Főoldal Reptéri transzferek Bejutás a londoni repülőterekről

Bejutás a londoni repülőterekről

9393
Megosztom:
Wizz Air, új járatok, Faro, Bergen, Hannover, Lamezia Terme

Bejutás a reptérről a városba

Londonba akár négy különböző repülőtérre is érkezhetünk attól függően, hogy melyik fapados légitársasággal utazunk. A Wizz Air Lutonba repül Budapestről. Az easyJet Gatwickre repül Budapestről, és Gatwick mellett Lutonra Bécsből. A Ryanair Stansted repülőterére érkezik Budapestről, és Stansted mellett Lutonba Pozsonyból. A Flybe Budapestről Southend repülőterére. Nézzük sorban, hogy hogyan érhető el London belvárosa az egyes repülőterekről!

London-Luton reptéri transzfer

(távolság a központtól: 50 km)

Busz:

A legolcsóbb lehetőség az easyBus, amelynek buszaira már 2 fontért is lehet jegyet kapni, persze ha jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül vásároljuk meg. Az easyBus a következőkben részletezett National Express társasággal együttműködve kínálja szolgáltatását a Victoria Station buszállomásra, így a buszok indulása, menetideje, útvonala megegyezik a következő bekezdésben leírtakkal. Az easyBus egy másik útvonalat is kínál, amelyen a buszok a Commercial/Liverpool Streetre (vasútállomás, metrómegálló) érkeznek. A jegyek itt is 2 fonttól kezdődnek, a menetidő 60 perc.

A National Express buszaira (indulás stop 10) 18,5 fontba kerül egy oda-vissza jegy, az egy útra szólóért 11 fontot kell fizetni, a retúr gyerekjegy – 3 és 15 éves kor között – 9,75 font, az egy útra szóló 5,5 fontért vásárolható meg. A buszok általában 20-30 percenként indulnak, közvetlenül a Victoria Stationre. A menetidő ebben az esetben is 80-90 perc.

Útvonal: Luton (repülőtér) – Golders Green – Finchley Road (metrómegálló) – Baker Street (metrómegálló) – Oxford Street, Marble Arch – Victoria Station

A Green Line 757-es buszok is több helyen megállnak Londonban, a végállomásuk a Victoria Station. Éjjel-nappal közlekednek, általában 20-30 percenként, a menetidő kb. 85 perc. A jegyárak a következők: felnőtt oda-vissza jegy 17, egy útra szóló 10 font. A családi retúrjegy 35 fontba kerül, amellyel két szülő és két gyerek vagy egy szülő és három gyerek utazhat.

Útvonal: Luton (repülőtér) – Brent Cross Shopping Centre – Finchley Road – Baker Street (metrómegálló) – Oxford Street, Marble Arch – Victoria, Buckingham Palace Road

Vonat:

Erről a repülőtérről is bejuthatunk vonattal London belvárosába (London, St. Pancras vasútállomás). A lutoni vasútállomáshoz reggel 5 és éjfél között 10 percenként indulnak buszok a terminál épületétől (bay 1), amelyek 5-10 perc alatt érnek az állomásra. A buszra a jegy 1,60 fontba kerül, ha vásárolunk vonatjegyet is. Innen az út 25-45 perc Londonba a Thameslink vagy az East Midlands Trains járataival. A vonatok nagyon gyakran követik egymást, akár 8 szerelvény is indul egy óra alatt, kivéve az éjszakai órákat. Az egy útra szóló jegyek 14 fonttól indulnak, a retúrjegyek 24,50 fonttól, a gyerekjegyekért – 5 és 15 éves kor között – 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni.

London-Stansted reptéri transzfer

(távolság a központtól: 60 km)

Busz:

A legolcsóbb lehetőség az easyBus, amelynek minibuszaira már 2 fontért is lehet jegyet kapni, ehhez jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül kell megvásárolni, a helyben a sofőrtől vásárolt jegy ára akár 12 font is lehet. Az easyBus a következőkben részletezett National Express társasággal és az Airport Bus Express társasággal együttműködve kínálja szolgáltatását. Járatok indulnak a Baker Streetre, a Victoria Stationre, a Liverpool Streetre.

Másik lehetőség a National Express busz, amelyre 16 fonttól lehet venni egy oda-vissza jegyet, ha vásárláskor megjelöljük az utazási időpontokat. Az egy útra szóló jegy 12 font, a gyerekjegy – 3 és 15 éves kor között – 6 font/út, a retúrjegy ára 9 font. A buszok egész nap általában 15-20 percenként indulnak és Londonban több helyen is megállnak. A jegyek megvásárolhatók a terminál épületében a repülőtéren reggel 6:00 és este 21:30 között, illetve a buszállomáson egész nap, esetleg a buszon. Az utazási idő általában 2 óra. Hasznos tanács, hogy a repülőtérre történő visszaútra ha tehetjük, vegyük meg előre a jegyet, mert akkor a buszon biztosított a helyünk, ellenkező esetben, ha a busz tele van, nem kötelező a sofőrnek felvennie a megállóban jegy nélkül állókat és emiatt akár le is késhetjük a repülőnket.

