tóhoz. Magyarországon végig autópályán lehet haladni az M7-esen majd Letenyénél átlépve a horvát határt az A4/E65-ös autópályán folytathatjuk utunkat egészen Zágrábig.

Zágrábnál át kell térni az A1-es autópályára Split/Rijeka irányába és egészen Karlovacig autózni, ahol az autópályáról letérve az utolsó 80 kilométert a D1-es autóúton autózva érkezhetünk meg a Nemzeti Park bejáratához. A magyarországi autópályákkal ellentétben Horvátországban fizetőkapuk vannak, ezért kétszer kell megállni fizetni. A fizetőkapuknál lehet készpénzzel és bankkártyával is fizetni.

A csak bankkártyás fizetési lehetőséggel rendelkező kapuknál általában kisebb a sor, gyorsabb az áthaladás, de figyeljük az elfogadott bankkártyák logóit. Ha ugyanis mégse fogadják el a kártyánkat, akkor visszatolatni a kaputól még kellemetlenebb, mintha eleve a készpénzes kapuhoz álltunk volna be.

Ha nyaralással kötnénk össze a park meglátogatását, akkor sincs nehéz dolgunk, a legtöbb part menti horvát városból 2-3 óra alatt elérhető a Plitvicei-tavak. A délebbi városok, például Makarska és Dubrovnik viszont már messzebb vannak, ezért érdemes lehet legalább egy éjszakát egy park közeli szálláson tölteni.

Plitvicei tavak busszal

Magyarországról a Plitvicei tavak buszos kirándulás keretében is könnyen elérhetők. Ha egyénileg szeretnénk utazni, akkor a Flixbus napi több járata közül választhatunk. Megnézem a FlixBus járatokat!

Továbbá Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is több utazási iroda kínálatában vannak néhány napos horvátországi körutak, amelyek érintik a parkot, illetve vannak kifejezetten a parkba szervezett 1 napos utak is.

Utóbbiak általában nonstop utak, a buszok késő éjjel indulnak Magyarországról, hogy a reggeli nyitásra már a parkba érjenek, majd az egész napos kirándulás után este indulnak vissza.

A 200 vízesés egyike

Parkolás a bejáratnál

Ha nem a reggeli órákban érkezünk, akkor inkább az 1-es bejáratnál lévő parkolóban érdemes parkolni, mert a 2-es bejáratnál lévő kisebb parkoló hamarabb meg szokott telni. November 1-től tavaszig a 2-es bejárat többnyire zárva tart.

Parkolási díjak 2019-ben:
Motorok számára: ingyenes
Autók, személygépkocsik: 7 kuna/óra
Lakókocsik számára: 70 kuna/nap
Utánfutóval rendelkező autók számára: 70 kuna/nap
Buszok számára: 70 kuna/nap

Nyitvatartás

A park minden nap reggel 8 és délután 16 óra között van nyitva, vasárnap és ünnepnapokon egyaránt. Jegyeket viszont csak délután 2-ig lehet vásárolni. A 2-es bejárat november 1-től többnyire zárva van egészen tavaszig. Nyáron tovább, egészen 18 óráig tart nyitva a park. A látogatók száma évről évre növekszik, júliusban és augusztusban vannak a legtöbben, a legnépszerűbb időszak délelőtt 10 és 12 óra között van.

Plitvicei tavak, a belépő ára 2019-ben

Két bejárata van a parknak plusz a Flora nevezetű kiegészítő bejárat. Minden fontos és szükséges információt megkaphatnak a látogatók ezeknél a bejáratoknál, de a park területén található szállodákban, az elektromos panoráma buszokon és hajókon, illetve a parkolókban is kaphatunk információt.

Elektromos hajó a Kozjak tónál

A belépőjegyek ára tartalmazza a parkon belül a Kozjak tavon közlekedő elektromos hajók és a panoráma kisvonatok (vonatnak álcázott buszok) használatát is, valamint biztosítást. A belépő árak szezononként változnak, a legolcsóbb a téli időszakban, míg a legdrágább júliusban és augusztusban.

A téli időszakban a hajók, a kisvonatok és a túraútvonalak elérhetősége az időjárási körülményektől függ, érdemes utazás előtt tájékozódni a park hivatalos honlapján, ahol feltüntetik a zárva lévő útvonalakat és szolgáltatásokat.

Gyerekeknek, 15 fő feletti csoportoknak és 18 éven felüli diákoknak kedvezményes jegyet biztosítanak, amelyhez azonban érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges.

