Főoldal Városok, látnivalók Mesés bécsi látnivalók egy karnyújtásnyira

Mesés bécsi látnivalók egy karnyújtásnyira

11430
Bécsi látnivalók: a Hofburg palota

A főváros, Bécs Ausztria legnagyobb települése, az ország politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja. A bécsi látnivalók, nevezetességek között rengeteg csodás tér és épület, megannyi káprázatos szobor és kastély hívja a kirándulókat, akik garantáltan mesés élményekkel térhetnek haza a rövidebb-hosszabb látogatás után.

Egyébként is kiváló és változatos kirándulások célpontja lehet Ausztria, Magyarország közel 84 ezer km²-es nyugati szomszédja. Remek kikapcsolódást nyújt a hegyvidékek szerelmeseinek, a városok felfedezőinek és a vidék iránt érdeklődőknek egyaránt. Rengeteg emlékezetes kincsre bukkanhat mindenki, aki útnak indul az osztrák tájak felé.

A Schönbrunni kastély

A főváros és egyben az egész ország talán leghíresebb látnivalója Schönbrunn. Ez a komplexum akár egész napra is remek kikapcsolódást nyújt, hiszen a palota, annak kertje és az állatkert egyaránt kiváló programokkal várja a látogatókat.

A kastély

Az Osztrák-Magyar Monarchia kastélya Mária Terézia uralkodásának idején az udvari élet központja volt, ma már mindenki megtekintheti. A termek között sétálva mindenki bepillanthat a múltba, a királyi udvartartás életébe. Ez az elegáns és kedves hangulatú, barokk stílusú épület már a 18. század vége óta látható a mai formájában. Részletes információk, érdekességek: Schönbrunni kastély

Schönbrunni kastély Bécs mellett

A kert és a park

Schönbrunnban nem csak a kastély, hanem annak kertje is remek kikapcsolódást nyújt. Az ösvényeket színes virágágyások, zöldellő fasorok és rózsakert övezi, amik így együtt biztosítanak kiváló útvonalat a hosszabb sétákhoz, vagy a szemet gyönyörködtető pihenéshez. A parkban több sövénylabirintus is található, amelyek mindegyike izgalmas és kalandos kihívást nyújt a látogatóknak.

A kastély virágos parkja

Az állatkert

A schönbrunni komplexum része az állatkert is, ami a kastélytól kb. 10 percre található. Ez az intézmény az 1752-es megalapításának köszönhetően kiérdemelte a világ legrégebbi állatkertje címet. Néhány évvel ezelőtt pedig Európa legjobbjának választották, ami nem is véletlen. Magas színvonalú, látványos és rendkívül érdekes programot nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az állatkert részletes bemutatása: Bécsi állatkert

Ha úgy érezzük, hogy a kastélyt és annak környezetét már alaposan bejártuk, akkor érdemes ellátogatni a város más részeire is.

A közeli állatkert

Szállás Bécsben

A hatalmas kínálatnak köszönhetően szállást nagyon könnyű találni Bécsben, de főként az iskolai szünetek környékén megnő a turisták száma, ezért ha ebben az időszakban szeretnénk meglátogatni a várost, akkor érdemes néhány hónappal előre foglalni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Keresek egy jó ajánlatot!

A belváros nevezetességei: Stephansdom, Stephansplatz

Az óváros közepén találhatjuk meg a Szent István Székesegyházat (Stephansdom), Bécs legfőbb vallási épületét. Ausztria legjelentősebb gótikus épülete mintegy 101 méter hosszú, legnagyobb tornya pedig eléri a 137 méteres magasságot – ahonnan természetesen elképesztő kilátás nyílik a városra. A templomot 1147-ben építették, de azóta több alkalommal is felújították és átalakították.

A Stephansdom Bécsben

A Székesegyház előtti tér, a Stephansplatz kiváló helyszínt biztosít a kikapcsolódáshoz. A remek kávézókban eltöltött időt a kiváló zenészek és táncosok teszik még hangulatosabbá. Érdemes eltölteni itt rövidebb-hosszabb időt, és élvezni Bécs magával ragadó légkörét.

Az egyik legszebb bécsi látnivaló: a Belvedere kastély

A Belvedere kastély Bécs harmadik kerületében található, Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciája volt. Ez a barokk palotacsoport két részből áll, amelyek mára az osztrák művészet egyik legfőbb központjává váltak.

