Főoldal Balaton Séta a balatonfüredi Tagore sétányon

Séta a balatonfüredi Tagore sétányon

298
Tagore sétány

A balatonfüredi Tagore sétány csodálatos promenád a Balaton partján, hangulatos nyáresték tökéletes helyszíne. A gyönyörű platánfák, a parkban található képzőművészeti alkotások, szobrok, a Balaton látványa és a különféle rendezvények miatt ez az egyik legvonzóbb sétány a Balaton környékén.

Tagore sétány története

Nevét Rabindanath Tagore, Nobel-díjas indiai költőről kapta, aki 1926-ban gyógykezelés miatt pár hetet a szívszanatóriumban töltött, és mert egy hindu legenda szerint ha valaki fát ültet, maga is megéri a fa lombosodását, ültetett egy hársfát a sétányon. (Érdekesség, hogy Tagore a fa ültetése után még valóban sokáig, 15 évig élt, és épp halála évében pusztult ki az általa ültetett hársfa.) Emlékére 1956-ban a fa mellett bronzszobrot is állítottak, maga a sétány pedig 1957 óta viseli a nevét.

Mit láthatunk a Tagore sétányon?

A faültetésből hagyomány lett, így számos olyan emlékfa van a Tagore-sétányon, amelyet a városba érkező híres emberek ültettek. Indira Gandhi, Göncz Árpád, a Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo, Alekszej Leonov, Kubaszov és Farkas Bertalan űrhajósok, Oláh János kémikus, Teller Ede és Wigner Jenő fizikusok is ültettek itt emlékfákat.

A sétány mellett megtekinthető többek között Kőrösi Csoma Sándor mellszobra, Gróf Széchenyi István szobra, Deák Ferenc és Antall József emlékműve és Blaha Lujza emlékpadja is. A Vitorlás téren pedig Bujtor István szobra állít emléket a színésznek. A Tagore sétányon, közvetlenül a tóparton látható a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve, ami az 1954-ben történt hajószerencsétlenség 23 áldozatának állít emléket.

A kikötő melletti rózsalugasokkal teli parkban látható a város jelképének is tekinthető két szobor, a balatoni ősfoglalkozásokat megjelenítő Halász és a Révész, melyek Pásztor János alkotásai. A legenda szerint, ha megsimogatjuk a szobrok csizmáját, biztosan visszatérünk még Füredre, és bár erre senki nem vállal garanciát, a turisták szívesen simogatják a mostanra már fényesen csillogó csizmákat.

A mólóra kisétálva gyönyörködhetünk a rengeteg vitorlás, a Balaton és a csodálatos Tihanyi-félsziget látványában. Innen indulnak a sétahajók – köztük a Kisfaludy és Jókai nosztalgiahajók is – útjukra, de nyáron találunk itt gyerekeknek szóló programokat nyújtó hajókirándulásokat, hétvégente pedig akár bulihajókat is.

Programok a Tagore-sétányon

Kisgyerekes családok számára szinte kihagyhatatlan program a Vitorlás téren lévő szökőkút, ahol a picik felhőtlenül pancsolhatnak a szökőkút vizében. Ugyanitt, a Tagore sétány végén lévő téren találjuk a rajzolókat is, akik klasszikus portrékat és karikatúrákat is készítenek.

A virágos balatonfüredi sétány

A móló, a Vitorlás tér, a mellette lévő szabadtéri színpad és a Tagore sétány megannyi rendezvénynek ad helyszínt nyaranta. A Kékszalag vitorlásverseny díjátadó és egyéb kísérőrendezvényei talán a leghíresebbek, de kulturális rendezvények, reformkori hagyományőrző programok, gasztronómiai fesztiválok is rendszeresen vannak itt, tavasztól őszig pezseg az élet.

Nyaranta utcazenészek, mutatványosok, élő szobrok teszik még hangulatosabbá a sétányt, augusztusban pedig a borhetek rendezvénye tölti meg élettel a Tagore sétányt. A rendkívül népszerű program több hétig tart – beleértve augusztus 20. napját is -, ilyenkor esténként szinte hömpölyög a tömeg a sétányon, a tűzijátékot emberek ezrei nézik a sétányról.

Nyugalmasabb napokon a Tagore sétány mellett nyugodtan leülhetünk a partra, nézhetjük a hattyúkat, sirályokat, kihajózó vitorlásokat, vagy akár biciklizhetünk is itt egyet, a sétány mellett halad ugyanis a bicikliút.

A Tagore sétány télen
A Tagore sétány télen

Érdemes elsétálni a sétány mellett található Gyógy térre is, ahol a Szívkórház valamint a Horváth-ház épületét, a Kossuth-forrás ivócsarnokát és a minden év júliusában megrendezésre kerülő Anna bál helyszínét is megnézhetjük.

A gyerekek sem fognak unatkozni, van ugyanis egy remek játszótér a sétányon, és itt épült fel néhány évvel ezelőtt a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ami szintén érdekes lehet kicsik és nagyok számára egyaránt.

A balatonfüredi Tagore sétány hossza közel 1 km. A gyönyörűen gondozott és nemrégiben felújított sétány mellett éttermeket, kávézót, fagyizót és szuvenírboltokat is találunk. Nem ritka, hogy a turisták összekötik a korzózást egy kellemes vacsorával, de nincs is ennél jobb program egy strandon töltött nap végén.

A közelben lévő parkolási lehetőségeket árakkal, díjfizetési időszakokkal együtt külön cikkben gyűjtöttük össze: Parkolás Balatonfüreden

Hasznos lehet még a következő cikk is a város felfedezéséhez: Balatonfüred látnivalói

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com