Főoldal Városok, látnivalók 10+1 hely, amit ne hagyj ki Palermóban

10+1 hely, amit ne hagyj ki Palermóban

37277
A Teatro Massimo Operaház Palermóban

Palermo látnivalóból olyan sokat kínál, hogy az ember azt se tudja, merre induljon először. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan az évszázadok során többek között éltek itt görögök, rómaiak, arabok, normannok, spanyolok és franciák is. Ennek eredményeként egyedülálló építészeti remekművek jöttek létre, amelyekből több is az UNESCO Világörökség részévé vált 2015-ben. Persze mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően alakíthatja ki az útvonalát, de van sok olyan nevezetesség, amelyet szinte mindenki felkeres, ha Palermóban jár. Ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban néhány érdekességgel, hasznos információval, és egy térképen is feltüntettük a látnivalókat a cikk végén.

Szállás Palermóban

Szállást könnyű találni Palermóban és környékén a hatalmas kínálatnak köszönhetően, de a nyári hónapokra hamar lefoglalják a legjobb helyeket, ezért célszerű legalább néhány hónappal előre foglalni, ha ebben az időszakban szeretnénk a szigetre látogatni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet szálláskereső partnerünk weboldala, ahol többféle szempont szerint lehet szűrni a lehetőségeket, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Keresek egy jó ajánlatot!

Palermo belvárosa

Palazzo dei Normanni

A monumentális épület Európa legrégebbi királyi palotája, a normann uralkodók egykori székhelye. Építését még az arabok kezdték a 9. században, majd a normann hódítás után a palermói központtal megalapított Szicíliai Királyság idején lett az uralkodók fő lakóhelye. Később sváb, francia és spanyol kézben is volt a palota, és minden hódító alakított valamit az épületen, így egy változatos építészeti jegyeket magán viselő műemlék alakult ki. A palota jelenleg több állami intézmény székhelye.

Cappella Palatina

A Palazzo dei Normanni földszintjén található a Palatinus kápolna, amely kiváló példája a 12. századi arab-normann-bizánci stílusnak. A kápolna normann ajtókkal, bizánci boltozattal, gyönyörű mozaikokkal, márvány padlóval van díszítve.

Gyönyörű látnivaló a Cappella Palatina

Palermói katedrális

Az uralkodók koronázási és sírhelyeként is használt templomot szintén a 12. században kezdték el építeni, és a Palazzóhoz hasonlóan az évszázadok során több építészeti stílusban is végeztek rajta módosításokat, bővítéseket. A jelenleg is látható, neoklasszikus formát a 18. század végén elvégzett jelentős átépítések során nyerte el. A katedrális szebb kívülről, mint belülről, de ha mégis megvesszük a belépőjegyet, akkor az uralkodók sírhelyei mellett felmászhatunk a tetejébe, ahonnan lenyűgöző panorámában lehet részünk.

Palermói katedrális

Quattro Canti

A Quattro Canti Palermo központi tere, itt keresztezi egymást a város két főutcája (Via Maqueda és Corso Vittorio Emanuele). Az élettel teli téren utcai előadóművészekkel, lovaskocsikkal találkozhatunk. A nyolcszögletű téren állva érdemes felnézni a barokk épületekre. A négy homlokzaton egy-egy királyt, védőszentet és évszakot láthatunk megjelenítve, amelyek az esti kivilágításban még látványosabbak.

Quattro Canti, a nyolcszögletű tér

Piazza Pretoria

A tér Palermo történelmi negyedének, a Kalsának a határán van és a „szégyen tereként” is ismert. A közepén látható hatalmas szökőkutat – Fontana Pretoria – ugyanis a helyiek a korrupt önkormányzatok jelképének tartották. A 16 meztelen szoborral díszített szökőkutat, amelyet eredetileg nem erre a térre szántak, csak úgy tudták elhelyezni, hogy a környező házakat lebontották.

A Piazza Pretoria és közepén a Fontana Pretoria szökőkút

La Martorana templom

A La Martorana templom, amely Santa Maria dell’Ammiraglio néven is ismert, a 12. században épült. Ez a látnivaló kívülről nem túl impozáns, de a görög kereszt alaprajzú templom belseje egészen lenyűgöző. Gyönyörű mozaikok díszítik, amelyeket bizánci művészek készítettek. Az előcsarnokban látható az alapító, Antiokheiai György admirális és feleségének síremléke.