A jegyek megvásárolhatók online is előzetes regisztráció keretében, sőt a napi kiadható jegyek száma korlátozva van, ezért érdemes is elővételben megvenni a park saját weboldalán, főként a csúcsidőszakokban, júliusban, augusztusban. Fontos tudnivalók:

 • Az online jegyeket legalább 1 nappal a tervezett belépés előtt kell megvenni.
 • A vásárlás során egy visszaigazolást kapunk, a jegyeket a helyszínen kell átvenni, érvényesíteni.
 • A jegyek a vásárlás során megjelölt órában és előtte legkorábban 30 perccel vehetők át.
 • A helyszínen a vásárlás során megjelölt órában lehet csak belépni a parkba.

Példa: Ha a foglalás során a reggel 9 órát jelöltük be, akkor a jegyet a helyszínen 8:30 és 9:59 között kell átvenni, belépni a parkba, azaz megkezdeni a kirándulást pedig 9:00 és 9:59 között lehet.

A belépő ára (napijegy):

 • Felnőttjegy ára:
  január 1- március 31.: 60 kuna
  április 1- május 31.: 100 kuna
  június 1- június 30.: 250 kuna (15:00 után: 150 kuna)
  július 1- augusztus 31.: 250 kuna (16:00 után: 150 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 250 kuna (15:00 után: 150 kuna)
  október 1- október 31.: 100 kuna
  november 1- december 31.: 60 kuna
 • Csoportos felnőttjegy ára (min. 15 fő, érdemes előre foglalni):
  január 1- március 31.: 55 kuna
  április 1- május 31.: 90 kuna
  június 1- június 30.: 150 kuna
  július 1- augusztus 31.: 250 kuna (16:00 után: 150 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 150 kuna
  október 1- október 31.: 90 kuna
  november 1- december 31.: 55 kuna
 • Diákjegy ára:
  január 1- március 31.: 50 kuna
  április 1- május 31.: 75 kuna
  június 1- június 30.: 160 kuna (15:00 után: 100 kuna)
  július 1- augusztus 31.: 160 kuna (16:00 után: 100 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 160 kuna (15:00 után: 100 kuna)
  október 1- október 31.: 75 kuna
  november 1- december 31.: 50 kuna
 • Csoportos diákjegy ára (min. 15 fő, érdemes előre foglalni):
  január 1- március 31.: 45 kuna
  április 1- május 31.: 70 kuna
  június 1- június 30.: 100 kuna
  július 1- augusztus 31.: 160 kuna (16:00 után: 100 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 100 kuna
  október 1- október 31.: 70 kuna
  november 1- december 31.: 45 kuna
 • Gyerekjegy ára (7 és 18 éves kor között):
  január 1- március 31.: 30 kuna
  április 1- május 31.: 50 kuna
  június 1- június 30.: 120 kuna (15:00 után: 70 kuna)
  július 1- augusztus 31.: 120 kuna (16:00 után: 70 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 120 kuna (15:00 után: 70 kuna)
  október 1- október 31.: 50 kuna
  november 1- december 31.: 30 kuna
 • Csoportos gyerekjegy ára (min. 15 fő, 7 és 18 éves kor között):
  január 1- március 31.: 25 kuna
  április 1- május 31.: 45 kuna
  június 1- június 30.: 80 kuna (15:00 után: 70 kuna)
  július 1- augusztus 31.: 120 kuna (16:00 után: 70 kuna)
  szeptember 1- szeptember 30.: 80 kuna (15:00 után: 70 kuna)
  október 1- október 31.: 45 kuna
  november 1- december 31.: 25 kuna
 • Gyerekjegy ára (7 éves korig):
  ingyenes

2 napra szóló belépőjegy is váltható, amely szezontól függően kb. 15-30% kedvezménnyel vásárolható meg. Ez a jegytípus névre szóló és két egymás utáni napra érvényes.

Látványos Plitvicei vízesés

Plitvicei tavak: túraútvonalak

A parkban található túraútvonalak úgy lettek kialakítva, hogy mindenki megtalálhassa benne az igényeinek és az erőnlétének legmegfelelőbb hosszúságú túrát, így a kisgyerekes családoktól a gyakorlott túrázókig mindenki bátran nekivághat a kirándulásnak. Vannak 2-3 órás, rövidebb útvonalak, de a leghosszabb útvonal több mint 18 km, és akár 8 órát is igénybe vehet. Az útvonalak az időjárási körülményeknek megfelelően vannak nyitva, télen például a felső tavakat is érintő túraútvonalakat többnyire lezárják.