Útvonal: Stansted (repülőtér) – Finchley Road Underground Station (metrómegálló) – St Johns Wood – Baker Street – Marble Arch – London Victoria (vasútállomás) – London Victoria (buszállomás)

A Citylink buszra az interneten vásárolt retúrjegy 15, az egy útra szóló 8 fontba kerül (a gyerekjegy – 3 és 15 éves kor között – 4 font/út, a retúrjegy 7,50 font). A buszok általában félóránként indulnak a King’s Cross St. Pancras vasútállomásra (metrómegálló is) (menetidő kb. 75 perc). London belvárosába reggel 4:30 és éjszaka 1:00 óra között, ellenkező irányban 2:30 és este 23:30 között. A jegyek megvásárolhatók a repülőtéri buszállomáson is, ahol 2-3 fonttal magasabb árakra kell számítani.

Vonat:

Egy kicsivel drágább, de gyorsabb és kényelmesebb lehetőség a reptér és a város között közlekedő Stansted Express gyorsvonatok igénybevétele. A szerelvények a terminál épülete alatt elhelyezkedő vasútállomásról indulnak, ahol a jegyek is megvásárolhatók. A menetidő 50 perc, az interneten vásárolható legolcsóbb oda-vissza jegy 32 fontba kerül (30 napon belül kell leutazni), az egy útra szóló jegy ára 19 font. A gyerekjegy – 5 és 15 éves kor között – 50% kedvezménnyel vásárolható meg. A vonatok 15 percenként indulnak a Liverpool Streetre.

London-Gatwick reptéri transzfer

(távolság a központtól: 50 km)

Busz:

Az easyBus minibuszaira a jegyárak 2 fonttól indulnak, ehhez jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül kell megvásárolni, a helyben a sofőrtől vásárolt jegy ára akár 12 font is lehet. Az easyBus a következőkben részletezett National Express társasággal együttműködve kínálja szolgáltatását a Victoria Station buszállomásra. Az easyBus egy másik útvonalat is kínál, amelyen a buszok Gatwick északi termináljától a déli terminál érintésével 15-30 percenként indulnak Londonba, az Earls Court állomásra (West Brompton) reggel 4:25 és éjjel 1:00 között, ellenkező irányban pedig 3:00 és 23:25 között. A menetidő 70-80 perc.

Gatwickről a National Express buszaival is bejuthatunk Londonba, amelyekre a jegyeket mind a déli, mind az északi terminál épületében megtalálható jegyárusító pultoknál, illetve a déli terminál buszállomásán vásárolhatjuk meg. London központjába a déli termináltól indulnak a buszok, amelyekre 15 fontba kerül egy oda-vissza jegy, az egy útra szóló 8 font, a gyerekjegyek – 3 és 15 éves kor között – 50 százalékos kedvezménnyel kaphatók. Az utazás időtartama kb. 80-95 perc, és általában óránként indulnak a járatok, amelyek Londonban több helyen is megállnak a Victoria Stationig.

Útvonal: Gatwick (repülőtér) – Belmont – Sutton (vasútállomás) – Rosehill – Mitcham Junction – MITCHAM, London Road – Streatham, High Road – London, Stockwell – London Victoria (vasútállomás) – London Victoria (buszállomás)

Vonat:

A Southern társaság járatai 35 perc alatt érnek a repülőtérről a londoni Victoria vasútállomásra. A vonatok többnyire 15 percenként indulnak, az egy útra szóló jegyek 12 font/úttól kezdődnek. Gyerekjegyet – 5 és 15 éves kor között – a felnőttjegy árának feléért vásárolhatunk.

A Thameslink járatai 25 perc alatt érnek az East Croydon, 50-70 perc alatt a St Pancras megállóhoz a déli terminál vasútállomásáról. Az egy útra szóló legolcsóbb jegy ára 10,30 font, a retúrjegy 19,50 font St Pancras állomásra. A gyerekjegyek – 5 és 15 éves kor között – a felnőttjegyek felébe kerülnek. A vonatok napközben többnyire 15 percenként indulnak.

A Gatwick Express járataival 30-35 perc alatt juthatunk be a Victoria Stationre. A jegyek megvásárolhatók az egyes terminálokban, illetve a déli terminálnál fekvő vasútállomáson. A felnőtt retúrjegy ára 31,10 (egy hónapig érvényes), az egy útra szóló 17,80 font. A gyerekjegyekért – 5 és 15 éves kor között – a felnőttjegyek felét kell kifizetni. Az interneten vásárolt jegyek árából 10 % kedvezményt biztosítanak. Ha legalább ketten-hárman-négyen utazunk, akkor érdemes online foglalni, mert így akár 35 %-os kedvezményt is elérhetünk. A vonatok az éjszakai néhány órát leszámítva egész nap 15-30 percenként közlekednek.

Hasznos cikkek: