Főoldal Városok, látnivalók Bledi tó, amiket ne hagyj ki + hasznos infók

Bledi tó, amiket ne hagyj ki [2024-ben] + hasznos infók

35742
Bledi tó és a sziget

A Bledi-tó évről-évre egyre több turistát fogad. Szlovénia legismertebb természeti látványossága nem véletlenül vonzza a látogatókat. Minden megvan egy helyen, ami a pihenéshez és a feltöltődéshez szükséges. Gyönyörű, türkizkék víz, közepén egy bájos, pici szigettel, a tó feletti sziklán középkori vár, körben erdők, a háttérben a Júliai-Alpok havas hegycsúcsai és finom ételek. Nézzük, milyen programok közül választhatunk, ha jobban meg szeretnénk ismerni a tavat és környékét!

Kezdjük a környék feltérképezését egy tó körüli sétával. A legmélyebb pontján 30 méter mély tó körül kialakított 6 km-es, jól kiépített sétányon kellemes séta helyett kocoghatunk vagy biciklizhetünk is, de akár felülhetünk a „kisvonatra” is, amely lassú tempóban, kb. 45 perc alatt kerüli meg a tavat.

Szállás a Bledi-tónál

Ha nem egy napra megyünk, hanem szeretnénk 1-2 vagy akár több éjszakát is eltölteni a tó környékén, akkor érdemes minél korábban szállást is keresnünk. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Keresek egy jó szállást a tó környékén!

Bledi vár

A tó körüli sétányról, kijelölt útvonalon mászhatunk fel Szlovénia legidősebb várába, de autóval is megközelíthető. Az 1011 körül épült és folyamatosan bővített várból fantasztikus kilátás nyílik nemcsak a tóra és a szigetre, hanem a környező hegyekre – Karavankák, Júliai-Alpok – is. A panoráma mellett a Bledi várban található egy múzeum és egy étterem is, amely szintén úgy lett kialakítva, hogy mind a kinti, mind a benti részről tökéletesen be lehessen látni a környéket. Érdemes itt megállni és leülni egy kávéra vagy akár enni valamilyen helyi ételt. A Bledi várba a belépő felnőtteknek 13 euró, diákoknak 8,50 euró, a gyerekjegy 5 euró.

A Bledi vár a tó felett

Csónakázás, pletnázás

Miután lentről és fentről is megcsodáltuk a tavat, ideje átkelni a szigetre. Erre két lehetőségünk van. A tó több pontján is bérelhetünk csónakot, amellyel átevezhetünk a szigetre, vagy választhatjuk a tradicionális és kényelmesebb utat, és pletnával kelünk át. A Pletna a helyi „gondola”, amelyben egyszerre maximum 20 embert visz át a pletnár, aki a hajó végében állva evez a két hatalmas evezővel. A csónakbérlés kb. 20 euróba kerül az utasok számától függően, a Pletna 15 euróba kerül fejenként.

Várakozó Pletnák a szigetnél

A sziget

A pici szigetre átérve – amely Szlovénia egyetlen szigete – 99 lépcsőt megmászva érhetünk fel a templomhoz. A templomban esküvőket is szoktak tartani és a helyi szokás szerint, ha a vőlegény felviszi a 99 lépcsőfokon mennyasszonyát, akkor örökké fog tartani a házasságuk. A templomban 6 euróért cserébe megkongathatjuk a harangot és a toronyba is felmászhatunk. A legenda szerint, ha megkongatjuk a harangot, akkor teljesül egy kívánságunk, így nem csoda, hogy sorban állnak a turisták, és a környéket szinte egész nap a harang hangja lengi be.

A sziget és a 99 lépcső

Az elsüllyedt harang legendája

A kívánság-harang legendája máig elevenen él Bledben. A legenda szerint az 1500-as években volt egy várbéli fiatal özvegyasszony, aki férje emléke előtt tisztelegve a családi aranyat és ezüstöt felhasználva harangot öntetett. Szerette volna, ha a harang a szigeten álló kápolnába kerül, ahol férje halála óta minden nap imádkozott. Csakhogy amikor csónakra tették a harangot, hogy átvigyék a szigetre, vihar támadt és elsüllyedt a hajó az értékes haranggal együtt.

Bánatában az özvegy a maradék vagyonát a templomnak adta, ő maga pedig Rómába zarándokolt, ahol apácának állt. Úgy tartja a legenda, hogy az apáca halála után a pápa értesült a szomorú történetről és az asszony nagyvonalúságáról, ezért készíttetett egy másik harangot, és az látható a mai napig a bledi Nagyboldogasszony templomban. Hogy ebből mennyi igaz, azt máig nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a ma is látható „kívánság-harang” 1534-ben készült Padovában.