„A” túraútvonal (télen, nyáron nyitva)
Időtartam: 2-3 óra
Hossz: 3,5 km

A túra az 1-es bejáratnál (északi bejárat) kezdődik, érinti a nagy vízesést, amely egyben Horvátország legnagyobb vízesése 70 méteres magasságával. Az útvonal az alsó tavak mentén halad felfelé (Novakovica brod, Kaluderovac, Gavanovac, Milanovac), majd a Kozjak hídnál fordul vissza és további emelkedő után a tavak keleti oldalán ér vissza a bejárathoz.

Plitvice, A túraútvonal

„B” túraútvonal (télen, nyáron nyitva)
Időtartam: 3-4 óra
Hossz: 4 km

Ez a túra is az 1-es bejárattól indul. Érinti az „A” útvonal pontjait, azaz mind a négy alsó tavat és a Nagy vízesést is, de ez az útvonal hosszabb, így átgyalogolhatunk a mészkőszurdokon, áthajózhatunk a Kozjak tavon, felszállhatunk a panoráma buszra (kisvasútra) és a keleti oldal legmagasabb pontjain végigsétálva juthatunk vissza a kiindulási ponthoz.

B túraútvonal, hajókázással

„C” túraútvonal (télen zárva)
Időtartam: 4-5 óra
Hossz: 8 km

Az 1-es bejárattól induló útvonal a „B” jelű túrához képest annyival hosszabb, hogy végighalad a felső tavakon is. Érinti a legnagyobb vízeséseket (Nagy vízesés, Veliki Prstavac, Mali Prstavac) és számos kisebb vízesést. Ugyanúgy tartalmaz közben Kozjak-tavi hajókázást és a végén panoráma buszozással térhetünk vissza a bejárathoz.

Plitvice, C túraútvonal

„E” túraútvonal (télen zárva)
Időtartam: 2-3 óra
Hossz: 5,1 km

A 2-es bejárattól induló útvonal egy rövid Kozjak-tavi hajókázás után a felső tavak mentén halad végig egészen a legmagasabban fekvő Proscansko-tóig, amely 638 méterrel van a tengerszint felett. Útközben erdős partokon sétálhatunk és látható többek között a Veliki Prstavac és a Mali Prstavac vízesés, és több, kisebb vízesés is. A Proscansko-tótól a panoráma busszal lehet visszajutni a 2-es bejárathoz.

E túraútvonal

„F” túraútvonal (télen, nyáron nyitva)
Időtartam: 3-4 óra
Hossz: 4,6 km

Az „F” útvonal tulajdonképpen a „B” útvonal párja, azon halad végig, de a 2-es bejárattól indul és a másik irányban halad a „B”-hez képest. A Kozjak-tavi hajókázással indul és a végén utazhatunk vissza a bejárathoz a panoráma busszal. Közben találkozhatunk a Nagy vízeséssel, a mészkőszurdokkal és az összes alsó tóval.

F túraútvonal

„H” túraútvonal (télen zárva)
Időtartam: 4-6 óra
Hossz: 8,9 km

Ez az útvonal a 2-es bejárattól indul. Egy rövid séta után a panoráma busz felvisz minket a legfelső tóhoz, ahonnan a felső tavak mentén sétálhatunk le a Kozjak-tóhoz. A tavon a hajóval átkelve az alsó tavakhoz érünk, ahonnan ismét panoráma buszra ülve juthatunk vissza a bejárathoz. Ez az útvonal is érinti a legszebb látnivalókat a Nagy vízeséstől kezdve a mészkőszurdokon át a kisebb vízesésekig.

H túraútvonal a Plitvicei tavak körül

„K” túraútvonal
Időtartam: 6-8 óra
Hossz: 18,3 km

Ezen az útvonalon az egész tórendszert körbetúrázhatjuk. Az 1-es és a 2-es bejárattól is indulhatunk, csak a túra kiindulási pontja lesz más, a megtett „kör” ugyanakkora. A túra alatt csak egy apró szakaszon kell igénybe venni az elektromos hajót, egyébként végig sétálva lehet megtenni az utat. Ez a leghosszabb útvonal és természetesen a többi útvonalon látható összes természeti látnivalót tartalmazza…és még annál is többet.

K túraútvonal, teljes kör
A túraútvonal térképek forrása: https://np-plitvicka-jezera.hr
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával!

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Repülőjegyet keres? Partnerünk a fapados (Wizz Air, Ryanair, easyJet stb.) és a hagyományos légitársaságok árai között keres, majd összehasonlítja és táblázatban mutatja meg az elérhető repülőjegyeket. Így könnyen összehasonlíthatók az árak, ráadásul rengeteg időt spórol a keresésben. Próbálja ki!