Belvedere kastély

A Felső-Belvedere ad otthont a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményének. Itt megtekinthetőek a festő legimpozánsabb művei, pl. a méltán híres Csók. Emellett megcsodálhatóak a francia impresszionizmus és a bécsi biedermeier legfőbb képviselőinek képei, valamint a gótika mesterműveit is megismerheti a látogató.

Az Alsó-Belvedere Savoyai Jenőnek állít emléket. Itt az uralkodó lakószobái és dísztermei látogathatóak, és olykor időszaki kiállítást is szerveznek ebben az épületben.

Az egykori császári palota, a Hofburg

Ez az eredetileg középkori vár ma az ország miniszterelnökségének központja, valamint több nevezetesség – pl. Sisi Múzeum, Ezüstkamra és Császári lakosztályok – otthona is egyben. Az épület legelső részei már a 13. században elkészültek, de végső formáját csak a 20. század elejére érte el. Összesen 18 szárnyból, 19 udvarból, és mintegy 2600 helyiségből áll.

A Hofburg

Bécsi Operaház (Wiener Staatsoper)

A világ leghíresebb operaházai közé tartozó Bécsi Állami Operaház több mint 150 éve büszkesége a városnak. 1861-69 között épült, az operát és komolyzenét kedvelő Habsburgok megbízásából. Az eredeti tervek nem igazán tetszettek a kritikus bécsi úri közönségnek, ők pályaudvarhoz hasonlónak találtak azt, Ferenc József pedig „süllyedő doboz”-ként emlegette az épületet, az út ugyanis időközben 1 méterrel megemelkedett, ezzel azonban a tervezéskor nem számoltak.

A viszontagságok után végül 1869-re elkészült az Operaház, amit Mozart Don Giovanni című operájával nyitottak meg. Az arisztokrácia és a császár is le volt nyűgözve, az épület, a színpad, a fénytechnika, a díszletek, a kosztümök, mind-mind ámulatba ejtette a nézőket, és utólag már bánták, hogy korábban olyan lesújtó véleménnyel voltak róla. Ezt sajnos azonban az építészek már nem érték meg.

Ma már a világ legnagyobb művészei, operaénekesek, rendezők, karmesterek lépnek fel és dolgoznak itt. Természetesen az a legnagyobb élmény, ha egy előadást is meg tudunk itt nézni, akkor is érdemes bemenni egy vezetett túrára, ha nincs jegyünk előadásra. Itt tartják egyébként minden év februárjában a híres bécsi Operabált is.

A Bécsi Operaház épülete

A nyári hónapokban az Operaház melletti téren, a Herbert von Karajan Platzon egy 50 négyzetméteres vászonra kivetítve közvetítenek egyes előadásokat, így ott ingyen meg lehet nézni azokat. Ilyenkor turisták üldögélnek a járdán, saját kis székeiken, és a nyáresti éjszakában élvezik a világhírű előadók fantasztikus előadásait.

Albertina Múzeum

A Bécs központjában található Albertina Múzeum Európa és a világ egyik leggazdagabb grafikai gyűjteménye. Három gyűjteményből áll: grafikai, építészeti és fotótörténeti gyűjteményből, összesen 60.000 rajz és több mint 1 millió grafika van itt kiállítva. A gyűjtemény a legkiválóbb mesterek rajzait, fametszeteit, rézkarcait foglalja magában, csodálatos alkotásokat találunk itt Michelangelo, Dürer, Raffelo, Rubens, Rembrandt és megannyi francia, spanyol művész életművéből.

A gyűjtemény alapjait Mária Terézia veje, Albert Kázmér szász-tescheni herceg vetette meg az 1770-es években. 1822-ben nyitották meg a múzeumot a nagyközönség előtt, és 1921 óta viseli az Albertina nevet. Érdekesség, hogy míg más múzeumok gyűjteményeit sokszor csak a nemesség látogathatta, itt egyetlen feltételhez kötötték a belépést, a cipőviseléshez. Csak az léphetett be, akinek cipő volt a lábán. Ma már ilyen szabály nincs, a múzeum így is rendkívül népszerű, állandó kiállítása mellett időszakos kiállításait is érdemes megnézni.

Albertina Múzeum

Bécsi parlament

A Ringstrassen lévő parlament épülete 1873-83 között épült görög stílusban. Oszlopcsarnoka mellett történelmi ülésterme is különleges, azt ugyanis úgy alakították ki, mint az ókori színházakat. A parlament hatalmas, közel 14.000 m2 nagyságú, 1600 helyiség van benne és 900-nál több ablaka van.