A legendát nem is hagyják feledni a helyiek, sőt! Minden évben karácsony napján tartanak egy ünnepséget, amikor sötétedés idején búvárok hoznak fel egy harangot a tó mélyéről, ami aztán kivilágítva lebeg a víz tetején a tó partján álló sok-sok néző örömére. Ez persze csak egy látványelem, a valódi harang ott nyugszik valahol a tó mélyén. Vannak, akik szerint csendes éjszakákon még ma is hallható a hangja.

Kilátóhelyek

A tó környékén több mint egy tucat kijelölt hegyi túraútvonal található a rövidebbektől egészen a több órás mászásokig. A látvány miatt az egyik legnépszerűbb ezek közül a Mala Osojnica. A meredeken emelkedő ösvényen kb. egy órás túrával megközelíthető kilátóhelyről belátható az egész környék, és olyan látvány tárul elénk, mintha egy tökéletes képeslapot néznénk. A másik népszerű hely a tengerszint felett 646 méterre emelkedő Straza-hegy, amely az előbbinél sokkal könnyebb túra. Ráadásul innen egy nyári bobpályán csúszhatunk le, miközben gyönyörködhetünk a tó látványában. Télen a bobozás helyett síelni lehet, és bár a pálya nem túl hosszú, a környezet egyedülálló.

Bledi krémes

A bledi konyha híres a krémesről. A Bledi krémes aranyszínűre sütött, ropogós vajas tésztából, vaníliakrémből és vaníliakrémes tejszínhabból áll össze. A legautentikusabb a Park Hotel cukrászdájában készül, és a szállodával szembeni kávézóban lehet megkóstolni, de a tó körül több helyen is lehet kapni a finom desszertet.

Fürdés a tóban

Fekvésének, klímájának köszönhetően a tónál még nyáron is kellemes az időjárás, nem kell hatalmas kánikulára számítani, a Bledi tó hőmérséklete nyáron elérheti a 26 fokot is. A Vár strandon, az egyetlen hivatalos strandon lehet a Bledi tóban fürdeni. A várkastély alatt elhelyezkedő strand júniustól szeptemberig tart nyitva és számos szórakozási lehetőséggel várja a fürdőzőket.

Pletna turistákkal

Hőlégballonozás

Ha szeretnénk egyedülálló szemszögből is megcsodálni a tavat és környékét, akkor érdemes befizetni egy hőlégballonos kirándulásra. A repülés közben olyan perspektívából figyelhetjük meg a környék részleteit, amit más módon nem tudnánk.

Bledi-tó parkolás

A Bledi tó Budapest távolság kb. 540 km, és szinte végig autópályán vezet az út, így 5-6 óra alatt kényelmesen oda lehet érni. Érdemes összekötni az utat a szlovén tengerpart megtekintésével. Költségként az üzemanyagon felül a magyar és a szlovén autópálya matrica árával kell számolni, ami 2024-ben összesen 12-13,000 forint az euró árfolyamától függően (10 napos magyarországi és 7 napos szlovén matricával számolva).

A helyszínen a fő látnivalók közelében több parkoló is található, amelyek legtöbbje fizetős, kb. 8-10 euró/nap. A tóhoz legközelebbi parkolókban a parkolási díj 3 EUR/óra, ráadásul a parkolás időtartama parkolótól függően nem lehet több 2-4 óránál. Érdemes megkeresni a Vrtec vagy az Osnovna sola nevű parkolót, ahol nincs időkorlát és a parkolási díj is alacsonyabb (1,5 EUR/óra). A nyári főszezonban és ünnepek környékén zsúfoltságra kell számítani, és ilyenkor nehezebb szabad parkolót találni. Célszerű korán reggel érkezni, hogy elkerüljük a dugókat.

Bledi-tó busszal

Ha szeretnénk elkerülni a parkolási nehézségeket, és inkább busszal kirándulnánk a tóhoz, akkor a FlixBus napi több járata közül válogathatunk. Megnézem a FlixBus járatokat!

A Bledi-tó és környéke térképen

A tó és környéke legnépszerűbb látnivalóinak elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek. Az ország többi nevezetes helyéről az alábbi cikkben írtunk részletesen: Szlovénia látnivalói nyaraláshoz, kiránduláshoz

Kirándulóhelyek a környéken

A közelben több természeti látnivaló is található, ahova érdemes egyet kirándulni. A Vintgár szurdok mindössze 5 km-re található Bled városától. A Radovna folyó által kialakított 1,5 km hosszú szurdok épített fa járdán járható be. A sziklafalak között vízesésekkel, medencékkel, növényekkel és káprázatos színekkel találkozhatunk.

A Vintgár szurdok

A Triglav Nemzeti Park is néhány kilométerre fekszik a várostól, de teljesen más arcát láthatjuk itt Szlovéniának: nyugodt vidéki környezet, legelésző állatok, ritka növények, erdők, hegyi patakok, hatalmas hegycsúcsok.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com