Főoldal Hasznos tanácsok Osztrák autópálya matrica 2021-ben

Osztrák autópálya matrica 2021-ben [FRISS]

92
Osztrák autópálya az Alpokban

Ausztria hosszú évek óta népszerű úti cél a magyarok számára nemcsak nyáron, hanem télen, tavasszal és ősszel is, ugyanis a túrázók és a nyaralók mellett a síelni vágyók is kiváló helyeket fedezhetnek fel. Az ország közelsége miatt legtöbben autóval vagy szervezett túra keretében busszal kellnek útra, de egyre több a motoros utazó is. Az alábbiakban bemutatjuk a osztrák autópálya matrica rendszerét, illetve adunk néhány gyakorlati tippet és tanácsot ahhoz, hogy minél zökkenőmentesebb, nyugodtabb legyen az út nyugati szomszédunk autópályáin.

Az osztrák autópálya rendszer

Ausztria autópálya matrica rendszere hasonló a korábban Magyarországon is működő rendszerhez, így a legtöbb utazónak nem fog meglepetést okozni. Az országban 19 rövidebb-hosszabb autópálya és közel 20 gyorsforgalmi út van jelenleg, amelyek összességében több mint 2100 km hosszúságban hálózzák be az országot. A kiváló minőségű autópályáknak köszönhetően gyorsan és kényelmesen közelíthetjük meg a népszerű úti célokat, mint amilyen Bécs, Graz, Salzburg vagy például Hallstatt. Az autópályákat „A” betűvel és egy számmal, a gyorsforgalmi utakat „S” betűvel és egy számmal jelölik. A megengedett maximális sebesség személygépkocsival 130 km/h autópályán és 100 km/h a gyorsforgalmi utakon.

Tartalomjegyzék, gyorslinkek az egyes információkhoz:

 1. Osztrák autópálya matrica árak 2021-ben
 2. Osztrák autópálya matrica vásárlás
 3. Elektronikus osztrák autópálya matrica
 4. Fizetős alagutak, útszakaszok Ausztria területén
 5. Hasznos tanácsok

Osztrák autópálya matrica árak 2021-ben

Az osztrák autópálya matrica ára évről évre kis mértékben emelkedik. A leggyakrabban vásárolt típus a 10 napos matrica, amely személygépkocsik számára 9,5 euróba kerül, a 2 hónapos matrica díja pedig 27,80 euró. Mivel többnyire az euró is évről-évre egyre többe kerül számunkra, így a forintban kifejezett ár is évről-évre növekszik. Jelenleg a heti matricáért kb. 3.400 forintot kell kifizetnie az autósoknak. Fontos tudni, hogy az autópályák mellett a gyorsforgalmi utak használata is díjköteles, viszont ugyanazt a matricát használhatjuk mindkét úttípuson, így nem kell külön matricát vásárolnunk.

Jöjjenek a részletes matrica árak a járművek különböző kategóriáinak megfelelően! Jelenleg az alábbi kategóriák és árak érvényesek.

 • Motorkerékpárok:
  10 napos: 5,50 EUR
  2 hónapos: 13,90 EUR
  Éves: 36,70 EUR
 • Személyautók (megengedett össztömeg maximum 3,5 tonna):
  10 napos: 9,50 EUR
  2 hónapos: 27,80 EUR
  Éves: 92,50 EUR

A legtöbb ember túrázási, nyaralási, télen pedig leginkább síelési céllal indul Ausztriába, így számukra általában a 10 napos osztrák autópálya matrica a tökéletes választás. Az érvényességénél fontos megjegyezni, hogy a 10 napba már beletartozik a vásárlás napja teljes egészében, attól függetlenül, hogy reggel 6 órakor vagy este 22 órakor történt a vásárlás. Azaz arra kell figyelni, hogy nem a vásárlás időpontjától indul a 10 nap érvényesség.

A 2 hónapos vagy éves matricát általában azoknak éri meg vásárolni, akik sűrűbben járnak Ausztriába például munkavállalás céljából vagy esetleg gyakran utaznak át valamelyik másik ország felé.

Az éves matrica előnye, hogy az adott évre vásárolt matrica az évet megelőző december 1-től a lejárat évét követő év január 31-ig érvényes, így ideális esetben akár 14 hónapig használható.

A fenti kategóriákon kívül létezik még egy harmadik is. Azoknak a gépjárműveknek (teherautók, kamionok, buszok, lakókocsik), amelyek megengedett össztömege több mint 3,5 tonna, a megtett kilométer, a tengelyek száma és az EURO emissziós osztályok szerinti besorolásuk alapján egyedi díjat kell fizetniük. Ehhez egy GO-Box nevű készüléket kell beszerelni, amely automatikusan érzékeli, hogyha a jármű áthalad egy díjfizető kapun. A rendszer részletes bemutatása ezen a linken érhető el.