A bejárat előtt Pallas Athéné szobra látható az Athenebrunnen szökőkút közepén, ami az állam bölcsességét jelképezi.
A parlamentben azokon a napokon, amikor nem üléseznek a politikusok, vezetett túrákon lehet részt venni, ami kb. 1 óra hosszú.

A Parlament Bécsben

Bécsi Városháza (Wiener Rathaus)

A bécsi városháza épülete sokak számára az adventi időszakból ismerős, ilyenkor ugyanis a Városháza ablakai adventi kalendáriumként minden nap más színben tündökölnek, és egyébként az előtte lévő téren, a Rathausplatzon van az egyik legnagyobb bécsi adventi vásár is. Itt januártól márciusig korcsolyapálya szokott lenni, tavasztól őszig pedig bálok, filmfesztiválok, sportrendezvények töltik meg élettel a teret.

Maga az épület 1872-83 között épült, Friedrich von Schmidt, a kölni dóm építészének tervei alapján neogótikus stílusban. A torony 97,9 méter magas, a tetején álló Eiserner Rathausmann néven ismert páncélos lovag szobra további 3,4 méter, lándzsája 6 méter hosszú.

A Városháza azon bécsi látnivalók közé tartozik, amelyeket legtöbben elsősorban kívülről csodálnak meg, aki szeretné belülről is körbejárni, annak idegenvezetővel van erre lehetősége, hetente 3 alkalommal.

A Városháza esti kivilágításban

Práter

A Práter elsősorban mint Bécs világhírű vidámparkja ismert, de valójában az azt körülölelő hatalmas park neve is egyben, ami kedvelt kirándulóhely, remek pihenőhely a Leopoldstadt városrészben. A korábban császári vadászterületként használt területet II. József nyitotta meg 1766-ban parkként, amiből hamar kedvelt társasági központ lett a nemesek körében, szívesen sétálgattak itt hétvégente.

1840-ben, a híres mutatványos, Calafatti építette az első körhintát a területen, majd későbbi bővítések nyomán létrejött a Würstelprater, vagyis a Vidámpark, amelynek nevében a vidámpark területén található virslis standok nyomán a Würstel (virsli) szó köszön vissza.

A Práter óriáskereke

A mára a város egyik jelképévé vált 65 méter magas Óriáskerék (Riesenrad) 1897-ben épült meg egy angol mérnök tervei alapján Ferenc József császár trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából. Piros gondoláiban 20 ember fér el, maga a kerék nagyon lassan forog, kb. 20 perc a menetidő. Csodálatos a panoráma az Óriáskerékről a parkra és a városra, és mivel este is üzemel, így akár esti fényekben is megcsodálhatjuk a látványt.

A második világháborúban a Práter (és az Óriáskerék) nagyrésze megsemmisült, utána azonban újjáépítették, és ma már a klasszikus, régimódi elemek mellett számos modern attrakció is van a vidámparkban. Van itt Planetárium, a vidámpark területén található a Madame Tussauds Múzeum, és nagy kedvenc a Liliputhbahn minivasút is, ami az Óriáskeréktől az Ernst Happel stadionig fut.

A Liliput kisvasút

Madame Tussauds Múzeum

A Práterben, az Óriáskerék előtti téren található meg a Madame Tussauds Panoptikum, mely a világszerte ismert franchise 11. múzeumaként nyílt meg Bécsben 2011-ben, épp Madame Tussauds születésének 250. évfordulóján. A több mint 80 viaszbábuból álló bécsi gyűjteményben többek között Ferenc József császár, Sisi, Mozart, Mária Terézia és számos ikonikus osztrák személyiség figuráit is megnézhetjük, de számos modern szupersztárral is készíthetünk közös képet, Nicole Kidman, Johnny Depp vagy akár Michael Jackson is bekerülhet a családi albumba 1-1 itt készített fotón keresztül.

2017-ben egy nagyon érdekes élményvilágot is létrehoztak a múzeumban (Sisi Undercover Experience néven), ami Sisi császárnő egy napját mutatja be csúcstechnikai eszközök segítségével, így amellett, hogy sok-sok érdekességet megtudhatunk személyiségéről és a korról, amiben élt, kicsit a bőrébe is bújhatunk, a szag- és ízérzékelésre ható technikákkal mi magunk is megtapasztalhatjuk, milyen ízlése volt.

