Főoldal Úti élmény Stájerország, az osztrák Toszkána

Stájerország, az osztrák Toszkána

147
Megosztom:
Stájerország gyönyörű látkép

Itt van a határ mellett, és bár sokszor csak átutazóban érintjük Stájerország kisvárosait, érdemes egy hosszú hétvégét is eltölteni itt. Összeszedtünk 5 dolgot, ami miatt nagyon is megéri!

Gyönyörű táj

Elég csak letérni a szokásos útvonalról, elkalandozni egy kicsit a kisebb települések környékére, és hamar rá fogunk jönni, hogy Stájerország tényleg hasonlít a szép toszkán vidékre. Mi a Weinberg – Fehring – Loipersdorf és Fürstenfeld közötti utakon kalandoztunk, ahol a csendes, sík terep után pillanatok alatt egy domb tetején találtuk magunkat.

Aztán jött a következő kis völgy, egy következő erdő és domb, és így tovább. Erdős utak, szőlő dűlők, almafák és tökföldek – tényleg érdemes meg-megállni és gyönyörködni a tájban!

Tökök mindenhol Steiermarkban

A stájer tökmagolaj

A stájer tökmagolaj világszerte híres, teljes joggal, mivel egy nagyon jó minőségű, különleges olajról van szó, ami itt – kis túlzással – szinte minden háznál megkóstolható. Tele van a régió tökföldekkel, ezeket augusztus végén – szeptember elején akár az autóból is lehet látni, és ilyenkor a települések is tele vannak tökös dekorációkkal.

A tökmagolaj gyártás viszont folyamatos, egész évben működnek az olajsajtoló üzemek, melyek közül a Berghofer-Mühle-ben, voltunk is egy vezetett túrán.

Stájer tökmagolaj

A nagy múltú családi üzemben végigkövethetjük az egész folyamatot, hogy hogy lesz az olajtök magjából tökmagolaj, és a végén természetesen meg is kóstolhatjuk, sok más tökmagból készült finomsággal együtt. A tökmagból ugyanis nemcsak olaj készül, hanem sok minden más is.

A csokis tökmagtól a tökmagpestón át a tökmaglikőrig van itt minden, egy-egy üzlet komplett kóstolóján igazi különlegességekkel lehet találkozni. Mi a Kürbishof Koller nevű üzletben jártunk, amelynek nemcsak termékei finomak, de a panorámája is fantasztikus.

Stájer tökmag

Buschenschank

Stájer Buschenschank

A stájer vidéken járva érdemes beiktatni egy Buschenschank-vacsorát is, ami egy tradicionális stájer vendéglátási forma, amit még II. József indított útjára a 18. század második felében. Törvényben rendelkezett ugyanis arról, hogy a helyi borászatok adómentesen árusíthatják termékeiket, de csakis azokat.

Ezt a hagyományt a mai napig őrzik, így ezeken a helyeken csak olyan ételt és italt lehet kapni, amelyeket a gazda maga termelt meg vagy esetleg egy másik gazdától szerezte be. Isteni finom paraszttálakat, sajttálakat, és helyi alapanyagokból készült salátákat kóstoltunk a Buschenschank Papst-ban, és ha rajtunk múlik, biztos, hogy vissza is fogunk térni.

Stájer paraszttál

A hagyományos éttermekhez képest olcsóbbak ezek a helyek, és tényleg nagyon bőséges és finom vacsorát lehet itt is kapni – nem csoda, hogy egy átlagos hétköznap este is megtelt a hely (főleg helyiekkel – és az mindig jó jel, ha egy étteremben sok a helyi)

Érdemes előzetesen tájékozódni (a szállásadók szívesen segítenek és kis naptárat is adnak), mert bár van kb. 800 Buschenschank Stájerországban, egy év elején előre meghatározott beosztás szerint tartanak csak nyitva.

Zotter csokigyár

Zotter csokitábla a csokoládégyárban

Ha a tökmagolajos finomságok és a hatalmas paraszttálak után még marad energia, akkor érdemes elmenni a Zotter csokoládégyárba is, ami egy igazi csokiparadicsom Riegersburgban.

Joseph Zotter alapította a céget sok-sok évvel ezelőtt, óriási lelkesedéssel, és rengeteg ötlettel, melyek kezdetben kevésbé voltak sikeresek, de kitartó volt, így pár év elteltével fordult a szerencséje és ma már az egyik legsikeresebb csokigyáros.

Az üzem mellé egy nagyon profi látogatóközpontot is építettek, ami a magunkfajta Gombóc Artúrok számára tényleg maga a Kánaán.

Zotter csoki

Egy rövid vetítéssel kezdődik a túra, amiben megismerkedhetünk Zotter úrral és történetével (csoportok akár magyar nyelven is kérhetik a filmet), majd pedig megkezdődik a séta az üzemben, sok-sok érdekességgel, és még annál is több kóstolóval. Nehéz-nehéz, de érdemes beosztani az energiákat és az elején csak óvatosan kóstolgatni, mert ahogy haladunk, egyre jobb és több csoki lesz!

Zotter csokoládégyár

Termálfürdők

A tökmagolaj mellett a környékbeli termálfürdők miatt is sokan utaznak Stájerországba. Több hatalmas spa-komplexum is van itt, melyekben bármikor szívesen eltöltenénk egy hétvégét.

A Bad Blumau egy egészen különleges fürdő, olyan az egész, mint egy műalkotás, ami nem is véletlen, mivel Hundertwasser építette, így az ő stílusa köszön vissza az épületen. Mi a bad waltensdorfi Quellenhotel & Spa-t próbáltuk, ahol még a különleges Traditionell Steirische Medizin (Hagyományos Stájer Medicina) is kipróbálható, mely egy regionális termékekre alapuló módszer.

Csak olyan gyógynövényeket és alapanyagokat használnak a kozmetikumokhoz, melyek a régióban elérhetőek. Mi erről csak hallottunk, ki még nem próbáltuk, de még így is annyi minden volt itt, hogy még órákig tudtunk volna maradni.

Szállástipp: A weinbergi Kürbishof Gartner nevű családi vendégházban szálltunk meg, amelyet szívből ajánlunk. Csendes környezetben áll a hatalmas apartmanokkal teli ház, isteni finom a reggeli és a tulajdonos is nagyon segítőkész és készséges.

Stájerország szállás