Osztrák autópálya matrica vásárlás

Magyarországon és Ausztriában is több helyen beszerezhetjük a matricát, de akár online is megvehetjük. Nézzük először, hogy fizikailag hol vásárolhatjuk meg. Az osztrák autópálya matrica vásárlás az M1-es autópálya mentén szinte az összes benzinkútnál lehetséges, de a határhoz közeli egyéb benzinkutaknál is elérhető általában, illetve a határátkelőkön is.

Ez a legegyszerűbb módja a vásárlásnak, de ha szeretnénk az utazást megelőzően megvenni, akkor Budapesten és néhány megyeszékhelyen is kapható a matrica, illetve a Magyar Autóklub is értékesíti őket. Itthoni vásárlás esetén forinttal, Ausztriában euróval fizethetünk, bankkártyát vagy készpénzt egyaránt használhatunk.

Vásárláskor az eladó a kért dátumnak megfelelően kilyukasztja a matricát. Mielőtt felragasztanánk, érdemes még egyszer ellenőrizni az érvényességi időt, illetve a matrica típusát. Ha minden rendben, akkor még az autópályára történő felhajtás előtt ragasszuk fel. Az osztrák autópálya matrica felragasztása a szélvédő belső oldalán a bal felső sarkának közelébe, jól látható helyre történjen meg.

Elektronikus osztrák autópálya matrica

Az osztrák autópálya matrica online is megvásárolható. Ebben az esetben azonban nagyon fontos arra figyelni, hogy a matrica legkorábban csak a vásárlást követő 18. naptól válik érvényessé. Ennek az az oka, hogy a vásárló elállási joggal rendelkezik ebben az időszakban. Ez alól kivételt képeznek a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek elállási joggal. Számukra a digitális matrica azonnal használható vásárlás után. Az online vagy boltban megvásárolt matrica ára között nincs különbség. Az online megvásárolt matricák esetében nem kapunk fizikai matricát, amit fel kellene ragasztani a szélvédőre.

A bizonyos szakaszokon kötelezően megvásárolandó, egyszeri áthaladást biztosító online matricák azonnal használhatók mindenki esetében. Ezeket a szakaszokat az alábbiakban soroljuk fel.

A Brenner autópálya Ausztriában

Fizetős alagutak, útszakaszok Ausztria területén

Az osztrák autópályák, gyorsforgalmi utak néhány szakaszán a matricán felül további útdíjat is fizetni kell. Ez néhány alagutat és alpesi utat érint, amelyek az alábbiak:

 • A13 Brenner autópálya: 10,00 EUR/út
 • A10 Tauern autópálya (Tauern és Katschberg alagút): 12,50 EUR/út
 • S16 Arlberg alagút: 10,50 EUR/út
 • A11 Karavankák alagút: 7,60 EUR/út
 • A9 Pyhrn autópálya: Bosruck alagút 6,00EUR/út, Gleinalm alagút 9,50 EUR/út

Ezeken a szakaszokon fizetőkapuk vannak felállítva, ahol helyben meg lehet vásárolni a jegyet, vagy előre, online is beszerezhetjük az előző fejezetben lévő linkre kattintva a hivatalos weboldalon.

Hasznos tanácsok

 • Az autópálya matrica meglétét a rendőrségen kívül a vámőrök, valamint egy erre szakosodott szolgálat, illetve kihelyezett kamerák is ellenőrzik, ezért semmiképpen se utazzunk matrica nélkül. Ha érvényes matrica nélkül vagy sérült matricával állít meg a rendőrség, akkor akár több száz eurós pótdíj fizetésére is kötelezhetnek. A helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 120 euró, amennyiben nincs matricánk vagy lejárt. Ha valamilyen manipulált matricánk van, akkor 240 eurós bírságra számíthatunk. Ha a helyszínen nem tudjuk kifizetni, akkor 300-tól akár 3000 euróig is terjedhet a bírság végső összege.
 • Indulás előtt érdemes letölteni az Asfinag alkalmazást a telefonunkra, amelyen keresztül elérhető az aktuális forgalmi helyzet, megtekinthetjük webkamerán is az autópályák állapotát, forgalmát, vásárolhatunk online matricát.
 • Ha valamilyen okból megsérülne a matrica mielőtt felragasztjuk, akkor inkább ragasszuk vissza az alapjára és vigyük be egy árusítóhelyre, ahol kicserélik. A sérült matrica ugyanis érvénytelen, ezért érdemesebb kicserélni, mint megkockáztatni a büntetést.
 • Ha gyerekkel utazunk, akkor a következőket kell betartani: a 150 cm magasság alatti gyermekek rögzített gyermek ülésben utazhatnak. A 135 cm és 150 cm közötti magasságú gyerekek esetében az ülésmagasító használata is elég a hátsó ülésen. A biztonsági öv használata természetesen kötelező.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com