Madame Tussauds Bécsben

Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum)

A Szépművészeti Múzeumot 1891-ben nyitották meg, akkor még a császári gyűjtemény elhelyezésére Ferenc József megbízásából Gottfried Semper és Karl von Hasenauer tervei alapján. A világ legjelentősebb gyűjteményének számító képtára művészettörténeti remekművek sokaságát tartalmazza, Raffaello, Rubens, Rembrandt, Vermeer, Velazquez festményei mellett itt található a legnagyobb Brueghel-gyűjtemény is.

A Galéria mellett az Egyiptomi és közel-keleti gyűjtemény, az Ókori görög és római gyűjtemény, a Szobor és dekoratív művészetek gyűjteménye és az Érmegyűjtemény is az állandó kiállítások közé tartozik.

Szépművészeti Múzeum

Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum)

A Szépművészeti Múzeummal szemben, az azzal azonos külsejű épületben lévő Természettudományi Múzeum mottója: „Ahol a művészet és a természet találkozik”. 1889-ben nyitották meg abból a célból, hogy helyet biztosítsanak a Mária Terézia férje, Lotaringiai Károly által 1748-ban létrehozott gyűjteménynek, ami addigra kinőtte a Hofburgot.

Ma közel 20 millió kiállítási tárgyból áll a gyűjtemény, közte van a világ egyik leghíresebb régészeti lelete, a 29.500 éves Willendorfi Vénusz, amit 1908-ban Wachau régióban fedeztek fel. A múzeumban fantasztikus planetárium is van, nagyon érdekes a világ legnagyobb meteorit-gyűjteménye és a hatalmas dinoszaurusz-csontvázakból álló gyűjtemény is. A múzeum tetejébe is fel lehet menni, és érdemes is, mert lenyűgöző a kilátás Bécs óvárosára.

Természettudományi Múzeum

Duna-torony

Bécs és Ausztria egyik legmagasabb építménye, a 252 méter magas Duna-torony a belvárostól távolabb, a Duna másik oldalán található. A Duna-park mellett álló tornyot 1964-ben adták át a Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmából. A modern építészeti különlegességnek számító épületből kiváló panoráma nyílik a városra, a tetején kialakított, saját tengelye körül – nagyon lassan – forgó étteremben vacsorázni egészen páratlan élmény.

A 155 méter magasan lévő kilátóteraszra gyorslifttel lehet 35 másodperc alatt feljutni, bátrabbak pedig akár le is ugorhatnak, van lehetőség ugyanis bungee jumping-ra a toronyban, így jó idő esetén még ezt is be lehet vállalni. Minden évben tartanak itt lépcsőfutó versenyt, és rendeztek már itt toronyfutó Európa Bajnokságot is.

Duna torony gyönyörű kilátással

Sigmund Freud Múzeum

A múzeum abban a házban lett kialakítva, ahol Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja élt és dolgozott 47 éven keresztül egészen 1938-ig, amikor kénytelen volt elhagyni hazáját. A nemrégiben felújított és korabeli fényképek alapján végzett átépítésnek köszönhetően a múzeumban rendelője és minden privát helyiség is megtekinthető, így megtapasztalhatjuk, hogyan, milyen körülmények között élt és praktizált a világhírű professzor.
A Berggasse 19. címen található múzeum ad otthont Európa legjelentősebb, 40.000 műből álló pszichoanalízis könyvtárának is.

Anker-óra

Franz von Matsch szecessziós szobrász és festőművész 1911-14 között készült alkotása, Bécs egyik kedvelt látnivalója, az Anker-óra valójában egy híd, ami az Anker biztosítótársaság két épületét köti össze. Az art nouveau stílusú órahíd 10 méter hosszú és 7,5 méter széles, az óralap 4 méter átmérőjű, üvegből, fémből és márványlapból készült mozaik díszíti.

Az órán minden órában egészkor egy híres osztrák történelmi személyiség (pl. Mária Terézia, Joseph Haydn, I. Miksa császár, Savoyai Jenő herceg, stb) jelenik meg olyan zenei kísérettel, ami az adott személy korára jellemző volt. Délben minden alak megjelenik.

Advent idején délután 5 és 6 órakor karácsonyi dalok szólnak az Anker-órából.