La Martorana templom belseje

Teatro Massimo

A Teatro Massimo Olaszország legnagyobb operaháza, de Európában is csak a párizsi és a bécsi előzi meg. 1974-ben renoválás céljából bezárták a nevezetességet, majd évtizedekig zárva maradt a költségek emelkedése és a korrupció miatt, végül 1999-ben nyitották meg újra. Jelenleg is tartanak benne előadásokat, de ha csak az épületet szeretnénk belülről megtekinteni, akkor egy félórás vezetett túrára érdemes befizetni.

A Teatro Massimo Operaház Palermóban

Kapucinusok katakombái

A katakombák bizonyos szempontból az egyik legérdekesebb látnivaló Palermóban. A történet szerint az elhunyt szerzetesek testét a Szent Anna oltár alatt kialakított sírhelybe helyezték, amely a 16. század végére megtelt. Ekkor kezdték kialakítani az oltár mögötti ősi barlangokban az új, nagyobb temetőt. Amikor a zsúfolt régi temetőből át akarták vinni az újba a halottakat, akkor 45 szerzetest természetesen mumifikálódott állapotban találtak, még az arcuk is felismerhető volt. A szerzetesek ezt jelnek tekintették, és a temetés helyett ezután elhunyt társaik testét az új temető folyósójának falai mentén helyezték el.

Később, a 17. és 19. század között halottak ezreinek testét mumifikálták, köztük sok civilt, gazdag és híres embert, akik meg tudták fizetni a mumifikációs eljárást, amely egyfajta státuszszimbólum lett. A többször kibővített temetőt végül 1880-ban zárták be. Jelenleg turisták látogathatják. Az eljárás bemutatása mellett közel 2,000 csontváz és mumifikálódott test tekinthető meg, ez a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye.

Piacok: Ballaro, Capo

Mindegyik piac könnyen megközelíthető. Ha szeretnénk a helyi piacok igazi hangulatát átélni, akkor délelőtt, lehetőleg még 10 óra előtt érdemes meglátogatni valamelyiket. A turisták körében népszerű még a Vucciria, de ezt manapság már inkább az esti órákban érdemes meglátogatni, és enni, inni egy jót, ilyenkor telik meg igazán élettel. Ha a hagyományos piaci hangulatra vágyunk, akkor a másik kettőből célszerű választani.

Piac a városban

Orto Botanico

Ha szeretnénk egy kicsit megpihenni, felfrissülni, akkor érdemes ellátogatni a város több mint 200 éves, 10 hektáron elterülő botanikus kertjébe, amely nem messze található a történelmi belvárostól. A botanikus kertben közel 12,000 különböző növény látható a világ minden tájáról, van egy hatalmas medence vízi növényekkel, üvegházak, trópusi növények.

Palermo tengerpart, Mondello strand

A strand Palermóból 20-30 perces buszozással érhető el. Az egykori halászfalut a 806-os busszal lehet megközelíteni, amely 10-15 percenként indul a belvárosból. A 1,5 km hosszú, pálmafákkal kísért homokos tengerpartról gyönyörű a kilátás, és persze fürödni is lehet. A parton kávézók, éttermek követik egymást, kicsit beljebb pedig a városi parkokat, látnivalókat lehet megtekinteni. Egy fél napot mindenképpen érdemes itt eltölteni, kellemes kikapcsolódás lesz.

Palermo tengerpart, Mondello strand

A környék és a sziget látnivalóinak felfedezéséhez érdemes lehet autót bérelni. A következő cikkben összegyűjtöttünk sok-sok hasznos információt és praktikus tippet, amelyekkel elkerülhetjük a lehetséges buktatókat és még spórolhatunk is:
Palermo autóbérlés

Palermo látnivalói térképen

Palermóban számos látnivaló található, ezek közül a cikkben szereplő leghíresebb, legnépszerűbb helyek elhelyezkedése látható a térképen. A térkép bal felső sarkában lévő nyílra kattintva jönnek elő a sorszámok mögötti elnevezések, részletek.

Hasznos cikkek:

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com