Hundertwasserhaus

Bécs egyik legnépszerűbb látnivalója, a Hundertwasser-ház a 1983-86 között épült, Friedensreich Hundertwasser tervei alapján Joseph Krawina és Peter Pelikan kivitelezésében. Hundertwasser számára fontos volt, hogy ne egy csúnya épület legyen itt, ezért nem is fogadott el fizetséget a tervezésért, számára már így is megérte.

A társasház különlegessége, hogy a padló egyenetlen, hullámszerű, a teteje fűvel van bevetve, a szobákban pedig fákat ültettek, így azok ágai az ablakokon törtek utat maguknak. 52 lakás, 4 iroda, 19 terasz van az épületben, valamint összesen 250 fa és bokor.

A tarka homlokzatú fantasztikus ház Ausztria építészeti remekművei közé tartozik, kulturális örökségének része, nem véletlen, hogy turisták tízezrei keresik fel évente. Be nem lehet menni, de a földszinten lévő kávézóban meg lehet nézni egy kisfilmet, amiben Hundertwasser bemutatja az épületet. Szemben a Hundertwasser-házzal van egy Kalke Village (Hundertwasser-falu) nevű művészeti központ, ami hasonló koncepció alapján épült 1991-ben, ezt is érdemes beiktatni a programba.

Hundertwasser ház

Stadtpark

A Parkringről nyíló városi parkot (Városligetet) 1862-ben nyitották meg, ez volt az első nyilvános park Bécsben. A 65 hektáros parkot a Wien folyó szeli ketté, van itt egy kis tó, játszóterek, gördeszkapályák és hangulatos sétány is, igazi zöld oázis a belvárosban, ahol jól esik egy kicsit megpihenni, piknikezni – ahogy ezt turisták és helyiek is szívesen teszik.

A parkban híres bécsi művészek, írók szobrait is láthatjuk, melyek közül Johann Strauss aranyozott szobra a leghíresebb, amit Bécs egyik legtöbbet fotózott emlékművei közt tartanak számon. A neoreneszánsz stílusú Kursalon neve a zenerajongók számára csenghet ismerősen.

A park létrehozásával egyidőben készült épületet eredetileg vízi gyógykezelések számára hozták létre, de volt benne kávéház és étterem is, így a társasági élet kedvelt helyszíne lett, és sorsa hamar meg is pecsételődött, már 1867-ben rendeztek itt ugyanis koncertet, és azóta a zene és bálok otthonává vált.

Műszaki Múzeum (Technisches Museum)

A Műszaki Múzeumot 1918-ban nyitották meg és a technika fejlődését, történelmét mutatja be különös tekintettel annak osztrák vonatkozásaira.

A ma már több mint 20.000 négyzetméteres múzeumban az egész család jól fogja érezni magát, gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekesek – a sok esetben – interaktív bemutatókkal, kipróbálható eszközökkel színesített kiállítások.

Vannak itt veterán autók, repülő, helikopter, mozdony, hajótestek, történelmi hangszergyűjtemény, háztartási eszközök és megannyi érdekesség, sőt, még egy komplett stúdió is be van rendezve, ahol – német nyelven – kipróbálhatjuk a hírolvasás műfaját is.

A tenger háza – Haus des Meeres

A Bécs belvárosában található Tenger háza egy régi légvédelmi toronyból lett kialakítva, és ma már több mint 10.000 vízi és szárazföldi állatnak ad otthont. A 47 méter magas 10 emeletes betonépítmény kívülről talán nem tűnik túl vonzónak, belépve azonban egy igazi vízi világ tárul elénk.

A kétszintes tengeri akvárium egészen lenyűgöző, különösen a félgömb alakú kis fülkéből, az úgynevezett „tengeri szemből” nézve, ott ugyanis úgy érezhetjük magunkat, mintha mi is a részei lennénk a tenger élővilágának. Az édesvízi és tengeri halak, élőlények mellett láthatunk itt krokodilokat, skorpiókat, pókokat is, etetés közben is megnézhetjük a piranhákat, bátrak (és megfelelő képzettséggel rendelkezők) akár búvárkodhatnak is a cápákkal.

A tenger háza

Az épület tetején lévő kilátóteraszról gyönyörű panoráma nyílik a városra, praktikus egyből felmenni ide felvonóval, majd lefele haladni és úgy bejárni a Tenger házát.

Karlskirche

A Károly-templom az osztrák (és európai) barokk építészet egyik kiemelkedő alkotása, Bécs egyik népszerű látnivalója. 1714-37 között VI. Károly német római császár építtette, az építész Johann Bernhard Fischer von Erlach volt, akinek ez volt az utolsó nagy (és egyben egyik legfőbb) munkája. A híres építész halála után fia fejezte be a templomot.

A gyönyörű római katolikus plébániatemplom nevét Borromeo Szent Károlyról kapta, a császár ugyanis az 1713-as pestisjárvány alatt megfogadta, hogy ha a város kilábal a járványból, templomot emeltet a járvány áldozatait védelmező szent tiszteletére.

A templom előtti parkban lévő medence vízében tükröződő csodálatos épület hatalmas kupolájával és oszlopcsarnokával egészen páratlan látvány, de belülről is érdemes megnézni, kupolafreskóihoz egy kis lifttel fel is lehet menni. A 76 méter magas kupolából a kilátás is gyönyörű, szép időben kihagyhatatlan program egy bécsi kirándulás során.

Karlskirche

Lepkeház (Schmetterlinghaus)

Európa egyik legszebb szecessziós épületében egészen különleges élményben lehet részünk, itt van ugyanis a Lepkeház. A Hofburg területén lévő épület kívülről is gyönyörű, az igazi érdekesség azonban bent vár ránk.

A trópusi esőerdőket idézi a hangulat, 40 különbözőféle lepkefaj él és repked szabadon a vízesések, tavacskák és trópusi növényekben gazdag üvegházban. A kb. 500 lepke néha meg-megáll egy picit, egyesek olykor a látogatók vállán vagy fején pihennek meg, de vannak kikészítve nekik etetőtálkák is – amolyan csaliként – így olyankor is meg lehet őket közelebbről nézni, amikor leszállnak oda falatozni. 30-60 perces program, kellemes kikapcsolódás a történelmi emlékművek, látnivalók megtekintése közben.

Lepkeház

Sisi Múzeum

A Hofburg császári lakosztályában található a Sisi császárnő életének szentelt múzeum. Számos híres portré és Erzsébet személyes tárgyai vannak kiállítva eredeti lakókörnyezetében, így betekintést nyerhetünk magánéletébe, gyerekkorától házasságkötésén át egészen haláláig végig követve életét.

A múzeumban járva kicsit közelebbről is megismerhetjük Sisi életét, igazi arcát, szokásait. Az itt kiállított versgyűjteményekből az udvari élet iránt érzett ellenszenvét ismerhetjük meg, és arról is sokat megtudhatunk, milyen megszállottja volt a szépségének, és mi mindent bevetett, hogy megőrizze fiatalságát, üdeségét, hogyan sanyargatta magát, hogy sovány maradjon, milyen hihetetlen sportteljesítményeket hajszolt, miközben kívülről csak a pompa és elegancia látszott.

Sisi Múzeum a Hofburgban

Spanyol lovasiskola

A több mint 450 éves múlttal rendelkező Spanyol Lovasiskola egy, a Hofburgban működő lovasiskola, ami eredetileg az osztrák császári család lovas képzéséért volt felelős. Évszázadok óta híres spanyol lovak leszármazottaiból, fehér lipicai ménekből áll a ménes, a lovaglóművészet magasiskolája néhány éve az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

A lovasiskolában vezetett túrákat is szerveznek, de a nagy attrakció a bemutató előadás, amikor a csodálatos barokk környezetben zenére mozognak együtt a lovak, páratlan élményt nyújtva ezzel a nézőknek. Ez a világ egyik legszebb lovaglócsarnoka, Fischer von Erlach barokk építész egyik mestmerműve.

A híres Spanyol Lovasiskola lovardája

Fiákerrel Bécs utcáin

Ha Bécs, akkor fiáker! A lovaskocsik legalább annyira részei a bécsi városképnek, mint a Hofburg, a Schönbrunni kastély vagy a Stephansdom. Mindenhol ott vannak, a lópatkók kopogása a belvárosban elmaradhatatlan kísérője a városnéző sétának, jelenlétük még hangulatosabbá teszi a várost, mintha kicsit mi magunk is a Monarchia idejében járnánk.

Bár már korábban is léteztek, az 1800-as évek második felében terjedt el igazán a városban a fiákerek használata, akkoriban több mint 1000 fiáker közlekedett Bécsben. Manapság is nagyon népszerűek, közel 400 fiákerló van a városban – használatukra állatvédelmi szempontok alapján nagyon szigorú szabályok vonatkoznak (nagy hőségben például nem „dolgozhatnak”, munkaidejük is rövidebb, mint régen, stb.)

Több fiákerállomás is van a városban, általában kétféle útvonal közül lehet választani, az egyik egy rövidebb, 20 perces, a hosszabb pedig kb. 40 perces kocsikázást jelent a legjelentősebb bécsi látnivalók környékén. Egyéni utakat is lehet foglalni, és vannak speciális útvonalak is például a temetőben, ahol többek között Mozart, Schubert, Beethoven díszsírhelyei mellett halad el a fiáker.

A fiáker remek szórakozás Bécsben

Ha valaki nemcsak kocsikázni szeretne, de többet is szeretne megtudni a fiákerekről és történetükről, akkor arra is van lehetőség. A vezetett túra keretében a város szélén lévő istállóba is kimennek, meg lehet nézni a lovakat, és sok érdekességet lehet megtudni a kocsisokról is – akik régen gyakran a város különcei és az utasok bizalmasai voltak.

Naschmarkt

Több piac is van Bécsben, de a legnépszerűbb és a turisták által legjobban kedvelt, már-már bécsi látnivalónak számító piac egyértelműen az 1916 óta létező Naschmarkt. Nem egyszerűen egy piac, hanem az utóbbi évek kezdeményezéseinek köszönhetően szinte szabadtéri szórakozóhely, ahol idősek és fiatalok is jól érzik magukat.

Jókat esznek, isznak, beszélgetnek, szól a zene – egy színes, nyüzsgő, multikulturális találkozóhely, amit akkor is érdemes beiktatni a bécsi kirándulás programjába, ha nem innen akarjuk feltölteni a kamrapolcokat.

Különösen szombaton van nagy élet, ilyenkor egyes helyeken DJ szolgáltatja a zenét, és ráadásul aznap bolhapiacot is tartanak mellette, ami szintén rengeteg érdeklődőt vonz. Hajnaltól este 9-ig van nyitva a Naschmarkt, a klasszikus zöldség-gyümölcsös pultok mellett éttermeket, borbárokat is találunk itt, helyiek és turisták is találnak itt kedvükre valót, akkor is, ha bevásárolni akarnak, és akkor is ha éttermi kulináris élményekre vágynak.

Naschmarkt színes piaca

Leopold Múzeum

A közel 70 intézményből álló bécsi Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier avagy MQ) legnépszerűbb múzeuma, a Leopold Múzeum 2001-ben nyílt meg, Elisabeth és Rudolf Leopold rendkívül értékes magán műgyűjteményéből jött létre.

A modern épületben hatalmas üveggel fedett átrium gondoskodik a természetes fényről, itt látható többek között a legnagyobb Egon Schiele-gyűjtemény, és közel 5000 műalkotás az expresszionizmus, modernizmus és szecesszió festőinek műveiből, zömében a névadó Leopold 50 éves gyűjtői szenvedélyének darabjai. Gustav Klimt és Oscar Kokoschka alkotásai közül is láthatunk itt néhány remekművet.

A Múzeumi Negyedben található a Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK), a gyerekeknek szóló ZOOM Kindermuseum, a bécsi Műcsarnok (Kunsthalle) is, de van itt kortárs táncközpont, építészeti központ is. Az MQ területén számos kávézó és étterem is van, esténként bárokban szól a zene, nyáron kerthelyiségekben lehet szórakozni.

Bécs csak egy karnyújtásnyira található tőlünk, az osztrák autópálya segítségével könnyen elérhető, és megannyi csodás látnivalóval várja az érkezőket. Érdemes feljegyezni a tervezett útvonalak közé, főleg ha egy emlékezetes kirándulásra vágyunk.

Ha netalán a bécsi repülőtérről indulunk nyaralásunkra és van néhány óránk az indulásig, akkor is érdemes lehet bemenni a városba, mert pár óra alatt is rengeteg élményhez juthatunk. A belváros nagy része sétálóutcákból áll és sok nevezetesség található egymáshoz közel.

Bécs busszal

Ha szeretnénk elkerülni a parkolási nehézségeket, és Magyarországról inkább busszal indulnánk egy bécsi kirándulásra, akkor minden nap több buszjárat közül válogathatunk. Megnézem a FlixBus járatait!

Bécs látnivalói térképen

Bécsben számos látnivaló található, ezek közül a leghíresebbek, legnépszerűbbek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com